Kotimaa

Näkökulma: Politiikan harjalla lasikatot murtuvat rytinällä – Valtaavatko naiset johtopaikat seuraavaksi yrityksissä?

Antti Rinteen (sd.) hallituksessa on 19 ministeriä. Heistä 11 on naisia. Hallituksessa on viisi puoluetta. Niistä neljällä on nainen johdossa. Eduskunnan valiokuntien puheenjohtajuudessa miehet ovat vähemmistönä. Naiset johtavat 10-7. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 16.9.2019 19:00
Anita Simola

Tuttu kansanedustaja kirjoitti sosiaalisessa mediassa saaneensa taas palautetta siitä, että Suomessa politiikan huipulle pääsevät etupäässä vain setämiehet.

Tästä intoutuneena edustaja liitti viestikenttään kuvan. Se oli otettu tämän vuoden kesäkuussa eduskunnan suuresta salista. Ministeriaitiossa näkyi ainoastaan rivi nuoria naisia.

Kun kesä kääntyi syksyksi, Suomi sai ensimmäisen naiskomissaarinsa, Jutta Urpilaisen (sd.).

Komission johtoon nousi ensi kertaa nainen, Ursula von der Leyen. Lisäksi uusi komissio on varsin tasa-arvoinen, naisia ja miehiä on lähes saman verran.

Reilu viikko sitten keskusta valitsi puheenjohtajakseen nuoren naisen. Puolueessa ovat lasikatot pirstoutuneet aiemmin. Tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni on jo kolmas naispuheenjohtaja keskustalla.

Kulmunin valinnan jälkeen hallituksen viidestä puolueesta neljää johtaa nainen. Kahdeksasta eduskuntapuolueesta kaikkiaan viidellä on johtajana nainen. Nykyisessä hallituksessa on 19 ministeriä, joista 11 on naisia.

Aikamoista keikahdusta viime vaalikauteen verrattuna. Näiden lukujen valossa tuntuu siltä, että pian aletaan huudella setäenergian perään.

Viime kaudella ihmeteltiin, miten politiikan valtapestit ovat edelleen tukevasti miesten käsissä, vaikka Arkadianmäellä vilisi lähes yhtä paljon naisia kuin miehiä. Kun laski naisten osuutta puoluejohtajina, valiokuntien puheenjohtajina tai eduskuntaryhmän johtajina, niin lopputulos oli, että naiset oli siivottu pois politiikan eliittipoteroista.

Jotain maagista on tapahtunut lyhyessä ajassa, sillä nyt nuo luvut näyttävät erilaisilta.

Eduskunnan 200 edustajasta viime kaudella naisia 83, nyt heitä on 93. Ei ole kuilu enää suuri.

Viime kaudella eduskunnan kuudestatoista valiokunnasta kymmentä johti mies ja kuutta nainen. Nyt on tullut lisää tiedusteluvalvontavaliokunta, joten puhumme 17 valiokunnasta. Niistä kymmenen valiokunnan johdossa on nainen ja seitsemää johtaa mies. Aika harppaus.

Hallitusrintama on vaihtunut tyystin. Silloin katselimme trioa, eli liituraitakolmikko Juha Sipilää (kesk.), Timo Soinia (sin.) sekä Alexander Stubbia (kok.) Myöhemmin jälkimmäinen vaihtui Petteri Orpoon (kok.).

Nyt Antti Rinne (sd.) johtaa viisikkoaan ja rinnalla useimmiten naisministeri.

Kaikilla muilla paitsi kokoomuksella ja perussuomalaisilla on ollut tai on nainen puolueen johdossa. Etenkin kokoomuksesta kuuluu vaatimuksia, joiden mukaan olisi korkea aika valita nainen.

Se ei toteutune lähiaikoina. Puoluelähteistä on kuulunut, ettei paineita Orpon vaihtamiseen ole. Orpo on omaksunut tiukan oppositiojohtajan elkeet, eikä puolueen kannatus hätyyttele sellaista rajaa, joka vaatisi uutta verta.

Voi käydä niin, että perussuomalaiset saavat naisen johtoon ennen kokoomusta.

Useat naispoliitikot ovat sanoneet, että naiset joutuvat tekemään kaksin verroin töitä päästäkseen samalle lähtöviivalle.

Tästä voi päätellä, että valtaan päässeet naiset ovat tehneet pitkän päivätyön asemansa eteen. Vanha sananlasku "akatha aitaa tekkööt, miehet käyvät vaa mittaamas", taitaa pitää tässäkin kutinsa.

Monet ovat huomanneet, että miehet antavat herkemmin tukensa miehille, mutta naiset tukevat sekä naisia että miehiä. Tämän takia miehillä on ollut yliedustus valtalokeroissa.

