Kotimaa

Neljään virustyyppiin tehoavia influenssarokotteita on vielä jäljellä – Pohjois-Pohjanmaalla potilaiden määrä korkealla

Influenssarokotuksia on yleisesti ottaen otettu joka vuosi hieman enemmän kuin edeltävänä vuonna, KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 12.1.2018 15:25
Pekka Rahko

Influenssa-aktiivisuus on normaali suurimmassa osassa maata. Muutaman sairaanhoitopiirin alueella - muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla - aktiivisuus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurannassa määritelty korkeaksi.

Kansallisen rokotusohjelman pistettävä influenssarokote antaa suojaa kahta influenssa A -virusta ja yhtä B-virusta (B/Victoria) vastaan. Toinen Suomessa saatavilla oleva pistettävä rokote ja nenäsumutteena annettava rokote suojaavat myös B/Yamagata-virukselta.

Influenssakauden alkupuolella THL:n tutkimista näytteistä valtaosa oli B/Yamagata-tyypin viruksia, mikä sai monet kysymään lähinnä yksityissektorilla tarjolla ollutta nelivalenttista pistettävää rokotetta.

-Tietojemme mukaan rokotteita on vielä hyvin jäljellä yksittäispakkauksissa esimerkiksi Yliopiston apteekkien toimipisteissä ja niitä saa myös yksityisiltä lääkäriasemilta, Sanofi Pasteurin lääketieteellinen asiantuntija Anu Soininen kertoo nelivalenttisten rokotteiden torstaina tarkastetun saatavuustilanteen.

Kymmenen rokotteen tukkupakkaukset ovat Soinisen mukaan loppuneet.

Rokotteen kysyntä kasvanut

Soinisen mukaan influenssarokotuksia on yleisesti ottaen otettu joka vuosi hieman enemmän kuin edeltävänä vuonna, minkä vuoksi tällekin influenssakaudelle Sanofi Pasteur tilasi enemmän rokotteita kuin edelliselle.

Sanofi Pasteur uskoi myös laajatehoisemman influenssarokotteen kiinnostavan suomalaisia ja rokotteen antama suoja B/Yamagata-virusta vastaan nähdään selkeänä lisähyötynä, joka on myös kasvattanut rokotteen kysyntää.

Terveysviranomaiset ja rokotevalmistajat eivät ole pitäneet aiheellisena useiden rokoteannosten tai eri influenssarokotteiden antamista saman influenssakauden aikana aikuisille. Tästä saatava lisähyöty on arvioitu vähäiseksi.

- Tätä ei rutiinisti suositella, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vahvistaa.

- Tällä hetkellä Suomessa kiertää kaikkia neljää virustyyppiä, jotka löytyvät kansallisen rokotusohjelman nenäsumutteena 2-vuotiaille annettavasta influenssarokotteesta, Nohynek lisää.

