Kotimaa

Nato-kokoukseen osallistuva Kanerva Trumpista: Maailman vai­ku­tus­val­tai­sim­man johtajan puheet pitäisi olla vakavasti otettavia

Kotimaa 12.7.2018 17:10
Sakari Muurinen

Ilkka Kanervan (kok.) mukaan Donald Trumpin vaatimus puolustusmenojen kasvattamisesta ei ole realistinen.

Brysselin Nato-kokouksen suurimmaksi puheenaiheeksi nousi taloudellinen taakanjako. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esitti vaatimuksen, jonka mukaan jäsenmaiden pitäisi panostaa puolustusmenoihin neljä prosenttia bruttokansantuotteesta aiemmin sovitun kahden prosentin sijaan.

Kokouksessa paikan päällä oleva puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sanoo, että neljän prosentin taso ei missään nimessä ole realistinen.

– Tiedämme kuinka vaativaa on Suomenkin tapauksessa päästä edes kahden prosentin tasolle, kun kaikki muut yhteiskunnan tarpeet pistetään puntariin.

Sen lisäksi, että neljä prosenttia on taloudellisesti epärealistinen, niin liika varustelu ei välttämättä lisää turvallisuutta. Kanervan mukaan nykypäivän kyber-, hybridi- ja terroriuhkiin pitää varustautua muillakin tavoin kuin pelkästään aseistautumalla.

– Pitää muistaa, että Nato on puolustusliitto. Perinteinen varustautuminen yksin ei ole oikea vastaus nykypäivän uhkiin.

Trump on tunnetusti liikemies. Onko neljän prosentin vaatimus osa neuvottelutaktiikkaa?

– On tietenkin. Maailman vaikutusvaltaisimman johtajan puheet pitäisi olla vakavasti otettavia ja pitäisi myös tarkoittaa sitä, mitä sanotaan. Trump on oma persoonansa, joka ei noudata totuttuja tapoja näissä yhteyksissä.

Keskiviikkona katseet kääntyivät Saksaan, kun Trump sanoi Saksan olevan riippuvainen venäläisestä energiasta. Myöhemmin Trump kuitenkin kehui Yhdysvaltojen suhdetta Saksaan hyväksi. Kanervan mukaan saksalaiset tunnistavat sen tilanteen, että heiltä odotetaan vahvempaa sitoutumista puolustukseen.

– Saksan pitää tehdä se uskottavasti ja selkeästi, ettei kukaan keksi syyttää, että on jotain muuta mielessä kuin taloudellinen taakanjako. Saksan historian huomioon ottaen nopeat muutokset asetetaan helposti kyseenalaiseen valoon.

Kaiken kaikkiaan Kanerva pitää kokouksen antia onnistuneena siinä mielessä, että pahimmat uhkakuvat Naton hajanaisuudesta eivät saaneet tuulta siipiensä alle. Helsingin ensi maanantain huippukokoukseen jää kuitenkin monta kysymysmerkkiä.

– Kuulin, että Trump olisi sanonut, että Baltian osalta voidaan keskustella siitä, miten Nato on siellä läsnä. Ne ovat huolestuttavia spekulaatioita. Itse toivoisin positiivista ulostuloa. Herrat voisivat esimerkiksi olla yhtä mieltä siitä, että valtuutettaisiin YK valmistelemaan rauhanturvamandaattia Itä-Ukrainaan.

MAINOS

Kommentoi

Kokoomus on mennyt liian pitkälle omin nokkineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen ei pidä olla naton kanssa missään tekemisissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

taitaa olla suljettu aikaisemman epäkypsän kännykänkäytön seurauksena. Trumpöpi aiheuttaa ymmärrettävästi kateutta kultasormelle, mutta sotilasasioissa molemmat ovat vielä lähtökuopissa Putiniin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nato on jäänne, joka joutaa hajoittaa. Usa harjoittaa nato-maiden tuella riistävää siirtomaa politiikkaa. Aseeton maailma olisi kaikista paras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA edes yrittää saada kuriin näitä diktatuureja, joita Venäjä sen sijaan tukee luodakseen epävakautta. Trumpilla ei vain ole käsitystä keinoista. Ja jos huomioidaan vaikkapa pahimmat pakolaiskriisit viime vuosikymmeninä niin taustalta löytyy joko NL tai Venäjä, kuten NL:n hyökkäys Afganistaniin (seurauksena n. 6 miljoonaa pakolaista) ja Venäjän tukeman Syyrian diktatuurin käynnistämä sisällissota (seurauksena n. 5 miljoonaa pakolaista).

