Kotimaa

Nämä pan­da­sö­pö­läi­set eivät kiinnostaneet enää toisena vuotenaan entiseen malliin – Ähtärin eläin­puis­to­yh­tiöt painuivat noin miljoonan tappiolle

Pyry-panda popsii bambua, jota pandat ahmivat päivässä kilokaupalla.
Kotimaa 23.1.2020 21:36
Virpi Niemistö

Ähtärin eläinpuistoyhtiöt tekivät viime vuonna arviolta noin miljoonan euron tappion.

Käänne miinustulokseen tapahtui vuodessa, sillä vielä viime keväänä Ähtärissä iloittiin liikevaihdon kaksinkertaistumisesta edellisvuoteen verrattuna. Tulosta Ähtäri Zoo takoi vuonna 2018 noin 1,2 miljoonaa euroa.

Ilkan ja Pohjalaisen haastattelema Ähtärin eläinpuisto Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Stude sanoo, ettei Ähtäriin saatu viime vuonna houkuteltua asiakkaita siinä määrin kuin oli ajateltu ja budjetoitu.

Koko vuoden 2019 kävijämäärä jäi vähän päälle 180 000:n, kun pandojen aloitusvuonna kävijöitä oli lähes sata tuhatta enemmän eli 275 000.

– Kävijämäärässä toteutui 30 prosentin vähennys, ja näin ollen liikevaihtokin on pienentynyt useamman miljoona euroa, Stude toteaa.

Yt-neuvottelut aloitetaan

Eläinpuistoyhtiöt aloittavat nyt yt-neuvottelut, joilla tavoitellaan yhteensä noin 700 000 euron vuotuisia säästöjä henkilöstökuluista.

Käytännössä toimet tarkoittavat korkeintaan 20 henkilön irtisanomista tai osa-aikaistamista, kun yhtiöissä on yhteensä 50 vakituista työntekijää.

Neuvottelut koskevat Ähtärin Eläinpuistoa, Hotelli Mesikämmentä ja Snowpanda-yhtiötä.

Kahdeksan miljoonan talo

Yleisö pääsi näkemään pandat Ähtärissä ensimmäisen kerran helmikuussa 2018.

Lumi- ja Pyry-pandojen sijoittaminen Ähtäriin kauas isoista kaupungeista keräsi tuolloin jonkin verran ihmettelyä.

Päätöstä sijoittaa pandat Ähtäriin perusteltiin pandoille erinomaisesti soveltuvilla olosuhteilla, jotka nähtiin valtiksi vertailussa esimerkiksi Korkeasaaren kanssa.

Eläinpuiston alueelle rakennettiin noin kahdeksan miljoonaa euroa maksanut pandatalo, jossa pandat voivat viettää aikaa niin sisätiloissa kuin ulkotarhassa. Yleisö voi seurata eläinten touhuja lähietäisyydeltä ilman välissä olevaa lasiseinää, mikä on kerännyt kehuja.

Keskustelua ovat herättäneet myös pandatalon pääsylippujen hinnat. Osa yleisöstä on pitänyt kolmenkympin hintaa liian korkeana.

Suomella ja Kiinalla on pandoista viidentoista vuoden vuokrasopimus.

Toimitusjohtaja Studen mukaan pandat tai mitkään muutkaan eläimet eivät lähde Ähtäristä mihinkään, vaikka puiston yhtiöt joutuvatkin kulukuurille.

Säästöjä haetaan nyt esimerkiksi kiinteistöjen ylläpitomenoista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Eläintarhan pääsymaksu on liian korkea, kolmenkympin maksulla pitäisi viisilapsisen perheen päästä eläintarhaan päiväksi.

Mistä paidoille tuotetaan bambu ? Kiinasta kulkeutuu bambun mukana varmasti kasvituholaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko lippujen hinnat nostettu niin korkeiksi, ettei normipalkkaisilla ole mahdollisuutta käydä?
Kohtuullisuus, voisiko auttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kukaan, mutta kysehän oli hinnoista. Toisaalta kiinalaisia ramppovaa suomeen harva se lento kaikenmaailiman sarsseineen, joten mikä auttas?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläintarhan panda-hanke oli liian kallis ja selvä Kiina-ilmiö, kiinalaisten lämmittelyä. Pandat siirrettiin niille tutusta elinympäristöstä täysin vieraaseen ympäristöön, ne syövät bambu'a ja sitä ei Suomessa kasva. Ei ole ollut viisasta toimintaa. Veronmaksajat maksavat pian valtion tukina ja työttömyyskorvauksia tehdyt virhearvioinnit.

