Kotimaa

Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui

Nuorten naispuheenjohtajien hallitus kiinnostaa mediaa. Pääministeri Sanna Marinin ympärillä valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.).
Kotimaa 10.12.2019 19:37 | Päivitetty 10.12.2019 19:38
Kirsi Turkki

Sanna Marinin (sd.) hallituksen onnistuminen riippuu työllisyysasteen nostamisesta yhtä lailla kuin eronneen hallituksenkin. Poliittisia linjauksia tarvitaan pian myös ilmastotoimiin ja sote-uudistukseen.

Hallituksen naisviisikko on paistatellut myönteisessä julkisuudessa viime päivät kansainvälisissä medioissa asti. Tiistaina nimitetty hallitus on hokenut luottamuksen tärkeyttä. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla on käyty jo maanantaina luottamusta palauttavat keskustelut. Kukaan puheenjohtajista ei ainakaan aluksi halua antaa sellaista kuvaa, että viisi naisjohtajaa on heti napit vastakkain hallituksessa.

Kuherrusvaihe on ennätyslyhyt. Keskiviikkona hallitus saa jo eteensä ensimmäisen välikysymyksen al-Holin leirillä olevista Suomen kansalaisista ja oikeuskansleri tutkii hallituksen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) toimia. Välikysymyksen jättää oppositiopuolueista ainakin perussuomalaiset.

Työllisyysasteen nostaminen kynnyskysymys

Marinin hallituksen onnistuminen riippuu samalla tavoin kuin Antti Rinteen (sd.) hallituksen onnistuminenkin olisi riippunut työllisyysasteen nostamisesta. Hallitusohjelman tavoite on 75 prosentin työllisyysaste. Ensi syksyyn mennessä pitäisi kehittää toimia, joiden avulla saadaan 30 000 uutta työllistä. Ellei työllisyysaste nouse tai jopa laskee, niin edessä on kipeitä leikkauksia.

Marin ei tiistain tiedotustilaisuudessa pitänyt sellaista tilannetta mahdollisena, että työpaikkoja ei synny ja joudutaan leikkausten tielle.

Rinteen hallitus nimitti seitsemän työmarkkinajärjestöjen työryhmää pohtimaan työllisyystoimia ensi syksyn budjettiriiheen. Järjestöjen valta uuteen hallitukseen voi olla kapeampi, ainakin jos keskusta saa tahtonsa läpi. Valtiovarainministeriksi siirtynyt keskustan Katri Kulmuni on korostanut omassa puheenvuorossaan, että hallituksella tulee olla kyky tehdä tarvittaessa vaikeita ratkaisuja ohi työmarkkinajärjestöjen. Sdp:lle ja vasemmistoliitolle nämä ay-liikkeen ohittavat toimet ovat vaikeampia.

Haastava työmarkkinatilanne

Marinin hallituksen nimityspäivä muistetaan myös siitä, että samana päivänä lähes 100 000 suomalaista lakkoili. Teollisuusliiton, YTN:n ja Pron jäsenet noin 330 työpaikalta ovat lakossa kolmen päivän ajan, koska neuvottelut Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden kanssa menivät solmuun.

Kevääksi on ennakoitu ennätysvaikeaa työmarkkinatilannetta, kun julkisen sektorin neuvottelut alkavat ja kuntien taloustilanne on huono.

Uusi hallitus kävi tervehtimässä tasavallan presidenttiä pääministeri Sanna Marinin johdolla. Kuvassa myös valtiovarainministeri Katri Kulmuni, ulkoministeri Pekka Haavisto, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja työministeri Tuula Haatainen.

Yksi keskustan epäluottamuksen syy Antti Rinteeseen oli hänen puuttumisensa työmarkkinakysymyksiin. Kulmunin mukaan kaikenlaiset ennakkoasennot ainoastaan vaikeuttavat työmarkkinaosapuolten välisiä neuvotteluja.

Marin ei tiistaina uskonut hallitukselle tulevan ristiriitoja työmarkkinapolitiikasta, mutta totesi sdp:n olevan edelleen palkansaajan puolue. Jos sdp:n ja keskustan kannatusluvut eivät nouse, niin puheenjohtajien kannat terävöityvät.

Ilmastotoimet saatava liikkeelle

Uusi hallitus jatkaa vanhan hallituksen neuvottelemalla hallitusohjelmalla. Ohjelmassa on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet. Suomen pitäisi olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Se tarkoittaa, että päästövähennyksiä pitäisi tehdä muun muassa energian tuotannossa, teollisuudessa, liikenteessä ja maataloudessa.

Rinteen hallitus ei ehtinyt päättää ilmastotoimista, joten Marinin hallituksen on saatava päästövähennykset pikaisesti liikkeelle. Hallitus korostaa oikeudenmukaista siirtymää, koska perussuomalaiset ovat keränneet ääniä ilmastonmuutoksesta tulevia toimia pelkääviltä kansalaisilta.

Kiireet alkavat torstaina

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus ei ole kadonnut mihinkään, vaikka sotesta ei ole viime aikoina mitään kuultukaan. Meneillään ovat Uudenmaan sote-palvelujen järjestämistä ja kuntien omaa palvelutuotantoa koskevat erillisselvitykset.

Poliittisia linjauksia tarvitaan pian kumpaankin. Kevään kuluessa on otettava kantaa maakuntien rahoitukseen ja aluejakoon eli tuleeko 18 maakunnan lisäksi Uudellemaalle useampi maakunta. Jos sote tällä kertaa etenisi sujuvasti, niin hallituksen esitys voisi tulla eduskuntaan ensi syksynä.

Marinin kiireet pääministerinä alkavat todenteolla torstaina. Hän osallistuu torstaina ja perjantaina EU-johtajien huippukokoukseen Brysselissä, jossa asialistalla ovat muun muassa ilmastonmuutos, EU:n pitkän aikavälin budjetti ja valmistautuminen EU:n ja Britannian tulevan suhteen neuvotteluihin. Julkisuutta riittää varmasti myös maailman nuorimpana pääministerinä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kuherrukset on kuherrettu, kun ensimmäinen ISIS-morsian laskeutuu Suomen kamaralle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Siinä tehtävässä en ota neuvoja keneltäkään. " Näin sanoi uusi pääministerimme.
Nyt alkoi todella pelottamaan, jopa Putin kyseleee neuvoja silloin tällöin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:41
Kolttamuusikko Jaakko Gauriloff palkittiin elämän mittaisesta kulttuurityöstä Tilaajille
14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
13:11
Valtuutettu Lokka tiistaina käräjillä, syytetään kahdesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
12:56
Auto pyörähti penkkaan Pohjantiellä Kempeleessä – poliisi antoi suullisen huomautuksen
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
27
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
19
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image