Kotimaa

Näkökulma: Sipilän lyhyt oppimäärä politiikassa: talous ja työllisyys nopeasti kuntoon – Se toteutui, mutta puolue ei selvinnyt kuivin jaloin

Juha Sipilä oli vielä luottavainen kampanjoidessaan Tampereella eduskuntavaalien alla. Tiistaina Sipilä kuitenkin ilmoitti luopuvansa puheenjohtajuudesta heikosti menneiden eduskuntavaalien takia. Uusi puheenjohtaja valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuussa.
Kotimaa 16.4.2019 12:30
Anita Simola

Sipilä sai kokea, ettei politiikassa kaikki mene niin kuin yritysmaailmassa. Seuraajaspekulaatioissa pyörivät muun muassa Annika Saarikko ja Antti Kaikkonen.

Keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän eroilmoitus ei tullut pienen mutustelun jälkeen yllätyksenä.

Vielä vaali-iltana sunnuntaina Sipilä antoi ymmärtää, että hän voisi jatkaa puheenjohtajana vuoden 2020 puoluekokoukseen saakka. Hän totesi myös, että historiallisen alhaisesta vaalituloksesta huolimatta kaikki mahdollisuudet pidetään avoinna puolueelle.

Sipilä perusteli päätöstään tiistaiaamuna sillä, ettei vaalitulos jätä hänelle mahdollisuuksia jatkaa.

Näinhän hän kertoi jo aiemminkin vaalityön ollessa täydessä käynnissä. Kun mielipidemittaukset näyttivät reilua 14 prosenttia, Sipilä sanoi, ettei hän tällaisella tuloksella ole vuoden päästä kesällä Vantaalla ehdolla.

Vaalitulokseksi jäi vieläkin heikompi tulos, eli 13,8 prosenttia.

Näiden kommenttien valossa oli aika selvää, ettei hän jatka. Luvut eivät puhumalla tai pyörittelemällä tuosta parane.

Toinen merkittävä signaali oli se, että Sipilä jätti hallituksen eropyynnön, kun hän huomasi, että sote-uudistuksen veivaamisesta ei tule tällä kaudella mitään.

Tätä vetoa arvosteltiin ja toisaalta kiitettiin. Onhan pääministeri toistuvasti sanonut, että se on tulos tai ulos -periaate, jota hän noudattaa.

Jos Sipilä olisi jäänyt luotsaamaan puoluetta, olisi alkanut aika pian keskustelu siitä, miksi hän jatkaa, vaikka on moneen kertaan hokenut periaatettaan.

Sipilä tuli politiikkaan tuntemattomana kempeleläisenä insinöörinä, joka oli luonut itselleen ja perheelleen miljoonaomaisuuden.

Häntä pidettiin tuoreena ja vanhoillisuudesta parjatulle keskustalle virkistävänä vaihtoehtona. Olivathan tunnelmat neljä vuotta sitten lähes hurmoshenkiset, kun keskusta nousi suurimmaksi puolueeksi vuonna 2015 yli 21 prosentin kannatuksella. Siitä oli hyvä alkaa koota hallitusta, vaikka Sipilä tiesi, että edessä on rankka neljävuotiskausi.

Hän on muistellut, miten alkutaipaleella hänelle kiikutettiin valtaisa pino papereita rahaministeriöstä. Leikkaustarve oli silloin vieläkin suurempi kuin hän oli luullut.

Sipilä toteutti uudenlaista hallitustyöskentelyä. Aluksi istuttiin yhdessä ja hiottiin taktiikkaa. Hallituksen kokokin oli pieni.

Sipilä ajatteli, että hän kokoaa pienen, mutta tehokkaan tiimin aivan kuin johtaessaan yritystä.

Pian hän sai tuta, ettei politiikassa kaikki mene niin kuin yritysmaailmassa, ei sinne päinkään. Samalla lanseerattiin uusi termi eli vatulointi, joka tarkoittaa jonkin asian tai uudistamisen monenkertaista viivyttämistä.

