Kotimaa

"Näyttää että tiistaina äänestetään pää­mi­nis­te­ris­tä" – Hal­li­tus­neu­vot­te­lut käynnistyivät odotetusti entisellä hal­li­tus­poh­jal­la, Rinne jatkaa ainakin sdp:n pu­heen­joh­ta­ja­na

Hallitusneuvottelut alkoivat eduskunnassa samojen puolueiden kesken, jotka muodostivat tiistaina kaatuneen hallituksen. Aamupäivällä käytiin hallitustunnustelija Antti Rinteen johdolla puolueiden väliset keskustelut hallitukseen osallistumisesta.
Kotimaa 8.12.2019 9:00 | Päivitetty 8.12.2019 15:59
Jussi Orell

Myöhemmin sunnuntaina selviää, kuka on sdp:n ehdokas pääministeriksi tehtävästä eronneen Rinteen tilalle. Uusi hallitus on odotetusti määrä muodostaa samojen puolueiden varaan kuin kesäkuussa aloittanut Antti Rinteen hallitus. Hallitustunnustelijana toiminut Rinne kertoi asiasta eduskunnassa sunnuntaina iltapäivällä. Rinne ei ottanut tiedotustilaisuudessa kantaa omaan jatkoonsa muuten kuin että hän toimii puolueensa puheenjohtajana ensi kesän puoluekokoukseen asti.

Hallitusneuvottelut ovat käynnistyneet sdp:n johdolla eduskunnassa.

Neuvotteluissa on kyse pitkälti muodollisuudesta, koska tiistaina kaatuneen hallituksen kaikki puolueet sanovat haluavansa jatkaa nykyisellä hallituspohjalla ja -ohjelmalla. Oppositiopuolueet taas ovat ilmoittaneet, etteivät ne halua hallitukseen nykyisen ohjelman pohjalta.

Oppositio- ja hallituspuolueet kävivät aamu- ja iltapäivän aikana hallitustunnustelut väistyvän pääministerin, hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) johdolla.

– Näyttäisi siltä, että hallitus on muodostettavissa nykyiselle pohjalle siis sosiaalidemokraattien, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n varaan täsmälleen nykyisellä hallitusohjelmalla, Rinne sanoi keskustelujen jälkeisessä tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa.

Hallitustunnustelija Antti Rinne tapasi aamupäivän aikana eduskuntaryhmät. Minihallitusneuvottelut käydään iltapäivällä ennen sdp:n puoluevaltuuston kokousta, jossa sdp valitsee uuden pääministeriehdokkaan. KUVA: Kimmo Brandt/compic

Hallitusneuvotteluissa puolueet sopivat normaalitilanteessa hallitusohjelmasta. Nyt keskusteluja hallitusohjelman sisällöstä ei tarvitse käydä, koska hallituksessa jatkavat puolueet ovat sitoutuneet nykyiseen ohjelmaan.

– Uskon, että aika nopealla aikataululla päästään varsinaisissa hallitusneuvotteluissa eteenpäin, sen verran selvät vastaukset nyt tuli tähän kokonaisuuteen, Rinne kommentoi.

Näillä näkymin Suomeen saadaan pääministeri ensi tiistaina.

– Jos prosessi menee sillä tavalla eteenpäin kuin nyt näyttää, niin se tarkoittaisi sitä, että tiistaina äänestetään pääministeristä [eduskunnassa], Rinne totesi.

Rinne jatkaa ainakin puheenjohtajana

Rinne ei ottanut tiedotustilaisuudessaan kantaa siihen, millainen on hänen oma jatkonsa mutta vahvisti toimivansa sdp:n puheenjohtajana ensi kesän puoluekokoukseen asti. Rinteelle on spekuloitu paikkaa muun muassa eduskunnan puhemiehistössä.

– Olen nyt kansanedustaja. Jatkan myös puolueen puheenjohtajana ensi kesään asti. Muuta en osaa kommentoida. Yksittäisten ihmisten paikat selviävät ihan varmasti, Rinne totesi.

Rinne ei suostunut myöskään ottamaan kantaa siihen, haluaisiko hän jatkaa jonakin ministerinä.

Demarien valinnan pääministeriehdokkaaksi tekee sdp:n puoluevaltuusto, jonka on määrä kokoontua tänään kello 17.30. Rinne uumoili eduskunnassa, että kokous alkaa aikataulussaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tapasi hallitustunnustelija Rinteen aamulla. Perussuomalaiset pysyy oppositiossa.

