Kotimaa

Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin il­mas­to­tais­te­lus­sa – mus­ta­val­koi­nen päätös nostatti mus­ta­val­koi­sen keskustelun

Naudanlihan käyttö loppuu Helsingin yliopiston Unicafe-opiskelijaravintoloissa. Annostelija Simo Matikka teki töitä Unicafen Kaivopihan ravintolassa torstaina. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 18.10.2019 7:00
Virpi Niemistö

Naudanlihan käyttö loppuu Helsingin yliopiston Unicafe-opiskelijaravintoloissa. Päätöstä seuranneessa kiittelyn ja kauhistelun ilmapiirissä asioiden mittasuhteet ja vaikuttavuus uhkaavat jäädä varjoon, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Virpi Niemistö.

Mustavalkoiset päätökset ja esitykset poikivat mustavalkoista keskustelua.

Näin kävi kun Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama Ylva-yhtiö ilmoitti tällä viikolla lopettavansa naudanlihan tarjoamisen Unicafe-opiskelijaravintoloissaan. Toteamus sopii myös kaupunginvaltuutettu Otto Meren (kok.) hiljattain tekemään ehdotukseen luopua kokonaan maidon tarjoilusta Helsingin kouluissa, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa.

On luonnollista, että itse kukin tekee sellaisia ratkaisuja, jotka ovat omalta kannalta kaikkein näppärimpiä ja monesti edullisimpiakin. Myös asioiden vastustukseen liittyy usein läheisiä sidonnaisuuksia.

Tässä kiittelyn ja kauhistelun ilmapiirissä asioiden mittasuhteet ja vaikuttavuus uhkaavat jäädä varjoon.

Iso kaupunki ilman kivihiiltä

Toisin kuin viime päivien julkisesta metelistä voisi päätellä, ruuan osuus keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä on 20 prosentillaan pienempi kuin muiden elämän lohkojen. Sen edelle kirivät Sitran (2018) mukaan asuminen, rakentaminen ja rakennukset (33 prosenttia), muu kulutus (25 prosenttia) sekä liikenne ja matkailu (22 prosenttia).

Ruuan hiilijalanjäljestä punaisen lihan siivun on laskettu olevan reilu neljännes.

​Sitran lukujen mukaan kaukolämpö haukkaa ison osan asumisen hiilijalanjäljestä.

Enemmistö Helsingissä toimivan Helenin kaukolämmöstä tuotettiin viime vuonna kivihiilellä, kun esimerkiksi Tampereen Sähkölaitos ei käytä hitustakaan kivihiiltä kaukolämpöönsä. Turun Energiassa kivihiiltä kului vielä viime vuonna lämmön tuotantoon, mutta sen osuus on kuitenkin alle puolet kokonaismäärästä.

Ylva omistaa useita kiinteistöjä kivihiiltä ehkä jopa vuoteen 2029 asti tupruttavassa Helsingissä. Kaukolämmön toimittajaa on tosin vaikea valita.

Betonista valtavat päästöt

Malmin lentokentän muuttaminen asuinalueeksi on kuuma peruna pääkaupunkiseudulla. Jos jättihanke toteutuu, sen perustuksiin on laskettu tarvittavan maahan juntattavia betonipaaluja niin paljon, että yksistään jo niiden teosta koituu yli 350 000 tonnin (tuhat kiloa) hiilidioksidipäästöt.

Suomessa tuotetun naudanlihakilon hiilijalanjälki painettu joillakin tiloilla alle 15 kiloon hiilidioksidiekvivalenttia. Luonnonvarakeskus (Luke) on aiemmin laskenut naudan hiilijalanjäljeksi 25–50 kiloa.

Ylvan toimitusjohtaja ja viestintä- ja markkinointijohtaja matkustivat kesällä New Yorkiin YK:n kestävän kehityksen tapahtumaan. Finnairin päästölaskurin mukaan New Yorkin edestakaisten lentojen hiilidioksidipäästöt ovat yli 800 kiloa per henkilö.

Ylva ilmoittaa tasauttavansa väkensä lentopäästöt, mutta jos vastuullisuutta halutaan korostaa, eikö kannattaisi jättää kokonaan lentämättä ja lahjoittaa suoraan vähän enemmän esimerkiksi Afrikan metsitykseen?

Ilmastonmuutos ratkaistaan ulkomailla

Vai entä jos mustavalkoisuuden ja lamauttavien kieltojen sijaan keskityttäisiinkin siihen, mitä kaikkea Suomessa on ympäristöosaamisessa jo saatu aikaan ja siihen, miten tulevaisuudessa ollaan vielä parempia? Kannustettaisiin niin suomalaista ruokaketjua, rakennusalaa, energiantuottajia kuin liikennettäkin kehittämään tuotteitaan ja palvelujaan entisestään.

