Kotimaa

Näkökulma: Tuntematon sars uhkasi viedä meidät ensimmäisinä karanteeniin Kiinan matkan jälkeen 2003 – Suomi on sen jälkeen varautunut pandemiaan paljon paremmin

Turvallisuusviranomaiset mittasivat kuumetta lentomatkustajilta Pekingissä Kiinassa lauantaina koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Samanlainen operaatio tehtiin Pekingin kentällä sarsin takia vuonna 2003. KUVA: WU HONG
Kotimaa 25.1.2020 19:18
Marjo Oikarinen

Maaliskuussa 2003 yrittäjänaisten porukka matkusti Suomesta Pekingiin ja pääsin mukaan. Kiina oli suomalaisille vielä melko tuntematon maa, mutta täynnä mahdollisuuksia.

Valmistauduimme matkaan perehtymällä kulttuurieroihin. Aluksi suurin pelko oli, että meille syötettäisiin käärmettä tai koiraa. Vähitellen alkoivat levitä uutiset oudosta sars-kuumeesta, johon menehtyi ihmisiä Kiinassa.

Olimme hämmentyneitä, mutta päätimme uskaltaa lähteä. Tuntui absurdilta ajatella, että sars tarttuisi miljoonista ihmisistä juuri meihin.

Kuljimme rohkeasti suurilla messuilla, joilla aasialaiset olivat pukeutuneet tiukasti maskeihin. Osa meistäkin taisi niitä käyttää.

Lentokentillä järjestettiin kuumeseulontoja. Jos mittarin lukema nousi, joutui jatkoseurantaan. Onneksi pysyimme terveinä.

Jälkeenpäin seulonnat on todettu turhiksi. Niistä aiheutui paljon vaivaa ja turhia hälytyksiä, mutta sars-potilaita ei löytynyt.

Kotiin päästyämme jet lag vaivasi, mutta muita oireita ei tuntunut. Pian saimme kuitenkin tietää, että yksi ryhmästämme oli hakeutunut kuumeen takia tutkimuksiin.

Meidän muidenkin oli syytä pysyä aloillamme, kunnes taudin aiheuttaja selviäisi. Varsinaista karanteenia ei määrätty.

Tieto mahdollisesta ensimmäisestä sairaustapauksesta vuoti Ilta-Sanomiin. Hetken olimme "median keskipisteenä". Se sai ajattelemaan, että mitä jos sittenkin.

Huojennus tuli pian: tavallinen nuhakuume. Tunne muistui mieleen, kun Ivalon koronavirusepäilyt osoittautuivat aiheettomiksi.

Onneksi Suomi on varautunut pandemian uhkaan aiempaa paremmin sarsin seurauksena, vaikka yhtään tautitapausta ei meillä varmistettu. Maailmalla siihen kuoli yli 800 ihmistä. Koronavirus saataneen talttumaan nopeammin.

Tuttu ensihoidosta vastaava lääkäri vakuutti perjantaina, että terveyskeskukset, sairaalat, puhelinpalvelut, hätäkeskus ja ensihoito on ohjeistettu hyvin koronaviruksen varalta. Hän piti "mediaspektaakkelia" Ivalosta kohtuuttomana.

Siltä se saattoi tuntua, mutta oikean tiedon ajantasainen uutisointi on tärkeää. Kukaan ei vielä tunne koronan vauhtia ja voimaa, joten ylilyöntienkin uhalla sen jokaisesta askeleesta on tässä vaiheessa syytä kertoa.

Sars oli vielä tuntemattomampi, kun se alkoi levitä. Korona on samankaltainen. Vuonna 2005 kansallinen pandemiavarautumisen työryhmä laati varautumissuunnitelman, jonka ansiosta kaikki tietävät paremmin, kuinka toimia.

Työterveyslaitos teki sars-epidemian jälkeen raportin ilmavälitteisten infektioiden hallinnasta eristystiloissa. Sen mukaan sairaalat ovat tehneet omat varautumissuunnitelmansa pandemioiden varalta. En löytänyt tietoa siitä, kuinka paljon alipaineisia eristystiloja on rakennettu.

15 vuotta sitten Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirillä oli Mediuutisten mukaan maan paras tartuntatautien hoitovalmius. Ilmaeristykseen sopivia huoneita oli 40 eri puolilla sairaanhoitopiiriä.

Sen jälkeen muut ovat varmasti kirineet. Ainakaan vielä ei ole kerrottu, miten koronavirukseen sairastuneita hoidettaisiin: keskitettäisiinkö heidät tiettyihin sairaaloihin vai voitaisiinko heidät pitää niissä terveyskeskuksissa, joihin he hakeutuvat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oma tuttu lääkärini taas sanoi että jotain ohjeita on kuulemma olemassa, mutta että niistä ei juuri "kentällä" tiedetä. Ketä uskoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
22
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
18
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
9
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
3
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image