Kotimaa

Natsiliput eivät ole kiellettyjä, mutta poliisi voi silti puuttua asiaan: "Joka tilanteessa on mahdollista arvioida toiminnan hy­väk­syt­tä­vyyt­tä"

Poliisi joutui kaatamaan pari mielenosoittajaa maahan ja pysäyttämään hetkeksi uusnatsien kulkueen Helsingissä. Hakaristiliput otettiin pois. KUVA: Arttu Laitala
Kotimaa 7.12.2018 13:40
Ida Roivainen

Kolmen hakaristilipun heiluttaminen Helsingin keskustassa on poikkeuksellinen näky. Äärioikeistoon liitetyn symbolin esittäminen julkisilla paikoilla ei kuitenkaan ole Suomen laissa kriminalisoitu.

Itsenäisyyspäivänä poliisi puuttui lippujen esittämiseen ja poisti liput katukuvasta. Mutta pitäisikö natsisymbolin esittäminen julkisilla paikoilla kieltää lailla?

– Onhan se lain puitteissa mahdollista, mutta en ota siihen kantaa, pitäisikö niin tehdä. Rikosoikeuden käytön pitäisi olla sellaista, että se on vihoviimeinen keino puuttua ihmisten toimintaan. Sitä ennen pitäisi koettaa etsiä muita keinoja, toteaa poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta.

Arvelinin mukaan poliisilla on tälläkin hetkellä yleisen turvallisuuden ja järjestyksen ylläpitämisen velvoite sekä järjestyslaki, jossa määritellään aika laajasti, minkälainen toiminta yleisillä paikoilla on kiellettyä.

Kiellettyyn toimintaan kuuluvat muun muassa pelottelu ja uhkaava käyttäytyminen, jota ei ole rajattu tiettyyn tekotapaan. Järjestyslakia tulkitsemalla poliisi voi siis hyvin laajastikin puuttua epäsopivaan toimintaan.

– Yleinen järjestys on käsitteenä sellainen, että siinä tarkastellaan keskivertosuomalaisen tai Suomessa asuvan ihmisen käsitystä siitä, mitkä hänen oikeus- ja moraalikäsitykset sekä rauhantunne ovat. Kun nämä alkavat olla ristiriidassa jonkin tietyn toiminnan kanssa, yleinen järjestys häiriintyy ja silloin poliisin pitää siihen puuttua, Arvelin sanoo.

Poliisilla on siis velvollisuus puuttua myös sellaiseen toimintaan, joka ei ole rikollista mutta joka rikkoo yleistä järjestystä.

Vastarintaliikkeen lakkauttaminen ei lakkauta aatetta

Itsenäisyyspäivän natsikulkue ja hakaristiliput ovat herättäneet kysymyksiä myös siitä, miten Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) oikeuskäsittelyn viivästyminen vaikuttaa liikkeen toimintaan.

Sekä käräjäoikeus että hovioikeus ovat aikaisemmin päättäneet liikkeen lakkauttamisesta, mutta PVL on hakenut valituslupaa korkeimmalta oikeudelta, joka ei ole vielä antanut päätöstään asiassa.

Nyt pelkona on muun muassa se, että liike jatkaa toimintaansa ja siihen kiihottamista samalla, kun korkein oikeus pohtii, ottaako se asian ratkaistavakseen.

– Kyse on aatteesta. Eihän se aate kuole, vaikka yhdistys lakkautettaisiin. Valitettavasti kansallissosialismi ei ole kuollut, vaikka natsi-Saksa lopetettiin 1945. Yleisesti ei voida puuttua jonkin lakkautetun yhdistyksen toimintaan ainoastaan sillä perusteella, että he ilmestyvät katukuvaan, Arvelin sanoo.

Hänen mukaansa minkä tahansa ääriliikkeen toimintaan puuttumisessa kyse on ennen kaikkea yksilön toiminnasta, josta pitäisi pystyä tunnistamaan jotakin kiellettyä.
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kohdalla tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sen jäsenet jatkavat laittomana lakkautetun liikkeen päätöksentekoa ja yhdistyksen puolesta toimimista. Myös PVL:n harjoittamaan muukalaisvihaan, syrjintään ja väkivaltaan voidaan puuttua.

Nämä ovat sellaisia tekoja, jotka voivat olla Arvelinin mukaan myös rikosoikeudellisesti tarkasteltuna rikoksia. Yhdistyksen lakkauttamista koskevassa tuomioistuinkäsittelyssä ei kuitenkaan ole otettu kantaa rikosoikeudelliseen puoleen, vaan ainoastaan toiminnan hyvien tapojen vastaisuuteen.

Pitäisikö korkeimman oikeuden käsittelyä tästä huolimatta vauhdittaa?

