Kotimaa

Näkökulma: Suuret kaupungit haluavat vetää sote-uudistusta – Onko eduskunnan rinnalle muodostumassa var­jo­par­la­ment­ti?

Suurten kaupunkien C21-ryhmä matkalla kokoukseen Tampereen Raatihuoneelle helmikuussa 2018. Kuvassa keskellä ovat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja Tampereen pormestari Lauri Lyly.
Kotimaa 31.3.2019 10:45
Anita Simola

Suuret kaupungit haluavat toimia vetureina sote-uudistuksessa, joka tulee myös seuraavan hallituksen pöydälle. Tukea tukee kokoomukselta ja Sdp:ltä, joiden sote-malli perustuu kuntapohjaisuuteen.

Anita Simola KUVA: Joel Maisalmi

Tarvitaanko Suomessa demokraattisesti valittuja päättäjiä lainkaan, jos päätöksenteon voi siirtää suurten kaupunkien johtajille?

Tällaisiin kommentteihin törmää, kun lukee kaupunginjohtajien näkemyksiä siitä, miten kovan onnen sote-uudistus pitäisi tehdä.

Sote-kapinaa on alusta pitäen johtanut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.). Välillä hänen kannanottonsa ovat olleet niin painavia, että on herännyt kysymys, kuka kokoomusta johtaa. Aiemmin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuittasi epäilyt toteamalla, että Janne on Janne.

Nyt epäilyt saivat uutta pontta, kun sote kaatui. Kokoomuksen uusi malli perustuisi vahvasti kuntapohjaiseen ratkaisuun, aivan kuten Vapaavuori ja moni muu kaupunginjohtaja ovat halunneet.

Sdp on toistuvasti kertonut, että sille sopisi leveämmät hartiat eli samantyyppinen ratkaisu kuin maakuntapohjainen malli. Sdp tosin vierastaa maakuntia terminä. Siksi sen mallissa puhutaan 18 alueesta ja sote-kunnista. Mitään muita tehtäviä kuin sote-palvelut puolue ei maakunnille halua. Sote-kunnat olisivat itsehallinnollisia alueita ja niillä olisi verotusoikeus.

Sote kaatui ja hallitus jätti eronpyyntönsä maaliskuun alussa. Jo seuraavalla viikolla kuuden suurimman kaupungin johtajat esittelivät Helsingissä oman mallinsa sotesta.

Helsingin lisäksi mukana olivat Espoon, Turun, Tampereen, Vantaan ja Oulun kaupunginjohtajat. He hylkäisivät maakuntauudistuksen ja kehittäisivät sote-palveluja vaiheittain kuntapohjaisen mallin pohjalta.

Hanke on saamassa jatkoa. Vapaavuori on tiettävästi kutsunut ensi tiistaiksi kaupunginjohtajia koolle. Herää kysymys, onko eduskunnan rinnalle muodostunut pieni varjoparlamentti, joka aikoo ohjata suurten uudistusten läpiviemistä.

Jos näin kävisi, he tekisivät historiaa. Suomessa on totuttu siihen, että suuret uudistukset lähtien vaikkapa peruskouluista on tehty heikoimpien ehdoilla. Nyt näyttää siltä, että niitä tehdään vahvempien ehdoilla.

Tosin on ymmärrettävää, että kaupunkien isät ja äidit vetävät kotiin päin. Maakunnat ovat Suomessa hyvin erilaisia väestöpohjaltaan ja elinkeinorakenteeltaan. Suuret kaupungit pelkäsivät, että maakuntamalli vie resursseja päinvastaiseen suuntaan kuin pitäisi eli kaupungeilta maakunnille. Raha näytteli suurta osaa.

Maakuntamallia on arvosteltu erityisesti siitä, että se unohti kaupunkien erityispiirteet. Tämäkin todistaa, että kaikkia tyydyttävää mallia tuskin pystytään luomaan.

On mielenkiintoista seurata, miten tuhti sote-paperi kaupungeilta on luvassa. Ajoitus on tarkkaan mietitty, sillä maassa ei ole poliittista hallitusta, vaan toimitusministeristö. Vaalit kolkuttavat ovella ja ennakkoäänestys alkaa piakkoin.

Kaupunkien kannanotoissa voi nähdä pidemmälle meneviä pyrkimyksiä. Viime kuussa julkaistiin selvitys, jonka mukaan Suomessa on vuoteen 2040 mennessä vain kolme kasvavaa kaupunkiseutua. Samaan aikaan muu Suomi tyhjenee ennakoitua nopeammin.