Rinne kiitteli tiedotustilaisuudessaan myös oppositiopuolueita näiden kanssa aamupäivällä käymistään keskusteluista.

– Kävimme eri näkökulmista tulevaa aikaa läpi liittyen hallituksen työskentelyyn ja hallitusohjelman sisältöön. Olen hyvin tyytyväinen, että kierros on menty valtiosäännön perusteella oikein eteenpäin, Rinne sanoi.

Ensimmäisenä tapaamisvuorossa oli perussuomalaiset puheenjohtajansa Jussi Halla-ahon johdolla. Tämän jälkeen Rinteen pakeille meni kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Sekä perussuomalaiset että kokoomus ilmoittivat lauantaina, etteivät ne ole valmiita menemään hallitukseen nykyisellä hallitusohjelmalla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati aitoja hallitusneuvotteluja. Puolue ei ole valmis sitoutumaan nykyiseen hallitusohjelmaan sellaisenaan ja jatkaa oppositiossa.

Keskusta koolla sunnuntaina

Rinne kysyi torstaina eduskuntapuolueilta, ovatko ne valmiita hyväksymään Rinteen hallitukselle 6. kesäkuuta 2019 hyväksytyn ohjelman sellaisenaan myös uuden hallituksen ohjelmaksi.

Lisäksi ryhmiltä kysyttiin, ovatko ne valmiita osallistumaan sosialidemokraattien johtamaan enemmistöhallitukseen, ja onko niiden osallistumiselle kynnyskysymyksiä.

Ryhmät antoivat vastauksena lauantaina.

Antti Rinteen eroa pääministerin paikalta vaatinut keskusta jatkaa hallituksessa puheenjohtajansa Katri Kulmunin johdolla.

Neuvotteluja pidetään lähinnä muodollisuuksina, koska hallituspuolueet ovat ilmoittaneet haluavansa jatkaa nykyisellä pohjalla, eivätkä nyt oppositiossa olevat puolueet ole puolestaan valmiita sitoutumaan nykyiseen hallitusohjelmaan.

Keskusta on pyytänyt puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokoukseen sunnuntai-illaksi. Kokouksessa päätetään puolueen osallistumisesta hallitukseen.

Muut nykyiset hallituspuolueet kokoontuvat maanantaina. Tavoitteena on, että uusi hallitus nimitetään tiistaina.

Marin lievä ennakkosuosikki pääministerikisassa

Politiikan superpäivä jatkuu illalla sdp:n puoluevaltuuston kokouksella, jossa valitaan pääministeriehdokas Antti Rinteen seuraajaksi sekä puolueen muut ministerit. Pääministeri paikasta kisaavat puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät tapasivat hallitustunnustelujen päätteeksi eduskunnassa. Eturivissä sdp:n ehdokkaat uudeksi pääministeriksi: Antti Lindtman ja Sanna Marin.

Marinia kannatti pääministeriehdokkaaksi Lännen Median kyselyssä 18 ja Lindtmania 12 vastaajaa. Peräti 19 puoluevaltuutettua ei osannut tai halunnut nimetä suosikkiaan etukäteen. Lännen Median keskiviikkona tekemään kyselyyn vastasi 49 valtuutettua. Varavaltuutetut eivät olleet kyselyssä mukana.

Sdp:n valtuuston puheenjohtaja on Sirpa Paatero, mutta hänen ei odoteta vetävän kokousta sairauslomansa vuoksi. Paateron kerrottiin viikko sitten jäävän sairauslomalle 13. joulukuuta saakka sen jälkeen, kun pääministeri Rinne oli kertonut Paateron eroavan omistajaohjausministerin paikalta Posti-kohun seurauksena.

