Kotimaa

Näkökulma: Vihreät löysi itsensä uudelleen – Puolueella on nyt puheenaihe ja vastavoima

Me ollaan sankareita kaikki! Sisäministeri Maria Ohisalo valittiin vihreiden puheenjohtajaksi lauantaina Porissa. KUVA: Joonas Salli
Kotimaa 16.6.2019 15:45
Ilari Tapio

Ilmastonmuutoksen eteneminen ja oikeistopopulismin nousu ovat tiivistäneet vihreää rintamaa. Molemmista puhuttiin Porin puoluekokouksessa paljon.

Jippii! Jihuu! Jabadabaduu! Vihreiden Porin puoluekokouksessa vallitsi viikonloppuna välillä lähes euforinen tunnelma.

Vaalivoittojen ja hallitusaseman uskottiin johtavan riemukkaisiin seurauksiin sekä meillä että muualla Euroopassa. Kurjistamisen kausi on ohi. Kaikkea hyvää pitää tuleman ja paljon: painavia panostuksia sinne ja suuria satsauksia tänne.

Kukaan ei Porissa kertonut, miten pysyväisluonteiset jättimenot rahoitetaan, mutta ehkä sillä ei ole merkitystä. Ainahan valtio voi ottaa lisää velkaa.

Uudeksi puheenjohtajaksi hurrattu ja halattu sisäministeri Maria Ohisalo sanoi sentään uskovansa Ruotsin malliin. Länsinaapurissa työllisyys parani, kun hallitus alkoi taas pönkittää hyvinvointivaltiota.

Työttömyys saattaa pitkällä tähtäimellä vähentyä samoilla konsteilla meilläkin, mutta kansantalous ja hyvinvointi eivät kohene sillä, että kansalaiset hoitavat, hoivaavat ja opettavat toisiaan. Siihen tarvitaan kasvavaa teollisuustuotantoa ja vetävää vientiä.

Porissa ei juuri näkynyt sukankutojia

Aatteellinen optimismi ei ole katteetonta. Vihreät on onnistunut löytämään uudelleen sekä asiansa että itsensä – eikä se ole yksinomaan puolueen ja sen valovoimaisten ex-puheenjohtajien Pekka Haaviston ja Ville Niinistön ansiota.

Tähdet ovat sattuneet asettumaan asentoon, jossa ilmastonmuutoksesta on tullut globaali kestopuheenaihe ja nationalismista kansallinen ja kansainvälinen oikeistopopulistinen ilmiö.

Välillä vähän hukassa olleilla vihreillä on nyt pakissaan jotakin sellaista konkreettista, jonka puolesta ja jota vastaan taistella. Puolue ei ole enää kokoomuksen puisto-osasto. Se ei ole myöskään palavasilmäisten vegaanihaihattelijoiden kansanliike, jonka kokoontumisissa kudotaan sukkaa.

Satakunnan ammattikorkeakoulun käytävillä Porissa liikkui viikonloppuna paljon pukuväkeä. Jos joukosta etsi näiden aikojen karikatyyrejä, sellaisia olivat kenties Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen takasivun Ajatushautomon tyyppejä muistuttaneet skeneilijät. Pinkki taskuliina oli taiteiltu stailisti Versace-puvun katseenvangitsijaksi.

Vihreät ja vasemmistoliitto yhteen?

Hyvää vihreille lupaa myös kannattajakunnan ikärakenne. Se on kallellaan tulevaisuuteen eli ekologisesti ja sosiaalisesti tiedostaviin nuoren polven kansalaisiin.

Tässä katsannossa puolueen pahin kilpailija on vasemmistoliitto, joka vetoaa kutakuinkin samaan äänestäjäryhmään. Työn orjuus, sorron yö ja rasvakourainen ammattiyhdistysjyräys ovat taakse jäänyttä elämää.

Olisiko vihreiden ja vasemmistoliiton viisasta muodostaa yhteisrintama? Kannattaisiko puolueiden yhdistyä? Huhtikuun eduskuntavaaleissa niiden yhteenlaskettu kannatus oli 19,7 prosenttia. Vihervasemmisto olisi ollut prosenteilla mitattuna maan suurin puolue.