Toimettomuudesta ei Sipilän joukkuetta voi moittia. Maassa on nyt 140 000 työllistä enemmän kuin neljä vuotta sitten. Taloutta on tasapainotettu, velkaantumisen aste on taittunut. Sääntelyä on purettu. Hallituskauden päätteeksi kirjattiin 300 uudistusta: osa pieniä, osa isoja.

Kaikkien tärkein, eli sote- ja maakuntauudistus jäi toteutumatta. Helminauhasta jäi puuttumaan koossa pitävä voima, eli lukko. Siihen kaatui hallitus.

Sipilän ongelma oli se, ettei hän saanut taakseen tarpeeksi tukea mammuttimaisille uudistuksille. Monet makrotalouden hankkeet olivat elintärkeitä Suomen taloudelle ja hyvinvoinnin säilyttämiselle, mutta tavallista kadun miestä tai -naista nuo uudistukset eivät puhutelleet.

Pääministeri itsekin totesi, että hän on kasvot, jotka ovat toistuvasti olohuoneessa tv-ruudulla kertomassa huonoja uutisia.

Sipilä jää historiaan neljästä vuodestaan ennen kaikkea Suomen talouden vakauttajana. Puoluetta hän ei saanut kuivin jaloin seuraavalle kaudelle.

Eroilmoitus aloitti heti kiivaan keskustelun seuraajasta. Nimiä on helppo löytää, mutta aikaa on vähän, vain syyskuuhun.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on suosikki ja niittää mainetta ympäri Suomen. Saarikko odottaa toista lastaan, jonka on määrä syntyä syksyllä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on pyörinyt spekulaatioissa pitkään. Hän uusi valtakirjansa sunnuntaina saaden ääniä enemmän kuin esimerkiksi Matti Vanhanen.

Sipilän kanssa kävi kisaa aikoinaan Tuomo Puumala. Hän tipahti eduskunnasta ollen nyt varasijalla.

Yksi vaihtoehto on se, että keskustan syviltä rintamailta löydetään jälleen uusi, Sipilän kaltainen löytö, jonka tuoreuteen luotetaan.

Keskusta joutuu hakemaan myös linjaansa siinä, kuinka paljon se on edelleen alkiolainen puolue ja kuinka paljon edistyksellinen, kaupunkeihinkin katsova puolue. Keskusta menetti ainoan paikkansa Helsingin vaalipiiristä ja se on kova pala.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

"Sipilä jää historiaan neljästä vuodestaan ennen kaikkea Suomen talouden vakauttajana. "
Juupas juupas, mitä olisivatkaan työllisyysluvut ilman hallituksen toimia, ehkä jopa 300000 työllistä lisää. Ainakin monessa muussa eu-maassa työllisyys kohentui valtavasti ilman mitään kikyilyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Valtion taseet" olisi kiire saada kierrätetyksi takaisin Suomeen.Älytön kaiken myynti ulos on lopetettava. Yksi paluumuuttajista on telakkateollisuus, jonka taseita on kierrätetty ympäri maailmaa Norja, Italia, Kauko-Itä ja Saksan kautta valumassa takaisin Suomeen. Sähköverkot, kansallinen välttämätön INFRa on mitä pikimmin kansallistettava, samoin Televerkot.. Näyttää kuitenkin pahalta. Rautateitä ja maanteitä ollaan yhtiöittämässä helppoa ulosmyyntiä varten. Meriväylät lienevät vielä kotimaisessa hallinassa, vaikka näyttää siltä, että NATO pyrkii "avustamaan" niittenkin hoitamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän päätöksissä on aina jonkinlainen viive, koska neuvonantajat eivät osaa heti päättää mitä tehdään. Sipilä on kertonut Suomen talouskavun olevan hallituksen toimien ansiota, se kuulostaa tosi hyvältä. Talouden käänteissä on kuitenkin jopa vuosien viive, ja nyt olemme kääntymässä laskukaudelle, luuletteko Sipilän ja Orpon tunnustavan olleensa osallisena myös tässäkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppoja ois mutta ei ostovoimaa,se työllistää luonnollisesti ilman temppuja tai raipaa,ja on ainoa pitkäkestoinen,siis nyt puhutaan palkojen korotuksiista ne on unohtuneet,on työvoimaa vapaanakin on yritykset tukienmyötä elinvoimaisia ilman liikevaihtoakin,mutta ajatelkaa jos palkat nousis ja ostovoimakasvais,silloin olis kysyntää ja hyllyt äkkiä tyhjänä ,siinä ois yritykset äkkiä sarasvuon seminaareissa että mitä nyt tehdään kun kukaan ei niille ole kertonut että tuotteita pitää tehä lisää ja palkata työvoimaa,ja vastata kysyntään ilman bööautia.
Ainoa siinä ois ongelma kun ei ole koulutettua väkeä kun kaikki on työelämääntutustumis kursilla.
Palkat ylös vaikka osinkojen kustannuksella vain siten yritys kasvaa,ei se sillä kasva että lapioidaan rajojen taakse pimeänä laivalastillisia osinkorahoja. se supistaa taloutta ja kulutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Talous ja työllisyys nopeasti kuntoon toteutui"