Olisiko tässäkin tapahtunut muutosta? Varmasti on.

Siitä sai esimakua keskustan puoluekokouksessa. Kannatuspuheenvuorojen aikana isäntä toisensa jälkeen kiipesi puhujapönttöön ylistämään Kulmunin taitoja.

Naisia on ollut puoluejohdossa pitkään, mutta jos katsoo tilastoja, niin usein nainen on ollut pienpuolueiden johdossa.

Tosin Urpilainen johti sdp:tä, mutta hänet sivuutettiin kesken kauden. Myös keskustassa naisten puheenjohtajuudet ovat olleet lyhytaikaisia.

Aika näyttää, miten tämä kehitys kulkee. Tämän vaalikauden kattaus on joka tapauksessa mennyt niin paljon eteenpäin, että ehkä olisi syytä siirtää keskustelun painopiste yritysmaailmaan. Missä luuraavat naispääjohtajat?

Jotta ei hehkutus mene liiallisuuksiin, niin meillä on yhä virkoja, joissa naista ei näy eikä kuulu. Puolustusvoimain komentajan virka on yksi sellainen. Tosin ensi vuosikymmenellä tähänkin avautuu mahdollisuus, kun naisupseerit etenevät kenraalin virkoihin.

Naisia ja miehiä vallan portailla

  • Viime vaalikauden loppupuolella hallituksessa 11 miesministeriä, 6 naisministeriä.
  • Nyt hallituksessa 8 miestä, 11 naista.
  • Vuosina 2015-19 eduskunnan 200 kansanedustajasta 83 naisia.
  • Keväästä 2019 naisia eduskunnassa 93.
  • Viime kaudella hallituksen triossa kaikki miehiä. Nyt viisikossa yksi mies, neljä naista.
  • Edelliskaudella eduskunnan kuudestatoista valiokunnasta kymmentä johti mies, kuutta nainen.
  • Tällä kaudella 17 valiokuntaa, kymmentä valiokuntaa johtaa nainen, seitsemää mies.
  • Eduskunnassa kaksi puoluetta, eli kokoomus ja perussuomalaiset, joilla ei ole ollut naista johdossa.
MAINOS

Kommentoi

Jos ei teot ja osaaminen vakuuta, alaskin tullaan rytinällä. Otetaan nyt mittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulen, että alaspäin on suunta jo. ToivotaanToivotaan Huulipunahallitus ei ymmärrä missä jamassa maa onkaan noiden älyttömien verolinjausten kanssa. Pikkufirmat pistää porukka jo nyt pihalle ja isot aloittaa yt,:eet.
Rinteen pussi ajaa todella kovilla vauhdeilla rotkoon. Sääliksi käy uutta hallitusta, joka joutuu korjaamaan nykyhallituksen ryssimisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloinkahan miehet rupeavat taistelemaan oman tasa-arvonsa puolesta? Nyt tämä vouhotus menee ihan liian pitkälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vouhotus on mennyt liian pitkälle jo kauan sitten. Tunnen henkilökohtaisesti useita arvostettavia naisjohtajia, mutta nainen johtajana ei saa olla itsetarkoitus vaan pätevyyden pitää ratkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä "tasa-arvo"-hömpötys menee jo ihan liian pitkälle. Jos mies valitaan johonkin tehtävään, vaikka nainenkin olisi ollut tarjolla, se on naisten mielestä naisten syrjimistä. Jos käy toisinpäin, se on niin tasa-arvoista, että. Ilmankos niitä poliittisia avustajia pitää olla niin paljon, kun politiikan vastuupaikoilla on nuoria naisia, joilla ei tietotaito riitä pestin hoitamiseen. Kalliiksi tulee valtiolle tämä ns. tasa-arvo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoituksesta saa kuvan, että silloin maan asiat ovat hyvin, kun puolet kaikista mahdollisista paikoista on täytetty naisilla...
Toteutetaanko tasa-arvo kokonaan, urheilussakin mennään siihen, että naiset ja miehet kilpailevat samassa sarjassa? Ja jos ei, niin miksi ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeissa yrityksissä OSAAMINEN tulee olemaan nyt ja jatkossa olemaan keskiössä. Ei keinotekoisesti luotu tasa-arvo. Yritys nimeltä Suomi menee nykyisessä, epätasa-arvoisessa naisjohdossa KONKURSSIIN. Näin käy koska talouden realiteetit on korvattu uskomuksilla, ideologialla ja maailmaa halaavalla empatialla. Yrityksillä moiseen toimintaan ei ole vara, koska kilpailu on kovaa ja myös Suomi ja suomalaiset tulevat nämä reaaliteetit kohtaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
188
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image