Kotimaa

Näkökulma: Politiikassa kaveri jätetään – Demarit tirisevät omassa grillissään hal­li­tus­kump­pa­nien katsoessa vierestä

Yksin oot sinä ministeri, kaiken keskellä yksin. Sirpa Paatero (sd.) ei selvinnyt kuivin jaloin ministerisalkkunsa toisesta osiosta eli omistajaohjauksesta. Tukea oli turha odotella hallituskumppaneilta, kun kujanjuoksu oli kovimmillaan.
Kotimaa 30.11.2019 9:59
Anita Simola

Lojaalisuus ei kuulunut viime hallituksen vahvuuksiin, eikä sitä löytynyt nytkään.

 

Anita Simola KUVA: Joel Maisalmi

Politiikka on raadollista. Vanha sanonta siitä, että kaveria ei jätetä, ei päde politiikassa. Tiukassa paikassa kaveri nimenomaan jätetään politiikassa.

Tämä on tullut todistettua viime päivien postikiistassa. Demarit joutuivat kärvistelemään omissa liemissään ilman, että olisi saanut taustalta tukea.

Poikkeuksen tekivät vain vasemmistoliittolaiset. Heidän eduskuntaryhmänsä otti kantaa jupakkaan reilu viikko sitten. Ryhmä ilmoitti tuolloin, ettei se hyväksy työehdoilla shoppailua missään muodossa.

Muut hallituskumppanit olivat sen sijaan kiistan kohistessa hiirenhiljaa. Niin keskustan, vihreiden kuin rkp:n leireissä vallitsi radiohiljaisuus.

Vasta perjantaina keskustasta alkoi kuulua ensimmäisiä tahteja, mutta nekään eivät kertoneet millään lailla tuesta, vaan siitä, että postikiistaan on saatava selvyys.

Vihreät kertoivat, että he ovat pyytäneet johdonmukaisia tietoja siitä, mitä oikein on tapahtunut. Tuesta kertovia kommentteja ei herunut heiltäkään jupakan aikana.

Vasta perjantaina puheenjohtaja Maria Ohisalo totesi, että vihreät tukevat pääministeri Antti Rinnettä (sd.).

Jonkinasteinen selvyys saatiin, kun omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) erosi.

Tähän asti pääministeri oli tukenut ministeriään, mutta seinä tuli vastaan perjantaina, kun Postin hallitus pani liikkeelle tiedotteensa.

Siinä ykskantaan todettiin, että Postin suunnitelmilla ja pakettijakelun liikkeenluovutuksella on ollut omistajaohjauksen tuki. Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi liikkeenluovutusta ja toiseen työehtosopimukseen siirtymistä.

Tuen puuttuminen ei ole mikään ihme, sillä harva lähtee tahrimaan käsiään toisen puolueen kärhämöihin. Näin on ollut ennenkin ja näin jatkuu.

Postivyyhdin erikoisuus on myös siinä, että osapuolina on ollut vain demareita. Keitoksessa mukana olleet ammattiliitot ovat demarivetoisia samoin kuin omistajaohjauksesta vastaava ministeri. Sivusta liikennettä ohjannut pääministeri on näytelmän neljäs demari.

Mene nyt sitten tällaista roolitusta ronkkimaan, moni kumppani näytti tuumiman.

Keskustalaisilla on vielä tuoreessa muistissa se, miten nimenomaan demarit panivat viime kaudella entiset ministerit Anne Bernerin ja Juha Sipilän kiemurtelemaan.

Pitkän linjan keskustavaikuttaja kuvailee, että demarit käsittelivät keskustaa oppositiosta nyrkkiraudoin. Keskusta antaa nyt puolestaan demarigrillin tiristä, vaikka hallituskumppaneita ollaankin.

Lojaalisuutta on vaikea jakaa, sillä viime kauden sivallukset ovat tuoreessa muistissa.

Viime kauden kumppani kokoomuskaan ei saa keskustaväeltä korkeita pisteitä. Moni on edelleen katkera siitä, että Sipilä ja Berner jätettiin yksin monesti.

Sipilä sai selitellä Terrafame-kytköksiään yksin.

