Kotimaa

Neljälle syytteet Suomea jär­kyt­tä­nees­tä ri­kos­vyyh­dis­tä, jossa oli tuotettu väkivaltaista lasten hy­väk­si­käyt­tö­ma­te­ri­aa­lia – osa epäillyistä rikoksista ehti vanhentua

Rikosylikomisario Sari Sarani ja rikoskomisario Sanna Springare (oikealla) kertoivat laajasta seksuaalirikosvyyhdistä tiedotustilaisuudessa lopputalvesta. Arkistokuva.
Kotimaa 20.9.2019 11:45 | Päivitetty 20.9.2019 14:06
STT

Syyttäjä on nostanut syytteet jutussa, jossa Suomessa oli kuvattu väkivaltaista lasten hyväksikäyttömateriaalia. Syytteessä on neljä miestä.

Kyseessä on keskusrikospoliisin (KRP) tutkima vyyhti, josta kerrottiin julkisuuteen maaliskuussa.

Pääepäilty on 58-vuotias lappilainen mies, joka toiminut muun muassa matkailualalla. Vuosikymmenen alussa hän oli mukana eteläpohjanmaalaisen seurakunnan lapsi- ja nuorisotyön vastuuryhmässä kirkkoneuvoston edustajana.

Miestä syytetään muun muassa törkeistä raiskauksista, törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä sekä törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä ja kuvien hallussapidosta.

Toinen mies sai syytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta, törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä ja kuvien hallussapidosta.

Kolmatta syytetään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja neljättä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta ja muusta rikoksesta.

Yhden epäillyn osalta asia käsitellään sakotusmenettelyssä, ja yksi epäilty on saanut asiassa syyttämättäjättämispäätöksen, syyttäjä kertoi perjantaina.

Epäillyt rikokset tapahtuneet kymmenen vuoden aikana

Syytteessä olevat epäillyt seksuaalirikokset ajoittuvat vuosiin 2007–2014 ja väkivaltaista hyväksikäyttömateriaalia koskevat rikokset vuosiin 2007–2017.

Syyttäjän mukaan syytetyt ovat pääosin kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin tai eivät ole ottaneet kantaa syyllisyyteensä.

Myös neljän syytetyn osalta tehtiin syyttämättäjättämispäätöksiä, koska osa epäillyistä rikoksista oli jo ehtinyt vanhentua. Kyse oli epäillyistä pahoinpitelyrikoksista, joissa miesten epäiltiin antaneen uhrille päihteitä siten, että tämä oli niistä vahvasti päihtynyt tai sammui. Keskusrikospoliisi (KRP) on epäillyt, että osalle uhreista oli annettu metamfetamiinia tekojen aikana.

Metamfetamiini yhdistää ainakin osaa miehistä. Kolme heistä tuomittiin viime vuoden elokuussa Helsingin käräjäoikeudessa niin sanotussa kristallihuumejutussa.

Uhrit 6-15-vuotiaita poikia

KRP on aiemmin kertonut, että epäillyt olivat tavanneet toisensa muun muassa netissä eivätkä kaikki heistä tunteneet toisiaan entuudestaan.

KRP:n mukaan ringin uhreja on yhteensä kuusi ja he ovat kaikki poikia. Tekoaikaan uhrit olivat 6–15-vuotiaita.

Poliisi aloitti tutkinnan toissa vuonna saatuaan rikosvihjeen ulkomaisten viranomaisten kautta. Tutkinta ulottui yhteensä 17 maahan pääosin Euroopassa ja muualla länsimaissa.

Suomessa tuotetun materiaalin lisäksi epäillyt olivat KRP:n mukaan tuoneet Suomeen suuria määriä lasten hyväksikäyttöä kuvaavaa materiaalia. KRP on kertonut, että epäillyiltä takavarikoitu aineisto sisälsi erityisen raakaa väkivaltaa, jonka uhreina ovat pääasiassa pienet pojat. Suomalaisia epäiltyjä ei kuitenkaan ole epäilty kyseisen aineiston tuottamisesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

ööö eikös lapsen seksuaalinen hyväksikäytön 10v vanheneminen rupea rullaamaan vasta kun lapsi täyttää 18v eli 28v asti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittelikö suomen ala-arvoinen oikeuslaistos jotain kymmeniä vuosia vanhaa selvää juttua, josta tehdään yhä uudestaan valitushakemuksia korkeampaan oikeusasteeseen? Miksi annetaan valituslupa mitäänsamnomissa oikeusjutuissa, kun tärkeät asiat jää selvitttämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä yhteiskunta ja täällä nämä asujat menettäneet kaiken, mikä on älyllisen ihmisen tunne ja elämä.
En osaa sanoa tähän enää mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
24
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
21
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
15
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
14
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
12
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
11
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

109 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lapinyrittäjät ihmettelee kun ei saa työntekijöitä Suomesta!Tarjolla olis huono palkka ilman ylityökorvauksia!!??

sellaista lakia,et ylityökorvauksia ei tarvi maksaa..Ne pitää tulla joka työssä,joko rahana tai vapaa-aikana,,Jos on sel... Lue lisää...
Minä en tiedä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image