Kotimaa

Nokian Renkaat toimitti vuosia ren­gas­tes­tei­hin parempia renkaita kuin myyntiin – Ku­lut­ta­ja­rii­ta­lau­ta­kun­ta: Ei kor­vaus­vel­voi­tet­ta

Kotimaa 3.11.2018 11:21
STT

Nokian Renkaiden ei tarvitse hyvittää kuluttajille näiden ostamia autonrenkaita, katsoo kuluttajariitalautakunta. Asia koskee Nokian Renkaiden testivilppitapausta. Yhtiö toimitti useiden vuosien ajan lehtien rengastesteihin erikseen valmistettuja ja parempia renkaita kuin myyntiin.

Kuluttajariitalautakunnalla ei ole näyttöä, että kuluttajien ostamat renkaat olisivat olleet testimanipulaation vuoksi virheellisiä.

– Ei ollut riittävästi näyttöä siitä, että näiden testitulosten ja ostettujen renkaiden välillä olisi yhteys, sanoo kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

Kuluttajariitalautakuntaan valittaneet katsoivat, että he olivat saaneet huonomman tuotteen kuin he olivat rengastestien perusteella odottaneet saavansa. Nokian Renkaat puolestaan vakuutti ostettujen renkaiden olevan virheettömiä.

– Pelkästään se, että antaa harhaanjohtavaa markkinointia, ei tee yksittäisestä kaupasta sellaista, että siinä olisi tiedonantovirhe. Kytkös väärän tiedon ja tehdyn kaupan välillä pitäisi pystyä osoittamaan, Ståhlberg toteaa.

Massariitoihin ryhmävalituksia

Näyttötaakka kaupanteossa tapahtuneessa tiedonantovirheessä on kuluttajalla. Ståhlberg myöntää, että yksittäiselle kuluttajalle viallisen tuotteen osoittaminen voi olla hankalaa. Hän toivoisikin, että kuluttajien asiaa ajava kuluttaja-asiamies käyttäisi testivilpin kaltaisissa massaluontoisissa riidoissa aktiivisemmin ryhmävalitusmenettelyä.

–  Silloin saisimme juttuja meille paremmalla aineistolla, Ståhlberg sanoo.

Esimerkiksi niin ikään autoalaa kuohuttaneet päästöhuijaukset antaisivat Ståhlbergin mukaan aihetta ryhmävalitukselle.

Nokian Renkaiden tapauksen osalta lautakuntaan on tullut noin 250 valitusta. Niistä lautakunta käsitteli nyt viisi edustavaa valitusta, joiden avulla loput tapaukset pyritään ratkaisemaan.

Testitulosten manipulointi erittäin moitittavaa

Vaikka kuluttajariitalautakunta ei hyvityssuositukseen päätynytkään, pitää se renkaiden markkinoinnissa käytettävien testitulosten manipulointia erittäin moitittavana. Lautakunnan mukaan kuluttaja vertailee renkaiden ominaisuuksia toisiinsa etenkin testitulosten perusteella.

Moitittavuutta lisäsi lautakunnan mielestä se, että renkaat vaikuttavat merkittävästi liikenneturvallisuuteen.

Nokian Renkaiden testivilppi tuli ilmi vuonna 2016. Kauppalehden paljastettua testivilpin Nokian Renkaat pahoitteli asiaa ja kertoi, että toiminta oli alalla ajoittain kyseenalaista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (134)

