Kotimaa

Näkökulma: Ge­ni­taa­li­ku­vat ovat yksityisasia – perätön vihjaus henkilön syyl­lis­ty­mi­ses­tä rikokseen on rikos

Vaikka seksuaalinen kiinnostus rapistuisi ja katoaisi, suhteen aikana toisesta saadut intiimit tiedot kuuluvat edelleen yksityiselämän suojan piiriin.
Kotimaa 22.2.2020 13:24
Rebekka Härkönen

Kansanedustajan vuosien takaiset peniskuvat tuomittiin laajasti häirintänä, vaikkei kuvat vastaanottanut nainen puhunut häirinnästä. Kuvat eivät ole ongelma, mutta niiden käyttäminen ja näyttäminen voivat olla sitä, kirjoittaa oikeustoimittaja Rebekka Härkönen.

Tällä viikolla peniskuvat ovat joutuneet tuomiolle laajasti kahvipöytäkeskusteluissa ja sosiaalisessa mediassa. Moni on pikavauhtia irtisanoutunut peniskuvien hyväksyttävyydestä ja etenkin niiden lähettämisestä kenellekään.

Jutun kirjoittaja on toimittaja Rebekka Härkönen. KUVA: Joel Maisalmi

Tämä kaikki siksi, että erään klikkijutun syötti oli hattaramaisesta hataruudestaan huolimatta harvinaisen makoisa.

Tällä viikolla Seiska kertoi, että keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä aloitti kuusi vuotta sitten avioliiton ulkopuolisen suhteen baarissa tapaamansa naisen kanssa. Kärnä ei ollut tuolloin kansanedustaja.

Pariskunta ajautui intiimiin kanssakäymiseen kaksi kertaa, jonka jälkeen mies lähetti naiselle seksuaalissävytteisiä viestejä ja kaksi valokuvaa peniksestään. Lehden mukaan nainen piti viestejä ”piinaavina”.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kommentoi, että kaikki tekevät joskus tyhmyyksiä ja tuomitsi häirinnän.

Kansanedustaja pahoitteli elämässään tekemiään virheitä sosiaalisessa mediassa avaamatta sitä, kenelle pahoittelu oli osoitettu tai mihin virheet liittyvät. Mies ei osoittanut anteeksipyyntöä viestikumppanilleen ja kiisti syyllistyneensä minkäänlaiseen rikokseen.

Mitä tapahtui?

Jälkeenpäin ainakin mies toivoi lisää kohtaamisia. Nainen piti miehen kiinnostusta imartelevana mutta luonnehti sitä myös "piinaavaksi":

Nainen ei selventänyt, että tarkoittiko piinan positiiviseksi vai negatiiviseksi. Hän ei myöskään kertonut, missä määrin itse osallistui viestittelyyn ja kielsikö hän miestä ottamasta yhteyttä.

Miehen noustua kansanedustajaksi nainen näytti miehen intiimit viestit toimittajalle. Jutussa lehti oikeutti tietojen julkaisun viestien "piinaavuudella" ja sillä, että mies oli tapahtumien aikaan avioliitossa.

Sosiaalisen mediassa ja käytäväkeskusteluissa rikoksella vihjailu nielaistiin sujuvasti, ja monen mielikuvissa mies olikin äkisti häirikkö.

Häirintä on Suomessa rikos. Myös perättömän vihjauksen esittäminen henkilön syyllistymisestä rikokseen on rikos.

Penis on yksityisasia

Laki ei kiellä sukuelinten valokuvaamista.

Kuvien lähettäminen toiselle henkilölle voi rikoslain mukaan olla rangaistava teko, jos lähettävällä ja vastaanottavalla taholla ei ole yhteisesti hyväksyttyä sopimusta asiasta.

Seksuaalisuhde on lain mukaan yksityiselämän suojan piiriin kuuluva tieto. Sitä on taatusti myös valokuva toisen henkilön sukupuolielimistä, joten tällaisen kuvan näyttäminen ulkopuolisille voi olla rikos.

Peniskuvat eivät ole siis ongelma vaan se, miten niitä käytetään ja näytetään.

Sukupuoliyhteys muun kuin aviopuolison kanssa ei ole ollut Suomessa rikos enää yli 70 vuoteen. Suomen kaltaisessa liberaalissa maassa avioliitto katsotaan kuitenkin moraaliseksi sopimukseksi riippumatta siitä, mitä puolisot ovat suhteestaan keskenään sopineet.

Esimerkiksi yleisesti ajatellaan, että äänestäjillä on jostakin syystä oikeus tietää, onko kansanedustajalla avioliiton ulkopuolisia suhteita tai jopa lapsia.

Vapaata riistaa?

Etukäteen on vaikea tietää, kenestä elämä tekee jossakin vaiheessa jonkinlaisen pienen tai ison julkkiksen. Jos näin tapahtuu, nykyisillä julkisuussäännöillä meistä kenestä tahansa voi tulla vapaata riistaa.