Kokemuksesta tiedän, että Ähtäri'ssä ei ole itsenäiseen ajatteluun ja arviointiin kykeneviä ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuliko tämä jollekin yllätyksenä?

Eiköhän tämäkin hanke kaadu veronmaksajien syliin, ei yksin ähtäriläisten, vaan koko Suomen.

Valtio ottaa kohta kulut kattaakseen. Mutta johtajien palkkioihin ei kosketa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään uutta taivaan alla. Kiinalainen imperialismi iskee kovaa. Kaikki varastamisen arvoinen varastetaan. Kun 70-luvun alussa kiinalaiset opiskelijat karkoitettiin teollisuusvakoilijoina, nyt kaikki tieto annetaan ilmaiseksi.
Nyt joka paikka on täynnä kiinalaista krääsää. Ilmastohuolet ovat poissa, vaikka Kiina tekee vuolsittain lähes sata uutta hiilivoimalaa. Hyvä, kun sellutahtaita ei perysteta kiinalaisella rahalla. Pian ollaan siirtomaana niin kuin Afrikka alkaa olla. Karkoitettakoon vaan pandat vakoilijoina maasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti, täyttä asiaa.
Kannattaa lukea kiinalaisesta yrittäjästä Kiinan vapautusarmeijan (PLA) sotilaasta kooste Wikipediassa: ren zhengfei.com.wikipedia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli tässä kävi juuri niin, kuin pelättiin. Saadaan 2025 ensi-iltaan uusi versio näytelmästä "Vain muutaman huijarin tähden". Kiinalaiset kusettivat taas Suomea 6-0, kun ei osattu laskea 1-2=persnettoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Satsataan johonkin missä voittoa ehkä alussa mutta lopussa käännytään maksajaksi. Ja mitä jää käteen tyhjä kallis Panda-talo. Palauttakaa Pandat takaisin Kiinaan hyvän sään aikana että pysyvät terveenä joten kuten. Nämäkin varat olisivat paremmassa käytössä Suomen köyhien ja vanhusten hoidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko ahneus iskenyt hinnoittelussa alun perinkin? Teimme viime kesänä kolmen perheen kesäretken tarkoituksena näyttää pandat lapsille ja aterioida ravintolassa. Pienen laskutoimituksen jälkeen totesimme, että pandat jää katsomatta ja ruokailukin vaihtui kahvitteluksi, mikä sekin tuli käsittämättömän kalliiksi. Laskimme hampurilaisindeksillä, että kaikessa tuplahinnat vakiohintoihin verrattuna. Kiersimme lopulta vain ulkopuiston, joka onneksi riitti lapsille. Pehmopandat kotiin mukaan kaupasta. Säästimme muutaman sata euroa. Ei ole hölmö se joka pyytää, mutta viisaampi se, joka ei anna höynäyttää itseään. Tämä viesti kiirinyt kauas somessa, joten narun pää tulee käteen yrittäjälle pikku hiljaa tai hinnat laskevat ja alkaa uuden imagon rakentaminen, jos sekään enää auttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo pandojen näkemättä jääminen johtunut joko köyhyydestä tai kitsaudesta.ilmeisesti laskette kaikki kulut yhtä tarkasti.pysykää kotona niin tulee halvemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen on tehty höynäytettäviksi. Maksavat kiltisti, vaikka tavaran tai viihdykkeen arvo ei vastaa lähellekään hintaansa. Selittää Ähtärin ja Keskisen kyläkaupan tapaiset rahastukset. Ajatellaan, että kun ihmiset tulee kaukaa, maksavat kiltisti. Maksamatta jättäminen on fiksu kannanotto. Kuten nyt nähdään, johtaa dramaattisiin muutoksiin. Perille meni viestimme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image