En ole vuosiin ostanu mitään missä lukee nokia, riitti yhdet kantikkaat traktorin renkaat. Takuu ilmoitti että sorvauta jossain pyöreäksi😂. Ps jokohan ne on älynny että joku on keksiny pyörän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajaneeko Ståhlberg Nokian renkailla? Minä en. Meikäläisissä testeissä nokialaiset pärjäävät, keskisemmässä Euroopassa eivät niinkään. Kaikki tietysti vetävät kotiin päin, sitä en kiellä, mutta nuo "viritetyt" testitulokset epäilyttävät, eikä hinta/laatusuhde nokialaisissa huipputasoa edusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sama toimintamalli on mm vanhustyössä ja nuorisotyössä. Päällisesti hyvä sisältä mätä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta kolme vuotta sitten tapahtunut asia ja jo nyt renkaan ostajat havahtui tapahtumaan boikotoimalla Nokian renkaita.
Täytyy kyllä sanoa, että ei kovin nopeasti ole reagoitu aiheeseen, vai jäikö valittajilta todellakin artikkeli taas lukematta.
Säästyisi monelta harmilta, jos malttaisi lukea muutakin kuin vain pelkän otsikon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tietenkään. Suomessa kuluttajansuoja on pelkkä vitsi, jolle yritykset naureskelevat yhdessä lakimiesten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kuluttajansuoja on todella hyvä, erinomainen jopa. Miksi tässä tapauksessa olisi pitänyt toimia, kun ei mitään ole edes tapahtunut? Ketään ei huijattu koska testirenkaita ei ole edes myynnissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska näillä leikkitestivoitoilla tehdään markkinointia. Uskotellaan kuluttajille jotain muutakuin kuin on totuus. Sama tilanne autojen päästöhuijausten suhteen. Kärsijät eivät saa korvauksia vaan suuremmat päästölaskut. Huijatuilla päästölukemilla on saatu taloudellista hyötyä kun verot muodostuvat virheellisten lukemien perusteella. Rehelliset autonvalmistajat kärsivät. Kuluttajaviranomainen ei saa edes finnaria kuriin, joka toimii lakien vastaisesti suomalaisia kuluttajen suhteen. Yhtään ryhmäkannetta eivät ole saaneet aikaiseksi, vaikka se on ollut mahdollista jo yli kymmenen vuotta. Miksi muuten kartellista tuomittujen firmojen jättisakot menevät valtiolle. Eikö ne korvaukset pitäisi kohdistaa niille kuluttajille, jotka ovat näistä kärsineet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on kyse Nokian renkaiden tapauksesta, ei Finnairista.
Ja todellakin kuluttajansuoja on Suomessa erittäin hyvä.
Miksi huudella sieltä peräkammarista, kun voisi joskus hakea todisteita maista jossa ei ole kuluttajansuojaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihan sama instanssi hoitaa myös muita kuin tätä Nokian keissiä. Se, että jos muissa maissa on joku asia on huonolla tolalla niin riittää, että se on vähän parempi täällä, mutta ei hyvä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta nyt on kuitenkin kyse Nokia Renkaista. Ja se, että muissa maissa on joku asia huonolla tolalla tarkoittaa sitä, että Suomessa asiat on erinomaisesti, koskee myös kuluttajansuojaa. Mikä on taas niin vaikea ymmärtää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiat on suomessa päin peetä. Niin Finnairin (eivät saa firmaa kuriin, korvauksia maksetaan samasta syystä kyllä ulkomaalaisille, mutta ei suomalaisille) kuin päästöhuijariautojenkinsuhteen. Jenkeissä korvattiin heti loppukuluttajille päästöhuijausvalehtelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älähän nyt puhu palturia. Asiat Suomessa on erittäin hyvin ja varsinkin kuluttajansuojan osalta. Jenkeissä ei todellakaan ole vieläkään päästöhuijausta täysin korvattu, että koita opetella edes valehtelemaan uskottavammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo testitulokset on huijausta kun testaajat ei hanki testattavia renkaita suoraan jälleenmyyntipisteistä smalla tapaa kuin kuluttajatkin ostavat renkaat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei testit ole mitään huijausta, vaan ei ole testattu renkaita joita myydään kuluttajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tuollaisilla testeillä on merkitystä, jos tuotteita ei ole saatavilla? Ihmeellisesti ne testitulokset kuitenkin firmojen mainoksiin näyttävät eksyvän. Jos testattavia tuotteita ei ole saatavilla niin testailkoot vaikka kuuautojen renkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietihän nyt hiukan asiakokonaisuutta. Huomasitko mitä tuossa aiemmin kommentoineet tarkoittaa. Niin juuri, että nyt haukut väärää puuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitoksia Nokia Renkaat. Huijasitte minua, muistan sen koko ikäni. En enää koskaan osta teidän tuotteita, ja kehoitin muitakin boikotoimaan huijarifirmaanne. Asiakas äänestää omalla lompakkoa. Onnea valitsemalla ne tiellä, sitä te tulette tarvitsemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Nokian renkaat luottamuksen pettämisestä.
Toivottavasti ex johtajanne nauttivat optio miljoonista....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeuden viesti kuluttajille teitä voi yritykset huijata kuin litran mittaa eikä siitä koidu jälkipyykkiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (134)

Uutisvirta

14:05
Nyt on suurin riski ajaa hirvikolari – Oulu oli hirvivahinkojen määrässä sijalla 20
13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
40
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
26
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
20
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
13
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image