Kotimaa

Näkökulma: Paateron ero helpotti hallituksen tilannetta vain hieman – Postin jupakassa jäi monta asiaa auki

Pääministeri Antti Rinne (sd.) joutuu palamaan Postin asioihin vielä ensi viikolla. Hänen on myös päätettävä pian siitäkin, kenet valitaan ministerin tehtävästä eronneen Sirpa Paateron tilalle. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 29.11.2019 20:28
Kirsi Turkki

Hallituskriisi vältettiin toistaiseksi. Rinne vieritti Postin kriisin syyn omistajaohjausministeri Paaterolle, joka erosi ja jäi sairauslomalle. Oppositio vaatii lisää päitä vadille ja hallituskumppanit selvityksiä. Postin hallituksen asema arvioidaan.

Postin kriisi johti perjantaina pääministerin Antti Rinteen (sd.) luottonaisen ja sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtajan, omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eronpyyntöön. Rinne perusteli Paateron eroa sillä, että omistajaohjausministeri ei ollut riittävän selvästi toteuttanut pääministerin tahtoa torjua pakettilajittelijoiden siirto halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Paateron ero helpotti hallituksen tilannetta, mutta vain hieman. Rinne joutuu ensi viikolla palaamaan Posti-jupakkaan sekä hallituskumppaneiden kanssa että tiistain välikysymyskeskustelussa eduskunnassa.

Postin asioissa muut hallituspuolueet vasemmistoliittoa lukuun ottamatta ovat olleet hiirenhiljaa. Nyt keskusta, rkp ja vihreät haluavat Rinteeltä selvityksen Postin asioista. Sotkua selvitellään hallituspuolueiden puheenjohtajien ensi viikon kokouksessa.

Oppositiolle Paateron ero ei riitä, vaan se katsoo myös Rinteen antaneen eduskunnalle virheellistä tietoa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaativat perjantaina Rinteen eroa.

Keskustelua käytäneen myös omassa puolueessa, sdp:ssä puheenjohtajan toiminnasta. Kun Postin jupakassa kaikki osapuolet olivat demareita, niin onko oikein, että vain Sirpa Paatero joutui kantamaan vastuun kriisistä?

Olisiko myös pääministerin ja hänen avustajakuntansa pitänyt olla tietoinen tai ottaa selvää siitä, mitä Postin hallitus suunnittelee, kun kerran pääministerin kanta työehdoilla shoppailuun oli jo kauan ollut selvä.

Rinteen kannalta tilannetta ei helpota yhtään se, että puolueen kannatusluvut ovat ennätysalhaalla. Sdp:n puoluekokous on ensi kesänä Tampereella. Joko ryhdytään miettimään Rinteen haastajia?

Uusi omistajaohjausministeri joutuu jatkamaan Postin asioiden selvittämistä. Rinne syytti perjantain tiedotustilaisuudessa raskain sanoin Postin hallitusta. Rinteen mukaan on raskauttavaa, että Posti antoi harhauttavaa tietoa ja pyrki häivyttämään liikkeenluovutuksen päivämäärän, joka oli 1. syyskuuta.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola julkaisi perjantaiaamuna täysin poikkeuksellisen mediatiedotteen. Tiedotteessa todettiin, että liikkeenluovutuksella on ollut täysi omistajan tuki eikä ole ilmennyt suullisesti tai kirjallisesti, että omistaja olisi vastustanut luovutusta.

– Postin hallituksen asema arvioidaan, Rinne sanoi.

Markku Pohjola kertoi perjantaina STT:lle, ettei aio jättää tehtäväänsä, vaikka Postin johto sai jyrkkää kritiikkiä. Pohjolan mukaan Postin hallitus jatkaa edelleen tehtäviensä hoitamista.

Sdp:n eduskuntaryhmä ja puoluehallitus saavat lähiaikoina Rinteen esityksen sdp:n ministeriratkaisusta. Yleensä ministeriksi on tungosta, mutta valtion omistajaohjaus nyt tuskin houkuttelee ketään.

