Kotimaa

Naturisti: Vaat­teet­to­muus helpottaa itsen ja muiden hyväksymistä

Oulun musiikkijuhlilla esitettävän Riisuttuna-tanssiteoksen tekijöiden tapaan myös Osmo Heinonen korostaa vaatteettomuuden roolit riisuvaa vaikutusta. Luonnonmukaiset ry eroaa toisesta toimivasta naturistiyhdistyksestä, Suomen Naturistiklubi ry:stä siinä, että se pitää miesten ja naisten määrän tasapainossa. ”Miehiä hakeutuu jäseniksi enemmän, mutta lähtökohtanamme on normaali yhteisö”, Kirkkonummella asuva Heinonen sanoo. KUVA: Mauri Ratilainen/com.pic
Kotimaa 23.2.2014 9:38
Jarno Mällinen

Mikä on naturismin idea, Luonnonmukaiset ry:n varapuheenjohtaja Osmo Heinonen?

Naturismi perustuu ihan siihen, että ilman kiristäviä ja ahdistavia vaatteita on mukavampi olla. Monet ihmiset haluavat elää normaalia arkeaan siten, ilman vaatteita, ilman kahleita, ja silloin asiaan kuuluu myös sosiaalinen kanssakäyminen alastomana.

Kesäisin moni on alasti uimarannoilla ja luonnossa, mutta naturismissa on karvan verran laajempi ulottuvuus: se on läpi elämän menevää, siihen kuuluvat alastomuus kotona ja yhteiset tilaisuudet muiden naturistien kanssa.

Millainen on naturismin aate-tausta?

Merkittävää filosofiaa ei juuri löydy, mutta alastomuuden kautta elämään tulee toiset hyväksyvä asenne.
Vaatteettomuus riisuu ihmisiltä monia rooleja, helpottaa kanssakäymistä ja tutustumista.

Ja kun näkee toiset alastomana, on helppo hyväksyä myös itsensä sellaisena kuin on: oman kroppani kanssa olen täysin tasavertainen muiden ihmisten rinnalla.

Aloite Riisuttuna-tanssiteoksen esitykseen, jossa myös yleisö on alastomana, tuli oululaisjäseneltänne. Mikä siinä oli ajatuksena?

Perusidea on, että naturistit haluavat elää normaalielämää alastomina, mutta siihen on harvoin mahdollisuutta. Tanssiesitys vain tarjosi meille tilaisuuden yhteen normaaliin teatterikäyntiin.

Vastaava järjestettiin nelisen vuotta sitten Helsingissä tanssiteatteri Zodiacin kanssa, mutta sillä, että ihmiset ovat näyttämöllä alastomina, ei ole loogista yhteyttä naturismiin. Se vain sytytti idean.

Lue lisää 23.02.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Kun työkseen kattelee alastomia ihmisiä, niin mitään vapauttavaa tunnetta siitä ei kyllä saa esille. Alastomalle tulee ensinnäkin helposti kylmä ja vaattet halutaan päälle mitä sukkelammin.
Kotonakin meillä on sen verran matalat lämpötilat, ettei alasti hilluminen ekaksi juolahda mieleen. Vaattet tosin osaamme hankkia niin, ettei ne kiristä eikä purista, vaan ne päällä on mukava olla.
Kuvan herrasmiehellä on rannekello niin tiukilla, että soi, mutta se ei varmaan kiristä tai ahdista. Voi jösses tätä erikoisuuden tavoittelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketään ei pidä saattaa tilanteeseen jossa joutuu katselemaan nakupellejä vastentahtoisesti. Siksi on nakurannat erikseen. Uimahallit, yhteissaunat jne niihin voi jokainen mennä halutessaan ja jäädä pois paitti armeijassa ja koulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen havainto. Suomalainen wiki näyttää käsittävän naturismilla vain järjestäytynyttä sosiaalista naturismia. Tuo on vanha määritelmä 1970-luvulta. Sosiaalinen naturismi on vain osa naturismia jota on useampaa eri suuntausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