– Korkein oikeus käsittelee tapausta varmasti sen aikaa, kun katsoo tarpeelliseksi. Omasta puolestani en näe mitään syytä sille, että heidän pitäisi käsittelyä nopeuttaa, koska Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja muiden vastaavien ääriliikkeiden toiminnan kannalta poliisilla on hyvät valmiudet puuttua toimintaan jo nyt.

Arvelinin mukaan joka tilanteessa poliisilla on mahdollisuus arvioida toiminnan hyväksyttävyyttä ennen kuin se on vielä edes rikollista – kuten itsenäisyyspäivänäkin nähtiin.

– Se lähettää hyvin vahvan ja selväsanaisen viestin poliisin toiminnasta. Tässä on selkeästi kyse sellaisesta menettelystä, että se ei ole millään tavalla tässä yhteiskunnassa hyväksyttävää.

MAINOS

Kommentoi

Eipä näytä monikaan tietävän, että hakaristi oli ja on edelleen vanha Suomen Ilmavoimien tunnus. Se otettiin käyttöön jo viime vuosisadan alkupuolella, jolloin mistään kansallissosialismista ei ollut koskaan kuultukaan. Ilmavoimien hakaristin väritys on kylläkin aivan erilainen kuin natsien symboolissa.
Ollaanpa tarkkoina, jotta ei heitetä lasta pesuveden mukana pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei poliisin pidä puuttua mihinkään, mikä ei ole erikseen kiellettyä. Hakaristiliput voivat olla hyvinkin laajojen kansalaispiirien suosiossa, muutenhan ne olisi jo kielletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tämän tasavallan paukapäät ihan johtoportaasen asti tiedä esim. sitä, että olemme itsenäinen valtakunta nimenomaan pahoin parjatun hakaristilipun alla taistelleiden sotilaitten ja heidän Johtajan antaman sotamateriaalin avulla. Lukekaapa esim. miten SA selvisi Tali-Ihantalan ryöpytyksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole oikein tajunnut tuon vastarintaliikkeen sanomaa;

-toisaalta halutaan perustettavan pohjoismainen liittovaltio, mutta toisaalta ei haluta olla muunmaalaisten kanssa tekemisissä.
-ovat isänmaan asialla olevinaan mutta ovat silti valmiita luopumaan itsenäisyydestä kun haikailevat liittovaltiota.
-vastarintaliike itkee oman aatteensa suvaitsemisen perään vaikka itse eivät ole valmiita suvaitsemaan muunlaista ajattelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkä tule tajuamaankaan ennen kuin heräät sieltä vasurikuplasta.
Sun kannattaisi hiukan selvittää itsellesi asioita, niin jäisi tuollaiset lapsukset kirjoittamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No annapa vastine noihin yllämainittuihin, tai vastaa edes tähän: miten Suomi voi olla itsenäinen yksipuoluejärjestelmässä, missä puoluetta johdetaan Tukholmasta? Tämähän on PVL:n julkinen tavoite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinäkin pikkuinen olet yhtä kartanolla. Onhan EUkin olemassa ja silti on yhteisiä päätöksiä ja omia päätöksiä josta päättää Suomi. Ja Suomea johdetaan kuitenkin Suomesta.
Mutta jätä sinä miettimättä näin vaativia asioita, kun se ei selvästi onnistu sinulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan on markkinat, jos lipunkantajat ja "vastarintaliike" ärsyttää... Olisi maailma melko erilainen, jos puututtaisiin yhtä hanakasti ns."epäkohtiin" yhteiskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei natsilippujen heiluttelu kuulu itsenäisyyspäivään, onhan niitä muita päiviä milloin voi noita lippuja heilutella jos siltä tuntuu. Keksisivät uuden lipun mieluummin jota heilutella kuin käyttävät vanhaa tunnusta jolla mieltä ilmaista. Ehkä halusivatkin poliisien puuttuvan tilanteeseen, tuskin muuten olisivat lippuja esille ottaneet tuohon mielenosoitukseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natsiliput ja huudot todisti, että kyse oli tahallisesta provokaatiosta.

Hienoa, että meillä tällaiseen puututaan, myös voimatoimin jos puhe ei tehoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo joo, mutta mielestäsi sirppi ja vasara liput joita anarkomarkot heilutti huudellen törkeyksiä ovat sallittua ja sivistynyttä toimintaa. Niinkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansallissosialistien eli äärivasemmiston eli natsien tunnukset on syytä kieltää. Tässä ei kannata alkaa mitenkään mustaa valkoiseksi muuttamaan, sillä natsit todellakin kirjoittivat vasemmistolaisuutensa puoleensa nimeen. Tuskin me nyt alamme väittämään, että pilkuntarkat natsit olisivat erehtyneet näin pahasti keskeisimmässä asiassa eli omassa nimessään?

