Kotimaa

Näkökulma: Pu­heen­joh­ta­jien viisikko hioo budjetin menojen jaksotusta – tahtoa on antaa kor­kea­kou­lu­ra­hat jo ensi vuonna

Säätytalon neuvotteluissa Rinteen hallitus tekee ihmisten arkeen vaikuttavat päätökset, joista jo sovittiin hallitusneuvotteluissa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 14.9.2019 6:00
Kirsi Turkki

Työllisyystoimet ovat vasta alussa. Rahaa tulee palkkatukeen ja työvoimapalveluihin, joilla 75 prosentin työllisyysaste ei vielä toteudu, kirjoittaa talouden ja politiikan toimittaja Kirsi Turkki.

Kirsi Turkki

Antti Rinteen (sd.) hallituksen hallitusohjelma saa lihaa luiden ympärille ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona käytävissä budjettineuvotteluissa.

Säätytalon neuvotteluissa hallitus tekee ihmisten arkeen vaikuttavat päätökset, joista jo sovittiin hallitusneuvotteluissa.

Pienimpiä sosiaalietuuksia korotetaan, ja muun muassa tupakan, liikennepolttoaineiden ja virvoitusjuomien verot nousevat. Suomi ottaa myös lisää velkaa.

Hallituksen ensimmäisen budjetin isot linjat ovat selvät, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö hallituksella olisi vielä ratkottavia asioita. Puheenjohtajien viisikko etsii sovun kiistanalaisimpiin asioihin.

Lue lisää budjettiriihen vähemmän tunnetuista sattumuksista: 
Kuka ministereistä jätti muut neuvottelemaan aamukolmeen ja palasi aamulla pirteänä paikalle? – Näitä asioita et tiennyt budjettiriihen taustalta

Korkeakoulujen rahoista eniten meteliä

Hallitus on lisäämässä valtion pysyviä menoja 1,2 miljardia, ja valtiovarainministeriön budjettiesitys on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Etukäteen meteliä on ollut eniten menolisäysten jaksotuksesta. Korkeakouluväki pöyristyi, kun se näki valtiovarainministeriön esityksen. Hallitusohjelmassa korkeakouluille luvattiin 60 miljoonaa euroa hallituskauden aikana, mutta valtiovarainministeriö ehdotti ensi vuodelle korkeakoulujen perusrahoitukseen lisää vain 10 miljoonaa euroa ja ammattikorkeakouluille 5 miljoonaa euroa.

Hallituslähteiden mukaan korkeakoulujen vaatimuksille on ymmärrystä ja hallituksella yhteinen tahtotila ratkaisun etsimiseen. Neuvotteluissa nähdään, löytyvätkö korkeakoulujen rahat opetusministeriön sisältä, muista ministeriöistä vai kasvatetaanko valtion velkaa.

Myös luonnonsuojeluun luvatusta sadasta miljoonasta eurosta on samanlainen kiista. Valtiovarainministeriö ehdotti ensi vuodelle vain 25 miljoonaa euroa luonnonsuojeluun.

Palkkatukea ja työvoimapalveluita

Työllisyyden edistämistä pohtii seitsemän työryhmää. Niiden työ on vasta aivan alussa, joten uusia mullistavia esityksiä budjettiriiheen ei ole tulossa. Työministeri Timo Harakka (sd.) on jo kertonut, että rahaa annetaan nyt muun muassa palkkatukeen ja työvoimapalveluiden kehittämiseen.

Hallituksen tavoite on 75 prosentin työllisyysaste. Palkkatuella ja palveluita kehittämällä se ei vielä toteudu. Työryhmiltä odotetaan vaikuttavampia keinoja hallituksen ensi kevään kehysneuvotteluihin.

Valtiosihteerien työryhmä on saanut aikaan yritystukien sadan miljoonan euron karsintalistan. Yritystukien perkaaminen ei ole koskaan ollut helppoa. Edellisessä hallituksessa keskustan Mauri Pekkarisen työryhmä ei päässyt yhteisymmärrykseen yhdenkään tuen leikkaamisesta.

Valtiosihteeri Martti Hetemäki on kartoittanut toimet investointien vauhdittamiseksi. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi, että Hetemäki painaa turbonappia, jotta yritykset investoisivat.

Ongelma on merkittävä, sillä Suomessa yritysten investoinnit ovat edelleen vuoden 2008 tason alapuolella. Yritykset ovat käyttäneet rahaa investointien sijaan osinkoihin ja omien osakkeiden takaisinostoon. Odotettavissa voi olla veroporkkanoita investointien edistämiseksi.

Kertainvestointeihin miljardi euroa

Veronmaksajain keskusliitto on vaatinut päätöksiä tuloverojen keventämisestä. Veronmaksajien mukaan palkkaverotus uhkaa kiristyä ensi vuonna keskituloisella 0,4 prosenttiyksikköä sosiaalivakuutusmaksujen muutosten vuoksi, ellei tuloveroja kevennetä 250 miljoonaa euroa.

Hallitusneuvotteluissa luvattiin 200 miljoonan euron tuloverojen kevennys pienituloisille, ja muita kevennyksiä ei ainakaan vielä ole suunnitteilla. 200 miljoonan kevennys on jo otettu mukaan veronmaksajien laskelmiin,

Riihessä päätetään myös kertaluonteiset tulevaisuusinvestoinnit. Rinne on linjannut, että niihin voitaisiin käyttää ensi vuonna miljardi euroa. Hallituskauden aikana maksimisumma on kolme miljardia euroa.

Kirjoittaja on Lännen Median talouden ja politiikan toimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt meillä on hallitus joka pelottaa. Ei pelota ilmasto eikä meteoriitit, mutta Antti. Jos tänne päästetään tai otetaan taas 50 000 juhliaa, niin minun talous ei sellaista veronnousua kestä ja perheessä olevien tyttölapsien turvallisuus huolettaa. Miksi? En ymmärrä miksi turvallisen Suomen tulevaisuus tuhotaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:31
Nuori nainen kärähti huumeratista Karjasillalla – myös ajokortti puuttui
6:15
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
6:13
Yllätyskäänne! Pohjois-Makedonian sensaatiovoitto sekoitti pakkaa Suomen eduksi EM-lentopallossa – Suomen jatkopaikka saattaa ratketa jo tiistai-iltana
6:00
Matkalentoja omalla koneella Kaupallinen yhteistyö
6:00
Korkeakouluilta ratkaisuja työllisyyden parantamiseen – työvoima on talouskasvun ja investointien este Suomessa, ei niinkään rahan puute Lukijalta
6:00
Viranomaiset tahtovat United Brotherhood -jengin toimintakieltoon nopeutetusti — LM:n tiedot: UB:n johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen
6:00
Ict-alan rekrytapahtuma hämmentää Oulussa – "Oulun kovimmat rekrytoijat" -termi ihmetyttää muita yrityksiä Tilaajille
18
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
5
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
4
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
4
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
4
Oulun koulusihteeripalvelut siirretään Monetralle – Siirrolla tavoitellaan palvelujen "kehittämistä ja tehostamista"
4
Kaupunginhallitus nuiji pöytään asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen painopisteet – "hyväntuulisten asukkaiden kaupunki"
3
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image