Tälle osaamisella olisi tarvetta ja myös kysyntää Suomen ulkopuolella, jossa ilmastonmuutos ratkaistaan.

Esimerkiksi maidon kanssa samoilla kauppojen hyllyillä olevat kaurajuomat voivat sisältää kauraa vain noin kymmenesosan raaka-aineista. Kaurapohjaisissa vispivalmisteissa kauraa saattaa olla lähes olemattoman prosentin verran.

Luken erikoistutkija Veli Hietaniemen mukaan tuotekehityspuolella on vielä tehtävää. Suomalaista kauraa riittää kyllä raaka-aineeksi.

Kasvillisuuden ja maaperän hiilinieluja kutsutaan tehokkaimmaksi ja halvimmaksi tavaksi poistaa hiiltä ilmakehästä. Suomalaisen maidon- ja naudanlihantuotannon nurmiviljely eroaa näin hyvällä tavalla maailmalla yleisestä soijan käytöstä.

Nurmipeltojen hiilensidontaa voidaan tutkimusten ja kokeilujen kautta yhä parantaa ja eläinten lannan sisältämää energiaa puolestaan hyödyntää entistä enemmän korvaamaan fossiilisia polttoaineita.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (169)

Minä olen ainakin väsynyt tuohon samaan naukumiseen ilmastosta ja lihan syömisestä. Eikö muuta enää löydy maailmasta. Mä laitan hevit soimaan niin tulee muut ajatukset päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa pitäisi jo näköjään lopettaa syöminen muuten maapallo tuhoutuu. Miksi ei sensijaan aleta vietä kehitysapua sinne missä pitäisi vähentää lasten lukumäärää. On etesvatuutonta että kurjuuteen tehdään vain lisää lapsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tykästyin pikkuhiljaa nimenomaa tuoreeseen kasvissapuskaan. Kalakin paistuu lisukkeena, ja liha. Kasviksia varmaan 90% ravinnosta jos leipäkin lasketaan. Ja potut (ei raakana). Ei ole kauan kun edellinen muoti oli joku karppaus, jossa ruisleipäkin taisi olla myrkkyä.
Pontimena on oma terveys, virkeämpi olo ruokailun jälkeen ja sapuskan tekemisen heleppous.
Vois vaikka suositella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lihansyönti on saanut mediassa liian suuren huomion. Lihansyönti on niinsanotusti "lähtenyt käsistä" ja lihansyöjiä arvostellaan heidän syömistottumuksistaan. Suomalaisten ruokailutottumus on aikojen alusta asti ollut "liha, kala ja myöhemmin kana". Ei se vaan kaikilta helposti onnistu se kasvisruoan syönti pelkästään, kun koko elämä on opetettu lihaa syömään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se välttämättä ole helppoa poiketa tottumuksistaan ja mukavuusalueestaan pois, totta puhut. Sitä voi kuitenkin hiljalleen opetella syömällä kasvisvaihtoehtoja aluksi vaikka silloin tällöin ja sitten säännöllisemmin. Ottaa ravintoloissa liha-aterian sijaan kasvisateria. Kaupoissa on koko ajan laajempi lihankorvikkeiden valikoima, joilla voi tehdä tuttuja ruokia korvaten lihaproteiinin kasvisproteiinilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä vaan ja tee kuten haluat, mutta mielestäni mustapippurilla ja merisuolalla maustettu kilon naudanfile päivässä vie nälän laakista ja on vaan niin paljon parempaa kuin kaninruoka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi morjens, mikä näkökulma. Jos ilmastolle ja ihmisterveydelle haitallisimman lihatyypin korvaaminen terveellisemmällä ja vähäpäästöisemmällä ruoalla on liian mustavalkoista, niin mikä sitten olisi tarpeeksi harmaansävyistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luovu maidosta - se on vain imeväisille. Ruokajuomaksi olutta - se ykkösolut on hyvääkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkääpä kerralla kunnon muutos. Ryhtykää syömään lunta ja juomaan vettä, niin omat henkilökohtaiset päästönne menevät aika vähiin jo vuorokaudessa. Ja viikon kuluttua ette tarvitse enää vessapaperiakaan, jonka valmistus on myös ilmastolle erittäin turmiollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vaan on kunnon kinkku joulun kohokoht jos vaan on varaa ostaa ja laittaa se uuniin ilman että tarvitsee pelätä ilmaston lämpenemistä vaan odottaa kinkun lämpenemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaukolämpö tuottaa co2 päästöjä poltettiin kattilassa sitten kivihiiltä, turvetta tai puuta. Ainoa keino vähentää kaukolämmön päästöjä on vähentää kaukolämmön kulutusta.