Ainakaan julkisuudessa kummankaan osapuolen vaikuttajat eivät ole edes spekuloineet fuusiolla – saati ehdottaneet sellaista.

Vihreät ei asemoi itseään vasemmistoon. Esimerkiksi sen talouspolitiikka on ollut vasemmistoliittoa oikeistolaisempaa. Toisaalta puolueet istuvat nyt samassa hallituksessa, ja puheenjohtaja Maria Ohisalo edustaa vihreiden vasemmistosiipeä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Kannatuksen hakeminen vihollis-ja uhkakuvia maalailemalla kertoo oman vaihtoehdon onttoudesta. "Oikeistopopulismi" elää ja voi hyvin, eikä sen käyttövoima ole itsearvoisesti Vihreiden vastustaminen. Vain elitistisen ja epärealistisen ilmastopopulismin kyseenalaistaminen. Sillä tästähän on kyse, koska Vihreät ei saanut ainuttakaan isoa lupaustaan hallitusneuvotteluissa läpi. Metsää hakataan niin paljon kuin EU:n hiilinielusitoumukset antavat myötä, turvetta nostetaan, maatalouden päästöt sekä turkistarhaus sallitaan ja polttomoottoriautolla ajetaan siinä missä ennenkin. Polttoainevero toki nousee ja tässä ehkä onkin se Ohisalon Vihreiden ja VL:n yhteinen tekijä. Askel vasempaan kun on askel veronmaksajan varpaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät voisivat vaikkapa pyöräillä enemmän ja ajella taksilla vähemmän...aloitetaan se ilmaston pelastaminen ihan omilla toimilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen tarvittaisiin puolue joka oikeasti ajaisi luontomme asioita. Nyky vihreät ajaa vain vähemmistöjen asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli nimerkkisi edustaa mielipidettäsi, niin suppea on sinun luontokokemuksesi ja ymmärryksesi luonnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Biologina olen samaa mieltä kuin nimimerkki METSÄT JA ELÄIMET RAPPIOTILASSA . Vihreät eivät aja luontomme asioita. Vihreiden huoli on suurin syrjäytyneistä ja köyhistä. Metsät ovat sivuseikka, kun sellutehdas alkaa pyöriä. Ja hallituksesen hillotolpasta ei hevillä luovuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä keväällä ja kesällä kaikki on vihreämpää mutta syksyn tullen vihreys katoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kestävien vihreiden arvojen nousu on pelkästään hyväksi Suomelle ja suomalaisille.
Raha ja talous eivät ole mitään arvoja vaan ne ovat pelkkiä työkaluja ihmisen palveluksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