Suomen talouden ja työllisyyden kasvu oli maailmantalouden suotuisan kehityksen ansiota.
Ei siinä ollut Sipilällä tai hallituksella osaa eikä arpaa. Hyvää tuuria vaan.

Kuulostaa vähän niinkuin olisi yksinkertainen isäntämies kehuskelemassa poutapäivän jälkeen että minä poika se vaan heinätkin kuivasin tuossa pellolla, ois jääny muilta tekemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi kuka kaipaa Kepuja . Myivät Rautaruukin Ruotsalaisille , aivan älytön teko . Kansaa tulee kuunnella jos toimii kansan pääministerinä . Omapäisyys kostautuu. Näin kävi. Kansa ei ole tyhmä. Sinisetkin koki sen .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on vielä niin mahdottoman paljon vasemmistoa tsaarin aikaista ajattelua että eivät taivu nykymaailman menoon. Muissa länsimaissa on herätty jo sata vuotta sitten nykyaikaan.
Mikä ihme se vetää ihmisiä tuonne vasemmalle??? Siellä kun ei ole kuitenkaan kun kurjuutta ja kylmää.
Sipilä tulee vielä olemaan korkeasti tunnustettu pääministeri ja melko pian vielä, kunhan vasemmisto nyt pääsee tuhotyövauhtiin.
Kiitos ja kumarrus Juha Sipilä että laitoit itsesi likoon Isänmaan vuoksi!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuli työpaikkoja niin tuli myös työttömiä. Jo pelkästään Helsingin yliopistosta laitettiin pois miltei tuhat työntekijää vuonna 2016. Kun huomioidaan kaikki yliopistot, ammattikorkeakoulut ja ammattikoulut + muut koulutusleikkaukset, niin Suomeen tuli tuhansia uusia työttömiä. Tämä tulee näkymään myöhemmin Suomen kilpailukyvyn heikkenemisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän olisi pitänyt tehdä huonojen päätösten ohessa kaksi hyvää päätöstä jotta äänestäjät olisivat pysyneet suhteellisen tyytyväisenä. Sensijaan Sipilä teki koko hallituskauden ajan kansaa ärsyttäviä päätöksiä joista useimmilla ei ollut mitään merkitystä Suomen talouden tilaan tai ylipäätään vaikutusta mihinkään. Yksi näistä oli suurehko sakkojen korottaminen ja kameravalvonnan lisääminen. Rankaiseva aktiivimalli oli huono kun olisi kannattanut tarjota porkkanoita työllistymiseen. Kiky oli niin ruma ratkaisu että menee sukupolvi että asia unohtuu. Sote suunnitteluun taisi palaa miljardi, olisi tällä rahalla tehnyt paljon parempia asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä työllisyyskään käytännössä kohentunut, hän vain peukaloi työttömän määritelmää eli tilastokikkaili.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä on valehdellut useasti ja jäänyt valeiataan kiinni. Samaa linjaa olivat myös hänen "työllistämistoimet", valetta ja tilastokikkailua. Nyt tunkki ojaan ja pois politiikasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaan lyhyt oppimäärä, unohti kokonaan sen, että politiikkaa tehdäään ihmisten takia, ei valtion tai yritysten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän takia valtio onkin velkainen ja kuluttaa enemmän kuin tienaa. Vietetään yhdessä rapujuhlia toisten rahoilla, kunnes kukaan ei enää anna.
Sosialistien on niin vaikea ymmärtää, että ihmiset ovat niitä työntekijöitä ja yrittäjiä ja nämä yhdessä ovat sitten se valtio.
