Kotimaa

Näkökulma: Kohu puo­lus­tus­voi­main komentajan nimityksestä saa outoja piirteitä – aiemmin toi­mi­tus­mi­nis­te­ris­tö on voinut nimittää kenraaleita

Puolustusvoimain nykyinen komentaja Jarmo Lindberg ei hae jatkokaudelle. Spekulaatioissa hänen seuraajakseen on ollut esillä neljä varteenotettavaa ehdokasta. KUVA: Aleksi Poutanen
Kotimaa 14.3.2019 16:16
Anita Simola

Jos puolustusvoimain komentajan nimitys jää seuraavalle hallitukselle, niin kiirettä pitää, jotta koko ketju olisi uusissa tehtävissä elokuun alussa.

Kun Juha Sipilän (kesk.) hallituksesta tuli toimitusministeristö, niin heti alkuun nousi huoli siitä, miten käy tärkeiden nimitysten.

Viikolla uutisoitiin, että puolustusvoimain komentajan nimitys jää seuraavalle hallitukselle.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin linjauksen mukaan valtioneuvoston ratkaisuesitys komentajan nimityksessä ei ole rutiiniluonteinen tai juokseva asia, joka sisältönsä perusteella kuuluisi toimitusministeristön toimivaltaan ainakaan tässä vaiheessa.

Sen sijaan tiedusteluvalvojan virka voidaan täyttää toimitusministeristön voimin.

Linjaukset ovat alkaneet ihmetyttää puolustushallinnon ulkopuolellakin ja syystä. Mistä oikein on kyse, ja mitä tarkoittaa tässä vaiheessa -lausunto?

Vielä erikoisemmaksi asetelman tekee se, että aiemmin toimitusministeristö on voinut nimittää kenraaleita.

Ilta-Sanomissa muistutetaan, että neljä vuotta sitten keväällä toimitusministeristö hoiteli uuden merivoimien komentajan Veijo Taipaluksen nimityksen. Tasavallan presidentti nimitti hänet silloisen puolustusministeri Carl Haglundin (rkp.) esittelemänä.

EI tule mieleen, että tuolloin olisi käyty minkäänlaista keskustelua pelisäännöistä.

Kaiken lisäksi merivoimien komentaja aloitti virkakautensa tammikuussa 2016, joten kovin kiire nimityksellä ei olisi ollut.

Nyt tilanne on toinen. Nykyinen puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg väistyy elokuun alussa. Silloin pitäisi uuden ketjun olla remmissä. Näin ei välttämättä ole, tai ainakin tulee kova kiire.

Oman lonkeronsa jupakkaan toi gallupkuningas, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Hän toi esiin alkuviikosta mielipiteensä, jonka mukaan puolustusvoimien uuden komentajan nimitys vaatisi puolueiden välisen keskustelun, jotta esityksen takana olisi mahdollisimman laaja yhteisymmärrys.

Asia ei kuulu eduskunnalle, eikä ole koskaan kuulunutkaan.

Puolustusvoimain uusi komentaja oli määrä nimittää tässä kuussa.

Lindberg ei hae jatkokautta, vaikka hänellä ikänsä puolesta olisi ollut mahdollisuus.

Puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö on pelannut varman päälle nimityksissä.

Lännen Media kertoi aiemmin, että presidentti järjesti muutama viikko sitten kandidaateille henkilökohtaisia haastatteluja. Hän toimi samoin myös Lindbergin valinnan aikoihin.

Komentajakilvassa on ollut neljä varteenotettavaa ehdokasta.

He ovat pääesikunnan päällikkö Timo Kivinen, maavoimien komentaja Petri Hulkko, operaatiopäällikkö Eero Pyötsiä sekä strategiapäällikkö Kim Jäämeri. Kaikki ovat kenraaliluutnantteja.

Tästä nelikosta kärkikaksikoksi on valikoitumassa Kivinen ja Hulkko. Kivinen täyttää tänä vuonna 60 vuotta, Hulkko on häntä pari vuotta nuorempi. Käytännössä Kivinen ehtisi toimia komentajana lähes täyden kauden.

Viime päivien spekulaatiossa Hulkko olisi nousemassa askeleen edelle.

Molemmilla kenraaleilla on näyttävä urakehitys.

Kivisen puolesta puhuu se, että pääesikunnan päällikkyydestä on luontevaa siirtyä komentajaksi. Lisäksi hän on ollut nykyisen pestinsä takia paljon tekemisissä ylipäällikön kanssa.

Hulkon merkittävä työrupeama osuu vuosille 2008–2011, jolloin hän oli puolustusministerin sotilasneuvonantajana ministeriössä. Hulkko oli ensimmäinen uudessa tehtävässä. Tämän ansiosta hänellä on näkemys siitä, miten poliittiset prosessit etenevät. Tämä voi olla yksi merkittävä kannus nimitykselle.

