Kotimaa

Nelostien lii­ken­neon­net­to­muu­den vuoksi pääsykokeista pois jääneiden hakuvelvoite ei ehkä täyty – TE-toimisto vaatii selvityksen, mutta ei todistuksia

TE-toimisto arvioi, oliko pääsykokeesta onnettomuuden vuoksi pois jääneillä henkilöillä pätevä syy poissaololle. KUVA: Ossi Ahola
Kotimaa 16.5.2019 17:04
Sonja Haapala

Simossa sattunut liikenneonnettomuus esti usean hakijan osallistumisen Oulun lääketieteellisen pääsykokeeseen keskiviikkona, kun Nelostien liikenne oli katkaistu useaksi tunniksi. Kokeesta pois olleiden hakijoiden mahdollisuus työttömyysturvaan voi vaarantua niin kutsutun hakuvelvoitteen vuoksi.

Hakuvelvoite on TE-palveluiden säännös, jonka mukaan ilman ammatillista tutkintoa olevien alle 25-vuotiaiden tulee hakea vuosittain vähintään kahteen ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen esimeriksi yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Velvoitteeseen kuuluu myös mahdollisiin pääsykokeisiin osallistuminen. Jos hakuvelvoite ei täyty, menettää oikeuden työttömyysetuuteen.

Tämä mahdollisuus on nyt esimerkiksi Kemin Lyseon lukion abiturienteilla, jotka eivät päässeet osallistumaan pääsykokeeseen suljetun nelostien takia.

– Muutama opiskelija oli hakenut vain kahteen paikkaan, ja on luonnollisesti huolissaan asiasta. Asiaa on selvitetty TE-toimistolta opinto-ohjaajan kanssa, ja asian tiimoilta ei tarvitse ryhtyä erityistoimenpiteisiin, Kemin lyseon lukion apulaisrehtori Henna Järvi kertoo.

Järvi arvelee, että suljettu nelostie on vaikuttanut myös useisiin muihin hakijoihin Meri-Lapin alueella.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston palveluesimies Jukka Nilivaara kertoo, että onnettomuuden takia poissaolleiden hakijoiden kohdalla noudatetaan tavanomaista menettelytapaa, jolloin työttömyysetuutta hakevat täyttävät selvityksen, jos hakuvelvoitteen ehdot eivät täyty. Mitään todistuksia ei tarvita, vaan hakijan oma kertomus riittää.

– Te-toimisto arvioi, onko kyseessä pätevä syy poissaololle. En voi sanoa varmasti etukäteen mitään tästä tilanteesta, Nilivaara huomauttaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (105)

Kaksi ihmistämistä kuoli ja näistä toinen ollessaan töissä. Olisiko aika puhua asiosta niiden oikeilla nimillä? Saattaisi vähentää raskaankaluston "nokkakolareita" kun ihmiset ymmärtävät tekojensa seuraukset...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin! Tämä on jonkinlainen vaiettu ja hiljaa hyväksytty asia Suomessa, vaikka sivulliset joutuvat hengenvaaraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sinä voisit asiasta etukäteenkin sanoa. Ei se nyt niin vaikea asia ole. Tottakai kolari on riittävä syy sille, ettei pääsykokeeseen ole osallistuttu. Ja jos sen sanoisi etukäteen julkisesti, niin asiasta päättävät virkailijatkin tietäisivät, mikä on TE-toimiston kanta asiaan eikä heidän tarvitsisi sitä itse pohtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikenneonnettomuus ei todellakaan ole mikään syy siihen, että myöhästyt kokeesta, kun kokeeseen menossa olleet eivät itse olleet onnettomuudessa mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis toisten jouduttua kolariin, niin näihin pääsykokeisiin osallistujien pitäisi saada erivapauksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko hassu? Jos odotat tuntikausia jonossa kun joku on kolaroinut etkä pääse pääsykokeisiin, on todellinen este jos ei ole kiertotietä. HOX!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole hassu, mutta sinä olet täysin tietämätön kaikesta. Miksi odottaa tuntikausia, kun on useampikin kiertotie mahdollisuus?
Mistä keksit tuon, ettei ole kiertotietä? HOX!
Miksi odottaa tuntikausia, kun voisi mennä pääsykokoeisiin? Ihan itse aiheutettu myöhästyminen oli nyt kyseessä jotan lopettakaa tuo säälittävä uhriutuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sitten pystynyt parempaan, kuin haukkaua kommentoijaa. Tuolla oli kiertotiet mistä kulkea eli miksi sinne piti jäädä "jonoon" seisoskelemaan?
Raskaat ajoneuvot joutuivat odottamaan, mutta henkilöautoille oli kiertomahdollisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillinen Kekkosslovakian ajassa olevan, vastuuta mikrometrin tarkkuudella välttävän virkamiehen vastaus ; " En voi varmasti sanoa etukäteen mitään tästä tilanteesta". Tuohan on aivan naurettava toteama !

Voi noita virkamiesparkoja, tahdottomia päätösautomaatteja, vailla omaa tahtoa. Aivopesty hokemaan työnantajan määräämää mantraa, ilman empatiaa, ilman ihmisyyttä. Kasvoton,tunteeton kone. Sieluton lakipykälä-automaatti.

