Kotimaa

Näkökulma: Maakunnan sulkeminen on vaikea rasti – avoimia kysymyksiä on vielä läjäpäin

Sanna Marinin johtamalla hallituksella on edessään paljon vaikeita päätöksiä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 25.3.2020 17:02
Anita Simola

Työliikenne, valvonta, poliisin resurssit, kakkosasunnot ja liikkumisen perusoikeus. Hallitukselle on tulossa hikinen ilta.

Maakuntalaulussa maalaillaan, että Uusimaa on Suomen kruunussa helmi kirkkahin. Pian se on myös eristetyin.

Hallitus kokoontuu keskiviikkoiltana jälleen yhteen ja tavoitteena on saada aikaan ratkaisut, joilla se saa suljettua Uudenmaan.

Tehtävä on hankala. Tiistaina pääministeri Sanna Marin (sd.) oli aidosti tyytyväinen siihen, että työ- ja elinkeinoministeriöstä saatiin puserrettua ulos esitys, joka sulkee ravintolat, kahvilat ja yökerhot mahdollisesti jo lauantaina.

Kokonaisen maakunnan eristäminen on monta astetta vaikeampi harjoitus.

Yksityiskohtia on auki kasapäin.

Ensiksi pitää päättää, rajoitetaanko Uudellemaalle tulevien sekä sieltä pois lähtevien liikkumista. Todennäköisesti molempia. Eihän olisi järkevää, jos kaista olisi auki toiseen suuntaan.

Olisi mielenkiintoista seurata, millaiset autovirrat lähtevät pääkaupungista viikonloppuna ennen rajoitusten voimaantuloa. Veikkaan, että talviasuttavat mökit alkavat täyttyä, elleivät ole jo täyttäneet. Etätyötä voi tehdä ympäri Suomen.

Työntekijöiden liikkuminen on iso kysymysmerkki. Uudellamaalla käy paljon ihmisiä töissä maakunnan ulkopuolelta. Miten heidän matkustamistaan rajoitetaan vai rajoitetaanko lainkaan?

Kriittisten alojen työntekijöiden liikkuvuutta tuskin voidaan rajata. Olisihan varsin kummallista, jos Uudenmaan ulkopuolella asuvat terveydenhuollon ammattilaiset eivät pääsisi töihinsä.

Yrittäjille korona on ollut jo pitkään painajainen. Varsinkin yksinyrittäjät ovat avautuneet ahdingostaan.

Palavereja on jouduttu siirtämään, uusien asiakkaiden hankinta on jäissä ja epävarmuus koko firman pystyssä pysymisestä kalvaa.

Jos ja kun Uusimaa sulkeutuu, ongelmat lisääntyvät. Pelkät skype-kokoukset eivät pelasta kassatilannetta. Lisäksi koronakriisi aiheuttaa epävarmuutta yksinyrittäjien palveluja ostaville. Kaikkea mahdollista pyritään lykkäämään hamaan tulevaisuuteen.

Eipä ole helppoa niilläkään perheillä, jotka joutuvat asumaan työnsä takia kahdella paikkakunnalla. Moni käy Helsingissä tekemässä työviikon ja palaa viikonloppuna ykköskotiinsa. Miten he voivat jatkossa sukkuloida työn ja kodin välissä? Vastauksia tarvitaan.

Hallituksen lisäksi eduskunnan perustuslakivaliokunta on kovilla, kun se joutuu miettimään valmiuslain asetuksen muuttamista. Ihmisen liikkumisvapaus on kirjattu perustuslakiimme yhtenä perusoikeutena.

Jos Uusimaa eristetään, miten niskuroivia kansalaisia rokotetaan? Onko pääväylille tulossa tietullit? Miten pitää todistaa, että matka on välttämätön?

Poliisin resurssit eivät riitä valvomiseen. Tämä on todettu jo monen suulla.