MAINOS

Kommentoi

Meillä on toimitusministeriö, mutta hallitus ei ole hajonnut erimielisyyksiin ja nauttii edelleen eduskunnan enemmistön luottamusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoisinpa menettäneeni uskoni suomalaiseen sotilaskunniaan viimeaikaisten "harjoitusten ja järjestelyitten" aiheuttamien hämmentävien uutisten vuoksi. Yhtenä tärkeimmistä asioista on se tapa millä Suomeen solmittiin "isäntämaa sopimus", ja siinä ohessa suorittettu "piilo-natottaminen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta presidentti natotti julkisesti keväällä 2014 kutsumalla nato sotilaat provosoimaan naapurimaatamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naapuri kävi viipurissa eikä nähnyt mitään sotilaallista liikehdintää,sen vuoksi nimitykset kerkiää tehdä syksyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menneestä on sentään jotain opittukin, samoja virheitä ei aina ole tarvetta toistaa.
Hallinnonalan virheet ja puutteet on vuotaneet julkisuuteen epäillyt laittomuuksista kaikkien tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella järkyttävää, kun Antti Rinne luulee, että eduskunta voisi ratkaista Puolustusvoimien komentajan nimityksen. Heikot ovat miehellä tiedot hallinnosta. Eduskunnalla ei ole mitään sanomista tällaisissa nimityksissä. Saattaa olla seuraava hallituskausi sekava, jos Rinteestä tulee pääministeri. No, onhan hänellä hyvä neuvonantaja, kaikki asiat osaava ystävä Krista Kiuru, jos menee läpi vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotilasnimitykset eivät ole, eivätkä voi olla, poliittisia millään tavalla.
Puoluepukarit pitäkööt näppinsä erossa ja pysykööt lestissään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, miksi poliitikot ovat niin kiinnostuneita puolustusvoimien komentajan nimityksestä, kun aktiivipalveluksessa olevat ammttisotilaat eivät saa kuulua poliittisiiin puolueisiin, eikä ottaa julkisuudessa kantaa politiikkaan. Vai onko se poliitikoista mukavaa päästä tuotakin asiaa hämmentämään, samalla kun pääsee spekuloimaan olemattomalla tiedolla siitä montako Hornetin seuraajaa Suomen pitäisi hankkia ? Vrt. eilinen ensimmäinen puoluejohtajien vaaliväittely.

Puolustusvoimien komentajan tehtävä on toimeenpanna Puolustusvoimien laissa määrätyt tehtävät. Poliitikkojen, myös kansanedustajien sekä hallituksen ministereiden, tehtävänä on linjata Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Siinä on myös tasavallan presidentillä sanottavansa.

Eiköhän tuossa ole poliitikoillemme ihan riittävästi tehtävää, niin ettei tarvitsisi sekaantua sotilaallisiin yksityiskohtiin. Näihin ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisiin asioihin kantaa ottaminen vaatii muutakin kuin vauhdikkaita mutu-visioita ja idealismeja. Sotilaallista asiantuntemusta on kyllä poliitikoillemme saatavassa ihan riittävästi. Eturivin poliitikkommehan ovat myös käyneet valtakunnallisen maanpuolustuskurssin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puollustusvoimat toimi vaikka tämmönenki ropleemi o keksitty...komentoketjut on kuitenki olemasa jos vaikka "shit should hit the fan".
Peliä ja medialaukkaa vaan, pitäähä sitä lööppejä olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komentaja voidaan nimittää. Olen erittäin huolestunut siitä, mistä Rinteen näkemykset pulppuavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä aiheutti sekasorron. olisi vetänyt soten pois ja jatkanut rehellisesti vaaleihin asti. Ylimielisyys ei antanut periksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenraaliluutnantti Petri Hulkko on seuraava komentaja. Andy McCoy eli Antti Hulkko ja Petri Hulkko ovat serkuksia. Kaksi julkkista suvusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kauhulla muistellaan niitä yya aikoja jolloin piti kysyö NL ja suomen kommunisteilta kuka nimitetään. Nyt Rinne haluaisi palata samaa. Sipilä hoiti niin hyvin työnsä että sopii jos hän hoitelee nämä pikkuasiatkin kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tässä nyt joku ulkovalta postpoonaamassa tärkeää nimitystä ja sillälailla halvaannuttamassa Suomen raskaan toimintakykyä? Jos nimirys viivästyy uuden hallituksen muodostamisvaikeuksien myötä, niin tunteeko laki nimikettä toimituspuollustusvoimienpäällikkö? Komea ja pitkä nimike, ei mahdu hevillä nimilappuun, jos nimikin pittää saada siihen. Kommentoikaa laki puolustusvoimista talebaanit, jos ette kaikki ole komennuksella Erbilissä tai Mosulin liepheillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi se on uuden hallituksen esittää ja presidentti nimittää.Nykyinen sipilän toimitusministeriö ei ole saanut mitään kaksista aikaiseksi,saattaisivat tyriä tuonkin asian.Nykyinen puolustusvoimien komentaja ja alaisensa taitavat olla jäävejä tekemään mitään omien sotkujen vuoksi ja nykyinen sota...ei kun puolustusministeri on liian innokas sotimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää siksi, että nimityksen tekee presidentti. Perustuslain mukaan siten kuin lailla säädetään. Sotalaissa sanotaan komentajasta ja kenraalista, että "Presidentti tekee nimittämistä ja tehtävään määräämistä koskevan päätöksen valtioneuvostossa sen ratkaisuehdotuksesta."

Toimitusministeristöstä ei laissa mitään sanota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image