Kotimaa

Nettipetokset yleistyvät – Kiire, huo­li­mat­to­muus ja halpa hinta saavat lankeamaan huijarin ansaan

KUVA: Hannu Kivimäki
Kotimaa 15.4.2019 13:43 | Päivitetty 15.4.2019 13:44
Greta Virranniemi

Internetissä tapahtuvat petostyyppiset rikokset kuten maksuvälinepetokset ovat kasvussa, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Aho tiedotteessa. 

Poliisi kirjasi näistä 12 113 rikosilmoitusta vuonna 2017 ja seuraavana vuonna lähes saman verran. Vuonna 2019 luvut ovat kääntyneet nousuun.

Kuluvana vuonna poliisi on kirjannut 3 468 nettipetoksiin luokiteltua rikosilmoitusta.

– Määrä on kasvanut lähes 250:llä edelliseen vuoteen verrattuna. Eniten kirjaukset koskevat petoksia ja lieviä petoksia, Aho kertoo.

Vuonna 2018 poliisi kirjasi kaikkia petosrikoksia koskevia ilmoituksia yhteensä lähes 31 000. 

Kyse on Ahon mukaan usein sähköpostilla tai tekstiviestillä toteutetuista huijauksista eli tietojenkalastelusta.

–Henkilö on saanut itselleen kiinnostavan viestin. Hän on klikannut liitetiedostoa ja antanut maksukortti- sekä verkkopankkitiedot. Houkuttimina ovat esimerkiksi edulliset tarjoukset ja kilpailut, Aho kuvaa.

Kulut tuntuvat vähäisiltä, kun päätöstä tehdään ja mahdollisia riskejä mietitään.

Myöhemmin, ehkä pitkänkin ajan kuluttua, sitten huomataan, että maksukorttia on veloitettu kuukausittain. Huijattu kokonaissumma onkin noussun huomaamatta suureksi, koska tilitiedot ovat jääneet tarkastamatta, Poliisihallituksen tiedotteessa kuvataan.

Rikolliset saavat maksukorttitietoja myös tietomurtojen yhteydessä sekä käyttämällä maksukorttien kopiointilaitetta eli skimmaamalla.

Poliisihallituksen tiedotteen mukaan kiire, huolimattomuus ja halpa hinta ovat suurimmat syyt, miksi maksukorttien omistajat lankeavat huijareiden ansaan.

– Monet näistä huijauksista paljastuisivat nopeammin ja vahingot jäisivät vähäisimmiksi, jos tilitietoja tutkittaisiin ahkerammin, Aho sanoo.

Internet luo Poliisihallituksen tiedotteen mukaan alati kasvavan mahdollisuuden rikollisille, koska siellä ei ole valtioiden välisiä raja-aitoja.

– Valheellisilla viesteillä tavoitetaan suuri määrä ihmisiä varsin helposti. Uhriksi joutuu useammin se, joka ei osaa varoa. Siksi asioista tulee puhua, mutta siten, että opitaan eikä vaan pelätä, Aho sanoo.

Myös ikäihmisiin kohdistuu edelleen valepoliisirikollisuutta, vaikka siitä on julkisuudessa puhuttu paljon, tiedotteessa kerrotaan.

MAINOS

Kommentoi

Nettikauppapetosten yleistymistä auttaa myös EU-tietosuoja-asetus GDPR. Sen myötä on esim mahdollista esiintyä myyjänä TORI:FI kauppapaikalla, niin että ilmoituksessa on ainoastaan nimimerkki tms, mutta ei nimeä, puhelinnumeroa tai sähköposti-osoitetta. Myyjän tietosuoja on vahva, mutta entäs ostajan oikeudet, joka maksaa tuotteen etukäteen tai toimituskulut, mutta tuotetta ei kuulu eikä myyjään saa yhteyttä... Ja vaikka huijattu tekee rikos ilmoituksen lievästä petoksesta, ei syyttäjä välttämättä rupea ajamaan syytettä jonka aiheena muutaman kympin petos, vaikka niitä olisi useita. On tästä kokemuksia viime vuodelta, tosin myyjä oli Facebookin ryhmässä, mutta ei häntä petoksesta vastuuseen saatu. Tähän pitäisi saada muutos..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siihen saa muutoksen niin että:
Ei tilaile typerästi tavaraa mistään netistä.
Ei ole siis tyhmä suomeksi sanottuna.
Helppoa eikö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ostappa sinä harmaa sieltä lähikaupasta sitä samaa tonnikalaa ja toedoranttia. sitä mitä olet viimeset 30v ostanut . ja jos haluat valikoimaa laajentaa niin toisesta lähikaupasta voit hakea. siinäpä se sun piiripienipyörii.
kyllä on hienoa kun on käytännössä koko maailman tavaravalikoima saatavilla tänne peräpohjolaan. ja vertailla voi helposti ja se sopivan hintainen ja vähäriskinenkin sieltä löytyy. tyhmä ei tarvi olla.
kiinasta about 2000 tilausta tehnyt ja 5-6 kertaa haukannut.
torissa myyty kymmeniä tavaroita ja ostettukki jos sopiva tulee kohdalle. jos ei nouto onnistu niin saa jäädä.
jos kauempaa niin voi testata sillain esim kertoo että kaveri siitä kaupungista tulee hakemaan ja maksamaan.
pitäs onnistua jos ok kaupat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti poliisi on varautunut ääntenkalasteluhuijausten aiheuttamaan ruuhkaan, kun äänestäjille selviää, ettei rahaa halvalla annettuihin lupauksiin tietenkään ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riittävän kovat sanktiot huijareille, nyt saa mitättömät sakot eikä pelkoa että koskaan maksais korvauksia kellekkään. Suoraan istumaan urakka huijarit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

88
Opetusministeriö lopettaa perussuomalaisten nuorten avustuksen maksamisen – asia liittyy Twitter-tilillä julkaistuun kuvaan
54
Iltalehti: Kansanedustaja Suna Kymäläinen saanut uusia velkomustuomioita, jätti pikavipit maksamatta
52
Arkkipiispa vastasi Päivi Räsäselle: "Kirkon sanoma kuuluu kaikille" – Eroa harkinnut Räsänen on päättänyt jatkaa kirkon jäsenenä
45
Päivi Räsäsen kommenttien jälkeen merkittävä piikki eroakirkosta.fi -sivun erotilastossa
34
Suomen Nato-optio ei ole enää entisellään verrattuna kolmen vuoden takaiseen – selvitystä tekemässä ollut ranskalainen asiantuntija muuttaisi vain yhden asian
33
Pakettiauto törmäsi liikenteenohjausvaunuun Pohjantiellä – turvatyynyt laukesivat, kuljettaja satutti otsaansa
33
Oulu haluaa liki 40 miljoonan euron lisäykset hallituksen esitykseen, tyytymätön ratarahoitukseen – kaupunki lähetti vetoomuksen ministeri Tuppuraiselle ja alueen kansanedustajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image