Poliisi joutuu pyytämään virka-apua Puolustusvoimilta. Varusmiehiä saadaan onneksi nopeasti liikenteen valvojiksi. Ei ole poissuljettu sekään, että reserviläisiä tarvitaan mukaan talkoisiin.

Näiden hankalien yksityiskohtien toisessa vaakakupissa painavat kuitenkin varsin hyvät ja perustellut syyt.

Todetuista koronatapauksista kaksi kolmasosaa osuu Uudellemaalle. Kuolemantapauksia on todettu tähän mennessä kolme. Niistä kaksi on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Liikkumisen rajoituksilla halutaan estää viruksen massiivinen leviäminen. Jos tässä onnistutaan ja jos pahimmat ennusteiden madonkuluvat eivät toteudu, hallituksen linjaukset saavat tuen ja myöhemmin kiitoksen. On hyvä muistaa, etteivät uusimaalaiset ole yksin.

Rajoituksia on ympäri Eurooppaa. Jos siellä selvitään, niin eiköhän meilläkin.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihmisiä ei voi eristää! Siitä tulee liian kova lasku, kun mielenterveys alkaa pettämään. Jos eristetään, niin seurakuntien, järjestöjen, yhdistysten, kuntien ja kaupunkien liikenevä väki tulisi ohjata auttamaan eristyksessä olevia, soittamaan heille, ottamaan skype-yhteyksiä jne. Lapsiperheille on pakko jakaa tukea, kysyttävä miten voivat. Muuten lasku tästä korona-ajasta tulee todella kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Neuvostoliitossa ollut vastaavia liikkumisrajoituksia? Helppo juttu, toteutetaan vain Vasemmistoliiton puolueohjelma, eiköhän sieltä löydy valmis resepti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eristäminen on jo nyt pahasti myöhässä. Tauti leviää eri puolilla maata. Todetuilla tartunnoilla, joita raportoidaan, ei ole vertailukohtaa todellisuuteen. Testattavaksi ei pääse kuin riskiryhmään kuuluvat. Todellisten tartuntojen määrä on kymmeniä kertoja ilmoitettua suurempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudenmaan eristäminen 3-4:ksi kuukaudeksi on sulaa hulluutta, kun kuitenkin tiedetään, että tauti vähitellen leviää koko maahan. Vahingot, jotka tällä toimenpiteellä saadaan aikaan ,ovat huimasti suuremmat kuin koronaviruksen aikaansaamat. Enkä tarkoita vain taloudellisia vahinkoja vaan myös sitä, mitä eristäminen tekee ihmisille. Moni ei pääse läheistensä tai ystäviensä luo, eikä esim.

mökillensä. Jo nyt kun 70+-ikäiset on suljettu asuntoihinsa, monet yksinäisyyteen, on alkanut ilmetä vakavia ongelmia ihmisten mielenterveydessä.Vai luuleekohan joku, että syyttömän ihmisen määrääminen kotivankeutta vastaaviin oloihin sujuu noin vain.Väkisin tulee mieleen, että tämä koronahysteria on nuorempien sukupolvien kyvyttömyyttä tajuta ihmisen rajallisuus, kuolevaisuus.Kun tässä itse on elänyt aasialaisen aikana (2 miljoonaa kuolonuhria maailmassa), sairastanut honkgongilaisen(noin miljardi sairastunutta maailmassa), tullut pelotelluksi aidsilla, sikainfluenssalla, sarsilla, ebolalla, hullun lehmän taudilla ja mitä kaikkea niitä on ollutkaan, ei todellakaan voi tajuta tätä kaikki kohtuuden rajat ylittävää koronapaniikkia
.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos testauskapasiteettia kasvatettaisiin, voitaisiin siirtyä täsmäeristämisiin ja täsmäkaranteeneihin. Talouskin pyörisi. Esimerkiksi EVA:n pääekonomisti Sanna Kurronen kirjoittaa tästä hyvin. Testauskapasiteettia Suomesta löytyisi, jos sitä haluttaisiin käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
124
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
20
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image