Juttua päivitetty kello 14.41, 14.54 ja 16.00 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (125)

Ohisalo pääministeriksi, hahhhahaa, koko maailma saa kunnon naurut. Vielä kun saadaan Haavistosta Presidentti niin suomi alkaa olla maanpäällinen paratiisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteelle täydet pisteet vastuinkannosta ja vähempiosaisten puolustamisesta yhteiskunnassa. Kokoomus on tehnyt itsestään ahneudellaan vastuuttoman yhteiskunnan tuhoajan, jonka paikka ei ole hallituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä puppua! Rinne OLI antanut luvan alentaa Postin palkkoja. Perui päätöksen vasta lakkojen johdosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai nykyään vastuunkantona pidetään luottamuksen menettämistä ja eroamista tehtävistään kun on epäonnistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpoa näyttää ahditavan kun edessä on yksinäistä opposition äksyttelyä Benin kanssa ja valta on heiltä mennyt, toivottavasti pitkäksi aikaa.
Halla-aho näyttää vakavalta, peloittaa varmasti kannatuksen lasku todellisuudessa, gallupit on täysi vitsi, sinnehän vastaa samat valintansa tehneet fenkilöt, itseäniäkin on pyydetty joka kuukausittaisiin kyselyihin mukaan, en usko ihmisten enkä itsenikään rehellisyyteen, saattaisin pyrkiä vaikuttamaan kiusaa tekemällä, kun pyydettiin sanottiin että pääsen vaikuttamaan, sillähän sitä Gallup vastaajan tehtävää luonnehditaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Analyysi saattaa pitää Paikkansa Orpon kohdalla, mutta Halla-ahon suhteen taisi mennä pahasti metsään. Jussi odottelee rauhallisena, koska hallitus nykyisillä puolueilla tekee hartiavoimin töitä nostaakseen perussuomalaisten kannatusta...keskusta on epätoivoinen ja tarrautuu vallan kahvaan viimeisillä voimillaan, veljeily sdp:n kanssa vie viimeisetkin kannattajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sille köyhien Vappusataselle kuuluu, nytkö senkin lupauksen voi unohtaa? Lääkärin määräämät lääkkeet on edelleen apteekissa, uusia ei ole enää varaa eikä halua ottaa vastaankaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin teillä rikkailla tuntuu olevan kova hinku taas päästä leikkaamaan köyhiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin siinä tulee jälleen käymään aikoinaan Lipponen vei köyhiltä ja nän tulee jäleen käymään
ei Demareihin voi luotaa lainkaan,toivonmukaan Rinne tajuaa jäädä sivuun eikä ole pyrkimässä ehdolle
ministerien salkkuja kun jaetaan.
Rötösherroille Demarit ovat ensinenässä jakamassa tittelejä arvonimejä.
.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vedeonlyönnissä ei sillä veikkauksella olisi rahoiksi lyönyt, että kaikki nykyiset ministerit haluavat mielellään pitää liksansa ja Antillekin keksitään jokin kiva pesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP ja Kepu ovat kansan mielestä tälläkin hetkellä apupuolueita, Huomena saavat taas nautti suur lakosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt se ilonpäivä viimein koittaa. Huomenna ei olla köyhiä ei kipeitä. Kaikille paistaa aurinko. Jokainen saa suuren suuret joululahjat ja-juhlat.
Ruokaa ja rahaa tulee jokaiselle riittämiin uuvenvuojen päivänä.
Uusi hallitus poistaa kaikki vaivat ja sairauvet. Lääkäreitä on , hokkuspokkus , joka niemeen notkoon ja saarelmaan riittävästi.
Joukkoliikenne pelaa joka kylään ja kolkkaan eikä maksa mitään
Uusi hallitus avustajineen tekee itseään säästämättä 24/7 töitä lepäämättä maidän kansalaisten eteen ja hyväksi talkoilla.
Kaikki on ilmaista kun on rahaa millä mällätä.
Näin se vasemmisto tekee suomesta maailman parhaan ja esimerkki maan. Pohjoiskoreakin jää kakkoseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmisto palvelee kansaa iloisin mielin ja nauravin suin kalvosimet kireällä.
Vihervasemmisto toimii koko kansan parhaaksi ilman oman edun tavoittelua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänään uusi hallitus huomenna korottavat liksojaan, tuleeko yllätyksenä ???????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kokoomus ja apupuolue persut oppositioon,,hyväksi Suomelle ja Suomalsisille!Eivät pääse hyökkään leikkauslistoineen köyhempien kimppuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tässä kuule kohta leikataan kaikilta jälleen kerran, nyt alkaneet lakot vaikuttaa vientiin merkittävästi eikä demareilla ole rahaa jakaa. Köyhimmiltä se Lipponen vei ja niin tullaan viemään jatkossakin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne lupasi alle 1400€ saavien eläkkeisiin 100€ korotuksen.
Vielä se on saamatta. Se siitä köyhien auttamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (125)

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image