Kotimaa

Neljässä vankilassa vietetään viikonloppuna avointen ovien päivää – Ylitorniolla pääsee van­ki­la­kier­rok­sel­le

Kylmäkosken vankilaan pääsee tutustumaan 200 ensin ilmoittautunutta. Ohjelmassa on muun muassa huumekoiran esitys. KUVA: Eriika Ahopelto
Kotimaa 16.8.2017 19:20
Anna Humalamäki

Suomessa vietetään parhaillaan keskitetyn vankeinhoidon 150-vuotisjuhlavuotta. Tämän kunniaksi neljässä vankilassa järjestetään elokuun viimeisenä viikonloppuna avointen ovien päivä.

Vieraat ovat tervetulleita esimerkiksi Hämeenlinnassa sijaitsevaan Vanajan vankilaan, jossa heille esitellään hieman totutusta poikkeavaa vankilaympäristöä.

- Tämä avovankila on maailma, josta tavalliset ihmiset eivät niinkään tiedä, kertoo vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilanen.

Tammi-Moilasen mukaan kävijät pääsevät tutustumaan muun muassa sähköisen valvontapannan toimintamekanismeihin ja näkemään, miten huumetestien tekeminen tapahtuu. Sitä hän ei osaa vielä sanoa, onko paikan päällä myös vankeja tavattavissa.

- Toki meillä on monesti ollut näissä tapahtumissa vankeja mukana ainakin järjestelypuolella.


Avointen ovien päivään
osallistuvat myös Kylmäkosken, Ylitornion ja Mikkelin vankilat. Ylitornion ohjelmassa on muun muassa vankilakierros, jonka aikana itse sellien asukkaat ovat kuitenkin muualla.

- Vankien osastolla on sellainen malliasunto. Siellä voi käydä katsomassa, minkälaisissa tiloissa vangit majoittuvat, kertoo vankilan johtaja Raimo Kärkkäinen.

Mikkelissä tavoitteena on, että vieraat pääsisivät myös juttelemaan jonkun asukkaan kanssa ja esittämään hänelle kysymyksiä. Vielä ei tosin ole varmaa, onnistuuko tämä.

- Yhden vangin kanssa on vähän neuvoteltu siitä, haluaako hän olla läsnä, kertoo vankilan apulaisjohtaja Eero Ikonen.


Entä miten kävijöiden
turvallisuus taataan vierailun aikana? Rikosseuraamuslaitoksen viestintäpäällikön Pilvi Isotaluksen mukaan siitä pidetään huolta normaaliin tapaan turvallisuuskoulutuksen saaneen henkilökunnan avulla.

- Kyllähän vankiloissa käy jonkin verran vierailijoita muutenkin. Siihen on varauduttu.

Esimerkiksi Ylitorniolla kierrokset on suunniteltu niin, että kukaan vieraista ei pääse eksymään tai erkaantumaan joukosta. Tammi-Moilanen puolestaan kertoo, että arvioiden mukaan avolaitosvangit eivät aiheuta uhkaa alueella olijoille.

- Emmehän mekään täällä uskaltaisi muuten tehdä töitä.

Osalle kierroksista pääsevät mukaan vain täysi-ikäiset, mutta esimerkiksi Vanajaan ovat tervetulleita myös pienemmät vieraat. Tammi-Moilanen muistuttaa, että vankilassa asuu paljon lapsia äitiensä ja isiensä kanssa.

- Meidän mielestämme tämä ympäristö näyttää enemmän kesäsiirtolalta. Ei tämä ketään järkytä, päinvastoin.

Avoimet ovet

Vanajan vankilaan pääsee tutustumaan lauantaina 26.8. kello 10-14. Ohjelmassa on muun muassa tietoiskuja naisvankityöstä ja kahvitarjoilu.

Ylitornion vankilassa avoimet ovet järjestetään perjantaina 25.8. kello 12-15. Samalla vietetään vuonna 1997 toimintansa aloittaneen vankilan 20-vuotisjuhlia.