äijä myy öljyyhtiölle öljyä ja eukko meuhaa ilmastonmuutoksesta.erikoinen yhtälö.no molenmat tienaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan Vihreää liittoa oli perustamassa vain vasemmistossa aktiivisesti toimineita politiikan tekeleitä. Nykyisistä Vihreiden kansanedustajista valtaosa on hyvin vasemmistolaisia, siis he pyrkivät edistämään vasemmiston tavoitteiden toteutumista. Ohisalo on itse köyhistä oloista lähtöisin oleva vasemmistolainen, siten on enemmän kuin todennäköistä että Vihreiden linja aiheuttaa Keskustan, RKP:n ja SDP:n leirissä närkästystä. Lisäksi Ohisalon työtausta Tampereen yliopistossa ei välttämättä ole luottamusta herättävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähdet ovat sattuneet asettumaan asentoon, jossa ilmastonmuutoksesta on tullut globaali kestopuheenaihe ja nationalismista kansallinen ja kansainvälinen oikeistopopulistinen ilmiö.
Mitä vihreillä on tarjota, siis mitään todellista, pelkkä hihhulipuolue!
Suomi ei ole ratkaisijan roolissa ilmastonmuutoksessa, yrittäkää nyt jo puhua faktoista, ei pelkästään haaveista. Suomen osuu hiilidioksidipäästöistä on siinä 0,15%, voisiko joku kertoa paljonko sillä on vaikutusta ilmaston lämpenemisen hidastumiseen, mikäli Suomi vähentää päästöjään 100%??? Jossain oli laskettu!arvioitu Suomen osuus ilmaston lämpenemisestä ja se oli jotain 0,0001 astetta.
Puolan suurin hiilivoimala tuottaa päästöjä yli 60% Suomen kokonaispäästöistä, Intian päästöt kasvavat vuosittain yli kaksi kertaa Suomen kokonaispäästöjen verran ja Kiinan päästöt ovat ihan oma lukunsa..eli yli 200 kertaiset Suomen päästöihin verrattuna.
Tämä ihmetyttää myös, vihreät haluavat vähentää päästöjä Suomessa, mutta samaan aikaan haluavat tuoda Suomeen enemmän ja enemmän pakolaisia. Mikäli Suomen väkiluku kasvaa, voidaan olettaa myös päästöjen kasvavan...vai onko vihreä logiikka erilaista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koittakaa Vihreiden kriitikot nyt päästä eteenpäin. Tässä on jääty jumiin sen selittämisestä, kuinka Suomessa ei nyt kertakaikkiaan tarvitse tehdä yhtikäs mitään. Jos, että vielä uskoneet, niin ei tarvitse tehdä yhtikäs mitään. Ja muuten, tiesittekö, ettei Suomen tarvitse tehdä nyt yhtikäs mitään? Koko somekeskustelu on tämän saman asian toistamista.

Ylös sieltä poterosta ja miettimään askeleita eteenpäin. Askel eteenpäin olisi vaikkapa se, että Suomi korkean teknologian maana keskittäisi kansallisesti ja isosti T&K-panostuksia ympäristöystävällisen teknologian luomiseen kaikilla sektoreilla. Vientimarkkinoina olisi koko tämä planeetta. Tulisi sitä kasvua ja työpaikkoja. Mikä estää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylös sieltä poteroista vihervassurit. Koettakaa nyt ymmärtää, että suuret ratkaisut tekevät Kiina, Intia, Usa ja Venäjä. Suomi tekee osansa, mutta vaikka koko Suomi lopetetaan, maailma ei sillä pelastu. Suuret on suuria ja pienet on pieniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Suomi mitään jättiyrityksiä tietenkään voi perustaa, mutta voisi kuitenkin työllistää kaikki halukkaat ja saada vientiä aikaan satsaamalla ympäristöteknologiaan. Ei kaikkea kannata luovuttaa suurille maille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin pitkään kuin vihreillä pyörii levy samassa kohdassa, keskustelu ei etene mihinkään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vihreät ja vasemmistoliitto yhtyvät, sen jälkeen pitää äänestää vaikka... kokoomusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuoko on nyt uuden laitavasemmiston käsiojotervehdys? Tuleeko siihen joku huudahdus lisäksi, ystävät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät ovat todellakin löytäneet itsensä uudelleen, nykypoppoolta irtoaa hienosti kansalaisen edun vastainen suhmurointi ministeripalleilta ja raaka globalismin palvonta.

Nykyimago on lähinnä kilpailua siitä kuka saa parhaat egopisteet jeesustelemalla tekopyhästi ilmanmuutoksesta, ympäristöstä ja maahanmuutosta. Samalla toki rampaten pitkin maailmaa "ilmastokokouksissa" ja lataillen Iphonea kalliissa kahvilassa.
Onnistuu myös raaka bisnes itsesäädetyillä ja hyväksytyillä rahoituksilla milloin milläkin syyllä, tuulivoima, maahanmuuton palvelut, jne. Tulevaisuudessa samalla poppoolla valuu kuola ajatuksesta että kaikille yrityksille saatailiin lobattua pakolliset "suvaitsevuus ja seksuaalinen häirintä" kurssit, joita he itse tottakai järjestäisivät kun ovat itsepyhitettyjä mestareita saralla.

