Kotimaa

Neljä näkökulmaa Postin kiistaan: Postin lakkoon sekoittuvat palk­ka­tais­te­lu, ay-kilpailu ja vallan huippu

Postin työehtosopimuskiista on levinnyt yksittäisestä kysymyksestä koko maahan vaikuttavaksi lakkoiluksi. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 20.11.2019 19:16
Joonas Kuikka

Postin työehtosopimuskiistan tukilakot uhkaavat jo matkustajalaivaliikennettä. Miten ja miksi tähän tilanteeseen on jouduttu?

Postin työehtoriidan tärkein kysymys on 700 pakettilajittelijan kohtalo. Kyse on siitä, palautetaanko Posti Palvelut -tytäryhtiöön siirretyt pakettilajittelijat takaisin Postin palvelukseen.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU vaatii palautusta ainakin PAU:n työehtosopimukseen, Posti ja Palvelualojen työnantajat Palta vastustavat sitä.

Postin logiikka pakettilajittelijoiden siirrossa on karsia palkkakuluja pärjätäkseen entistä kovemmassa kilpailussa.

Yksinkertainen riidanaihe muuttuu kuitenkin sitä monimutkaisemmaksi, kun kuviota katsoo eri puolilta.

1. PAU ja Palta eivät edes voi neuvotella asiasta

Postin työntekijät kuuluvat PAU:n työehtosopimukseen. Posti Palvelut -tytäryhtiön työntekijät taas kuuluvat Teollisuusliiton sopimukseen. Postia edustaa neuvotteluissa Palta vastapuolenaan PAU, kun taas Posti Palvelut -tytäryhtiötä Medialiitto vastapuolenaan Teollisuusliitto.

Pakettilajittelijoiden kohtalo ei kuulu valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla käytävien työehtosopimusneuvottelujen piiriin.

PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta eivät ole tässä olennaisimmassa riitakysymyksessä neuvotteluosapuolia.

Kyse on työnantaja Postin päätöksestä siirtää pakettilajittelijat toiseen yhtiöön ja siten toiseen työehtosopimukseen. Postin taas omistaa Suomen valtio.

Niinpä PAU:n lakko ja yhä yltyvät muiden ammattiliittojen tukilakot kohdistuvat yhtä lailla valtioon. Muutkin ammattiliitot osoittavat solidaarisuutta ja vastustavat työehtoshoppailua, joksi ne sopimusten siirtoa toiseen yhtiöön kutsuvat. Suomen Merimies-Unioni SMU uhkaa pysäyttää Suomen lipun alla kulkevan matkustajaliikenteen maanantaina.

2. Sdp pulassa ay-liikkeen kanssa

Kannatuskuilussa rypevälle sdp:lle PAU:n lakkoilu on paha paikka. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen piti olla työväen asialla.

Nyt on kuitenkin ollut vaikea päätellä, onko Rinne Postin johdon vai työntekijöiden puolella vai vaikeneeko hän viisaasti työmarkkinakysymyksistä.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ei ole ollut sen selkeämpi. Ensin hän syyskuussa sanoi keskeyttävänsä pakettilajittelijoiden siirron uuteen työehtosopimukseen. Tiistaina Paatero joutui toteamaan pakettilajittelijoiden siirron realiteetiksi.

Postin väliaikaisen toimitusjohtajan Turkka Kuusiston mukaan Postin pakettilajittelijoiden siirto on tehty omistajanohjauksen eli valtion tuella.

Tällaisen lakkoilun ja palkkojen leikkauksen ei pitänyt tapahtua sdp:n ja vasemmiston vahtivuorolla hallituksessa.

3. Lypsävä lehmä pidettävä hengissä

Sdp jaksaa kerta toisensa jälkeen muistuttaa riittävästä veropohjasta. Tähän kuuluvat myös valtionyhtiöiden tuotot.

Jokaisen tuottavan valtionyhtiön menestys kiinnostaa sosiaalidemokraatteja.

Niinpä omistajaohjausministeri Paatero ehti ehdottaa Veikkaukselle uusia pelejä, jos kerran kauppojen peliautomaatteja aletaan reilumminkin karsia.

Postin tapauksessa demarijohto taiteilee tuottojen, työntekijöiden toimeentulon ja vaikealla markkinalla olevan yhtiön menestyksen kanssa.

