Kotimaa

Näkökulma: Kohutussa ul­ko­mi­nis­te­riös­sä tehtävä voi vaihtua tiuhaan – näin urakehitys poikkeaa muista mi­nis­te­riöis­tä

Valtiosihteeri Matti Anttonen, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja alivaltiosihteeri Pekka Puustinen kommentoivat ulkoministeriön al-Hol-kantaa keskiviikon tiedotustilaisuudessa. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 15.12.2019 9:30
Virpi Niemistö

Moniin ulkoministeriön työpaikkoihin on mahdollista määrätä virkamies ohi hakuun ilmoittautuneiden. Ministerillä on sormensa pelissä monissa ministeriön henkilövalinnoissa.

Ulkoministeriössä (UM) Helsingin Merikasarmilla kipunoi taas. Nyt al-Hol-jupakan yhteydessä esille ovat nousseet ministeriön huono ilmapiiri ja jopa pelko. On kohistu konsulipäällikön mahdollisesta syrjäyttämisestä tehtävästään.

Moni muistaa lähihistoriasta esimerkiksi Suomen Tukholman suurlähettilään siirron häirintäepäilyn vuoksi.

Yleisura tarkoittaa siirtoja ja ulkomaankomennuksia

Ulkoministeriön työpaikkojen erityispiirre muihin ministeriöihin verrattuna on yleisura, mikä tarkoittaa vilkasta tehtäväkiertoa, mikä taas voi aiheuttaa epävarmuutta tulevasta. Löytyisikö tästä järjestelmästä syitä ilmapiiriongelmiin?

Huomattavaa myös on, että yhden poliittisesti valitun henkilön eli ministerin valta ulottuu moniin henkilövalintoihin.

Yleisuralla virkamiehet siirtyvät omassa virassaan pysyen tehtävästä toiseen. Tähän kiertoon kuuluvat ministeriön lisäksi edustustot eri puolilla maailmaa.

Myös ulkoministeriön johtotehtävät ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta näitä yleisuran tehtäviä. Niihin ilmoittaudutaan sisäisessä ilmoittautumismenettelyssä.

Lain mukaan ulkoasiainneuvos, lähetystöneuvos, ulkoasiainsihteeri, hallinnollinen ulkoasiainsihteeri, avustaja ja hallinnollinen avustaja ovat määrättäessä velvollisia virassaan siirtymään toiseen tehtävään ja toiseen virkapaikkaan ulkoasiainhallinnon organisaatiossa.

Ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhe kertoo, että tehtäväkierrossa periaatteena on, että virkamiehet palaavat yhden tai kahden ulkomaankomennuksen jälkeen Suomeen ennen seuraavaa ulkomaankomennusta.

Lähetystöä johtavan suurlähettilään tehtävässä palvellaan noin neljä vuotta.

Valitsijoilla suuri valta

Kun sisäinen pyöröovi pyörii vilkkaasti, henkilöitä virkoihin ja tehtäviin valitsevat käyttävät suurta valtaa yksittäisiin henkilöihin.

Tämän vallankäytön mahdollisuutta ulkoministeriössä vahvistaa se, että yleisuran tehtävään voidaan valita ja määrätä myös virkamies, joka ei ole ilmoittautunut hakemaan sitä.

Ministeriön ylimpään virkamiesjohtoon eli apulaisosastopäällikön, osastopäällikön, palvelualueen päällikön, alivaltiosihteerin tai valtiosihteerin pesteihin määräysvalta on valtioneuvostolla, jolle ministeri näkemyksensä perusteella esittelee valinnan.

Konsulipäällikkö rinnastuu osastopäällikön kanssa.

Suurlähettiläiden valinnassa ministeriön virkamiesjohdosta koostuva niin kutsuttu avainryhmä käsittelee asiaa ja tekee haastatteluja harkintansa mukaan. Sen jälkeen ulkoministeri käy konsultaation presidentin kanssa. Presidentillä on edustuston päällikön ja kiertävän suurlähettilään tehtävien lopullinen määräysvalta.

Yksikön päällikön tehtäviin määrää ulkoministeri.

Myös poliitikot koukanneet edelle

Takavuosina pakkaa sekoittivat vielä tapaukset, joissa ulkoministeriön virkamieskunnan ulkopuolelta tuleva poliitikkotaustainen henkilö rekrytoitiin suoraan suurlähettilääksi.

Tämä on Rouhen mukaan mahdollista, jos valtioneuvosto myöntää asianomaiselle erivapauden viran kelpoisuusvaatimuksista.

– Tällaisia yksittäisiä nimityksiä on historiassa ollut harvakseltaan, viime vuosina ei ollenkaan. Jari Vilénin tapaus taitaa olla viimeisin.

Erivapaussäännökset koskevat koko valtionhallintoa.