Valtio voi huonosti = yrittäjä voi huonosti = työntekijä voi huonosti.
Ketä siis häiritsee se, että valtio voi hyvin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Juha ole Kempeleestä vaan Kainuun poikia ja se näkyi rahan jaossa talvivaaran joka ei vieläkään tuo rahaa takaisin veronmaksajille. Nyt vielä nikkelin hinta on laskussa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eli ymmärtää, että yhteiskuntaan pitää tulla rahaa jotta se pyörii. Olisi ollut kavereita hoitamassa sosiaalitantan hommia. Juha ei niistä ymmärrä, mutta ei varmasti ikinä olisi myynyt sähkönsiirtoverkkoja ulkomaille kute viher-Pekka. Toivottavasti Rinne ymmärtää olla ajamatta Suomea suohon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhia uskottelet. Sipilän toimeksiannosta kruununjalokivemme Nesteen osaketta myytiin ulkomaisellew sijoittajille jo yli 100 miljoonan euron edestä ja loppukin olisi myyty, jos Sipilä olisi saanut jatkaa pääministerinä. Jos Sipilän valtakaudella olisi ratkaistu sähköverkkojen myynti, se olisi takuulla toteutettu. Molemmilla hallituksen pääpuolueilla oli valtava hinku yksityistämiseen, josta on jo koettu monenmoista haittaa. Onneksi Berner ei taida olla jatkossa edes kokoomuksen suosikki ministeripaikkoja jaettaessa, joka mahdollistaa edes jonkinlaisen jarrutuksen yksityistämisessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ajattelee, miten polttoaineille käy tässä 20 vuodessa, on mukavaa että nestettä myytiin kun vielä sai rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri vahinko suomelle Sipilän lähtö. Sipilä aivan liian rehellinen politiikkaa, pitäsi olla niiku nää nyt vaalit voittaneet puolueet alotetaan heti vaalien jälkeen vaalilupausten syöminen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko tarkoitus laittaa kuntoon oma talous vai valtion talous ? Oma tuli ainakin hienosti hoidettua suhmuroimalla metsät ja vedet yksityiseksi yhtiöksi, pitämällä kaivoslait pelkkänä toiveena, pyöräyttämällä turvapaikkakatastrofista miljardibisnes sijoittajille käytännössä yhdessä yössä, Kikyttämällä pikavoitot firmoille, sallimalla veronkiertokikkailut hallintarekistereillä ja runnomalla fennovoiman laitoshanke läpi välitämättä säännöistä käytännöistä tai laeista.

Sellanen perintö sitten ... myytiin siemenperunatkin kavereille, ainoastaan sote joutuu odottamaan seuraavaa porukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

78
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
71
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
50
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
44
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
42
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
21
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"
19
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kyllä siinä tuntee ittesä ahdistuneeksi kun joutuu noissa lokeroissa asumaan mutta pakkohan se jossain on asua. Täytyy ... Lue lisää...
Metsä mökin Tonttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image