merkkilasit ja -kello eivät sitte vissiin ahista ja kuuluu joillekki luonnostaan. ikävä olis jos joutus moista kekkulointia katteleen kokoaikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jollekin alastomuus tuo iloa ja itsetuntemusta, niin ok.En usko, että se on mitään itsensä esittelyä,niinkuin joku kapea-alaisesti ajatteleva ehdotti.Kummallisinta minusta on se, että joidenkin toisten alastomana esiintyminen herättää niin voimakasta vastustusta,kiukkua ja tarvetta mollata.Vaatteita tai ei,anna ihmisarvo ja oikeus olla se mikä on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää en viiittis kehdata tolleen mutta annetaan kuitenskin kaikkien kukkien kukkia vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkähän ikäisia nämä naturistit ovat ja kuinka paljon miehiä ja naisia? Olisi kiva saada tilastoja ja taustoja naturisteista. Näkisi millainen tausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on ihan sama jos joku haluaa olla alasti,yksin tai porukassa. Ihan sama jos kaksi miestä tai kaksi naista tykkäävät toisistaan niin paljon että tahtovat naimisiin. Mitä se meitä muita haittaa? Ei siinä kenellekään vahinkoa tule. Nykyisin vain näistä tehdään valtakunnan tärkeimpiä uutisia joista kinastellaan suu vaahdossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimim. Voi hyvä tavaton: Olen kanssasi täysin samaa mieltä mitä kirjoitit. Tämä asia on jokaisen oma asia mitenkä elää ja pukee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla totta. Mäkin ajattelen just noin. Pääasia että nauttii elämästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en osaa oikeastaan sanoa mitään.itse olen kokenut alastomuuden sairaalassa kun piti jo lapsena riisuntua noin 10 lääkärin edessä ja siinä tuijottivat vielä lisäksi muut potilaat että en kyllä henkilökohtaisesti riisunnu kun pakko tilanteissa että mieluummin pidän vaatteet ja aatteet päälläni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisensa kunnioittaminen lähtee siitä, että jokainen ihminen ON arvokas: karvoihin katsomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

20:27
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
20:26
Lapsi jäi loukkuun auton lukkojen taakse Kempeleessä, pääsi ulos ennen pelastuslaitoksen saapumista
20:17
Ateenassa 5,1 magnitudin maanjäristys – rakennuksia romahti ja tietoliikenneverkkoja katkesi
19:48
Kempeleen pyöräbaanan kahdeksan alikulkua täyttyvät taiteella – "Ohikulkijat ovat suhtautuneet pelkästään positiivisesti"
19:39
Alaphilippe tarrasi entistä vahvemmin Tourin voittoon
19:00
Gondolihissiä suunniteltiin Oulun torin ja Nallikarin välille jo 30 vuotta sitten – "Köysirata olisi pitänyt toteuttaa" Tilaajille
18:20
Auto ajautui ulos moottoritieltä Keminmaassa – kuljettaja katosi paikalta
157
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
83
Unkarin hallitusmedia kritisoi Suomen oikeusjärjestelmää ja mediaa – tutkija: "He pelkäävät nyt tosissaan"
63
Kaupunkipyörät pois käytöstä Kuusamossa – Puolet pyöristä pahoin särjetty tai kateissa: "Kaunis ajatushan tämä kaupun­ki­pyö­rä­jär­jes­telmä oli"
33
Porilaisvieras iski kuin salama – AC Oulun kurimus sai jatkoa
32
Missä lomapäivä sujuu aurinkoisimmin? – Kaleva etsii Oulun parasta kesäterassia, äänestä suosikkiasi!
30
Uudet kulutusverot ovat hankalia luoda vaikka planeetta ei kestä nykykulutusta – "Elämme kuin porsaat"
28
Pohjantiellä hirvikolari – hirvi kuoli, ei henkilövahinkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image