MAINOS

Kommentoi

Tämä on aika iso ja rahaa vievä organisaatio tämä Ulkoministeriö, siinä olisi valtiolle hyvä säästökohde. Suomihan kuuluu EU:iin ja voi kevyellä ministeriöllä noudattaa samaa ulkopolitiikkaa kuin muutkin, itsenäistä ulkopolitikkaahan suomella ei enää ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnostavaa kuulla. Tämä selittänee sen, miksi siellä on toimittu niin kuin on toimittu. Ja jos ministeriössä näkyy vielä edellisen ulkoministerin kädenjälki, on helppo ymmärtää, jos on ehkä tarvetta vähän uudistaa kuvioita. Niinhän on aika tehty ministerin vaihtuessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkoministerin vaihtaminen tässä tilaa on paras vaihtoehto. Kaksi onnetonta tunaria ministerinä peräkkäin Soini ja Haavisto. Haavisto on aikaisemmin tuhonnut suomalaista omaisuutta myymällä alihintaan sähkövrkon Carunalle. Nyt tämä Isis juttu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että myi alihintaan. Vähemmän ( paljon) maksettavaa sähkönsiirtomaksussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku vielä kehuu Haaviston toimintaa, niin paljastaa kyllä mihin puolueeseen kuuluu.
Ei sen kieronpaa ja selittelevämpää Ulkoministeriä eikä myöskään Sisäministeriä meillä ole ollut.
Kun edellinen Ulkoministeri Timo Soinin Ulkoministerin ura loppui,hän kehui kuinka hyviä virkamiehiä ulkoministeriössä on.
Siellä ei koko toimiaikana ollut tälläistä kähmintää kuin nyt.
Tämä jo selittänee Haaviston Johtamistavat ja Vihreiden itsekeskeisen ajattelun johon ei mikään muu ajattelu sovi kuin heidän oma malli.
On suorastaan pöyristyttävää,että tuollainen Ulkoministeri kuin Haavisto saa toimia ja ajaa Suomen asioita.
Kun Presidentti Niinistökään ei ole pysynyt selityksissä mukana.
Hän kuitenkin Johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhdessä Hallituksen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamiehet tietävät, että kierto on mahdollista. Armeijassa kierto on pakollista. Ministereiden ei tule puuttua sovittuihin asioihin, koska ministeri on
vain väliaikainen henkilö. Haaviston tulee miettiä rinteet, koska olet suorastaan valehdellut evakoinnista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamiesten ulostulot herättävät epäilyksiä poliittisista motiiveista. Mielestäni tässä kyseisessä asiassa virkamiehen valtus ja ulostulo olisi pitänyt suunnata eduskunnan oikeusasiamiehelle eikä iltalehteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei ole aikaisemmin ollut näin patologista valehtelijaa ulkoministerinä eikä sisäministerinäkään. Jotain tilanteesta kertoo virkamiesten ulostulot ja tietovuodot. Äärivihreät ministerit saivat painostettua poliisiylijohtajankin valehtelemaan. Presidenttikin hapuilee viestinnässään. Kansalaisten luottamus hallintoon on mennyt. Urho Kekkosen aikana olis määrättty uudet vaalit ja tunareilla olis myllynkivi kaulassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, Haavisto ei siis tehnyt mitään, mitä ei olisi ennenkin tehty UM:ssä? Vain media nosti siitä hirveän kohun, johon persut ja kokoomus yhtyi! Nyt sitten kerrotaan, mikä onkin aivan tavallista ja kuuluu asiaan UM:ssä? Mitä opimme tästä mediapelleilystä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittetäänkö tässä aloittaa valkopesu sille, että virkamiestä yritetään painostaa laittomuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näillä on hyvä palkka. Kuluttavat ostaen palveluita ja tuotteita paikallisilta yrityksiltä. Sillä se Helsinki pärjää. Lisäksi tulee vielä yhteisöverojen tilitys kunnalle firman pääkonttorin mukaan, niin hyvin mene kaupungille. Esimerkiksi Kesko tai Posti toimivat täysin valtakunnallisesti, mutta tilittävät yhteisöverot pääkaupunkiseudulle. Jo Suomen 10 suurinta yritystä maksavat enemmän yhteistöveroja kuin Helsinki maksaa valtionosuuksia. Näistä valtionosuuksista kehtaavat vielä valittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli nykyinen toimintamalli mahdollistaa virkamiehen painostamisen lakien ja/tai sopimusten vastaiseen toimintaan ja kieltäytymisen kostamiseen, se on lopetettava välittömästi. Hallitus ja eduskunta ovat sitä varten, että tekevät poliittisia päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:41
Haukkuminen, halventaminen ja nöyryyttäminen valmennuskeinoina raastavat – henkistä väkivaltaa käyttävä valmentaja voi aiheuttaa nuorelle ongelmia aikuisikään asti
18:28
Tero Mäntykangas nosti Sky Ounasvaaran ravintolan huipputasolle, nyt hän johtaa Laplands Hotelsin keittiöitä – "Inttikaverit lähtivät juhlimaan, mutta minä menin Pohjanhoviin kysymään, olisiko hommia" Tilaajille
16:58
Mira Kuisman luotsaama Kuortane näpäytti Kärppiä jo kolmannen kerran – "Se on mysteeri"
16:52
Mäkäräinen kiipesi takaa-ajossa 18 sijaa liippaisilla laduilla – "Joskus tollanen vähän vaikea hiihtoalusta aiheuttaa sen, etteivät jalat rentoudu kunnolla"
16:46
OLS hukkasi tilaisuutensa jääpalloliigassa, Botnia haki Oulusta voiton – "Taistelu playoff-paikoista menee todella tiukaksi"
16:39
Norjalaismediat: Suomalainen mies kuoli tuulivoimalatyömaalla työtapaturmassa Norjassa
16:31
Harryn ja Meghanin lähtö on täynnä spekulaatioita ja tietoja – Asiantuntija: "Tuoko tämä sitä rauhaa, jota he perheellensä haluavat?"
146
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
68
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
35
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
25
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
20
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image