Kauan sitten vaihdetut kuvat sukupuolielimistä voivat pongahtaa toimittajien näytöille ja otsikoihin. Mediassa ne voidaan kääriä paremman puutteessa vihjaileviin termeihin kuten ”piinaava” tai ”kiusallinen”.

Eikä tarvita kuin kymmenen minuuttia ja ensimmäinen tuomitsemisviettinsä villitsemän katuoikeuden ratkaisu on valmis: olet arveluttava ja epäilyttävä henkilö, syyllinen häirintään ja nimesi etuliite on ikuisesti penis tai pimppi.

 

MAINOS

Kommentoi

Jutussa on selvä rahastuksen maku. Vaikka itse en tuollaisia kuvia lähettäisi, enkä sellaisia haluaisi, niin kuitenkin kyseessä on ollut yksityinen viesti. Ei sellaisia lehdistölle anneta. Olisi voinut lähettää vastaviestin, että kokee tällaiset kuvat kiusallisiksi. Ei kuitenkaan niin kiusalliseksi, etteikö niistä voinut lehdille vuotaa. Vähän kaksinaamaista toimintaa viestien saajallakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herää kysymys onko tuollainen sukuelimiä esittelevä mies sopiva kansan edustajaksi jolta odotetaan arvokasta esiintymistä kaikissa tilanteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On olemassa myös lainsäädäntöä tämäntyyppiseen henkilöön menevään maalittamiseen. Ilman sitä kohdattaisiin monia ongelmia.

Suomi on muuttunut monessa suhteessa huonompaan suuntaan.
Ilmapiiri on kiristynyt ikävällä tavalla alle 10 vuodessa, sitten monin tavoin rauhallisempien aikojen. Johtajat voivat epäonnistua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Kärnän menettely on ollut sellaista, ettei sitä olisi pitänyt tehdä. Mutta jos kuvista kertonut henkilö on rahastanut asialla, on se moraalitonta.
Sitä on myös asian antaminen lehdistölle, kun on ollut suhteessa ao. kanssa. Toisen ihmisen saattaminen hankalaan tilaan silloin, kun ei ole rikollisesta toiminnasta kyse, ei ole oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai pimppi. Vagina kyllä olisi soveliaampi aisapari penikselle jos asialinjalla edetään.

Asiaa nyt enää on turha väännellä ja käännellä parhain päin. Näitä nyt tuntuu sattuvan ns paremmillekin poliitikoille niin nautitaan nyt uutisoinnin helmistä meille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessähän on vain sattumoisin miehen haaroissa riippuvasta ulokkeesta, jollainen on noin joka toisella ihmisellä. Niitähän on hieman eri näköisiä niin kuin keskisormiakin mutta ei mitään ihmeellistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiset "uutiset" myyvät, koska on olemassa ihmisiä, joita ne kiinnostavat. Itseäni ei voisi vähempää kiinnostaa, mitä Kärnä vapaa-ajallaan tekee, varsinkaan jos mitään rikosta ei ole tapahtunut. Suomi olisi parempi maa, jos ihmiset pitäisivät huolen vain omista asioistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siveellisyyssäännöt kuitenkin edellyttävät säädyllisyyttä ja toisten huomioon ottamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaakin harkita jo nuorena, mitä aikoo tulevaisuudessa tehdä.
Kaikki hölmöydet kaivetaan määrätyissä tilanteissa esiin ja niin pitääkin...jos nuoruudessa on tullu ut heiluttua vehkeet kourassa siellä sun täällä ja muutenkin täydessä pöllyssä, täytyy tietää että kansnedustajan, ministerin tai presidentin hommiin ei kannata hakeutua....no puolustajia varmaan löytyy, menneet on muka menneitä, mutta näin se ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä vaikuttaisi siltä, että hyvä tyyppi piti lynkata eriävien mielipiteidensä vuoksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:11
Talousviisaiden ryhmän puheenjohtajan neuvo yritysten pelastamisessa: Ostakaa edes silloin tällöin take away -ruokaa tai vaikka suomalainen kiuas
19:00
Näin oululaisyrittäjät ovat reagoineet koronaan: asuntoesittelyitä etänä, verkkokauppojen perustamista ja laajentuneita kotitoimituksia Tilaajille
18:31
Kotipuoti on Inarin Kaamasessa koko kylän keskus – puodinpitäjä Sonja Loponen jututtaa kävijöitä pidempään vähintään kerran viikossa Tilaajille
18:24
Kempeleen kunnanvaltuusto siirtyy etäkokouksiin
18:00
Pandemia teki Andrew Cuomosta poliittisen sankarin – rohkeimmat ehdottavat demokraattien presidenttiehdokkaan vaihtamista
16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla, kyydissä olleet pääsivät ulos omin avuin
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
66
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
31
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
23
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
20
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
16
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
15
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image