Sanoma oli kylmää kyytiä monelle maakunnalle. Hätäisemmät näkivät jo uhkakuvia, joissa maan kehittäminen jää Suomi-neidon helman varaan.

Tästä saatiin esimakua, kun Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kiirehti pääkaupungin Pisara-radan rakentamista, mutta vastusti yksityisen rahan mukaan ottamista maakuntien tunnin juniin. Tulossa taitaa olla kahtiajakovaalit.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Tätä edellistä hallitustakinhan johdettiin EK:n ja SY:n toimesta. Sipilä ja varsinkin Orpo oli ja on aivan näiden järjestöjen talutusnuorassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viiden ervan malli ja parinkymmenen kaupungin malli todettiin perustuslain vastaisiksi Kataisen - Stubbin hallitusaikoina. Onko perustuslaki muuttunut, kun nyt tuntuu onnistuvan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demarien tärkein valtakunnallinen liikennehanke on Helsingin paikallisliikenteen Pisararata. Ei esim. Oulua hyödyntävä pääradan parannus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin raideliikenne on ali-investoitua, kasvava alueen ja maakuntien raideliikenne ei mahdu pienelle ratapihalle. Valtio ei sinne riittävästi investoi, vaikka koko rataliikenne seisoisi. Alueen kunnat omistavat mm. liki kaikki asemat, maksavat ison osan liikenneinvestoinneista ja ovat itse rahoittaneet mm. junakalustoa! Rinne on osin oikeassa, sillä osa Bernerin ehdottamista malleista olisi pitkällä aikavälillä olleet kalliita.

Oulu ei ole - taaskaan - kehityksen ja kaupunkien mukana, vaan uskottelee Helsingin olevan jonkinlainen vihollinen. Suuremmat kaupungit, jotka edustavat kuitenkin valtavaa osaamista terveydenhuollon järjestämisessä, näkivät SOTE:ssa isoja riskejä. Oulu toki voi jäädä yksin tai liittoutua... Niin, kenen kanssa?

Eikä muut ERVA-alueidem keskuskaupungit ole muilta ottamassa. SOTE kaatui hallituksenkn sisällä, eli demokraattisesti. Nyt haetaan nykypohjalta vaihtoehtoa, jossa ei olisi SOTE:n haittapuolia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä piileskelevät nyt ne kuuluisat "perustuslakiasiantuntijat"?? Vaiko onko lakia salaa muutettu niin, ettei tulkintoja tarvita kun sotea rakentavat "vapaavuorelaiset"? Edustuksellinen demokratia lienee vielä toistaiseksi voimissaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman muuta valta kuuluu suurille kaupungeille, koska heillä on tarvittavat palvelutkin. Maalaiset vikisköön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaat hoidetaan ja hoivat hoidetaan täysin riippumatta siitä ketä hallituksessa milloinkin sattuu olemaan tai millainen bulvaanilauma on valittu demokraattisesti eduskuntaamme ajamaan muiden - terveysyritykset, sijoittajat, hallintohimmelit, ... - kuin koko Suomen kansan etuja.

Jos puolustusvoimamme hoidettaisiin yhtä huonosti kuten viimeisin kaatunut sotesuunnitelma oli niin armrijamme ulkoistettaisiin halvimmalle - eli Venäjän valtiolle, koska silloin omistajat saisiavat siitä suurimmat voitot tehtyään bulvaanisopimukset don Putinin kanssa.

Se ON 'valinnanvapaus' orjuuttaa Suomen kansa globaalille meidän hallintamme ulottumattomissa oleville voimille. Se ON maanpetos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnan rinnala oli jo Sipilän hallituksen aikaan selkeä toinen päättävä elin ja sen nimi on elinkeinoelämän keskusliitto.
Eteläranta 10:stä annettiin selkeitä lausuntoja sen suhteen, miten Sipilän hallituksen pitää viedä asioita eteenpäin.
Kysymyksessä ei mielestäni ollut edes varjoparlamentti, vaan aivan selkeä etujärjestöjen ottama valta, kun Suomen hallitus sitä sille tarjosi.
Tässä mielessä suurten kaupunkien toimiminen omien etujensa vaalijana on aivan normaalia edunvalvontaa, sillä kaupungeissa on vaaleilla valitut henkilöt päättämässä.
Elinkeinoelämässä taasen päättää raha ja rahan voimalla tulleet valtasuhteet.
Tähän mielestäni meni mukaan Sipilän hallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei rakenneta mitään byrokratiaa ja hallinnollisia kustannuksia lisäävää maakuntahallintoa millekään alueelle ei soteen ei elyyn eikä muuallekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokohan me alamme uskoa, että sosialismi ei toimi? Sosialismi on sitä, että kaikille tulee samasta muotista ja muuta vaihtoehtoa ei ole. Suomen terveydenhuolto on yksi maailman sosialistisimmista ja masentavimmista mitä on edes nähty. Se ei ole hyvä idea, että terveydenhuollon järjestämiseen osallistuu keskushallinto ja tuhansia virkamiehiä jotka eivät ole koskaan ainoatakaan ihmistä hoitaneet tai parantaneet.