Voitollista tulosta tehnyt Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen sai lähteä, mutta kuka alkaa hänen pysyväksi seuraajakseen yllä olevaan yhtälöön?

4. Ammattiliittojen välinen kilpailu

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto johtaa yhtä suurimmistä ammattiliitoista.

Hän on liittoineen pysynyt sivussa PAU:n tukilakoista. Aallon mukaan pakettilajittelijoiden siirto PAU:sta Teollisuusliittoon on yksinomaan Postin päätös, eikä Teollisuusliitto puutu siihen.

Posti ei päätä työehtosopimusten siirrosta toiseen liittoon, mutta se voi työntekijät tytäryhtiöön siirtämällä todellisuudessa päästä samaan lopputulokseen, eli saada työntekijät Teollisuusliiton jäseniksi ja sen työehtosopimuksen piiriin.

Aallon kannan voi nähdä niinkin, ettei Teollisuusliittoa varsinaisesti haittaa oman jäsenmääränsä ja vaikutusvaltansa kasvaminen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt on Demarien jotain tehtävä työvenaateen eteen,eikä vain lupailla.
Demarir ovat kohta tiensäpäässä,ja lakkoja tulee lisää ei mene Antilla ja Demareilla raposasti,pysyykö pitkään näin kykenemätön
hallitus koossa,kautta-aikojen heikoin hallitus nyt Suomella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demarien sähläystä koko juttu. Missä demari, siellä lakko ja kaaos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Teollisuusliitto pysy asiasta erossa, koska omakin sopimus vielä neuvottelematta ja lakkoase lataamatta. Lisäksi postin neuvotteluun on tuotu sinne varsinaisesti kuulumaton kysymys kynnyskysymyksenä. Työntaja nimittäin saa päättää sovellettavan työehtosopimuksen. Työehtosopimusshoppailu on laillista, eikä sen lopettamiseksi ole kirjausta hallitusohjelmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallitus on saanut aikaan melkoisen sotkun ja lisää lakkoja on luvassa. Lakkojen kolme seurausta ovat: 1. Myyntituloja (= Suomalaisen työn tuloksia) ei saada niin paljoa kuin olisi mahdollista, 2. Investointeja suunnittelevien kapitalistien ei kannata investoida Suomeen, koska tämä on lakkoherkkää aluetta ja 3. seuraa talouden taantuma ja lama, josta kärsii eniten pienituloinen ja velkainen. Tähän meitä johdattaa Rinteen hallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omituinen tilanne, että mitättömästä palkkakiistasta aiheutuu miljardien vahingot. Jos 700 ihmista saa tunnilta 5 euroa parempaa palkkaa tarkoittaa se kuukaudessa n. 600 000 euroa, melkeinpä sama summa, jonka posti maksaa johtajalleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten mielenvikaista tämä on. Postin omistaja eli valtio eli hallitus eli demarit hyväksyivät TES-shoppailun.

Nyt Ay-liike eli demarit ei hyväksy sitä ja on ajamassa Suomen yleislakkoon lähiviikkoina.

Kuka myöntää äänestäneensä demareita? Kuka myöntää kuuluvansa ay-liittoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paateron on erotettava postin hallitus sen jäätyä kiinni valehtelusta jonka mukaan postin kilpailijat käyttävät halvempaa työehtosopimusta,tämähän ei pitänyt paikkaansa ja näin ollen postin hallitus on menettänyt luottamuksensa omistajan silmissä.Kaikenlisäksi postin vt.toimitusjohtaja joka asian on tiennyt niin samasta ovesta ulos kuin postin hallitus.Sen jälkeen 700 pakettipuolen työntekijää takaisin pau:n listoille ja neuvottelut loppuun ja lakko loppuu ja kaikki maassa hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin kannattavuutta voitaisiin parantaan johdon palkkauksessa aloitetaan noudattaa siivoojien palkkausta .
Näin säästyisi muutama euro .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mistähän Posti saa pätevän ja ammattitaitoisen johtajan noilla palkoilla? Toimitusjohtajalla on valta ja sen tuoma vastuu pikkuisen eri tasolla kuin siivoojalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina höpötetään johtajan vastuusta, kerroppa esimerkki milloin johtaja on joutunut oikeaan vastuuseen? Postinkin tapauksessa älyttömiä miljoonakorvauksia napsinut johtaja otti ite loparit ongelmien ilmaannuttua ja jätti ongelmat muiden ratkottaviksi. Jos johtajalla olisi todellinen vastu, hänet tuomittaisiin korvaamaan postille aiheuttamansa vahingot. Jos siivooja tekisi vastaavan tempun tuietäisi se hänelle lopareita ja suuria taloudellisia ongelmia, miljoonamiehelle ei ole mitään merkitystä saako enää palkkaa vai ei, massia on riittävästi löhöillä Bahamassa loppu elämä ja vielä lapset ja lapsenlapset samoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riku Aalto on tärkein harmaa eminenssi Antti Rinteen takana.
Antilla on kiire maksaa palveluista Aallolle.