Kun Bernerin piikkiin menneitä Finavian johdannaiskauppoja selviteltiin suuressa salissa, niin keskustalaiset muistavat, että kokoomuslaiset lähtivät yksi toisensa jälkeen salista pois.

Lojaalisuuden osoittaminen ei näytä olevan sidoksissa puolueväreihin. Politiikan kovien sääntöjen mukaan ensisijaisesti huolehditaan omasta kotipesästä. Tuen jakaminen on kallista kauppatavaraa, ja sitä jaetaan harkiten.

Postijupakka on sen verran laaja, että sen vaikutukset voivat valua muidenkin hallituspuolueiden kuin demareiden syliin. Jos heidän kannatus laskee Postin sekä ihmiskaupasta epäillyn kirjailija Veijo Baltzarin tapauksen johdosta, se ei tarkoita, että muiden hallituspuolueiden kannatus nousisi. Päinvastoin.

Eduskunnan käytävillä puhutaan, että posti ja Baltzar vievät demarien kannatusta kaksi prosenttiyksikköä alaspäin joulukuun gallup-mittauksessa. Menevätkö ne suoraan perussuomalaisille vai saisiko kokoomus osansa? Pian nähdään.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (87)

Demarit haalii itselleen oikein isolla luudalla grillaajia on Al tae, Rami, Husu ja eikös viellä joku vuoden pakolaisnainenkin läytti tukia väärin on siinä äänestäjien uskottavuus koetuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perjantaina tehtävästään eronnut omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) puolusti vielä syyskuussa eduskunnan kirjallisiin kysymyksiin vastatessaan voimakkaasti Postin kilpailukykyä lisääviä toimia, joihin kuului myös työntekijöiden siirtäminen edullisempien työehtosopimusten piiriin.

Vastausten perusteella Postin hallituksella oli selkeä valtio-omistajan tuki päätökselleen siirtää 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin. Paateron lausunnot asettavat outoon valoon pääministeri Antti Rinteen (sd) eduskunnan edessä antamat lausunnot. Rinne kertoi eduskunnassa, että Paatero on kertonut Postille, ettei siirtoon liittyvää liikkeenluovutusta olisi saanut tehdä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä hallituksessa pitäisi olla päteviä henkilöitä vaativiin tehtäviin, tämän alan ministerin pestissä ei päihdealan asiantuntija ole nainen paikallaa. Pelottavaa ajatella millaisin poliittisin meritein vastuullisiin ministerin tehtäviin nykyään valitaan. Millainen tulevaisuus onkaan Suomella edessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri Rinne uhrasi Paateron.
Sdp on ennenkin uhrannut naisia, vaikka syy on ollut miehen.
Esimerkkinä mainittakoon, että pääministerinä ollessaan Paavo
Lipponen toimi tavattoman raukkamaisesti uhratessaan Arja Alhon,
vaikka oli itse ohjeistanut kohtuullistamaan Ulf Sundqvistilta
vaadittuja vahingonkorvauksia. Kohun noustua Lipposen itsensä
olisi kuulunut kantaa vastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri Rinne ei ole mikään ihailtava tyyppi - tosin puku on nyt passeli, en voi olla kadehtien katsomatta. Nyt kuitenkin tulee lunta Antin tupaan niin paljon, että melkein sääliksi käy, hieno pukukaan ei anna suojaa. Moinen talvimyrsky karkottaa jo parhaimmatkin toverit tuulensuojaan ja Antti-parka jää melko yksin värjöttelemään. Oma vika, sitä ei voine kieltää, mutta jospa se siitä menisi, ilman eroa, hallituskriisiä ja uusia vaaleja. Kyllä me
äänestäjät voitaisiin kestää vähän aikaa huonompaakin menoa, saisi Antti seurakuntineen näyttää, mihin pystyy - tosin tähän mennessä ei ole syntynyt muuta kuin sutta ja sekundaa, mutta jospa se sittenkin paranisi. Ja jos ei parane, niin onpahan oppositioon joutuessa ja menneitä sotkuja muistellessa metelöinti vähäisempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rinteeltä raukkamaista mrénnä paateron selän taa piiloon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen taivalta pääministerinä voi kuvata samoilla sanoilla kuin erään entivanhan työläisen, tinurin.
Muistosanat hänen pois mennessään olivat:
Paljon tinasit,
paljon pilasit.
Viimein kolvisi kylmeni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan viimeistään nyt aika katsoa tosissaan onko esim. päihdetyöntekijä oikea henkilö vastaamaan kymmenien valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta? Kuntapolitiikassa tehdään jatkuvasti karmivan kalliita virheitä, kun asioista päättävät ihmiset, joilla ei ole taloudellista osaamista. Ainoastaan "poliittinen pätevyys". Eli käytännössä ei mitään. Esimerkkeinä vaikkapa lukuisat sote-seikkailut pohjoisen kunnissa ja kaupungeissa. Kalliiksi on säästäminen tullut! Nyt sitten ollaan kusi sukassa, kun kyläläiset kyselevät päätösten järkevyyden perään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä Rinne sanoi. Hän ehdotti kertakorvausta huonompaan sopimukseen siirretyille. Eli hyväksyi huonompaan sopimukseen siirron.
Keskustellaanko tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Rinne vakuutti Oulussa omilleen, ettei palkanalennuksia olisi Posti-kiistassa pystytty estämään, jollei hallitus olisi puuttunut asiaan.”