Oikea vastaus olisi ollut ; " on selvää että kyse on ylivoimaisesta esteestä, tällainen, hyvin valitettava tapahtuma on varmuudella riittävä peruste siihen ettei hakuehto täyty. "

Itse en koskaan hyväksy epämääräistä jargonia viranomaiselta. Sattui viimeksi työtapaturma, joka vaati nopean käsileikkauksen. Vakuutusyhtiö ilmoitti aamulla,tapahtumapäivänä neurokirurgin leikkauslupapyyntöön että maksusitoumuksen käsittelyssä voi mennä viikkoja .
Ilmoitin yhtiölle että teen kello 12 rikosilmoituksen, ja vien haastehakemuksen samalla käräjäoikeuteen. Syyte; petos ( eivät korvaa vakuutusvahinkoa), ja korvausvaatimus kivusta ja särystä. Optiona pysyvä ruumiinvamman tuottamus.
Meni tasan 4 minuuttia, paluupostissa tuli korvauspäätös.
Ottaa itseäni oikeasti tunteisiin, lukea tuollaista TE- keskuksen ylimielistä kommenttia !
Osanottoni onnettomuuden uhrien omaisille, ja pääsykokeista myöhästyneille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä viitsi selittää. Sinun uhkaustasi ei yksikään vakuutusyhtiö noteeraa mitenkään, vaan he tekevät asiat niin kuin sopimuksiin on kirjattu.
Mistä teitä selittäjiä löytyy tänne jauhamaan turhia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yllätä yhtään. Esimakua mitä luvassa jos ei pompi byrokratian mukaan. Nyt ei kun lappua hakemaan poliisilta, että on todistus. Tosin siinäkin kolarien aikana ois varmaan pitänyt käydä paikalla olleille viranomaisille tunnistautumassa, että saa sen pätevän syyn & todistuksen miksi ei ollut pääsykokeissa. Hyvä TE-toimisto, näin tapetaan into jo nuorilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kulkijoita ei ohjattu onnettomuuspaikan ohi Torviaavan ja Viantienjoentien kautta. Muutama lisäkilometri ja aivan kohtuullinen tie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran kelirikkosia vielä nuo soratiet ettei sinne voi ohjata koko nelostien liikennettä (8700 ylimäärästä autoa päivässä) ilman että tie tuhoutuu täysin.
Osa paikallisista osasi kyllä itse kiertää tuolta ja seki pieni lisäys näkyi jo tien kunnossa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei tiedetä eikä hoksata käyttää navigaattoria. Samaa ihmettelen itsekin!!! Kaikkia se tie ei kestä, mutta edes osan... Ajoin toukokuun alussa hyvin vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maalaisjärjen käyttö on näköjään pannassa! Voisi kysyä, että onko "järkee vai ei"? Uusintakoe pitäisi myös järjestää koska tapahtunut ei ole mitenkään heistä johtuva asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maalaisjärkeä käytät näemmä sinäkin ja sen huomaa kun kommenttiasi lukee.
Tapahtunut ei todellakaan ole heistä johtuva, mutta ei ole myöskään muut esteet eli ei jokaisen esteen takia voida alkaa kokeita järjestämään erikseen.
Miksi lähteä liikkeelle viime tipassa, koska kokeen alkamisajankohta on ollut kaikilla jo ennakkoon tiedossa joten aikaa on ollut hyvin varautua siihen, että on ajoissa perillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopimusoikeudessa tunnetaan käsite force majeure eli ylivoimainen este. Se tarkoittaa jotain sopimusosapuolista riippumatonta poikkeuksellista tapahtumaa, joka estää sovitun velvollisuuden täyttymisen. Force majeuren tärkein oikeusvaikutus on, että siihen vetoamalla sopimusosapuoli voi vetäytyä sopimuksesta tai saa lykkäystä sopimuksen velvoitteiden täyttämiseen. Voisikohan terveellä järjellä tätä soveltaa myös TE-toimiston asettamien velvoitteiden täyttämiseen..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa kun ei ole ollut mitään ylivoimaista estettä, koska kiertotietä pitkin pääsi hyvin kulkemaan. Kyllä tuo myöhästyminen on ihan osallistujien omaa syytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä olen erittäin varma, koska siellä pääsi toisetkin kulkemaan. Ja kiertomahdollisuuksia oli enemmän, kuin yksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (105)

Uutisvirta

11:17
Vanhat kuvat: Vieraita ainakin Yhdysvalloista, Japanista ja Hollannista - ihaile Ilmakitaransoiton MM-kisojen tähtisadetta vuosien varrelta
9:44
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
9:17
Johnson ja Tusk näpäyttelivät toisiaan "herra sopimuksettoman" roolista G7-kokouksen alla – Trumpin mukaan tapaaminen Macronin kanssa oli paras tähän mennessä
9:00
Essee: Tv:n viihde-ekstaasin ylitarjonta turruttaa ja tylsistyttää – ja vie tilaa arvokkaammilta tunteilta Tilaajille
9:00
Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään
8:25
Savusauna tuhoutui tulipalossa Torniossa
8:10
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Tekijät ovat yhä karkuteillä, Keskusrikospoliisi tutkii asiaa murhan yrityksinä
53
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
29
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
21
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
17
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
14
Kuuska soi -festivaaleilla juhlittiin seurassa ja iloiten – "Jatkamme tästä Oulun yöhön"
10
Lastensuojelun tarve johtuu itsekkyydestä Lukijalta
6
Kalen! kalluppi: Ookko nää käyny Virosa viinakaupasa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

188 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Näyttää olevan monelle kova pala nieltäväksi tuo itsensä peukuttaminen. Lue lisää...
kova pala

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image