Kotimaa

Neljälle syytteet Suomea jär­kyt­tä­nees­tä ri­kos­vyyh­dis­tä, jossa oli tuotettu väkivaltaista lasten hy­väk­si­käyt­tö­ma­te­ri­aa­lia – osa epäillyistä rikoksista ehti vanhentua

Rikosylikomisario Sari Sarani ja rikoskomisario Sanna Springare (oikealla) kertoivat laajasta seksuaalirikosvyyhdistä tiedotustilaisuudessa lopputalvesta. Arkistokuva.
Kotimaa 20.9.2019 11:45 | Päivitetty 20.9.2019 14:06
STT

Syyttäjä on nostanut syytteet jutussa, jossa Suomessa oli kuvattu väkivaltaista lasten hyväksikäyttömateriaalia. Syytteessä on neljä miestä.

Kyseessä on keskusrikospoliisin (KRP) tutkima vyyhti, josta kerrottiin julkisuuteen maaliskuussa.

Pääepäilty on 58-vuotias lappilainen mies, joka toiminut muun muassa matkailualalla. Vuosikymmenen alussa hän oli mukana eteläpohjanmaalaisen seurakunnan lapsi- ja nuorisotyön vastuuryhmässä kirkkoneuvoston edustajana.

Miestä syytetään muun muassa törkeistä raiskauksista, törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä sekä törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä ja kuvien hallussapidosta.

Toinen mies sai syytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta, törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä ja kuvien hallussapidosta.

Kolmatta syytetään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja neljättä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta ja muusta rikoksesta.

Yhden epäillyn osalta asia käsitellään sakotusmenettelyssä, ja yksi epäilty on saanut asiassa syyttämättäjättämispäätöksen, syyttäjä kertoi perjantaina.

Epäillyt rikokset tapahtuneet kymmenen vuoden aikana

Syytteessä olevat epäillyt seksuaalirikokset ajoittuvat vuosiin 2007–2014 ja väkivaltaista hyväksikäyttömateriaalia koskevat rikokset vuosiin 2007–2017.

Syyttäjän mukaan syytetyt ovat pääosin kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin tai eivät ole ottaneet kantaa syyllisyyteensä.

Myös neljän syytetyn osalta tehtiin syyttämättäjättämispäätöksiä, koska osa epäillyistä rikoksista oli jo ehtinyt vanhentua. Kyse oli epäillyistä pahoinpitelyrikoksista, joissa miesten epäiltiin antaneen uhrille päihteitä siten, että tämä oli niistä vahvasti päihtynyt tai sammui. Keskusrikospoliisi (KRP) on epäillyt, että osalle uhreista oli annettu metamfetamiinia tekojen aikana.

Metamfetamiini yhdistää ainakin osaa miehistä. Kolme heistä tuomittiin viime vuoden elokuussa Helsingin käräjäoikeudessa niin sanotussa kristallihuumejutussa.

Uhrit 6-15-vuotiaita poikia

KRP on aiemmin kertonut, että epäillyt olivat tavanneet toisensa muun muassa netissä eivätkä kaikki heistä tunteneet toisiaan entuudestaan.

KRP:n mukaan ringin uhreja on yhteensä kuusi ja he ovat kaikki poikia. Tekoaikaan uhrit olivat 6–15-vuotiaita.

Poliisi aloitti tutkinnan toissa vuonna saatuaan rikosvihjeen ulkomaisten viranomaisten kautta. Tutkinta ulottui yhteensä 17 maahan pääosin Euroopassa ja muualla länsimaissa.

Suomessa tuotetun materiaalin lisäksi epäillyt olivat KRP:n mukaan tuoneet Suomeen suuria määriä lasten hyväksikäyttöä kuvaavaa materiaalia. KRP on kertonut, että epäillyiltä takavarikoitu aineisto sisälsi erityisen raakaa väkivaltaa, jonka uhreina ovat pääasiassa pienet pojat. Suomalaisia epäiltyjä ei kuitenkaan ole epäilty kyseisen aineiston tuottamisesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

ööö eikös lapsen seksuaalinen hyväksikäytön 10v vanheneminen rupea rullaamaan vasta kun lapsi täyttää 18v eli 28v asti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittelikö suomen ala-arvoinen oikeuslaistos jotain kymmeniä vuosia vanhaa selvää juttua, josta tehdään yhä uudestaan valitushakemuksia korkeampaan oikeusasteeseen? Miksi annetaan valituslupa mitäänsamnomissa oikeusjutuissa, kun tärkeät asiat jää selvitttämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä yhteiskunta ja täällä nämä asujat menettäneet kaiken, mikä on älyllisen ihmisen tunne ja elämä.
En osaa sanoa tähän enää mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.2.
Kempeleläisellä maatilalla kasvanut Julia Heikkinen on Oulun 4H:n uusi toiminnanjohtaja – "Minä uskon uskaltamiseen, se on tavattoman mukavaa"
17.2.
Kaleva oikaisee
17.2.
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
17.2.
Kaupunginhallitus päätti: Oulun kaupungintaloa avataan jonkin verran yleisölle, mutta suurimmaksi osaksi käyttötarkoitus pysyy entisellään
17.2.
Kätilöiden huoli ei näy vahinkoilmoituksissa – Viime vuonna korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, jotka liittyivät alatiesynnytyksiin tai keisarileikkauksiin
17.2.
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
17.2.
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi ensi yönä Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

291 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image