Kotimaa

Neljänkympin kriisi voi pysäyttää: "Tätä ora­van­pyö­rää­kö loppuelämä on?" – tutkija pitää pyöreisiin vuosiin liittyviä kriisejä myyttinä

Nelikymppisenä moni pysähtyy miettimään tehtyjä ja tulevia elämänvalintoja. KUVA: Jussi Leinonen
Kotimaa 13.10.2018 14:53
Eija Mikkonen

"Koin neljänkympin kriisi vahvasti. Tätä oravanpyörääkö se loppuelämä olisi? Ostin yrityksen ja sanoin hyväpalkkaisesta työstä itseni irti. Päivääkään en ole katunut."

Näin vastaa Kaleva.fi:n lukija kysymykseen neljänkympin kriisistä. Moni kertoo välttäneensä neljänkympin kipuilut täysin, kun taas toisilla rajapyykki on ajanut isoihinkin elämänmuutoksiin.

"Vuonna, jolloin täytin 40, vaihdoin työtä ja aloitin esimiesurani, erosin puolisostani ja leikkautin likinäköiset silmäni. Alkoi elämäni paras vuosikymmen."

Pyöreisiin vuosikymmeniin liittyvistä ikäkriiseistä puhuttaessa korostuvat usein kolmenkympin- ja viidenkympin kriisit, mutta moni pitää neljänkympin kriisiä todellisuudessa pysäyttävämpänä elämän taitekohtana.

"Valintojen mereen joutuu, kun elämännälkä on suuri ja moni asia kiinnostaa. Mitkä ovet suljen avaamalla tämän oven? Mistä jään paitsi, mikäli en hanki jälkikasvua? Onko lisääntymisvietti ihmisen suurin vietti? Onko lisääntyminen itsekästä? Menenkö liiaksi uran ehdoilla?"

Tutkija: Ei ikä kriisiä selitä

Tutkimusjohtaja Katja Kokko Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksesta pitää pyöreisiin ikävuosiin liittyviä kriisejä lähtökohtaisesti myyttinä. Hän ei tunnista neljänkympin kriisiä sen enempää kuin kolmen- tai viidenkympin kriisiäkään.

– Ei ikä kriisiä selitä, enkä usko esimerkiksi sitä, että kriisin kokemus kuuluu keski-ikään, Kokko sanoo.

Kokko johtaa 1960-luvulla aloitettua Lapsesta aikuiseksi -tutkimusta. Siinä on seurattu samoja vuonna 1959 syntyneitä lapsia keski-ikään saakka.

Kokon mukaan ihminen usein pohtii elämänvalintojaan jossain elämänvaiheessa, mutta ikään hän ei lähtisi sitä yhdistämään. Myös kriisin käsitettä hän pitää pulmallisena ja negatiivisesti sävyttyneenä. Mieluummin hän puhuisi elämän uudelleen arvioinnin ja pohdinnan vaiheesta.

– Epäedulliset elämäntavat ja sen seuraukset alkavat jossain vaiheessa näkyä. Nelikymppisenä kasvaa myös todennäköisyys sille, että ihminen menettää läheisiään. Tai sitten voi tulla tyhjän pesän syndrooma, kun lapset lähtevät kotoa.

Koulutuksen ja työuran valinnat saavat kipuilemaan

"Juuri 40-ikä on se taitekohta, jolloin vielä ehtii tehdä muitakin suunnitelmia. 35-vuotiaana sitä oli kaikkeen liian nuori ja kohta sitä on jo kaikkeen liian vanha. Nelikymppisenä ei kannattaisi jäädä vielä paikalleen sillä työikää on jäljellä vielä 25-vuotta. Kuitenkin päällimmäinen huoli on rahojen riittävyys."

Katja Kokon mukaan ikähaarukka elämän pohdintavaiheelle on suuri, koska nykyään elämäntapahtumissa ja siirtymissä on suurta vaihtelua. Siinä missä osa nelikymppisistä voi olla jo isovanhempia, toiset ovat juuri saattaneet saada oman lapsen.

Kokko kertoo Noora Rintaluoman tekemästä gradusta, jossa on selvitetty kriisin kokeneilta 42-vuotiailta kipuilun syitä.

22 prosenttia kriisin kokeneista tutkittavista kertoo kriisien johtuneen koulutukseen ja työuraan liittyvistä pohdinnoista. 15 prosenttia pohti omia aikaansaannoksiaan ja tulevaisuutta. Kymmentä prosenttia puolestaan mietitytti oma fyysinen kunto ja terveys.

Tukea ikätovereista

"Nyt 37-vuotiaana fiilis on lähinnä se, että 30-kriisiä ei ollut ollenkaan, mutta nelikymppis kriisi tuli hieman etuajassa. Lohduttavaa on se, että samassa ikähaarukassa olevat kaverit pohdiskelevat hyvin samanlaisia asioita, yhtymäkohtia löytyy paljon."

Katja Kokko uskoo, että kokemus erilaisten kriisien yleistymisestä voi johtua siitä, että nykyään raportoidaan rohkeammin mielen hyvinvointiin liittyvistä asioista.

– Se voi antaa käsityksen, että kriisit ovat lisääntyneet, vaikka kyse voikin olla vain avoimemmasta keskustelukulttuurista.

"Enpä oo ikäkriisejä kokenut, en edes 50 kriisiä. Muita kriisejä kyllä. Jokainen vanhenee aivan varmasti, joten miksi pitäis olla ikäkriisiherkkä. Elämää se vain on."

Kursiivilla olevat tekstit ovat lukijoiden kommentteja.

MAINOS

Kommentoi

Hah hah .......
Neljäkymppisenä; "Tätäkö se loppuelämä on?"

Vastaus; TÄTÄ!