Kylmäkosken vankilaa kierretään lauantaina 26.8. kahdessa ryhmässä: kello 10.30-12 ja kello 12.30-14. Kierrokselle täytyy ilmoittautua etukäteen 21.8. mennessä. Mukaan mahtuu 200 nopeinta.

Mikkelin vankila on avoinna yleisölle lauantaina 26.8. kello 12-15. Vieraita pyydetään ilmoittautumaan 21.8. mennessä.

Elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään avoimet ovet -tapahtumia myös monissa muissa oikeusalan kohteissa, kuten oikeusministeriössä, Korkeimmassa oikeudessa ja Tampereen yhdyskuntaseuraamustoimistossa.

MAINOS

Kommentoi

Olemme olleet vierailulla, muutama kuukausi ja kerran vajaat kaksi vuotta, Naarajärvellä, Konnunsuolla, Riihimäellä, Turussa, Sukevalla ja tietenkin Pelsolla. Voisimme antaa asiantuntijalausuntoja. Emme siihen sorru. Vankilaväki tekee työtään siinä kuin poliisi ja tuomioistuinlaitos, jotka kaikki ovat myös erehtyväisiä. Pikku vihjeenä vaan, pysykää noista kaikista kaukana, menkää toiselle puolen katua , jos rakennuksen ohi kuljette.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vankiloiden avoimien ovien päivä. Kaikkea sitä saa kuulla, kun vanhaksi elää. Vietetäänkö vankiloissa karkausvuosina myös karkauspäivää. Ainakin olen lukenut, että paljon karkailevat tai jättävät lomiltansa tulematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi halutaan vierailuja? Vankila on rikoksen tekijöiden paikka, ahdistava ja synkkä paikka, ei sinne vapaaehtoisesti kukaan halua....Elämässä tehdään valintoja, jotkut menee rikoksen polulle, jokut ei...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuodaanko silloin vankeja sisään kun on avoimien ovien päivä? Muuna aikana vankilan ovet ei aukea kuin vartijoiden mennessä töihin tai töistä pois koska vankilaan ei kovin helposti joudu riippuen eri oikeusasteiden tuomioista, toiset tuomitsee pahikset vankilaan ja valitusten jälkeen toiset taas vapauttaa kaikista syytteistä tai pienentää tuomion niin että vankilaan "ei pääse".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei niin avoimia, että vankiloiden asukkaita etsitään pitkin Suomen ja Ruotsin mannerta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylitorniolla=mielummin Ylitorniossa, eihä Ouluakaan sanota, että Oululla vaan Oulusa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä son Ylitorniolla. Suomenkielellä paikkakuntien nimet taipuu vähän miten sattuu. Ei siihen ole olemassa mitään yhteistä sääntöä. Esim Tornio taivutetaan: Torniossa, mutta Ylitornio: Ylitorniolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vankilassa on aina avoimet ovet.Vankilaan ei enää joudu vaan pääsee valtion maksaessa täysihoidon ilman vastiketta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikassa ei sentään tämmöisiä päiviä vietetä koskaan. Tuomiotkin ovat hivenen kovempia, kuin suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainio ajatus ja idea. Onhan se hyvä käydä etukäteen tarkistamassa paikat, jos vaikka joutus kakkua istumaan. Tietää minne mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu siltä, että Suomen vankiloissa on jo pitempään vietetty avoimien ovien päivää, kun saa usein lukea uutisia rattijuoppoina kiinniotetuista, joilla on vankiloma lipsahtanut vuoden pituiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä mitä mediaa seuraat, mutta minä en ole koskaan tuollaisia uutisia lukenut.
Eikä se vankilan ovi koko aikaa auki ole, vaikka vanki jatkaakin hiukan lomaansa.
Et nyt oikein ymmärrä koko asiaa, jotan kommenttisi jääköön omaan arvoon olemattomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sitten Kalevan kommentti asiantuntijoiden kannattaa mennä tutustumaan noihin oloihin ihan ekaks vaikka 15 vuotta.
Ennen sitä ei kannata tulla esittelemään mitään aivotuhnujen tuotosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

202
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
31
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
29
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
27
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image