Kotimaa

Näkökulma: Vihreät etenee nyt vahvasti – Heinäluoman äänipotti tuo SDP:lle paineita EU-komissaarin nimitykseen

Kokoomus on eurovaalien suurin puolue. Kaikki kokoomuksen kolme europarlamentaarikkoa, Henna Virkkunen, Petri Sarvamaa ja Sirpa Pietikäinen uusivat paikkansa.
Kotimaa 26.5.2019 22:49
Kirsi Turkki
KUVA: Joel Maisalmi

Vihreille toinen vaalivoitto tänä keväänä. Eero Heinäluoman (sd.) nousu ääniharavaksi luo uusia jännitteitä Suomen EU-komissaarin valintaan. Kaksoisehdokkuus heikensi Merja Kyllösen (vas.) menestystä.

Oppositioon eduskunnassa jäämässä oleva kokoomus on eurovaalien suurin puolue Suomessa. Kaikki kolme puolueen europarlamentaarikkoa uusivat paikkansa. Tulos oli odotettu, kokoomus on aina saanut väkensä hyvin liikkeelle eurovaaleissa. Kaula seuraavaan puolueeseen on iso, mutta vaalien suuresta voitosta kokoomus ei voi silti puhua, koska puolue menetti kannatustaan vuoden 2014 eurovaaleista.

Voitto eurovaaleissa lohduttaa eduskuntavaaleissa kolmanneksi jäänyttä puoluetta. Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon arvostelu ei saa vauhtia eurovaaleista. Jos gallupit kokoomuksen osalta sen sijaan ovat pitkin syksyä alamaissa ja puolueen oppositiopolitiikka jää perussuomalaisten varjoon, niin haastajia alkaa ilmaantua.

Perussuomalaiset ei saanut väkeään liikkeelle gallup-odotusten mukaisesti, puolueen äänimäärä nousi vain niukasti. Vuonna 2014 perussuomalaisten tulos tehtiin ennen kaikkea puheenjohtaja Jussi Halla-ahon äänillä. Halla-aho keräsi Alexander Stubbin (kok.) jälkeen toiseksi eniten ääniä, yli 80 000. Nyt puolueen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari nousi jopa Halla-ahoa suuremmaksi ääniharavaksi yli 90 000 äänen määrällä.

Rinne liputtanut tähän mennessä naiskomissaaria

Kotimaan politiikan jättäneiden Eero Heinäluoman (sd.) Ville Niinistön (vihr.) ja Mauri Pekkarisen (kesk.) hyvä suosio eurovaaleissa kertoo, miten politiikassa tunnetut nimet ovat vahvoilla. Eero Heinäluoman nousu eurovaalien ääniharavaksi luo uusia jännitteitä Suomen EU-komissaarin valinnalle. Valinnan tekee SDP ja puheenjohtaja Antti Rinne on tähän mennessä liputtanut naiskomissaariehdokkaan puolesta.

Hienoinen yllätys vaaleissa oli demarinuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven kohtuullinen äänisaalis, koska Näkkäläjärven nuoruuden rikokset ja valehtelu puolueelle tulivat julkisuuteen vain runsas viikko ennen vaaleja.

Vihreät sai jo toisen vaalivoiton tänä keväänä. Ville Niinistö nousee vihreistä Heidi Hautalan rinnalle europarlamenttiin. Odotettavissa on, että Ville Niinistöstä tulee varsin näkyvä suomalainen europarlamentaarikko. Hän oli eduskunnan oppositiossa ärhäkäs, kriittinen ja välillä ylilyönteihin sortuva poliitikko, mutta onnistui hyvin nostamaan vihreiden kannatusta.

Keskustan pelastusoperaatiosta ei apua

Sosiaalidemokraateille ja Rinteelle eurovaalitulos oli helpotus. Puolue nosti kannatustaan tuntuvasti vuoden 2014 heikosta tuloksesta, joka oli vain 12,3 prosenttia. Rinteen arvostelu puolueen sisällä ei nyt nouse pintaan, koska hallituksen kasaaminen on kesken ja näyttää edistyvän monista ongelmista huolimatta.

Keskusta yritti soten maakuntamallin julkistamiselle juuri ennen eurovaaleja pelastaa eurovaalitulostaan, mutta ei siinä onnistunut. Puolue menetti yhden europarlamentaarikon paikan. Tuoreessa muistissa on myös puolueen sataan vuoteen huonoin tulos eduskuntavaaleissa. Keskustan tulevaan puheenjohtajan valintaan eurovaalien tuloksella ei ole vaikutusta.

Hallitusneuvotteluissa tiukkoja päiviä

Hallitusneuvottelujen sujumiseen Säätytalossa eurovaalien tuloksella on hyvin vähän merkitystä. Sunnuntai-illan vaalivalvojaiset on jo unohdettu, kun maanantaina jälleen kokoonnutaan vääntämään taloudesta, veroista ja ilmastoasioita. Edessä on tiukkoja päiviä, kun työryhmät joutuvat karsimaan kahden viikon ajan keksimiään menoja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
16:34
Pohjantien rampin ja Poikkimaantien risteyksessä peräänajo – liikenne jonoutui väliaikaisesti
15:10
Hallitus esittää kolmen miljoonan euron lisämäärärahaa Oulun pääpoliisiaseman väliaikaistilojen kustannuksiin
15:05
Kokoomuksen Talvitie: Hallituksen latauspistevaatimus kaatuu yritysten ja taloyhtiöiden niskaan
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image