Kotimaa

Neljä pidätetty Af­ga­nis­ta­nis­sa ammuttujen suomalaisten tapauksessa

Kotimaa 26.7.2014 10:56 | Päivitetty 26.7.2014 17:23
STT

Afganistanissa on pidätetty neljä ihmistä suomalaisten avustustyöntekijöiden surmaamiseen liittyen, kertoo Suomen Kabulin-suurlähettiläs Ari Mäki STT:lle.

Mäki kertoi aiemmin, että pidätettyjä olisi kolme. Hän korjasi tiedon myöhemmin iltapäivällä.

Yksi pidätetyistä on taksinkuljettaja, jonka kyydissä naiset ampumishetkellä olivat. Kolmen muun pidätetyn henkilöllisyydestä lähettiläällä ei ole tietoa. Hänen tietojensa mukaan kaikki pidätetyt ovat paikallisia.

Afganistanin viranomaiset ovat kertoneet Mäelle, että ryöstöyrityksen mahdollisuus on poissuljettu.

Tapauksesta on käynnissä kaksi tutkintaa, toinen Afganistanin poliisilla ja toinen Suomen keskusrikospoliisilla. Ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin vetäjä Jussi Tanner kertoo STT:lle, että päävastuu on Afganistanissa. Hänen mukaansa Suomen laki edellyttää, että suomalaisiin kohdistuneet vakavat rikokset tutkitaan myös kotimaassa, vaikka ne tapahtuisivat ulkomailla.

Kabulin suurlähetystö antaa keskusrikospoliisille virka-apua tapauksen selvittämiseksi esimerkiksi pitämällä yhteyttä toimijoihin paikan päällä Afganistanissa.

Suurlähettiläs Mäki kertoo, että Afganistanin sisäministeri Mohammed Umer Daudzai on luvannut maan viranomaisten tekevän kaikkensa surmien selvittämiseksi.

- Daudzai on vakuuttanut, että oikeus tapahtuu, Mäki sanoo.

Mäen mukaan tapaus on järkyttänyt sekä Afganistanissa että muualla maailmassa. Suomen lähetystö Kabulissa on saanut lukuisia surunvalitteluja. Sisäministeri Daudzai on pyytänyt tapahtunutta anteeksi ja lähettänyt surunvalitteluja kuolleiden omaisille.

Ulkoministeriö avustaa omaisia vainajien kotiuttamisessa. Jussi Tanner huomauttaa, että yksittäistapauksissa kotiuttamisesta ei anneta tietoja julkisuuteen. Kotiuttamisjärjestelyihin vaikuttavat esimerkiksi maan olosuhteet, kohdemaan viranomaisten toiminta ja vakuutusyhtiöt.

- Tärkeintä on, että kotiuttaminen tapahtuu vainajia kunnioittaen ja omaisten tahdon mukaisesti, Tanner kertoo.

Afganistanissa sekä kotiuttamisen järjestämistä että tapauksen selvittämistä auttaa Tannerin mukaan se, että maassa sijaitsee Suomen suurlähetystö.

Afganistanin poliisitutkinta keskeytyy viikonvaihteen tienoilla kolmeksi päiväksi muslimien paastokuukauden ramadanin päätösjuhlan vuoksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Lupailee mutta me olemme heille vieraita ja ne jotka surmatyön ovat tehneet ovat heille veljiä ja sisaria. Päivällä ystävä ja illalla vihollinen, sanotaan... Me länsimaiset joilla on jäykät oikeus- ja totuuskäsitykset emme ymmärrä muitten kulttuureiden motiiveja ja periaatteita. Luulemme vain ymmärtävämme ja tuntevamme mutta se luulo voi koitua joskus murhenäytelmäksi kuten nytkin kävi. Minä olen ihan varma etteivät nämä naiset tunteneet sitä taksikuskia jonka kyytiin menivät ja se oli virhe jota ei kannattaisi tehdä vastaisuudessa. He olivat helppoa riistaa. Ei sellaista Afganistanissa kunnioiteta, arvelen. Siksi on tärkeää olla tarkka ja tehdä itsensä jos tuolla täytyy olla, vaikeasti tavoitettavaksi - sillä riistaa ne avustustyöntekijät joillekin tahoille ovat. Tavallaan se on hyvä mennä paikan päälle ratkomaan ongelmia mutta se tuo riskejä mukanaan, ehkä on parempi kutsua tänne koulutettaviksi niitä jotka sitten itse ratkaisevat ongelmat ikäänkuin sisältä päin yhteiskunnan jäseninä. Nythän emme niin tee vaan olemme reaktiivisia ja otamme vastaan niitä joilla ei ole haluakaan kouluttautua siihen hommaan mutta rahoitamme heitä silti... Täytyisi pystyä valikoimaan jotta saisi kohdennettua satsausta paremmin. Nythän on se riski että rahoitamme taistelua meidän apuamme vastaan kuten muutama esimerkki jo on kertonut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyttikö Kabulin suurlähettiläs tälläkertaa twitteriä tiedottaessaan asiasta? Se kun on kuulemma nykyään Se Virallinen ja ainut toimiva tiedotuskanava kriiisialueilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

105
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
88
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
65
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
52
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
42
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
40
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image