Kotimaa

Niinistö: Jär­jes­te­ly­kes­kuk­sia kriisien lähelle ja hallitumpaa pakolaisten liikehdintää

Presidentti Sauli Niinistö toivoo kansainvälisen yhteisön reagoivan Eurooppaa ravistelevaan pakolaiskriisiin. Arkistokuva. KUVA: Shoja Lak
Kotimaa 16.9.2015 20:05 | Päivitetty 16.9.2015 20:26
Anna Leinonen

Voimakas pakolaisvirta maailman kriisialueilta on yllättänyt sekä Suomen että EU:n, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Niinistön mukaan nyt tarvittaisiin YK:n tai muun kansainvälisen yhteisön huolehtimia järjestelykeskuksia kriisialueiden lähelle. Leireiltä voitaisiin poimia turvapaikanhakijoita esimerkiksi EU-maihin.

– Pitäisi olla suurempia kiintiöitä, mutta hallitumpaa liikehdintää, Niinistö sanoi.

Presidentin mukaan nykyiset kiintiöt ovat pieniä siihen nähden, kuinka paljon Suomeen tulee turvapaikanhakijoita.

Niinistö tapasi eduskuntapuolueiden puoluejohtajat Mäntyniemessä tiistai-iltana. Tapaamisen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa Niinistö sanoi, että Suomen poliittisten johtajien ajatukset pakolaiskriisistä ovat saman suuntaisia.

– Huoli siitä, onko tilanne hallinnassa, Niinistö kiteytti.

Lisäksi poliittiset johtajat jakoivat ajatuksen siitä, että asenteita pitäisi hallita niin, ettei jyrkkiä ylilyöntejä tulisi.

Kansainvälisessä politiikassa
orastavaa toivoa

Niinistö sanoi, että toinen keskustelunaihe oli kansainvälinen politiikka, erityisesti Syyria. Presidentin mukaan suurvaltapolitiikassa on nähtävillä sen suuntaisia merkkejä, että Yhdysvallat ja Venäjä yrittävät löytää keskusteluyhteyden.

– Siinäkin on jotain uutta, että vuoropuhelua yritetään kehittää, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän yhteistyö heijastuisi myös Ukrainan kriisiin ja sitä kautta Itämeren tilanteeseen. Se parantaisi Suomen turvallisuustilannetta.

Presidentti kiitteli, että keskustelu presidentin ja puolueiden puheenjohtajien välillä oli rakentavaa.

– On suuri arvo, että kykenemme saman pöydän ääressä käymään hyvin luottamuksellisia keskusteluja Suomen kannalta ihan perimmäisistä kysymyksistä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Yllätys tai ei kaikki varmaan ovat samaa mieltä siitä "jotain pitäs tehrä".

Kun p####t tulee housuun toimitaan yleensä kolmessa vaiheessa:

EN VERTAA pakolaisia kyseeseen tuotteeseen! Toimintaprosessi vain on kaikille senverta tuttu että toimii hyvänä vertauskuvana, niitähän aikanaan käytti yksi puuseppäkin hyvällä menestyksellä.

1. Siivotaan jo tulleet vahingot
2. Jos vuoto jatkuu, ja aletaan tutkia miksi vuotaa.
3. Hoidetaan vuodon syy.

1. kohta on meillä hyvää vauhtia tulossa hoitoon. Keinoista ollaan hiukan eri mielisiä mutta se on hoidettavissa ja hoidettava. Se tehtiin aikanaan Chileläisten ja "venepakolaistenkin" kohdalla. Joista monet ovat nyt hyödyllisiä Suomen kansalaisia. Osa on palannut kotimaihinsa tilanteiden rauhoituttua eikä näitä silloisia "pakolaistulvia" kukaan muistanut ennen nykykriisin alkua. Tämä kohta on pääasiassa meidän kaikkien vastuulla niin henkilökohtaisen toiminnan kuin verovarojen käytön kautta.

2. Vuoto ilmiselvästi jatkuu, eli mikä on syy? Kaksi perussyytä. "Oikeille" pakolaisille joko (suurvalta)konfliktien tai ekologian romahduksen aiheuttama yhteiskunnan romahtaminen. "Elintasopakolaisille" nykymuotoisen globaalin markkinatalouden aiheuttama tulojen ja elintason erojen järkyttävä kasvu. Niin yksilöiden kuin yhteiskuntien tasolla. Tämä kohta on hoidettu jo vuosia sitten niin YK:n, EU:n kuin yksittäisten tutkijoiden puolelta. Kukaan vastuunkantajista vain ei ole varoituksia kuunnellut.

3. Tämä on vielä täysin aloittamatta! Vastuu toimista jää tässä ylimmän tason päättäjille joilla valitettavasti on monesti "oma lehmä ojassa". Joko niin sanotun "arvovallan" ja "kasvojen menettämisen" muodossa, tai sitten puhtaasti talouselämään liittyvien kytkösten ja/tai inhimillisen ahneuden kautta. Me rivikansalaiset voimme tässä toimia pääasiassa vain poliittisen ja kaupallisen massapainostuksen kautta. Eli äänestämme kukkarollamme ja vaadimme päättäjiltämme rehellisyyttä ja toimia nimenomaan kriisin alkulähteillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se kaikille ole yllätyksenä tullut, tämä on ollut kytemässä jo pitkään. Ei siinä mitään, kunhan vastaanottajamaat saavat pitää kulttuurinsa ja elintasonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö puhuu viisaita. Hän on varoitellut Suomen velkaantumisesta jo kauan sitten. Eipä kuunneltu. Hän on puhunut maltin ja järjen käyttöä turvapaikanhakijatouhuun. Eipä ole kuunneltu. Tässä maassa on pöhlö hallitus ja pääministeri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu, että tässä maassa on vain Niinistö, jolla on aidosti järkeviä ajatuksia ja kommentteja. Lähes poikkeuksetta kaikki lausunnot ovat olleet puhtaasti asiaa ja perusteltuja. Hallituksen satusedät taas toistelevat mantrojaan joissa ei ole mitään päätä eikä häntää, ja perustuvat satukirjoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikehdintää pittää ehottomasti seurata. Tämä on vaaratilanne, kun tänne tulee paljon miehiä. Maamme voi olla vaarassa ja meidän elämä. Ei pidä ajatella, että he ovat vain sotaa pakoon lähteneitä iloisia miehiä. He voivat aiheuttaa paljon ongelmia maamme rauhaa rakastaville ihimisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Sauli tietää. Puhuu suoraan ja kiertelemättä vaikeasta aiheesta. Ottaa realiteetit huomioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen käytiin Suomeen hakemassa paikallisilta pakolaisleireiltä ne jotka on eniten oikean avun tarpeessa. Nyt palkitaan voimakkaimmat ja röyhkeimmät joilla on rahaa ja kuntoa pitkään matkaan. Sairaita ja köyhiä ei Suomi auta tässäkään tapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämänhetkinen systeemi on eettisesti todella väärin. Juuri röyhkeimmät ja rikkaimmat saavat turvapaikan. Haavoittuvimmassa asemassa olevat henkilöt (naiset, lapset) jäävät sodan jalkoihin. Järjestelmä tukee suuren luokan rikollista bisnestä, ihmissalakuljetusta. Nämä salakuljettajat myyvät matkapaketteja "kuinka haet turvapaikkaa" -informaation kera. Kuinka röyhkeää! Ja kaikkea tätä tukee EU.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon on puhetta ja lupauksia politikoiltamme viime aikoina kuultu mutta mitään ei ole tapahtunut, olisiko jo aika?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
46
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
43
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
35
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
23
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image