Kotimaa

Neljän suurimman puolueen johtajat penäsivät ilmastotekoja ja voimaa ulkorajoille EU-vaalitentissä

Ilmastonmuutoksen torjunta on korkealla niin Juha Sipilän, Petteri Orpon ja Antti Rinteen EU-politiikan listalla. Arkistokuva KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 20.5.2019 23:28
Ossi Rajala

Suuria erimielisyyksiä ei syntynyt, kun neljän suurimman puolueen puheenjohtajat väittelivät maanantaina illalla Yleisradion EU-vaalitentissä.

Puheenjohtajat Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.) olivat samoilla linjoilla siitä, että ilmastonmuutosta on hillittävä ja EU:n ulkorajoja on vahvistettava. Tentin kahtena hallitsevana teemana olivat ilmastonmuutos sekä puolustus.

Päästökaupan kehittäminen eli saastuttamisen hinnan nostaminen sekä uusien teknologioiden edistäminen olivat kärkikeinoja ilmastokeskustelussa.

Antti Rinne painotti, että ilmastonmuutos on suuri teema Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella heinäkuun alusta vuoden loppuun.

– Eurooppalaisille on kerrottava, että ilmastonmuutoksen torjunta tuo myös mahdollisuuksia eikä ole haitta ihmisille, Rinne sanoi ja viittasi uusien teknologioiden taloudellisiin mahdollisuuksiin.

Myös Perussuomalaisten Halla-aho kiirehti ilmastotekoja, mutta hän varoitti, ettei EU:n pidä vahingoittaa omaa teollisuuttaan ilmastotalkoissa. Halla-aho korosti, että esimerkiksi Kiina ja Intia tuottavat paljon päästöjä.

– EU:ssa enemmän saastuttavat Saksa ja Puola on saatava mukaan eikä saa rangaista niitä, jotka ovat jo paljon tehneet. Ilmastotoimia on tehtävä siellä, missä niitä voidaan tehdä helpoiten ja kustannustehokkaasti esimerkiksi uuden teknologian avulla, Halla-aho sanoi.

Kokoomuksen Orpo korosti, että ilmastonmuutoksen torjunta vaatii yhtenäistä Eurooppaa.

– Tarvitsemme vahvempaa Eurooppaa. Esimerkiksi hiilitulleja voidaan selvittää, Orpo sanoi.

Jakolinjoja vanhojen tai uusien hallitus- ja oppositiopuolueiden välillä ei tentissä juuri näkynyt. Orpo pyrki haastamaan Halla-ahoa sillä, että EU:n horjuttaminen olisi epäisänmaallista ja voi pelata Venäjän pussiin.

Halla-aho korosti, ettei Perussuomalaiset ole Venäjä-myönteinen puolue, vaikka voikin olla EU:n parlamentissa samassa ryhmässä Venäjä-myönteisten puolueiden kanssa.

Halla-aho myös sanoi, ettei Perussuomalaiset tee yhteistyötä sellaisen puolueen kanssa, jossa havaittaisiin rakenteellista vallan väärinkäyttöä. Keskustelussa oli tässä kohtaa esillä Itävallan oikeistopopulisteja horjuttava korruptioskandaali.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho vaati jämäkämpiä käännytyksiä Välimereltä pelastetuille. Arkistokuva.

Toimitusministeristössä yhä istuva Orpo haastoi myös Sipilää sillä, ettei Suomi allekirjoittanut EU-linjausta tiukan ilmastopolitiikan puolesta. Sipilä vastasi, että kyseessä oli tekninen seikka, koska EU-puheenjohtajuuskauden työtä ei haluttu haitata ottamalla kantaa allekirjoittamalla linjausta.

EU:n ulkorajojen valvontaa kaikki neljä puheenjohtajaa halusivat vahvistaa. Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin vahvuutta on aiottu kasvattaa 10 000 hengellä.