Sinällään kuvaavaa Riku Aallon ja Teollisuusliiton kyvylle ay-liittona, on se, että työnantajat siirtävät kilvan sopimuksia Teollisuusliitolle. Myös sähkön sopimuksen on työnantaja siirtänyt Teollisuusliitolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Aalto voisi myös ottaa lusikan käteensä, hän kuitenkin demari ja ainakin ollut puoluevaltuuston jäsen ja poliittista valtaa myös on. Jos tämä ns. kansanrintama hallitus alkaa esimerkillään laillistamaan tälläisen halvemman työehtosopimus shoppailun niin ollaan uskottavuuden kannalta kyllä
aika heikoilla jäljillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teollisuuspuolella alkaa myös kohta lakon tynkää puskemaan. On se jo hiukan outoo, että näpyttelyllä pampputasolla äärimmäisen turvallisessa ympäristössä vuositulo on yli 90 000 000€. Siihen päästäkseen saisi moni perus duunaari vääntää yli 2500 vuotta duuniaan. Epämääräisiä 100k tienaavia sen imijöitä näyttäs myös riittävän paljon, jotka ei osaa muuta, kuin myötäillä ylempää ja sen vuoksi konkurssit voi olla lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletteko edes kysyneet, haluaako ne tytäryhtiön henkilöt palata takaisin postin lipun alle?. Vai eikö niillä ole mitään sanomista siihen, vaan muut päättävät heidän puolesta, mihin liittoon kuuluvat. Avioliittoon ei ainakaan ole pakko mennä ja saa siitä erota suomessa, toki ei kait kaikissa uskonnoissa, jos ei halua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä he haluavat, ovat sankoin joukoin huutamassa asiasta.

Sehän tässä irvokasta onkin että työnANTAJA päättää yksimielisesti että pakettilajittelun työntekijät ovat työnkuvaltaan lähempänä Medialiiton lehdenjakajia kuin PAUn lajittelijoita.

Lopputulos voi olla kummajainen, mutta jos lajittelijalle sovitttu ja sorvattu palkka voidaan napata noin vain lehdenjakelun taulukosta niin mikä estää saman tekemistä kaikille lopuille tekijöille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun postin huippupalkattu johto vedättää kokematonta omistajaohjausministeriä työsopimusten siirrossa, niin kohta onkin koko suomi kaaoksessa.
Ei näin. Paaterolle potkut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja Postin uusi hallintoneuvosto valittiin toimeensa 2.10.2019 eli olipa uusilla kansanvallanvasalleilla( kansanedustajilla)
paljonkin aikaa perehtyä valtio-omisteisen Postin tilanteeseen.
Mutta olihan ainakin vanha hallintoneuvosto käsittääkseni hyväksynyt pakettilajittelijoiden siirron eri liiton alle jo syyskuussa.
Näin ainakin STT asiasta kertoi.
Ja sekin koostui eri puolueiden KANSAN EDUSTAJISTA.

Ja Paaterohan väläytti jo paketti- ja kirjejakelun erottamista kahdeksi eri toimijaksi.
Elikkä Sipilän hallituksen jo vuonna 2015 perustaman Vaken visiot vaan toteutuvat:
Vanha kunnon tsaarinakainen Posti lahtiin ja rahat velkojen maksuun.
Mutta kuka kantaa erämaahan sitten Maaseudun Tulevaisuuden?
Ei ainakaan Nordenposten, DHL, UPS Kaleva tai muu kilpaileva jakelufirma.
Senhän tiesi jo vanhan Postin Pekka Vennamo, joka aloitti suuren "postiuudistuksen"
Ootellanpa paperilehteä periferiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
59
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
48
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
32
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
30
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
16
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
11
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

236 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image