Eihän tätä koko lakkoa olisi tarvittu jos Rinne olisi torpannut palkanalennukset. Hän ei niin tehnyt vaan puhui jostain kertakorvauksista ja jätti asian hoitamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että tämä fakta Rinteen horinoissa ei kiinnosta. Vaikka todistaa se, että Rinne itse hyväksyi siirron huonompaan sopimukseen.
Rinne uhrasi Paateron, kuten Lipponen aikoinaan Arja Alhon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä on jälleen sopiminen ja tavallisten ihmisten töiden jatkuminen sekä teollisuuden toimitusvarmuus kyse on paljon suuremmista asioista kuin muutaman hyvin toimeentulevan politiikon pelistä.Kyllä teidänkin täytyy medina olla selvillä että esittämänne arviot pääministerin sopivuudesta ovat turhaa paperin kulutusta onneksi jotkut työllistyvät silläkin.Eu seuraa tätä millä tavoin ja mistä lähtien olette teilanneet pääministereitä tässä maassa Oletteko perustaneet työryhmän juuri tätä varten.Mitä sotaa te nyt vielä käytte näillä punaiset ja valkoiset jutuillanne. Me täällä teemme töitä otetaampa selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki ne 80 avustajaa! Toivon, ettei tulevaisuudessa mikään hallitus hassaa rahaa näin moneen avustajaan. Vai täytettiinkö paikat muista syistä. Alku oli liian mahtipontinen. Pitäisi aina muistaa sanonta 'Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa'.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteessä bussista hajosi moottori ja matka katkesi siihen. Onneksi toisen firman bussi on juuri tulossa ottamaan kyytiin halukkaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

monet kerrat tässäkin asiassa. Kun muistetaan kaikki muutkin asiat, niin Rinteen luottamus on miinusmerkkinen.

Rinteen tulee erota ja ellei eroa, niin pakotetaan eroamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politiikka on omituista peliä. Politiikanteossa unohtuu oikeat asiat, kuten nyt tässäkin postikohussa. Rinne puuttui asioihin kun huomasi että Paatero on täysin Postin hallituksen vietävissä. Rinne hoisi pätevät henkilöt tekemään päätöksiä joilla lakkoilevien ihmisten palkat säilytettiin ilman että niitä olisi leikattu 50 prosenttia. Tämä, oikea asia, unohtuu. Nyt Orpo, Halla-aho ja muut itkeskelevät asiaa kun eivät saaneet tavallista työntekijää painettua taas hieman enemmän kumaraan.
Muunnellusta totuudesta on turha nostaa haloota, sitä harrastetaan päivittäin mm. Eduskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, etttei palkansaajille seuraavaksi esitetä vain julmettuja palkanalennuksia on yksinomaan Rinteen ja vasemmistoliiton ansiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään ihmettelemistä tapahtuneessa. Rinteen historia vuodesta 1995 toistaa itseään. Nyt koko valtakunta pelikenttänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (87)

Uutisvirta

17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
109
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

330 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image