Ainakin Sipilä olisi valmis tekemään puolet pienemmän eli 5 000 hengen lisäykseen, jotta maataloustuille jäisi enemmän rahaa.

Kukaan puoluejohtajista ei halua, että turvapaikanhakijoita tulee yhtä paljon kuin vuosina 2015–2016.

– Siitä on huolehdittava, etteivät 2015–2016 -tapahtumat toistu enää koskaan. Se tarkoittaa sitä, että ulkorajojen on pidettävä. Kriisitilanteissa sisärajojen tarkastuksia voi väliaikaisesti lisätä, mutta myös vapaasta liikkuvuudesta on huolehdittava, Orpo puhui.

Antti Rinne penäsi kehitysyhteistyövaroista apua Afrikkaan, jotta afrikkalaisille nuorille syntyy parempia olosuhteita elää ja työllistyä kotimaissaan.

Halla-aho vaati puolestaan jämäkämpiä käännytyksiä Välimereltä pelastetuille.

– Muuttoliikkeen syihin on puututtava, mutta on utopiaa, että pelkällä kehitysyhteistyöllä estetään muuttoliike, Halla-aho sanoi.

Puolustuspolitiikan osalta puheenjohtajat visioivat sitä, että EU:n Lissabonin sopimuksen mukaisesta sotilaallisesta auttamisesta olisi hyvä keskustella enemmän ja järjestää yhteisiä turvallisuusharjoituksia EU-maiden kesken.

Orpo ja Halla-aho muistuttivat, että suurin osa EU-maista on järjestänyt puolustuksensa Nato-jäsenyyden kautta.

– EU:lle ei luoda omaa armeijaa, Sipilä muistutti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Orpo oli äänessä kuin rahaton lehmän ostaja,sitä samaa höpötystä jota on kuultu jo vuosia.
Halla-Aho ylivoimainen,jota eivät muut tohtineet haastaa millään sektorilla.
Varmaan kannatusluvut ovat jo vaikuttaneet hänen puheiden ja mielipiteen arvostamiseen.
Rinne ja Sipilä sooloilivat yhteisiä näkemyksiä, kun Hallitus neuvotteluissa ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Petteri oli ylivoimainen eu asioissa. Rinne poloinen oli ihan altavastaaja. Höpötti siitä afrikasta, jonka Halla-aho tyrmäsi täysin. Kepu menettää kyllä yhden paikkansa hs:n tutkimuksen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiili huuhaan uusi hulluus.
Belgialainen yliopisto myöntää kunniatohtoruuden autistiselle lapselle, joka ”näkee hiilidioksidia” ilmassa
Julkaistu 19.05.2019 17:34, 6307 lukukertaa
Greta Thunberg, ruotsalainen autistinen lapsi, jota George Sorosin organisaatio tukee, saa kunniatohtorin aseman belgialaisessa yliopistossa ilmastonmuutoksen esiin tuomisesta.
Greta Thunberg näkee hiilidioksidin ilmassa. Hän on autistinen lapsi, jota tukee muun muassa George Sorosin organisaatio ”ilmastonmuutoksessa”. Hänen vanhempansa ovat osa ilmastonmuutoshysteriaa.
Nyt tämä 16-vuotias autistinen, hiilidioksidia ilmassa näkevä lapsi, saa kunniatohtorin arvonimen Monsin yliopistosta Belgiasta.
Hiilidioksidi on kasvien ja merien pieneliöiden elinvoima. Ilman niiden saamaa hiilidioksidia meillä ei olisi happea. Hiilidioksidi on kasvien ”happea”. Ilman hiilidioksidia kasvit kuolevat, eivätkä enää tuota meille elintärkeää happea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liika CO2 tappaa kasvit vaikka kuinka olisi tiettyyn pisteeseen asti niiden ravintoa. Voi olla kriittinen samaan aikaan olematta hölmö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoin vaalitentin. Jussi oli älykkäänä ihmisenä jälleen ylivoimainen. Selkeitä, loogisia puheenvuoroja. Orpo ja Rinne hokevat samoja mandroja illasta toiseen. Sipilällä muutama hyvä puheenvuoro.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastuullista mediaa taas neljä suurinta puoluetta ja vain kolmesta kuva, tottakai kaleva koittaa vaikuttaa vaaleihin omalla pikku propakannallaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puuttuuko suomensuosituin politiikko 1 kuvituskuvasta ja miksi? No siksi kun ihmiset eivät lue kuin otsikot?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syy puuttumiseen on se, että tämä lehti on kepulaisempi kuin kepu itse. Kaikki kommentit, jotka kritisoivat kepun toimintaa raakataan pois eikä niitä julkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus ja Keskusta !! on vain takinkääntö temppu päästä hallitukseen !! kun ollaan huolissaan ilmastosta tai muusta .
Ei pitäisi uskoa noin sinisilmäisesti Orpon ja Sipilän lupauksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti J. Sipilän käsky ylelle,,että tentti pidetään nelikossa..ettei vaan Juhapoikaa kovin mollattais. Yle on niin kepun talutusnuorassa, kuin vain voi olla. Järkitoimittajat ovat jo hylänneet ylepotskin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinteen suunnitelmat: Viisumivapaus Venäjän kanssa ja venäjän kielen opetusta lisättävä Suomessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun viherpiipertäjät eivät ole argumentoimassa, keskustelun taso kohoaa. Tässä oli yllättävää kuinka köykäisiä vakipuoluiden pj:t ovat. Jussi pesee koko porukan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein suurin ilmastoteko mitä me kansa voidaan tehdä, on äänestää nuo elitisti huuhaa tieteineen ulos. Kyllä ehdottomasti saastuttaminen pitää lopettaa ja tehdä jopa laittomaksi. Sillä kun vain ei ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen ja hiilidioksidin kanssa. Eliitti ei mielellään avaa puheitaan paljoakaan, mutta tässäkin he tarkoittavat vain ja ainoastaan hiilidioksidia. Tuo porukka ei välitä saasteista yhtään mitään ja autojakin verotetaan sen mukaan miten ne päästävät täysin myrkytöntä hiilidioksidia. Se yksistään riittää todistamaan kuinka paha eliitti on.