Kaikki natsien politiikka on äärivasemmistolaista eli kansallistetaan kaikki mahdollinen ja kansan varallisuus sekä yritykset riistetään. Se on kuin sosialistien oppikirjasta.

Juutalaiset ovat olleet läpi historian vastakkain massiivisten keskushallintojen kanssa oli se sitten Egypti, Kreikka, Rooma tai natsi-Saksa. Massiivinen keskushallinto on äärivasemmiston unelma kun taas ei keskushallintoa (=vapaus) ollenkaan on äärioikeiston unelma. Juutalaiset eivät ole vasemmalla, vaan oikealla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi näyttää soveltavan lakia mielensä mukaan. Selviä poliisivaltion tunnusmerkkejä, ei hyvältä näytä. Ehdottomasti EU-oikeuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Arvelinin mukaan joka tilanteessa poliisilla on mahdollisuus arvioida toiminnan hyväksyttävyyttä ennen kuin se on vielä edes rikollista."
Kyllä, mutta sen pitää jäädä arvioinnin puolelle. Säännöt pitää olla täysin yksiselitteiset ja poliisin pitää noudattaa lakia, ja vain ja ainoastaan lakia. Yksittäinen poliisihenkilö ei voi alkaa toimia sen mukaan, mikä hänestä itsestään on "hyväksyttävää". Joku toinen poliisihan voisi "arvioida ja tulkita" tilanteen ihan toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö keskittyä ihan muihin asioihin kun lippujen liehuntaan vai onko kaikki niin hyvin Suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaan vaarallisella tiellä, kun poliisi määrittelee mikä laitonta ja mikä ei. Poliisitoiminnan tulee perustua voimassa olevaan lakiin, eikä poliisitulkinnoille saa olla mitään sijaa. Suuret poliisipäälliköt nytkin syytteessä, kun alkoivat toimia toisin kuin laki edellyttää. Sanan- ja mielielipidevapaus kärsii kun kulloinenkin poliisijohto alkaa suorittamaan omaa laintulkintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On lähes yhdentekevää mitä mieltä kukakin on hakaristilipuista, mutta jos niiden esillä pitäminen ei riko lakia, eikä niillä aiheuteta väkivaltaa, niin poliisin toiminta kuulostaa "oman käden oikeudelta". Eihän poliisi saa puuttua muuhunkaan lailliseen toimintaan vain siksi, että ei itse satu tykkäämään tai enemmistö ei tykkää. Kyllä poliisinkin täytyy sallia kansalaisten teot, jos ne ovat lain sallimissa puitteissa. Tässä tapauksessa laki sallii ko. lipun liehuttamisen. Jos henkilö saa jonkun kohtauksen tai oireyhtymän pelkästään ko. merkin näkemisestä, niin silloin kannattaa miettiä missä liikkuu ja milloin. Veteraanien kunniamerkeissäkin on hakaristejä, mutta poliisi ei ryntää heittämään veteraaneja maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politikot vaativat, että Suomessa pitää poliisilla näyttää heti että täällä ei jotain typeriä lippuja ja SVL tarvita. Hyvä näin. Mutta oikeus sitten kertoo, että joukkoraiskauksen saa kuvata ilman että kuvaajalle tule MITÄÄN sanktioita. Aika hullua. Eipä siis ihme, että ääriporukan määrä lisääntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:06
Kuusamon Petäjäkankaan kentällä päästään pelaamaan golfia myös tänä kesänä: "Tavoitteena on kasvattaa ulkopaikkakuntalaisten pelaajien määrää"
9:47
Lintujen kevätmuutto alkaa olla ohi Pohjois-Pohjanmaalla - Lintukevääseen kuuluu aina myös harvinaisuuksia
9:08
Vanhat kuvat: Uutta teatteritaloa vasta rakennettiin Oulussa - muistatko kohun Jumalan Teatterista?
8:22
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
8:06
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
8:04
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
8:00
Valtameret täyttyvät muovista, mutta uudet biotuotteet eivät ole lyöneet läpi – Mistä asia kiikastaa ja onko suomalaisilla start up -yrityksillä ratkaisu ongelmaan?
69
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
11
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
10
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
7
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
6
Kohti reilumpaa maanhankintaa – "Oulun taudin” on mahdollistanut lunastuslaki ja sen arvonleikkaussääntely Lukijalta
6
HS: Junes Lokalle sakkotuomio Helsingin mielenosoituksessa niskoittelusta – hovioikeus ei myöntänyt valituslupaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Ihan oikein. Ovat kuin kasvain Suomessa. Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image