Oli ikäsi ja tilanteesi mikä tahansa, SINÄ itse teet siitä juuri sellaisen kuin itse pystyt tai haluat!
Ai, kun on ankea elämä. Haenkin kolme metriä köyttä ja kyllä se siitä.
Kyllä saunan takana on aina tilaa.
Mahtava märinä-Suomi.
Hyvää jatkoa kaikille 20-, 30-, 40-, 50-, 60-, 70-, 80- kymppisille.
Ysikymppisille en uskalla toivottaa mitään, sillä he voivat olla sen verta fiksuja, että turhat höpinät on jääneet taa.
Ja , toisaalta se lopullinen juttukin alkaa olla aika lähellä ;-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menee miten menee.
33:sena oli "kolmenkympin kriisi" kun huomasin, että elämä ja nuoruus soljui ohi.
39:nä sain/pääsin tekemään mieleköstä työtä useita vuosia hyvässä työseurassa.
48:na puski taas uusi "nuori minä" viriliteetteineen eli oli kai 50-villityksen esiaste?
56:na löin hanskat tiskiin ja aloin suuntaamaan katseen osinvarhennetulle vanhuuseläkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

50 ja risat mittarissa. 40 mikään raja ole. eikä 50. Ei ikinä mitään ikäkriisiä. Pysykää henkisesti nuorina.

Salilla käyty 16 lähtien vaikka uskonto ei silloin sallinut. Siihen kaikki perustuu. ja siihen että tekee mitä haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

50 ja RISA. Terveys on mennyt, ja oletettavasti kohta myös työpaikka. Ei kukaan halua nähdä yli 50-vuotiasta töissä (vaikka Sipilä ja kepulit muuta väittävätkin siksi, että voivat kurjistaa 50-vuotiaat työttömät hengiltä). Siinäpä sitten kärvistelet nälkärajalla toistakymmentä vuotta odottamassa minimaalista eläkettä (jota sitäkään tuskin enää siinä vaiheessa maksetaan kenellekään). Odotan siis "innolla" loppuelämääni, joka tuskin on kovin pitkä ja mukava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä nämä neljän , viiden ja kuudenkympin kriisit on päästä kiinni , ei niitä ole olemassakaan höpön löpön

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietysti ne on "päästä kiinni", eihän ne esiinny muualla kuin päässä, omassa mielessä, ajatuksissa, mutta ei se tee niistä olemattomia, vaan täysin todellisia ongelmia kullekin niistä kärsivälle yksilölle. Ja höpön löpön omalle epäempaattisuudellesi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

40 tuli mittariin reilu vuosi sitten. Koskaan aikaisemmin ei ole mennyt paremmin. Juu ei ole enää kakskymppinen eikä ole irtosuhteita tai seksiäkään sitä vertaa että kehtaisi sanoa. Mutta jotain sentään on ja se on mielenrauha. En olisi koskaan uskonut parikymppisenä, että se on näin mahtavaa olla aikuinen. Jos se näin hyvin jatkuu, niin tuskin malta odottaa viiskymppistä. Minulla ei ole mihinkään kiire, rahaa on, ei huolta huomisesta. Trump on presidentti ja seuraan häntä päivittäin. Hymyilen nykyään paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se mielenrauhaa jos kumminkin asia mielenpäällä. Kyllä se seksi on tärkeää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iästä huolimatta on hyvä välillä pystyä ja miettiä onko tyytyväinen omaan elämään, mistä asioista nauttii ja tekeekö niitä tarpeeksi ja jos ei niin miksei? Ja nimenomaan omaan elämään ei elämään jota elää toisen ihmisen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyppäsin pois oravanpyörästä nelikymppisena enkä ole sitä sen jälkeen katunut hetkeäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:39
Turvapaikanhakijoita värvätään Saksassa rikollistoimintaan – Berliinin rikollisklaanit haluavat heidät myymään huumeita ja tekemään murtoja
21:57
Kevytkuorma-autolla Ylitorniolla ajanut ruotsalaismies karautti poliisin tutkaan jäisellä tiellä yli sataaviittäkymppiä
21:34
Pekka Asikainen valittiin Oulun seurakuntien uudeksi yhtymäjohtajaksi – strategiatyö alkaa heti kirkon toimintaympäristön muutosten paineissa
21:33
Pohjolan Liikenne lopettaa kaikki pikavuoronsa helmikuun loppuun mennessä – linja-autoyhtiö keskittyy pääkaupunkiseudun sopimusliikenteeseen
21:25
Trumpin entisen neuvonantajan oikeudenkäynnissä lykättiin tuomiota – sitä ennen tuomari puhui maanpetoksesta, maansa myymisestä ja lopulta pyörsi puheensa
21:15
Kärpiltä iso joululahjasäkki faneille: Suuri määrä jatkosopimuksia julki, Kukkonen ja Pyörälä jatkavat – tässä on joukkueen runko seuraavalle kaudelle
20:00
Kalleimman ja halvimman kunnan veroeron vaikutus keskipalkassa 2 038 euroa — Vielä ehtii muuttaa karkuun kalliita kunnallisveroja Tilaajille
90
Poliisi hankki panssaroituja autoja – Uusi luotisuojattu "Hevi" painaa 5,4 tonnia, ja sellaisia tulee pian joka puolelle Suomea
70
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
49
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
45
Kärpät kaatoi Ilveksen Lindstenin jatkoaikamaalilla - Joukkue pudotteli jatkosopimusuutisia pelin keskelle
39
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
35
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
35
Kirkko ennakoi jäsenenmääränsä tippuvan pian 70 prosenttiin – Yhä useampi kirkkoon kuuluvista vanhemmista ei halua lastaan kastettavan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image