Kotimaa

Näkökulma: Onko pääministeri tyrmätty vai ottaako vain lukua? Antti Rinteellä on takanaan kamppailu pitkästä nukutuksesta vaalivoiton kautta katkeraan hal­li­tusk­rii­siin

Pääministeri Antti Rinne on vaikeuksissa, jotka saattavat merkitä hallituksen vetäjän vaihtumista.
Kotimaa 2.12.2019 18:51
Matti Posio

Pääministeri Antti Rinteen alamäki alkoi monen asian summana. Uskomattoman vuoden jälkeen sdp:n johtaja on nyrkkeilytermein isketty köysiin. Vuosi sitten tapaninpäivän sairastuminen vei Rinteen pitkään lääkärinhoitoon. Huhtikuun eduskuntavaalien kampanjoinnin alkuvaiheeseen osuneelta sairauslomaltaan hän palasi johtamaan sosiaalidemokraatit niukkaan vaalivoittoon, mutta kuherruskuukausi oli pian ohi.

Kun pääministeriltä loppuu suuren hallituskumppanin luottamus, ilma on sakeana selityksiä.

Yksi yleisistä asiantuntijoiden arvioista on: pääministeriksi tullessaan Antti RInne (sd.) ei tehnyt tarpeeksi selvää pesäeroa aiempaan rooliinsa työmarkkinajohtajana. Karkeasti arvioiden hän päätyi maan hallituksen ja kokonaisedun sijasta johtamaan postilakkoa ja palkkaneuvotteluita. Vaikka niin ei olisikaan, niin oli mahdollista asia nähdä.

Samalla päälle vyöryivät pääministerin normaalit kuviot EU-puheenjohtajuudella kuorrutettuina. Kaikki tämä olisi vaativa urakka kokeneimmallekin valtakunnan politiikan toimijalle ja notkeimmallekin viestijälle.

Vaikeassa tilanteessa on kovin helppo sotkeutua askelissa tai puhua sivu suunsa.

Keskustalaiset nyreinä

Alkujaankin sdp:n voitto viime kevään eduskuntavaaleissa oli niukka. Se tuli 17,7 prosentilla äänistä. Eroa oppositioon jääneisiin perussuomalaisiin ja kokoomukseen oli vain prosentin kymmenyksiä.

Hallitus sai energisen alun, kun ilmastonmuutosta ja joukkoliikennettä korostettiin sekä kirjastoja kierrettiin. Kuherruskuukauden jälkeen arki iski nopeasti haihduttaen kultapölyn.

Viime viikolla orastava epäluottamus ryöpsähti kaikkien nähtäville.

Hallitus oli syksyn mittaan vyörynyt suosiomittauksissa alamäkeen, joka Lännen Median viime viikolla Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä kiteytyi romahdukseksi. Postilakkokiistan ratkaisuvaiheessa alkuviikosta tehdyssä kyselyssä enää reilu kolmannes oli tyytyväisiä hallitukseen.

Tyytymättömien tai erittäin tyytymättömien osuus kohosi yli puoleen vastaajista, 52 prosenttiin. Kaikkein tyytymättömimpiä olivat keskustan kannattajat. Heistä peräti kaksi kolmesta ilmoitti olevansa tyytymätön hallitukseen, jossa oma puolue on mukana.

Keskustalaisten epäsuosio oli lähes yhtä suurta kuin oppositiossa olevien kristillisdemokraattien kannattajilla.

Työehtoshoppailun hinta

Mistä Rinteen jyrkkä alamäki alkoi? Jo syksyn gallupit kielivät siitä, että vasemmistolaisten aatteiden suosio yhteiskunnassa on korkealla, mutta puoluekannatuksessa se ei näy.

Rinne nähtiin melko perinteisenä demaripoliitikkona. Uuden vasemmiston liekkiin puhaltajana häntä on vaikea pitää.

Osa Rinteen puheista ja toimista on punainen vaate porvarillisten ajatusten kannattajille. Monesti heidän huolensa saa taloustieteellisen muodon.

Poliittisen vakaumuksensa ilmeisen aidolla äänellä Rinne sanoi eduskunnassa, ettei hänen hallituksensa hyväksy "työehtoshoppailua". Moni tulkitsi lausuman pitkäaikaisen ammattiliittojohtajan lupaukseksi. Kun neuvottelut eivät etene tai työehdoissa on vikaa, pääministerille vain viestiä ja kaikki hoituu.

Jos jokainen etujärjestö vuorollaan vetoaisi tähän, kansantalous laulaisi hoosiannaa. Näinkö työntekijäpuoli ulosmittaisi Rinteelle varmistamansa vaalivoiton?

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) joutui postilakosta kierroksia saaneen hallituskriisin ensimmäiseksi uhriksi, mutta hiukan epäselväksi Rinteen kommenteista jäi, miksi Paatero lopulta sai lähteä. Oliko hän toteuttanut Rinteen tahtoa – vai eikö ollut toteuttanut sitä tarpeeksi? Paatero siirtyi sairauslomalle, joten asiaa ei päästykään kunnolla perkaamaan.

