Kotimaa

Näkökulma: Millainen Hoosianna kajahtaa tänään pääministeri Antti Rinteelle? Keskustan Katri Kulmuni on nyt kovan paikan edessä

Keskusta ja puheenjohtaja Katri Kulmuni ovat avainasemassa siinä, miten kriisiytyneelle hallitukselle ja pääministeri Antti Rinteelle käy. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 1.12.2019 12:20 | Päivitetty 1.12.2019 12:22
Anita Simola

Keskusta voi nyt pyörittää pääministeriä ja tarvittaessa kostaa Jäätteenmäen lähdön. 

Anita Simola

Samaan aikaan kun kirkkokansa veisaa Hoosiannaa ensimmäisen adventin kunniaksi, hallituspuolueiden puheenjohtajilla ja etenkin keskustan Katri Kulmunilla on edessään tehtävä, jolla voi olla kauaskantoiset seuraukset.

Hallitusviisikon johdon on määrä kokoontua tänään pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan. Siellä puidaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) asemaa viime päivien monimutkaisen postivyyhdin seurauksena.

Löytyykö sitä luottamusta, vai eikö sitä löydy?

Pääministeri vieraili lauantaina Oulussa. Omiensa piirittämänä hän vaikutti luottavaiselta. Hän kertoi, ettei aio erota. Opposition, eli kokoomuksen ja perussuomalaisten vaatimuksia hän piti osana politiikkaa.

Totta, opposition lauteilta voi vaatia vähän mitä tahansa, mutta tänään asiaa setvitään hallituskumppaneiden kanssa, ja se voi olla totinen rasti. Kumahtaako pääministerille lähtöpassit?

Jos kävisi niin, että luottamusta ei Rinteelle enää löytyisi, jäisi hän Suomen historiaan vain puolen vuoden pääministerinä. Se on lyhyt aika, kun ottaa huomioon, että Rinteen puheenjohtajuutta ja sittemmin pääministeriyttä pohjustettiin ay-liikkeessä vuosikaudet.

Huolellinen työ sai palkintonsa, kun Rinne rökitti niukasti Jutta Urpilaisen aikoinaan Seinäjoen puoluekokouksessa.

Surkuhupaisaa ay-liikkeen kannalta olisi se, jos Rinteen kausi päättyisi postipakettien lajittelijoiden työsopimuksesta seuranneeseen kriisiin.

Keskustan syyskuussa valitsema tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni ei ole toistaiseksi saanut reivattua puolueen kannatusta nousuun. Muutoinkin hän on ollut melko näkymätön.

Mahdollisesta ministerikierrätyksestä ja hänen siirtymisestä hallituksen kakkossalkun haltijaksi eli rahaministeriksi ei ole kuulunut mitään.

Nyt Kulmuni saa maistaa, miltä tuntuu olla vallan kahvassa. On pitkälti keskustasta kiinni, miten Rinteen käy.

Kun hallitus oli muodostettu, moni keskustalainen riemuitsi vahvan punamullan nimeen. Nyt alkaa tapahtua, nyt toteutamme perinteistä, pientä ihmistä huomioivaa punamultapolitiikkaa. Toistaiseksi tästäkin näytöt ovat vielä vähissä.

Keskusta sai hallitusneuvotteluissa läpi sananlaskun mukaan kymmenen kaunista, yksitoista hyvää. Jos puolue antaa täyden tukensa Rinteelle, keskustan vaatimuslista voi kasvaa edelleen hallituksessa. Tulossa on nippu nimityksiä, joihin omaa ehdokasta on helpompi ujuttaa.

Siinä missä keskusta on mukana toteuttamassa Rinteen näköistä ay-politiikkaa, saa sdp toteuttaa keskustan näköistä aluepolitiikkaa. Mitään ei anneta ilmaiseksi, ei varsinkaan politiikassa.

On myös hyvä muistaa, ettei Kulmuni veteli naruja yksinään. Kokematonta puheenjohtajaa sparrataan taustalta voimakkaasti. Nimiä mainitsematta neuvojien nimilista on vakuuttava.

Poliitikot ovat siitä harvinainen ryhmä, että he voivat unohdella itselleen hankalat asiat hyvinkin nopeasti, mutta tietyt asiat pysyvät pitkään muistissa kuin norsuilla ikään.

Sosiaalisessa mediassa kiertää valokuva kuuluisasta lapusta, joka kiikutettiin demariryhmästä keskustaan kesällä 2003.

Kyse oli silloisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen (kesk.) luottamuksesta.

Ryhmänjohtaja Jouni Backman (sd.) kirjoittaa keskustalle seuraavasti: Sdp ei voi jäädä enää odottamaan ratkaisuja ensi viikkoon. Tänään tultava selvä ilmoitus pääministerin vaihtumisesta. Eduskunta voitava kutsua koolle jo nyt ensi tiistaiksi.

Muuten kuten keskusteltu eli lyhyen kaavan mukaan vain pääministerivaihdos, ei muita muutoksia. Piste.

Loppu on historiaa. Jäätteenmäki lähti ja tilalle nousi Matti Vanhanen (kesk.) puolustusministerin pallilta.

Tämä tapaus on hiertänyt osaa keskustaväestä näihin päivin asti. Jos ei muualla niin ainakin Pohjanmaalla.

Vaakakupissa on siis paljon. Jos keskusta ja sen vanavedessä vihreät nostavat peukkunsa pystyyn, hallitus jatkaa, mutta ei läheskään vastasyntyneen puhtoisena, eikä luotisuorana.

Kun epäilyksen siemen on kylvetty, ei sitä enää saa kitkettyä pois.

Kirjoittaja on Lännen Median politiikan toimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (121)

Eduskunta on nykyisin vain työttömien temmellyskenttä ja siitä maksetaan palkkaa.

