Kotimaa

Näkökulma: Vanhat hölmöilyt kummittelevat kauemmin kuin ri­kos­re­kis­te­ri­mer­kin­nät, ja se pakottaa yleisöä miettimään vastausta suureen kysymykseen

Sdp:n eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärvi kertoi Facebookissa rikostuomioistaan.
Kotimaa 22.5.2019 16:19
Markku Uhari

Mikkel Näkkäläjärven tapaus osoittaa, että poliitikkojen vanhoista rötöksistä vaaditaan tilille pidempään kuin merkinnät pysyvät rikosrekisterissä. Missä vaiheessa yleisö voi antaa anteeksi, kun yhteiskunnalle on teko sovitettu, kysyy toimittaja Markku Uhari.

Saako ihminen tehdä elämässään virheitä? Entä saako ihminen tehdä elämässään virheen ja ryhtyä vuosia myöhemmin poliitikoksi?

Kirjoittaja Markku Uhari. KUVA: Joel Maisalmi

Voiko virhe olla niin karmea, että se on lain mukaan määrätty rikokseksi?

Nämä kysymykset nousivat puheenaiheeksi, kun Sdp:n eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärvi joutui myrskynsilmään nuoruuden hölmöilyjensä takia.

Helsingin Sanomat julkaisi viikonloppuna selvityksen meppiehdokkaiden rikossyytteistä. HS julkaisi nimet ainoastaan ehdokkaista, jotka olivat saaneet yli vuoden vankeusrangaistuksen.

Näkkäläjärven nimeä ei julkaistu, mutta hän kertoi saamistaan rikostuomioista myöhemmin itse Facebook-sivuillaan. Puolue ei ollut Näkkäläjärven taustoista tietoinen.

Näkkäläjärvi sai 15-vuotiaana vuonna 2006 sakkotuomion eläinsuojelurikoksesta, vahingonteosta ja kotirauhan rikkomisesta. Hän muun muassa osallistui tuomion mukaan aikuisen kissan tappamiseen lyömällä eläintä lapiolla.

Vuonna 2010 hän syyllistyi törkeään rattijuopumukseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Ajelu tapahtui päivä sen jälkeen, kun Näkkäläjärvi oli täyttänyt 20 vuotta. Rangaistukseksi hän sai 30 päivää ehdollista vankeutta ja oheissakon.

Oikeuden asiakirjojen mukaan Näkkäläjärvi tunnusti teot molemmissa tapauksissa.

– Tehtyä ei kuitenkaan saa tekemättömäksi. Rikosrekisterimerkinnät poistuvat ja vuodet kuluvat, mutta oma mieli palaa aina toivomaan, että olisi tehnyt toisin. Olen pahoillani ja kadun näitä tekojani tästäkin eteenpäin, Näkkäläjärvi kirjoitti Facebookissa.

Näkkäläjärvi nosti itse esiin rikoshistoriansa, joten hän sopii esimerkiksi rikosten anteeksiantamisessa.

Näkkäläjärven rikoksista on jo niin pitkä aika, että lain mukaan niistä pitäisi mahdolliset rikosrekisterimerkinnät olla jo poistettu. Toisesta tuomiosta ei tietoa rekisteriin pitäisi edes viedä.

Rikosrekisterilain mukaan rekisteristä on poistettava ehdollista vankeutta koskeva tieto viisi vuotta sen jälkeen, kun jutusta on tullut lainvoimainen tuomio. Mitä ankarampi teko, sitä pidempi on säilymisaika.

Pelkkiä sakkotuomioita ei kirjata rekisteriin, vaan lähtökohtaisesti ainoastaan vapausrangaistukset. Rekisteriä pitävän Oikeusrekisterikeskuksen mukaan sakkotuomio jää toiseen sakkorekisteriin, jonka tarkoitus on auttaa lähinnä sakon perinnässä.

Näkkäläjärven, kuten muidenkin, menneisyyden saa kuitenkin selville tuomioistuimista.