Yksi vaihtoehto on, että Rinne päätyy ministerikierrätykseen. Kun omistajaohjaus on vaikea tehtävä, niin ministerikokemus olisi tarpeen. Yritysmaailmaan ja elinkeinopolitiikkaan profiloitunut kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) voisi olla käypä vaihtoehto hoitamaan omistajaohjausta. Suomen EU-puheenjohtajakausi on päättymäisillään, joten Eurooppaministeri Tytti Tuppurainenkin voisi olla yksi mahdollisuus omistajaohjaukseen.

Sdp:llä on varmasti paine valita nainen Paateron tilalle. Uusi kasvo sdp:n ministeriryhmään voisi olla juristitaustainen JohannaOjala-Niemelä Lapin vaalipiiristä. Paatero on Kaakkois-Suomen vaalipiiristä ja se on sdp:lle tärkeä. Kansanedustaja Anneli Kiljunen on samasta vaalipiiristä, joten hän voisi olla yksi vaihtoehto uudeksi ministeriksi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kieltäytyi jo Rinteen hallitusta nimitettäessä valtioneuvoston jäsenyydestä ja halusi jatkaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana muun muassa perhesyihin vedoten.

Rinteen kannalta tilannetta ei helpota yhtään se, että puolueen kannatusluvut ovat ennätysalhaalla ja hallituksen luottamus romahtanut Lännen Median tuoreen kyselyn mukaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

Kyllä Rinteen hallituksen kaatamista taitaa etunenässä ajaa se porukka, joka haluaa rauhassa jatkaa työntekijöiden palkkojen halpuuttamista. Sitähän se oli kikytyskin, palkatonta työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ajetaan suomalaisten työntekijöiden etua keskittymällä kotimaiseen tuotantoon ja vientiin. Tuonti ei elätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edelleen eduskunnassa ja politiikassa kyykytetään naisia,kaikenlaisen loan heittäminen naisten niskoille ,niinhän oli edellisenkin hallituksen aikana ,naiset kantoi lopulta vastuun. Kertoo edelleen suomen miesten asennemaailmasta naisia kohtaan , onhan näyttö naisten työn palkka ja eläketasoista . Juuri keskustan ja kokoomuksen törkeää toimintaa. Arvostusta ansaitsee rinne ,onhan vielä jollakin inhimillisyyttä ihmisiä kohtaan,oikea asenne, ei silti tarvitse olla puolueen kannattaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä häly pian lopu ja elämä jatku. Vakavia vaihtoehtoja uudeksi hallitukseksi ei ole, jos muutoksia entiseen halutaan. Kokoomus jatkaisi köyhien kyykytystä ja Perussuomalaiset olisivat jatkuvasti median hampaissa kirjavan ja hallitsemattoman väkensä kanssa. Myöskään Halla-aho ei suostu vastuullisiin virkoihin, parhaimmillaan arvostelijoiden joukossa. Jatketaan näin ja muistellaan pahalla Sipilän hallitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin vakava, ja jopa todennäköinen vaihtoehto uudeksi hallitukseksi on Antti Lindtmanin hallitus. Sama kuin edeltävä hallitus, mutta eri pää- ja kuntaministerit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pitää järjestää vielä monet isot palaverit San Fransiscossa ,ennen kuin tuo sotku on selvitetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ehdottomasti samaa mieltä. Mukaan pitää ottaa ehdottomasti Malinen, Sipilä ja Orpo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lm tutkimuksen mukaan kaksikolmasosaa kepun kannattajista ovat tyytymättömiä hallituksen toimintaan. Tästä luvusta Kulmunin tulisi tehdä johtopäätökset. Nyt kepulla on mahdollisuus nostaa kannatustaan, jos kepu nyt ei kaada hallitusta niin se saa tuta kannatuksen vajoamisen reippaasti alle 10% josta nousu on tosi vaikeaa ellei mahdotonta nousta varteenotettavien puolueiden joukkoon. Lisäksi hallitus joutuu kuulemaan kokoloppukauden epäluotettavuudesta, ja aina kykytään kuka ministeri nyt eroaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitusrintama ei kovin helposti hajoa Suomessa. Esim. viime kaudella Perussuomalaiset pysyivät Keskustan ja Kokoomuksen rinnalla vaalirahoitussotkuista huolimatta. Ja he taas pysyivät Soinin rinnalla, vaikka Suomen ulkoministeri oli osallistunut uskonnolliseen abortin vastaiseen tilaisuuteen, jossa yritettiin heikentää naisen asemaa. Ristiriidoista huolimatta politiikka menee edelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti kepun kokomussiipi on mielissään mikäli kepu liittyy oikeiston "köyhänasian edistämiseen". mutta häviäjinä olisivat ne maakuntien pitkäaikaiset kepua äänestäneet ja he ovat saaneet pahiten siipeensä näiden vuosien aikana kun johtamassa on ollut citykepu.
Varmasti bisnesmiehet äänet menisivät kokomukselle ja kd:lle mikäli nyt tulisi uudet ek-vaalit, yhdessä nämä saisivat kok pääministeri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallituksen lähtölaskenta päättyy välikysymysäänestykseen. Näytöt on näytetty ja kannatus kansan silmissä on nollautunut. Keskustalla on vain menetettävää nykyisessä hallituksessa. Mikä tahansa muu kokoonpano jatkossa on eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos keskusta ei hajota hallitusta niin se on lopullisesti hävinnyt kartalta .
Keskusta puolueena ei vaan kestä enää yhtäkään sotkua .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli kepu nyt hajottaa hallituksen se on lopullisesti pinenpienenä pisteenä politiikassa, saate sanoilla, k ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei tullut paraati marssia vasemmisto hallitukselle taitaa tulla loppu tili.kansa täysin usko näitten lupaukset ennen vaalia tulee takaisin kokoomus ,keskusta ja persut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin edellinen toimitusjohtaja erosi. Hänellä oli 80 000€ kuukausi palkka. Kukaan ei ole kertonut millä palkalla uusi toimitusjohtaja tekee töitä.