Eipä ole saanut lukea poliitikkojen esityksiä jolla vähennettäisiin kaukolämmön kulutusta. Olisiko syynä että kaukolämpö on kuntien rahasampo ja monopoli jota ei haluta rikkoa. Sama koskee myös jätteenpolttoa, poliitikot eivät tee päätöksiä jolla vähennettäisiin jätteiden määrää kun se romahduttaisi jätteenpolton kannattavuuden.

Niin kauan kun poliitikkojen vanhanaikainen jääräpäisyys jatkuu niin todellisia co2 päästöjen vähentämispäätöksiä ei tulla tekemään. Haittaveroja tietysti tulee lisää mutta niiden vaikutus vain kiihdyttää inflaatiota, päästöjä haittaverot eivät vähennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaukolämmön kulutusta ei voi vähentää kuin laskemalla kunkin kiinteistön lämpötilaa. Puu on sinänsä hyvä polttoaine, koska kaadetun puun sijalle istutetaan uusi taimi, joka alkaa sitoa menetettyä hiilidioksidia. Jätteen polttaminen on järkevää, koska niiden siJoittaminen kaatopaikalle tuottaa mm metaania, joka on huomattavasti ärhäkkäämpi kaasu kuin hiilidioksi. Jätelajikkeiden kierrättimisessä tulee vastaan niiden kuluminen, paperia voit kerrättää noin 4 kertaa. Lisäksi erilaisten vähäisempien lajikkeiden kierrättäminen vaatii enemmän energiaa kuin mitä niitä hyödynnettäessä saadaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaukolämpöä voi korvata tuulisähköllä, maalämmöllä ja aurinkoenergialla. Mikäli kaukolämpöä korvataan 30% uusiutuvalla energialla niin kaukolämmön päästöt vähentyvät 30%. Tietysti ensin pitäisi korvata kivihiili ja seuraavaksi turve. Mikäli tämän jälkeen vielä voidaan vähentää puun polttoa niin metsähakkuut vähentyvät.

Jäte pitäisi korvata 100% kierrätettävällä materiaalilla tai muulla tavalla vähentää jätteen syntymistä. Suomessa on kierrätetty pulloja vuosikymmeniä ja järjestelmä on loistava, samanlainen järjestelmä voisi olla olemassa myös muille elintarvikepakkauksille. Kierrätyksessä voidaan käyttää uusiutuvaa energiaa jolloin energiankulutus ei ole suuri ongelma.

Muovin kierrätyksessä tehdään innovaatioita jossa muovia voidaan kierrättää. Hölmöä tässä on että ensin valmistetaan muovipakkaus joka käytön jälkeen "sulatetaan" ja "puristetaan" takaisin samanlaiseksi muovipakkaukseksi. Olisiko fiksumpaa valmistaa kestopakkaus jota voidaan käyttää uudelleen. Tämä kierrätyksen hölmöys ja fiksuus on hyvin pitkälle poliittinen ongelma ja päätöksen tekeminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonkos kuluu pesuainetta ja vettä? Osa rasvasta ja muusta möhnästä jää muovipakkaukseen kiinni, milläs se saadaan muovin sisältä pois?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskekaapa maapallon ihmisväestö yhteensä ja sitten verratkaa suomalaisten määrään, niin alkaa tämä suhteellisuus tulla ilmi. Uskomatonta tämä suomalaisten lyöminen tällä ilmastosaissella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruokavalinnat tehdään terveys ja mielytys edellä eikä ilmasto.
Ilman saastuttaminen ja siten myös ilmastonmuutoksen pahentaminen on lopetettava ensimmäisiksi raskaasta liikenteestä ja energiantuotannosta, jotka ovat jättimäisten yritysten käsissä ja siksi vain pakottavalla lainsäädännöllä muutettavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys ei ole siitä, että iso yritys omistaa jotakin. Kysymys on siitä, että sinä ja minä olemme valmiit maksamaan enemmän vaihtoehtoisista ratkaisuista. Raha ratkaisee lopulta nämä ympäristövalinnat. Miksi muutoin n. 75 pros koko maapallon energiasta tuotettaisiin fossiilisillä polttoaineilla. Siksi, että se on halvinta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (169)

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image