Kotimaa

Näkökulma: Pu­heen­joh­ta­jien viisikko hioo budjetin menojen jaksotusta – tahtoa on antaa kor­kea­kou­lu­ra­hat jo ensi vuonna

Säätytalon neuvotteluissa Rinteen hallitus tekee ihmisten arkeen vaikuttavat päätökset, joista jo sovittiin hallitusneuvotteluissa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 14.9.2019 6:00
Kirsi Turkki

Työllisyystoimet ovat vasta alussa. Rahaa tulee palkkatukeen ja työvoimapalveluihin, joilla 75 prosentin työllisyysaste ei vielä toteudu, kirjoittaa talouden ja politiikan toimittaja Kirsi Turkki.

Kirsi Turkki

Antti Rinteen (sd.) hallituksen hallitusohjelma saa lihaa luiden ympärille ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona käytävissä budjettineuvotteluissa.

Säätytalon neuvotteluissa hallitus tekee ihmisten arkeen vaikuttavat päätökset, joista jo sovittiin hallitusneuvotteluissa.

Pienimpiä sosiaalietuuksia korotetaan, ja muun muassa tupakan, liikennepolttoaineiden ja virvoitusjuomien verot nousevat. Suomi ottaa myös lisää velkaa.

Hallituksen ensimmäisen budjetin isot linjat ovat selvät, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö hallituksella olisi vielä ratkottavia asioita. Puheenjohtajien viisikko etsii sovun kiistanalaisimpiin asioihin.

Lue lisää budjettiriihen vähemmän tunnetuista sattumuksista: 
Kuka ministereistä jätti muut neuvottelemaan aamukolmeen ja palasi aamulla pirteänä paikalle? – Näitä asioita et tiennyt budjettiriihen taustalta

Korkeakoulujen rahoista eniten meteliä

Hallitus on lisäämässä valtion pysyviä menoja 1,2 miljardia, ja valtiovarainministeriön budjettiesitys on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Etukäteen meteliä on ollut eniten menolisäysten jaksotuksesta. Korkeakouluväki pöyristyi, kun se näki valtiovarainministeriön esityksen. Hallitusohjelmassa korkeakouluille luvattiin 60 miljoonaa euroa hallituskauden aikana, mutta valtiovarainministeriö ehdotti ensi vuodelle korkeakoulujen perusrahoitukseen lisää vain 10 miljoonaa euroa ja ammattikorkeakouluille 5 miljoonaa euroa.

Hallituslähteiden mukaan korkeakoulujen vaatimuksille on ymmärrystä ja hallituksella yhteinen tahtotila ratkaisun etsimiseen. Neuvotteluissa nähdään, löytyvätkö korkeakoulujen rahat opetusministeriön sisältä, muista ministeriöistä vai kasvatetaanko valtion velkaa.

Myös luonnonsuojeluun luvatusta sadasta miljoonasta eurosta on samanlainen kiista. Valtiovarainministeriö ehdotti ensi vuodelle vain 25 miljoonaa euroa luonnonsuojeluun.

Palkkatukea ja työvoimapalveluita

Työllisyyden edistämistä pohtii seitsemän työryhmää. Niiden työ on vasta aivan alussa, joten uusia mullistavia esityksiä budjettiriiheen ei ole tulossa. Työministeri Timo Harakka (sd.) on jo kertonut, että rahaa annetaan nyt muun muassa palkkatukeen ja työvoimapalveluiden kehittämiseen.

Hallituksen tavoite on 75 prosentin työllisyysaste. Palkkatuella ja palveluita kehittämällä se ei vielä toteudu. Työryhmiltä odotetaan vaikuttavampia keinoja hallituksen ensi kevään kehysneuvotteluihin.

Valtiosihteerien työryhmä on saanut aikaan yritystukien sadan miljoonan euron karsintalistan. Yritystukien perkaaminen ei ole koskaan ollut helppoa. Edellisessä hallituksessa keskustan Mauri Pekkarisen työryhmä ei päässyt yhteisymmärrykseen yhdenkään tuen leikkaamisesta.

Valtiosihteeri Martti Hetemäki on kartoittanut toimet investointien vauhdittamiseksi. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi, että Hetemäki painaa turbonappia, jotta yritykset investoisivat.

Ongelma on merkittävä, sillä Suomessa yritysten investoinnit ovat edelleen vuoden 2008 tason alapuolella. Yritykset ovat käyttäneet rahaa investointien sijaan osinkoihin ja omien osakkeiden takaisinostoon. Odotettavissa voi olla veroporkkanoita investointien edistämiseksi.

Kertainvestointeihin miljardi euroa

Veronmaksajain keskusliitto on vaatinut päätöksiä tuloverojen keventämisestä. Veronmaksajien mukaan palkkaverotus uhkaa kiristyä ensi vuonna keskituloisella 0,4 prosenttiyksikköä sosiaalivakuutusmaksujen muutosten vuoksi, ellei tuloveroja kevennetä 250 miljoonaa euroa.

Hallitusneuvotteluissa luvattiin 200 miljoonan euron tuloverojen kevennys pienituloisille, ja muita kevennyksiä ei ainakaan vielä ole suunnitteilla. 200 miljoonan kevennys on jo otettu mukaan veronmaksajien laskelmiin,

Riihessä päätetään myös kertaluonteiset tulevaisuusinvestoinnit. Rinne on linjannut, että niihin voitaisiin käyttää ensi vuonna miljardi euroa. Hallituskauden aikana maksimisumma on kolme miljardia euroa.

Kirjoittaja on Lännen Median talouden ja politiikan toimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt meillä on hallitus joka pelottaa. Ei pelota ilmasto eikä meteoriitit, mutta Antti. Jos tänne päästetään tai otetaan taas 50 000 juhliaa, niin minun talous ei sellaista veronnousua kestä ja perheessä olevien tyttölapsien turvallisuus huolettaa. Miksi? En ymmärrä miksi turvallisen Suomen tulevaisuus tuhotaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image