Rikosrekisteriä ylläpidetään siksi, että rikosoikeudellinen seuraamus on mahdollista määrätä oikein.

Lisäksi rekisteritietoja voidaan lain mukaan käyttää sen arvioinnissa, onko joku henkilö riittävän luotettava tiettyyn tehtävään. Rekisteriä käytetään muun muassa turvallisuusselvityksissä.

Medialla tehtävänä on taas valvoa valtaa käyttäviä.

Rikosrekisteriin on kuitenkin luotu poistamisajat. Oikeusjärjestelmä perustuu ajatukseen siitä, että rangaistuksen kärsimisen jälkeen rikos on sovitettu. Poliitikon toimia voi silti ruotia huomattavasti kauemmin kuin oikeuslaitoksen tarkoittama muisti.

Poliitikkojen taustojen selvittelyä voi taas perustella sillä, onko moraalisesti sallittua, että vaalein valittavalla henkilöllä ei ole puhtoinen menneisyys. Yksi mittari voi myös olla vaalitulos, mutta äänestyskäyttäytymisen perusteella linja on vaihteleva.

Esimerkiksi eduskuntavaalien ääniharavalla Jussi Halla-aholla on taustallaan tuomio, ja sakkorangaistus on myös hallitusneuvottelijoiden vetäjällä Antti Rinteellä.

Tuomioita on muillakin, jopa sellaisista rikoksista, jotka ovat tapahtuneet poliitikkouran aikana.

Näkkäläjärven tapauksen nostama tärkeä kysymys on, osataanko sosiaalisen median aikana antaa ihmiselle menneisyyden virheet anteeksi.

Anteeksi antaminen ei tietenkään tarkoita sitä, että kissan tappaminen tai humalassa ajaminen olisi hyväksyttävää.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

markku.uhari@lannenmedia.fi

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eräs nuori syyllistyi nuorena pahoinpitelyihin ja sai niistä tuomiot. Hän on ollut kansanedustaja, ministeri ja nyt erään kaupungin pormestari. On ollut spekulaatioita, että hän on tuleva presidenttiehdokas, tiedä vaikka presidentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläinrääkkäys ei ole hölmöilyä! Se on rääkkäystä ja kidutusta.
Siinä ei ole mitään anteeksiannettavaa vuosienkaan jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä anteeksi antamisen kanssa ole mitään tekemistä, vaan merkittävän uuden tiedon esiin tuomisen kanssa. Lapsuuden ja nuoruuden julmuus eläimiä kohtaan on ihan merkittävä loppuelämän käytöstä määrittelevä tekijä. Ei siitä mihinkään pääse.
Tämän lisäksi Näkkäläjärvi valehteli tietoisesti jättäessään kertomatta rikostaustastaan, vaikka hänen olisi siitä pitänyt kertoa hakiessaan ehdokkaaksi. Se ei mene enää nuoruuden pöllöilyn piikkiin. Jos ajatus on, että lait ja suositukset ovat muita varten, mutta eivät itseä varten, ei ehkä ole kypsä hakemaan toimeen, jossa käytetään merkittävää julkista valtaa ja yhteiskunnan rahoja.
Totta kai jokainen ymmärtää, että tämä nuori ihminen on ollut vailla sitä ohjausta, lämpöä, huolenpitoa ja kasvatusta, minkä hän olisi tarvinnut erottaakseen oikean väärästä. Siinä mielessä hienoa, että on pysynyt poissa isommista ikävyyksistä, aivan varmasti huonomminkin olisi voinut käydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten vaikuttaa ministerin pätevyyteen? Perustuslain mukaan ministerin tulee olla rehelliseksi ja taitavaksi tunnettu. Onko kyseessä kuollut pykälä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai se rikoksen sovittaminen ole tässä tapauksessa se olennainen asia, vaan se, mitä tällaisessa asiassa mukana oleminen kertoo ihmisestä itsestään ja hänen sielunmaailmastaan. Lemmikkieläimet ovat puolustuskyvyttömässä asemassa ja luottavat ihmisiin. Jos tämä kaveri olisi vaikka ollut näkyvästi mukana eläintensuojelutyössä tai olisi osoittanut jonkinlaisia merkkejä siitä, että hänen suhtautumisensa eläimiin olisi oleellisesti muuttunut ennen asian tuloa julkisuuteen, se olisi toki lieventävä asianhaara.