Luottamus on mennyttä aikakautta.
Uudet vaalit !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne ja hallitus onnistui estämään työehtoshoppailun Postissa - sen mallin, jolla kaikkien suomalaisten palkansaajien palkkaa olisi voitu alentaa vaikka saman kohutun 40 %.

Nyt nähdään tukeeko Keskusta hallitusta vai palkkojen puolittamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian läpinäkyvä väistöyritys... :)

Tässähän oli kyse pääministerin sekaantumisesta työmarkkinaneuvotteluihin ja valehtelusta eduskunnalle. Lisäksi suosittu demarien naispoliitikko heitettiin bussin alle pääministerin kasvojen pelastamiseksi.

Antti Rinteestä on jo tullut demareille melkoinen rasite. Tulevat gallupit sinetöivät tämän entisen ay-jyrän kohtalon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse asiassa tässä on kyse edellisen hallituksen toimintamallilla kulkeneiden Postin hallituksen ja omistajaohjauksen oikeistomielisten virkamiesten yhteentörmäyksestä uuden hallituksen periaatteisiin.

Eli pähkinänkuoressa: Sipilän oikeistohallitus halusi pistää Postin "pörssikuntoon" polkemalla palkat ja työehdot maan rakoon sekä jakamalla johdolle avoimella kädellä "kahisevaa". Tämä ei ollutkaan uuden hallituksen visio, ja aikeet torpattiin, joten nyt on aloitettu mittava lokakampanja hallitusta vastaan. "Puolueeton" (=EK-mielinen) lehdistö tietty vouhottaa mukana onnensa kukkuloilla ja keräilee siinä samassa klikkauksia (=rahaa) kohuotsikoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeassa olet. Tämä päättynyt postinäytös oli seurausta Sipilän hallituksen toimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittu naispoliitikolla on myös erilaiset jauhot pussissaan. Ei luottamusta Paaterolle eikä Kulmunille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vappusatanen ja kertakorvaus siirrosta halvempaan työehtosopimukseen! Heh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulla ratkaisijan avaimet, osaako pelata korttinsa oikein. Rinne on pelannut itsensä ulos omilla toimillaan, yksinvaltaisena hallitsijana. Valtioneuvosto on kolleegio, joka yhdessä päättää tärkeimmät asiat. Vähintään merkittävät päätökset on tehtävä hallituspuolueiden puheenjohtajien yhteisellä päätöksellä. Näin ei Rinne toimi, hän päättää yksin ja muut totelkoot päätöksiä. Näinhän Rinne kertoo toimivansa. Paatero ei totellut Rinteen mukaan häntä. Muiden puolueiden puheenjohtajanaisten pitää myös totella, eikä ryhtyä rettelöimään hänen kanssaan. Naisen paikka politiikassa osoitetaan nykyisessä hallituksessa todella konkreettisella tavalla, alistu äijäfeministille. Jos tämä meno jatkuu nykyisessä hallituskokoonpanossa, voivat naiset heittää haaveensa politiikanteossa kankkulan kaivoon sekä erota omista puolueen puheenjohtajan tehtävistä joukolla. Hekin siinä tapauksessa osoittavat olevansa kyvyttömiä hoitamaan puolueen puheenjohtajan tehtäviä. Tämä olisi häpeä koko Suomen naisille .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Jaa, minä tykkään, ettet sinä ole mikään kuningas, vaan yksi styranki."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihme vouhotusta taas ja tosi "nokkelasti" olet vielä tämän sukupuolikysymyksen keksinyt asiaan ymppäämään. Hyvinhän hallitus on pienen ihmisen puolta pitänyt, mitä nyt kepu jarruttaa esim. verokysymyksissä. Aivan eri planeetalta on tämä nykytoiminta näin pienipalkkaisen näkökulmasta kuin tuon edellisen kyykyttäjäporukan.

Yllättävän paljon löytyy näemmä sitä porukkaa, jonka mielestä orjapalkalla tehdyt yötyöt ovat ihan hieno homma. Epäinhimillistä sakkia, sanon ma!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustapuolueen gallup kannatuksella ei juhlita. Muuten Kokkomus tulee ja syö kaikki päineen ja häntineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän ne läpi menevät tavoitteet mahtavatkaan olla?

Maakuntavouhotus ainakin on jo käytännössä ajettu alas muutamien kepun maakuntasatraappien tahoilta. Taistelu keskuksien tuomista hedelmistä saa kunnat taistelemaan verisesti keskenään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katri Kulmunin on sanottava jyrkkä Ei Rinteen toiminnalle ja keskustan lähdettävä hallituksesta !
On vihdoinkin aika saada Suomeen demokratia ja äänestäjien äänien arvo takaisin.
Ei koskaan enää SDP tä hallitus vastuuseen.
Suomi luisuu pois hyvinvointi valtiosta täydelliseen kaaokseen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porvari hallitukset tehneet velkaa yli 50 miljardia. Todella kallista veronmaksajille. Se on sitä kok/kesk politiikkaa. Jottei totuus unohtuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porvarihallitukset (yhdyssana) ovat toimineet sellaisissa suhdanteissa, joissa velanotto on ollut välttämätöntä. Noususuhdanteessa kun nyt ei kannata velkaantua, mutta SDP keskittyy haukkumaan muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demarit hallituksessa ollessaan aikaan saaneet tilanteen, jossa seuraava hallitus aina joutunut pesänselvittäjäksi. Jos minä tuhlaan rahani ja sinä jousut ottamaan velkaa minun takiani, sinun logiikallasi sinä olet syyllinen , en minä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (121)

Uutisvirta

138
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
63
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
29
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
25
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image