Paineet patoutuivat piiloon jonnekin, vaikka kriisin kaikki osapuolet olivat demareita.

Pääministeri ja muut ministerit

Olisiko Rinteellä myös ollut taipumusta unohtaa, ettei pääministeri johda hallitusta yksin? Aika monta kertaa hän on ehtinyt todeta, että minun hallitukseni tekee tai ei tee näin – että pääministerin kanta on tämä.

Ministereillä on salkkunsa juuri siksi, että jokaisella puolueella ja avainhenkilöllä olisi tonttinsa. Hallituksen kantaa ei voi edes pääministeri linjata kysymättä koalitiolta. Hallitusohjelmaan on pakko tukeutua.

Käytävillä moni alkoi yllättäen puhua, että edeltäjä Juha Sipilä oli sittenkin karismaattinen kaveri. Hän laittoi itsensä likoon ja kantoi kovat paineet etulinjassa. Rinne näytti ohjailevan tapahtumia takaa samaan aikaan, kun julkista kuvaa silotettiin.

Jopa pääministerin itsensä hyväksymä elämäkerta Antti Rinne – koko tarina saattoi lisätä epäluottamuksen kiilaa sdp:n ja keskustan välillä. Kirjassa Rinne kertoi öisistä hallituskeskusteluistaan Sipilän kanssa, mutta tarinan loppuratkaisua ei lopulta päästy käsittelemään julkisuudessa. Rinne ei ollut halukas, mutta eipä ollut Sipiläkään. Keskustalaisia saattoi silti korveta.

Kulmunin tulikoe

Kun Rinteen johtamistapaan yhdistyi vaalitappion kokeneen keskustan halu polkea jalkaa, tuloksena oli näyttävä luottamuksen loppuminen maanantaina.

Keskustan tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni saattaa olla nuori, mutta politiikassa hän on käynyt kovan opin. Kilttiä apupuolueen kirjuria merilappilaisesta ei varmasti saada.

Rinteen uskomaton vuosi alkoi sairastumisesta Espanjan matkalla viime jouluna. Nousu yli kahden viikon nukutuksesta vaalivoittajaksi ja pääministeriksi jää aikakirjoihin. Jalkatyön puutteesta Rinnettä on vaikea syyttää.

Nyt vain näyttää siltä, että nyrkkeilytermein puolustus jäi keskeltä auki. Pääministeri ottaa lukua, ellei ole jo tyrmätty.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomessa politiikan näyttämöillä touhuaa harjoittelijoita, heistä kaikilla ei ole riittäviä edellytyksiä yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, yksi heistä on Kulmuni.

Nyt tarvitaan uudet, ennenaikaiset eduskuntavaalit !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi Kulmuni vähän itkeä, sanat tuli yksitellen pakottaen ulos ja kuuntelija piti itse rakentaa niistä lauseen.
Ei ollut rohkeutta sanoa yhtään mitään, no guts, ei sovi puolueen puheenjohtajaksi
emmekä edes äänestänyt koko puoluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranskan kuningas Ludvig XIV sanoi ”Valtio olen minä” (État c'est moi). Antti Rinne taitaa ajatella "Hallitus olen minä". Itsevaltius on ikävä tauti.

Postijupakassa Rinne lausui eduskunnassa "Minun hallitukseni ei salli työehtojen heikennyksiä!". Hyvä näin tässä tapauksessa, mutta jotenkin hallitustaipaleen varrella on vahvistunut käsitys, että Rinne laukoo lonkalta pelkkiä omia mielipiteitään, joista ei ole muistanut keskustella hallituskumppaniensa kanssa. Hän ottaa tilan hallituskumppaneiltaan. Tästä ei kukaan poliitikko pidä.

Hallitus on käytännössä kaatunut jo. Taitaa tulla uudet vaalit. Kansanrintama ja punamulta on haudattu pitkäksi ajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudet vaalit ! Nykyinen eduskunta kinaa koko ajan eikä asiallisesta politiikan teosta ole tietoakaan. Nyt riittää tämä tyhjänpäiväinen nokittelu. Suomen kansa tahtoo uudet eduskuntavaalit, uudet politiikan tekijät täytyy valita. Vahinko, että Santeri Alkion perustama maaseudun puolesta puhuva poliittinen puolue jää uinumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä nyt on oikein kysymys? Muuta kuin Postin työntekijöiden tapaus? Outoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännäksi menee! Käyttääköhän Antti "Moskovan korttia" vai riittääkö selkäranka erota niin kuin mies ainakin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi että Rinne antoi Paaterolle potkut. Olisi riittänyt, että Rinne itse väistyy ja Paatero olisi voinut jatkaa. Rinne on ollut Postin TES-asioista tietoinen jo kuukausia ja uhrasi Paateron turhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti unohdit sen oleellisen asian, että pääministeri on valehdellut eduskunnassa. Siitähän tässä on kysymys ja siksi luottamus on mennyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
15:12
Poliisi: Kulkue ja mielenosoitukset voivat ruuhkauttaa liikennettä itsenäisyyspäivänä Oulussa
108
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image