Tasan ainoa toimiva malli on se, että rahoja ei kerätä ihmisiltä veroina ensinkään ja ihmiset sitten hankkivat ja järjestävät asioita itsenäisesti tai niin halutessaan yhteisvoimin niiden kanssa jotka vapaaehtoisesti haluavat olla mukana.

Se on oikea suunta, että kaupungit alkavat itse järjestämään palveluita ohi keskushallinnon. Mutta sekin on vielä sosialismia ja hyvä ei tule. Hyvä tulee vain silloin kun myös kaupunki lopettaa ihmisten asioihin sekaantumisen ja pitää ainoastaan huolen, että ihmiset saavat kaupungissa vapaasti ostaa ja järjestää palveluita. Hallinnon ainoa tehtävä on pitää huoli siitä, että jos monikansalliset korporaatiot yrittävät estää monopoleillaan meitä ihmisiä järjestämästä palveluita, niin silloin halinnon on lähetettävä poliisit pidättämään tämmöinen monikansallinen korporaatio.

Sosialismi alas ja vapaus ylös kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se selvää, että suuret kaupungit pitää ottaa mukaan päättämään näin isoista asiasta.
Maakuntauudistus oli täysi susi.
Yliopistollisten sairaailoiden mukainen jako on selvästi oikea ja kannatettava aluejako.
Valinnanvapaus on myös tärkeää saada peruterveyden hoitoon, terveyskeskukset, yksityiset terveysasemat jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi yliopistojen mukainen jako on oikea ja kannatettava?
Jääkö sote yliopistojen alaisuuteen vai yliopisto soten alaisuuteen.
Vaarana on, että soterajat sementoivat yliopistoja ja estävät yliopistojen omaehtoisen kehittämisen taikka niiden riippumattoman pakkorationalisoinnin, jos sellaiselle joskus tarvetta tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistosairaaloiden varaan rakentuva malli, jota edellisellä hallituskaudella kannatti myös silloinen oppositio, törmäsi perustuslakiin. Valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntien äänestäjien kannattaa nyt miettiä tarkkaan kenelle äänensä antavat. Kokoomus ja SDP värkkäävät sellaisen sote-mallin, että kaupunkien ulkopuolella ei terveyspalveluja ole tulevaisuudessa tarjolla. Keskusta ja vasemmistoliitto ovat ainoita puolueita, jotka välittävät syrjäseutujenkin asukkaista. Perussuomalaisten kanta ei ole ainakaan minulle selvinnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet myöhässä, kepulit jo ehti toteuttamaan sen ettei isojen kaupunkien ulkopuolella saa enään terveyspalveluita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset ovat nykyhallituksen mallipuolue, joka repesi kahteen leiriin, kuten tapana on aina ennenkin ollut, ei mikään puolue, hallitusohjelman mallioppilas, vaihtoi nimeä tai ei.
Kaappasi puoluetuet itselleen ja jätti puoluekaverit ilman, nyt televisiomainonta pelaa Persuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha konsti laitetaan organisaatiosta projektin vastaanharaaja siis itse, Vapaavuori, vetämään projektia, niin kääntyy projektin kannattajaksi. Ylipormestari Vapaavuori vastusti lähinnä maakuntahallintoa ja sen organisaation tuloa yläpuolelleen hääräämään ja määräämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkivien toimittajien tulisi selvittää, kuinka isot kuntainliitot kuppaavat maakuntia esim kiinteistöjen kautta ja toiminnan ohjauksilla, härskein toimija on Helsinki. Voin antaa toimittajille selvät pasmat jatkotutkimuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kahpungien ehdoilla, hyvästi palvelut kaikille, 115 km Ouluun lekuriin. siinä on tulevaisuuden näkymät, eikä saa vielä kelkyytiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

15:49
Suomen ja Ruotsin välistä rajaa on yritetty ylittää kävellen ja moottorikelkoilla – luvattomia rajanylittäjiä sakotetaan
15:41
Sää kylmenee pääsiäiseksi, taivaalta tulee sadetta monenlaisessa olomuodossa – merellä jopa myrskytuulia
15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
98
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
14
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image