Vihreät ovat myös lisänneet repeturiinsa raakaa mediavaikuttamista ja suorastaan fasistista ajatuskontrollia jossa "vihapuheet" ja muut vastamielipiteitä omaavat hiljennetään, ei tappamalla, mutta tuhoamalla henkilöiden elämä ja elanto käyttäen media-aseita.

Joskus taisi olla ääni vihreille, ääni suomalaisille elää puhtaassa luonnossa ja syödä puhtaita elintarvikkeita. Sääli että niistä ajoista on löydetty itsensä todellakin uusiksi. Vihreät ovat kovaa vauhtia syöksymässä kohti fanatismia.

Rehellinen mielipide henkilöltä joka haluaisi äänestää yhä vihreitä, luonnon ja Suomen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, miksi ei riitä se, että tekee parhaansa siinä, missä voi asioihin aidosti vaikuttaa? Miksi täytyy keskittyä vaahtoamaan koko maailman pelastamisesta, kun kaikki ymmärtävät ettei se meiltä onnistu. Miksi ei uskalleta luottaa siihen, että muuallakin ihmiset vähitellen havahtuvat ajattelemaan omaa etuaan ympöristön hyvinvoinnin kannalta? Onko todellakin kaikki viisaus jaettu ns. tiedostovalle eliitille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksella on erittäin painava ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa koskeva ohjelma toteutettavana. Ohjelmalle ei ole kuitenkaan laskettu kokonaishintaa. Maksajana tulevat olemaan pitkälti yksittäiset ihmiset, myös heikosti toimeentulevat. Olisi välttämätöntä, että ennen kuin mitään osaa ohjelmasta laitetaan täytäntöön toisin sanoen hyväksytään uutta lainsäädäntöä taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset selvitetään perusteellisesti. Ihmisten asumis-ja liikkumiskustannukset uhkaavat nousta kohtuuttoman korkeiksi mm polttoaineveron, taloyhtiöremonttien (uudet sähköjärjestemät ja sähköautojen latauspisteet), ruuhkamaksut, pakottaminen sähkö- ja hybridiautojen suosimiseen muiden vähäpäästöisiä polttoaineita käyttävien autojen kustannuksella. Pieni- ja keskituloisen ihmisen jokapäiväisen arjen kiristäminen ei pitäisi olla hallituksen ensijainen toimenpide, vaan turvatun ja ennustettavan toimeentulon varmistaminen pitkällä aikavälillä. Ilmastokriisiä ei ratkaista lyhyen ajan toimilla, vaan pitkällä aikajaksolla, jossa otetaan huomioon kansalaisten kestävä toimeentulo ja selviytyminen. Toivottavasti arjen järki voittaa vouhkaamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

13:48
Trumpin Twitter-ryöpytyksen kohteeksi joutuneet naiset: Älkää nielkö syöttiä
13:23
Yritykset kysyvät Ilmatieteen laitokselta neuvoja ilmastonmuutoksen torjuntaan – naiset ja miehet suhtautuvat uhkaan eri tavoin
13:04
Qstock aiheuttaa poikkeuksia liikennejärjestelyihin festivaaliviikon alusta alkaen
12:56
Kokoomuksen Kai Mykkänen: Emme ole keskustelleet perussuomalaisten johtamasta hallituksesta
11:53
Irak kertoo lähettäneensä pois satoja Isis-perheiden lapsia – lasten joukossa on myös Suomen kansalaisia
11:33
EU-ministerikokouksen aikana ilmailukieltoa rikkoneille drone-lennättäjille useita sakkoja – "Huolimattomia lennättäjiä oli poikkeuksellinen määrä"
11:23
Paulig vetää takaisin kaksi erää kookosjauhoja – saattavat sisältää pieniä metallilastuja
33
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
24
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
21
Toripolliisi-patsas oli töhritty meikkaamalla sen kasvot – "Nuoret tytöt yrittivät puhdistaa patsasta"
17
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
14
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
13
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
11
Pari kysymystä: Miksi Kiimingin ekopisteitä on lopetettu?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Pirkanmaan maakunnassa sekä Enontekiön kunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image