Kotimaa

Niinistö raivoissaan Grahn-Laasosen linjauksesta: En­nen­kuu­lu­ma­ton­ta jopa ko­koo­mus­lai­sel­ta

Kotimaa 15.10.2014 15:56 | Päivitetty 15.10.2014 18:04
Johanna Juupaluoma

Vihreiden kansanedustaja, entinen ympäristöministeri, Ville Niinistö on täysin tyrmistynyt ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) aikomuksesta pysäyttää soidensuojeluohjelman.

Grahn-Laasonen haluaa selvittää, pitäisikö soidensuojelussa sittenkin edetä vapaaehtoisuuden pohjalta. Ympäristöministerinä ollessaan Niinistö oli vahvasti sitä mieltä, ettei vapaaehtoisuus riitä pelastamaan soita.

Ympäristöministeriön työryhmä on valmistellut soidensuojelun täydennysohjelmaa, joka sisältäisi äärimmäisissä tapauksissa mahdollisia arvokkaiden soiden pakkolunastuksia maanomistajilta. Pyrkimyksenä on kuitenkin, että yksityinen maanomistaja joko vapaaehtoisesti myy suoalueen valtiolle tai rauhoittaa alueen yksityisenä luonnonsuojelualueena valtiolta saamaansa korvausta vastaan. Niinistön mukaan useat maanomistajat suhtautuvat korvausvaihtoehtoon myönteisesti.

Loppumetreillä olevan ohjelman ensimmäisen vaiheen toteutuksen pitäisi alkaa vuonna 2015. Nyt ympäristöministeri olisi valmis muuttamaan suunnitelmia, vaikka työryhmän ehdotukset muun muassa ohjelmassa mukana olevista soista, ohjelman rahoituksesta ja aikataulusta pitäisi olla kokonaan valmiit tämän vuoden loppuun mennessä.

– On ennenkuulumatonta, että ympäristöministeri pysäyttää loppumetreillä ohjelman. Sitä ei ole tapahtunut Suomen historiassa. En olisi ikinä uskonut, että kokoomuslainenkaan ministeri tekisi näin vastuutonta päätöstä, Niinistö toteaa.

Niinistön mukaan arvokkaiden soiden pakkolunastuksessa on kyse uhanalaisen luonnon suojelusta. Hänestä hanke oli tulossa siihen, että seuraavaksi maanomistajia olisi kuultu soiden lunastuksesta. Nyt siihen ei hänen mielestään edes anneta mahdollisuutta.

– Maanomistajien kuuleminen oli vasta alkamassa. Ennen kaikkea Etelä-Suomessa soiden suojelussa on kyse viimeisistä, uhanalaisista suomalaisten soiden rippeistä. Soiden suojelu on kokonaisuus, Niinistö toteaa.

Niinistön mukaan vaarana on, että lakkasuot ja tietyt soilla viihtyvät kasvi- ja lintulajit häviävät tulevien vuosikymmenien aikana Suomesta. Tähän mennessä edenneessä hankkeessa on Niinistön mukaan laajasti kerätty asiantuntijatietoa.

Vapaaehtoisuuteen perustuva soiden suojelu olisi Niinistön mielestä myös valtion rahojen hukkaamista, jos niitä ei oikeasti käytetä arvokkaiden soiden suojeluun.

– Toivon, että ministeri muuttaisi vielä linjausta. Aina ohjelmaa voi hioa, mutta lähden siitä, että asiassa palataan alkuperäiseen suunnitelmaan.Juttua on muokattu klo 17.05. Juttuun on lisätty tieto siitä, että pakkolunastukset koskisivat vain ääritapauksissa soiden lunastusta. Ensisijaisesti valtio tarjoaisi maanomistajille korvausta suoalueesta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (76)