Nyt, totuudesta riippumatta, tulee kyllä aika pelottava kuva kaverista, joka on edennyt puolueessa puhenejohtajatasolle ja pystyy arkijärjellä ajatellen käsittämättömän tunteettomaan toimintaan. Siinä saattaa äänestäjä miettiä kahteen kertaan, että mikähän on tämän miehen listan todellinen suhtautuminen puolustuskyvyttömässä asemassa oleviin ihmisiinkään ryhmän paineessa? Tämä ei tietenkään ole rationaalista, mutta äänestäjä päättää omalla perusteellaan. Totuudesta riippumatta pelkkä epäilys vaikuttaa varmasti äänestyspäätöksiin, eikä siinä alueellisen kansanedustajamme ja hänen edustamansa naisjärjestön näkyvä tuki, vähemmistötausta tai rohkeusansiot enää silloin auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukapa meistä on puhtoisin. Sekö joka on rikkonut lakia ja jäänyt kiinni. Sekö joka on rikkonut lakia mutta ei ole jäänyt kiinni. Sekö joka ei edes tiedä rikkoneensa lakia.
Muistetaanko ikuisesti ylinopeudet, alaikäisenä ostetut tai nautitut alkoholit, poltetut tupakat, pahat puheet, koulukiusaamiset, puolison kaltoinkohtelut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole normaalia ja oikein saada tyydytystä siitä, että tuottaa kipua puolustuskyvyttömälle olennolle. Ei vain ole.
Luin juuri kuvauksen tämän saman kaveriporukan tempauksesta (Näkkäläjärvi ei ollut tällä kertaa mukana), jossa suihkuttivat spraymaalia nukkuvien kissanpentujen silmiin ja polttivat nämä sitten elävältä nuotiolla. Sehän on umpisairasta. Sitä ei voi mitenkään verrata siihen, että on juotu kotiviiniä ja poltettu vähän tupakkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi antaminen on aivan eri asia kuin se, että äänestäjillä olisi ennen vaaleja tiedossa mitä lain rikkomuksia on tehty!!?? Jos äänestäjät tietävät mitä rikkomuksia on tehty ja siitä huolimatta äänestävät, niin eihän siinä sitten mitään, mutta jos äänestäjillä ei ole ennen äänestystä tietoa näistä lain rikkomisista, niin silloin tuntuu kyllä aika paljon sitä, että nyt tuli sitten äänestäjiä vähän kuin petettyä!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä kyse ei liene yhteiskunnalllisesta tai oikeudellisesta sovituksesta, vaan siitä, että Näkkäläjärvi on sellaisen puolueen jäsen, joka puhuu arvopohjasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkkäläjärvi on tuomionsa kärsinyt, mutta valehteli sujuvasti puolueelleen allekirjoittamalla ennen ehdokkuuttaan vakuutuksen ettei tuomioita ole.

Toinen Demarisankari valehteli sujuvasti koko kansalle vanhoista kirjoituksistaan siihen asti kunnes eduskuntapaikka oli varmistunut.

Vanhoista rötöksistä on kauan, mutta molempien valehtelu osoittaa härskiä oman edun tavoittelua. Sitä ei tarvitse antaa anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
13:14
Jo vähäinenkin liikunnan lisäys vähentää vanhusten kuolemantapauksia – intensiivinen liikunta vielä hyödyllisempää
13:09
Iissä alkaa kaksipäiväinen IlmastoAreena, jossa aiheesta puhutaan kansantajuisesti faktoilla – puhujina esimerkiksi professori Esko Valtaoja ja tubettaja Roni Back
12:57
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
84
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
71
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
51
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
28
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
23
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
19
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image