Ilmastonmuutos on maailman todellisin ja luonnollisin asia. Ihminen ei pysty vaikuttamaan ilmastonmuutokseen ja erittäin hyvä niin. Se mikä on luonnollista on positiivista. Ilmastonmuutos on luonnollista ja näin ollen positiivista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:50
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä Pohjois-Pohjanmaan museoon ja hotelli Radissonin tiloihin
8:47
Amnesty: Siirtotyöläiset Qatarissa kuukausia ilman palkkaa – MM-kisojen rakennustöiden kuolonuhrit ja boikotit eivät ole vaikuttaneet epäkohtiin
8:00
Näin syntyvät kasvissyöjän kampasimpukat – Herkuttele hyvin myös pihlajanmarjoilla, palsternakalla ja syyssipuleilla Tilaajille
8:00
Sofi Oksasen odotettu uutuusromaani kertoo rumasta bisneksestä – kävimme kirjailijan kanssa hedelmöitysturismin tapahtumapaikoilla Ukrainan suljetussa kaupungissa Tilaajille
7:00
Kalen! kalluppi: Näytäkkö nää hyvältä?
7:00
Uotinen johdattaa sinkut pöytään – sokkotreffeillä vaivaava jännitys välittyy kotikatsomoon
7:00
Päivän leffapoiminnat: Kookospähkinälaukkaa päin historiaa – Monty Pythonin elokuva tipauttaa katsojan jakkaralta
41
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
29
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
20
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
20
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
17
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
11
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
7
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Kerran olen toyotan koeajanut ja jäi myös viimeiseksi. Miksi noin huonoja autoja edes tehdään. Lue lisää...
Jalmari100

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image