Niinistö työnhävittäjä jo ministerinä ollessaan,ja jatkaa edeleen samaa linjaansa,toivottavasti äänestäjät katsovat tämän höpäkön toilailuja tarkalla silmällä,ei hyvä Suomen taloudelle tämä henkilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. grahn laasonen kylvetti niinistöä 100-0 kyselytunnilla..niinistö jankkasi ja jankkasi mutta ei loppupeleis ollu omistakaan sanomisista enää perillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se Niinistö urputtaa olisit hyväksynyt ydinvoiman niin olisit saanut itse tehdä niitä hommia. Luovutit niin ole nyt hiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soita pitää suojella jo sen tähden että ne ovat ilmaston luonnollisen kierron tärkeä osa, ihan kuin havupuut puhdistavat ilmaa, suot pitävät kosteus tasapainon. Soita on jo liikaa kuivattu, ei ihme jos on lontoon sumut yllättäneet ja kunnon pakkasia ei ole näkynyt, pohjoisnapa sulaa. Etelässä sademetsät tuhotaan ja se on jo vaikuttanut ilmastoon. Mitä ihmettä vouhotatte kun ette luontoa halua suojella. jokainen pärjää vähemmälläkin kuluttamisella turhan krääsän suhteen, eikö yhtään huoleta jälkipolvien elämä kokkareilla, tuhoatte omaa tulevaisuuttanne noiden mukavuuksien sijasta. Työpaikkoja saadaan maataloutta lisäämällä, sitä kautta ruokatalouteen suomesta ympäri maailman, koska täälllä on parasta ruokaa, tarkistettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Sanni ja kun viellä saat rikkidirektiivin purettua niin hattua nostan. Helsingistä on kiva huudella soitten ja ryteiköjen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeasti asialla ei edes ole kovin suurta väliä, mutta vihreät tarvitsi äkkiä jonkun uuden asian, josta tehdä oppositiopolitiikkaa.

Päätös sinänsä oli täysin oikea, etenkin tällaisena taloudellisena aikana. Ei muutamaa hassua suota pidä pistää ihmisen hyvinvoinnin edelle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pidä vain , uusi ministeri, kantasi ja anna Ville Niinistön raivota. Olet ihan oikealla asialla, jotta vapaehtoisuus on parempi kuin pakko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonoa käytöstä "politiikan rintamakarkurilta", kun heti ollaan seuraajaa turpailla viskomassa. Miksi pitäisi olettaa, että jotain itse ministerin paikalta eronneen "Villen testamenttia" uusi toisen puolueen ministeri hoitaisi lopppuun automaattisesti. Hyvä, että tulee uusia ajatuksia suojeluasioiden laajuusajatteluunkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan näin selvennyksellä teille jotka luulette että turvesoita voidaan tehdä näistä alueista joita ollaan suojelemassa alkamaan nii ihan selvyydeksi... NÄIN EI TULE TAPAHTUMAAN... jos siellä on joku suojeltava lintu tai sammakko tai vaikkapa ötökkä niin ei sinne mitään lupia saa... kyllä ne on aikamoisen paperisodan takana saada minkäänlaisia lupia mihinkään... ja kyllä ne käy siellä moneen kertaan tarkastamassa että kaikki on kohillaan ja mikkää uhanalainen ötökkä ei sielä kule.... Suomen soista on 1-2 % turvetuotannossa... Ja se että turvesuo ois hirveä vesistöjen saastuttaja niin ihan tiedoksi vaan et asiat on muuttunu aika paljon... Harvemmin kirkkaampaa vettä on missää suomessa kun mitä se tulee se vesi tämän turvesoiden puhdistusprosessin jälkeen... Ottakaa faktat selville ennen kun purnaatte kokoajan. Ja jos ette usko niin menkää kattelee sinne turvesuolle minkä näköstä sielä on..... Ennen oli ennen nyt on nyt...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. asiaa..purnaajat purnaavat purnaamisen ilosta ja pätemisen tarpeesta vailla oikeita faktoja..eivät uskalla ottaa asioista selvää koska saattas mieli muuttua. Ennen todellakin oli ennen ja nyt on nyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä vityvihreät joutaa 20 vuodeksi oppositioon inisemään.Kaikkea vastutetaan mikä liikkuun.Kallista porukkaa Suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tehdään ympäristöministerillä, joka vastustaa luonnon suojelua? Ei yhtään mitään. Yhtä hyödyllinen kuin valtiovarainministeri joka hukkaa valtion rahat, tai työministeri joka kehottaa potkimaan työväen pellolle, ja ostamaan halvalla kiinasta. Todella lyhytnäköistä touhua ministeriltä, joka luultavasti on kylläkin vain puolueensa johdon käskyläinen ilman oikeaa valtaa. Ikävä että nuori poliitikko joutuu jo tässä vaiheessa tahraamaan uransa tällaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ompa ne viherpiiperöt hallitus aikanaan pumpaneet rahaa mitä ihmelisiin hankeisiin, muka luonnonsuojelun nimissä. Hieno homma että nyt raha kohdenetaan vapaa ehtoisuuden pohjalta todeliseen luonon suojeluun. Täytyy nostaa hattua tuollaiselle rohkealle ministerille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistön tyrmistys ei ole mitään verrattuna siihen hämmennykseen ja tyrmäykseen, mitä tämä hänen puolueensa aiheuttaa. Eikö olisi kannattanut pysyä siellä hallituksessa, jos oli vielä ajamattomia asioita? Aika käsittämätön ja ennenkuulumaton poliittinen harha on se, että puolue jättää hallituksen ja kuvittelee vetävänsä naruja sekä hallituksessa että oppositiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeinkin tuo vihreiden harrastama pakkosuojelu saa vastatuulta.
Suomi on yksi Euroopan soisimpia maita, joten suojelun tarve on todellakin paljon pienempi, kuin V. Niinistö ja kumppanit antavat ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo tuo Sanni on perunut puheitaan- kunhan vouhkaa ees ja taas. Kyse on eteläsuomen soista. ihan rauhassa nyt vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näkee näistä kommenteista, että suurin osa ei teistä ymmärrä soiden merkityksestä, luonnolle ja ympäristölle, yhtään mitään. Ei tässä tarvitse olla mikään viherpiipertäjä tai vihreitten symppaaja, kun ymmärtää miksi mm. soita on pakko suojella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä soiden merkitys luonnolle ymmärretään oikein hyvin. Suomessa on kuitenkin niin tuhottomasti soita, että kyllä vapaaehtoisella suojelulla hyvin pärjätään.