Jos Paatero/Rinne olisivat oikeasti kieltäneet postin työntekijöiden palkanalennukset, eikö hallituksen jäsenet olisi erotettu jo ennen lakkoa.
Kyllä Rinne/Paatero ovat tienneet palkan alennuksista. Tämä oli vain testi kaikille tavallisille palkan saaajille.
Jos palkanalennukset olisi menneet läpi sama olisi tullut kaikkien muidenkin eteen. Kaikkien palkat olisi halpuutettu.

Rinne/Paatero kumppanit heräsivät vasta tukilakkoihin, että nyt on tosi kyseessä.
Aiemmin kun postin lakkoajaksi kerrottiin joulukuuhun saakka heitä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa.

Olen 99.99% varma että Rinne on tiennyt/tietää halpuutuksesta ja halusi nyt vain säilyttää oman pestinsä Pääministerinä.
Hän syötti Paateron susille (eduskunta ja erityisesti oppositio sekä median edustajille). Paatero erosi ja jäi sairauslomalle.
Toiset uskoo satuja ja toiset ei.
Mielestäni edelleen Länsimaiseen demokratiaan kuuluu asioista keskusteleminen ja omien argumenttien sanominen ja kysyminen.
Itse luokittelen itseni kriittiseksi mediakeskustelujaksi. En usko sinisillä silmilläni kaiken maailman satuja todeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä asti kun media kertoi Paateron hyväksyneen postin työsopimuksen vaihdon työntekijöiden kannalta huonomaksi. Se oli selviö, jotta ministerille tulee lähtö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudet vaalit olisivat paras rattkaisu tähän pattiin. Rakastaisi tympeän sisäilman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi edes kerran ollut rehellinen ja kertonut erottaneensa Paateron pelastaakseen oman nahkansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus on toiminut muutaman kuukauden opposition koirat räksyttää. Kun muistelee edellistä hallitusta se epäonnistui kaikessa paitsi vähävaraisten kyykyttämisessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image