Venäjä tai sen edeltäjä NL loivat itse mm. Afganistanin, Syyrian, Georgian, Tsetsenian, Moldovan ja Ukrainan kriisit ja konfliktit ja Venäjä oli osallinen myös Libyan ja Irakin kriiseihin kiitos Venäjän tuen ko. maiden diktaattoreille. Ja on jättänyt aina jäljet länsimaiden siivottaviksi. Ilman NATO:a maailma olisi pelottava paikka - "kiitos" Venäjän....

Summa summarum; Venäjä on ja on ollut läpi historiansa pelkkä roistovaltio tukemassa diktatuureja, varastamalla alueita ja käynnistämässä konflikteja ympäri maailmaa. Onneksi on puolustusliitto Nato!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En jaksa kuin ihmetellä. Ketä varten täällä pitää puolustusmenoja kasvattaa? Ihmisiähän me kaikki ollaan maapallolla. Voisko ne sodat jo unohtaa. Ymmärtäisin jos uhka tulisi tuolta jostain kaukaa avaruuden takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin kun Neuvostoliitto hajosi, Venäjän aseteollisuus yksityistettiin sekurokratiaan kuuluvien oligarkkien käsiin, siis Putinille ja hänen oman lähipiirinsä jäsenille. Jokainen sodankäyntiin ja asevarusteluun käytetty rupla kilahtaa siis näiden aseteollisuusyritysten kautta lopulta aina Putinin omaan ja hänen lähipiirinsä lompakoiden kautta heidän pankkitileilleen veroparatiiseissa. -Mikä selittää heidän "patrioottisen" intonsa lietsoa sotia ja kriisejä kaikissa Venäjän rajanaapurimaissa ja raja-alueilla. Intressi sotimiseen ja vastakkainasetteluun on sananmukaisesti henkilökohtainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kuplassa elät? Jos vähänkään seuraat uutisia niin olet huomannut venäjän suurvaltauhon. Se ei tiedä hyvää kenelläkään, erityisesti Natoon kuulumattomille maille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuon tiedon repäisit. Vai että suurvallaksi. Luuletko että Putteri haluaa lopunkin maapallon huolet hoitoonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisessa hyvinvointivaltiossa eläminen on etuoikeus. Et ehkä ymmärrä että olot voisivat olla, paljon, paljon huonommin. Avaa joskus televisio, lue uutisia ja suosittelen lukemaan: Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla , Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 34/2016. Raportissa tarkastellaan Venäjän ulkopolitiikan muutosta ja arvioidaan tämän muutoksen vaikutuksia Suomen kannalta. Netistä löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä maksuasiassa trumppi on itse asiassa oikeassa! Mitä enemmän Euroopan Nato-maat panostavat puolustukseensa sitä vahvempi on puolustusliitto Nato kokonaisuutena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen on kummaa kun kotimaamme lehdistö ja yle kilvan dissaavat usan presidenttiä. Ilmeisesti Hillaryn olisi pitänyt voittaa. Ei teidän aivopesu enää valitettavasti toimi kuin kehäkolmosen lampaisiin. Muu Suomi tietää teidän metkut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soiko kellot! Muistatteko millainen kikkeliskokkelis "mies" tämä Kanerva on? Luulempa, että näin #meetoo-aikana Kanervan pitäisi olla aika hiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanerva on varmaan tietoinen etta jos on sitoutunut Naton jasenena maksamaan 2%, niin sopimuksesta on pidettava kiinni. Miksi amerikkalaisten veronmaksajien pitaisi maksaa maksuista luistavien euroopan maiden maksuja?
Vain pari-kolme euroopan maata maksaa sovitut 2%. Useammat reilusti alle, mukaanlukien Saksa, varakkaat Belgia ja Luxemburg.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin. Kanerva puuttuu tässä hänelle kuulumattomiin asioihin. Yrittää polonen vedota vaan trumppia vastustaviin. Se lie muotia nyt. Ei oikeasti ole itse vakavasti otettava polkitikko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väittävät, että kyse on 2% suosituksesta. Se maksaa, joka jaksaa. Jos USA halua maksaa ylimääräistä, niin sekin sallittakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jenkki poikien pitäs täällä olla puolustamassa maita jotka eivät eivät maksa sovittua osuuttansa maksattavat jenkeillä ei muuta kun vetäsivät joukot pois niistä maista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image