Nohynekin mukaan tässä vaiheessa epidemiaa on vaikea sanoa, kuinka paljon lisäsuojaa B/Yamagata-viruksen sisältämät rokotteet antavat.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Jaa, täällä kokoontuu taas Suomi24/vauva/mikälie-viisastenkerho. Semmoiset lentävät lausahdukset ja taantunut ilmapiiri valloillaan, että. Voi teitä torvia, jotka kuvittelevat internetin tuoneen autuuden ja ymmärryksen asioista jotka teille ovat tuttuja kuin säädyllisyys kirkonmiehelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aikuinen noita tarvitse. Säästäkää ne infantiileille ja vanhoille pieruille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ainakaan terveyden asiantuntijoista ole meillä puutetta. Täältä löytyy pätevät ohjeet joka lähtöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Nimittäin lääketehtaat käärivät voitot, toimi rokote tai ei. Tänne kirjoittaneet ottavat riskin antaessaan rokottaa itsensä toimimattomalla rokotteella. Busines on raakaa ja sen ihmiset jo osin tajuaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsella influenssa, ei rokotuksia. Eilen nousi kuume, heti 38,5. Hyvin jaksaa, paremmin kuin toinen lapsista, jolla normi flunssa ja lievää lämpöilyä. Vanhempi sairasti sikataudin ja silloin odotin juurikin lasta. Lääkäri tuumasi, ettei hän ota rokotusta, en ottanut minäkään. Enkö sairastunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, älä viitti! Ei se vähättelemällä muutu se tosiasia, että influenssa voi olla vaaarallinen tauti josta voi seurata tosi kivoja jälkitauteja. Mutta, mutta, joo, älä ota koskaan mitään rokotusta, jooko? Niinhän sulle varmaan "mamma" opetti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Influenssa on vaarallinen jos ei malta sairastaa sitä siten kun se pitää sairastaa. Sängyssä maaten, paljon nesteitä juoden. Influenssan kestoa ei edes kannata yrittää lyhentää ottamalla paljon lääkettä ja kuvittelemalla, että nyt voi jo vähän paremmin. Samoin jälkitoipumiseen pitää varata 1-2viikkoa, ei urheilua, ei salille eikä lenkille. Jälkitauti iskee jos ei malta hoitaa hommaa kunnolla loppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapseni oli kuolla influenssaan alle kahden vuoden iässä. Se on täysin tuurista kiinni. Ottakaa ihmiset rokote älkääkä kyseenalaistako vakavaa asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaa toimimattomia rokotteita ja jää vain riski saada sivuvaikutuksia! Toki lääketehtaat saavat rahansa, ilman pienintäkään vastuuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Influenssarokotteet nimenomaan pitää kyseenalaistaa. Rokotteet eivät ole mikään taikatemppu influenssan estoon eikä hoitoon. Olisi kiva uskoa että meillä olisi oikeasti toimiva esto influenssaan, mutta se on itsepetosta ja epätoivoista uskoa asiaan joka ei toimi, mutta kun muutakaan ei ole. Virukset muuttuvat jatkuvasti ja ovat aina kaksi askelta edellä. Sen takia rokotevalmistajat ovat pesseet kätensä rokotehaitoista ja saaneet vastuuvapauden tapahtuipa rokotetuille mitä vain. Narkolepsia tapauksessakin "vastuun" otti THL. Kukaan ei voi ottaa vastuuta jos rokotteesta saa narkolepsian tai väsymysoireyhtymän. THL:n asiantuntija voi vain pahoitella ja lässyttää kuinka he toimivat parhaan tiedon mukaan, ja kuinka hyödyt ylittää haitat. Joka sai haitan, ei ole onnellinen siitä että muut "hyötyivät" ja ovathan kaikki muut nyt turvassa. Narkolepsiaan sairastunut ei ota influenssapiikkiä enää koskaan, ja on ihan hyvällä omallatunnolla vaaraksi muille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämmin mustaherukkatoti ja luja halaus tehoaisi 400:n erilaiseen virustyyppiin, mutta suomalainen ottaa mieluummin vastaan rautapiikin iskun ja kirvelevän mömmön joka vielä sairastuttaakin kaiken lisäksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ollut yksityisellä aikaa , eikä toisissa rokotetta , julkisella oli ja sai piikin. Kyllä kalliiksi tulee väärät rokotteet ja sitten vielä hoitaa sairaat. Monikertainen hinta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No oisko kannattanu ottaa aiemmin itse hommasin omille läheisille rokotteen sen paljon puhutun nelivalenttisen yksityisen rokotteen kun luin jo kesällä Australian epidemiasta et b/yamaga voi olla valtavirus. Joten itse alan ihmisenä ostan parasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairastuin lapsena inffulenssaan , honkongilaiseen ja aasialaiseen olivat lääkärin mukaan molemmat yhtä aikaa. .Ei tarttunut silloin muihin perheenjäseniin eikä koko koulussa toisiin oppilaisiin. Ihmettelenkin miten näin kauhukuva annetaan infulenssasta ja sen tarttuvuudesta. Vuosisatoja on inffulenssat jyllännyt. Nykyään on tällainen pelottelu vallalla. Kyllä se on kova tauti kun sen sairastaa, mutta tarttuvuus ei niin herkkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin kun THL ja rokote on mainittu samassa yhteydessä, niin sanoisin, että on syytä ottaa etäisyyttä. Ne epäonnistui sikapiikkien kanssa pahasti ja sen tuloksena kansalaisiin ruiskutettiin elohopeaa sisältäviä kemikaaleja ja osa kansasta sitten sairastui todella vakavasti. Tässä on hyvä pitää järki mukana, sillä tuo rokote-business on valtavaa ja kansainväliset lääkeyhtiöt lobbaavat aggressiivisesti THL:ää ja muita vastaavia helposti höynäytettäviä laitoksia.

Minä en ole 20 vuoteen ottanut mitään piikkiä ja 20 vuoteen en ole lääkärissä käynyt ja vain yhden päivän ollut töistä pois. Ihminen on luonnostaan terve ja mitään myrkkyjä ei kannata kehoon pistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös siihen sikapiikin pistoksessa pitänyt vielä laittaa paperiin nimi, jossa litkun keksijä ja rahastaja voi välttää kaiken vastuun? Miten thl voi olla tällaisessa toiminnassa mukana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun THL:n asiantuntija alkaa paasata rokotteista, niin hälytyskelloni soivat nykyään jo niin lujaa etten kuule mitä he sanovat. Sikapiikn jälkeen olen alkanut hankkia itsekin tietoa vastustuskyvyn ylläpidosta ja rokotteista. Paljon olen oppinut ja yhä vähemmän luotan viranomaisiin. D-vitamiini ja sinkki eivät ole pettäneet. Mainiot tuotteet vastustuskyvyn ylläpitoon.
Olen tullut siihen tulokseen, että ihmiset on helpompi saada uskomaan valheisiin kuin siihen, että he ovat tulleet huijatuksi. Tästä hyvänä esimerkkinä kanamuna ja kolesterolihuijaus. Iso osa ihmisistä uskoo kolesterolihömppään edelleenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä varmasti olet terve loppuun asti. No 20-vuotias ei tietenkään ole kovin paljon vielä elämää kokenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hän ei kertonut olevansa 20-vuotias vaan, että ei ole käynyt lääkärissä eikä ottanut rokotteita 20 vuoteen. Sitä edelliset 20 vuotta on voinut ollakin joskus sairaana ja käydä lääkärissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

131
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
73
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
58
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
41
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
41
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
34
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
31
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Juuri näin. Tässä ollaan niiden asialla jotka eivät pysty itse vaikuttamaan tilanteeseen. Työttömät, syrjäytyneet, vamm... Lue lisää...
Onnea, olet ymmärtän...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image