Tällä hetkellähän Suomessa on jo lähes 1 000 000 h suojeltuja soita. Siis melkein miljoona hehtaaria! Eipä silloin pakkosuojelua enää tarvita. Naturassahan pakkoa käytettiin liiankin kanssa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö ei ole tajunnut, että vapaaehtoispohjalta saa paljon paremmin tulosta ja pisteitä vaaleja ajatellen, kuin käskemällä ja määräämällä. Ihan oikea suunta Sannilla. Soita on jo ihan tarpeeksi suojelussa, nyt niitä pitää ottaa myös järkevään käyttöön, eli turvetuotantoon. Ei tartte olla iso osuus, esim. 1 prosentti Suomen soista, niin sillä energia omavaraisuusaste nousee huomattavasti. Suojelemallahan niin ei käy :) . Suomen alkuperäisistä soista on muuten suojeltuna yli 8 %, joten on siinä tarpeeksi ja turvetuotannossa ainoastaan alle 1 %. Ja, eri ministeri, parempi politiikka !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (76)

Uutisvirta

8:23
Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen – Metsästyskortilla äänestämään?
7:00
Muistatko sähäkät kasarikikkarat? Permanentit tekivät taas paluun, mutta moni asia on nyt toisin, sanovat kampaajakonkarit Tilaajille
7:00
Suomen viimeaikaista jätepolitiikkaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena Lukijalta
7:00
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
7:00
Muhoslaisen Benjam Myllyselän oppilaat haastoivat maailman johtajat ilmastoasioista jo vuosikymmeniä sitten – "Mitä suurempi viskaali, sen paremmin ne ottavat lasten yhteydenotot huomioon" Tilaajille
7:00
Valmennuskursseja markkinoidaan pian jo yläkoululaisille – yksityisopetus lisääntyy, mutta aasialainen pikkulasten koulutus on vielä kaukana Tilaajille
6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
18
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
13
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
12
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
3
Kamera olalle ja ääntä kohti – Heino Kuhan lintukoto on talvinen Hietasaari auringon noususta laskuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image