Kotimaa

Näkökulma: Ap­ril­li­hoi­ta­ja­mi­toi­tus, va­le­vap­pusa­ta­nen ja muut Rinteen vaa­li­lu­pauk­set – nyt älähti arvostettu ar­vioin­ti­neu­vos­to­kin

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on saanut opposition kimppuunsa. KUVA: Elias Lahtinen
Kotimaa 9.10.2019 17:25
Aki Taponen

Oppositio kävi tiistaina budjetin lähetekeskustelussa pääministeri Antti Rinteen (sd.) kimppuun syyttämällä vaalilupausten pettämisestä. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa naureskeltiin, että hallitus tullaan muistamaan aprillihoitajamitoituksesta ja valevappusatasesta. 

Vanhusten hoivan sitova henkilöstömitoitus tulee voimaan siirtymäajan jälkeen huhtikuun alussa 2023 vain kahta viikkoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja, jolloin päävastuu uudistuksen rahoituksesta jää seuraavalle hallitukselle. Vielä sdp:n ollessa oppositiossa hoitajamitoituksen toteutuksen piti olla parin tunnin juttu, kun lakiin lisätään yksi lause. 

No, lakiin henkilöstömitoitus tuleekin, mutta valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan julkisen talouden suunnitelmassa on tulevina vuosina rahoitus vain 1 300 hoitajan lisäämiseen. Mitoitus vaatisi 4000–5 000 hoitajaa lisää. 

Rinteen ennen vaaleja vappupuheessaan lupaama satanen puhtaana käteen alle 1 400 euron eläkkeisiin useamman vuoden ohjelmalla kuihtui ensi vuoden budjetissa takuueläkkeen viisikymppiseksi ja täyden kansaneläkkeen 34 euroksi. 

Kukaan ei oikeasti usko, että myös pieniä työeläkkeitä voitaisiin korottaa, kun työmarkkinajärjestöjen pitäisi löytää siihen keinot työeläkemaksuja korottamatta. 

Liike Nytin Hjallis Harkimon sanoin politiikan tekeminen on nykyään helppoa. Ensin luvataan maat ja mannut ja sitten otetaan lainaa ja toteutetaan osa lupauksista. 

Sori vain, opettajat 

Hallituksen paljon mainostamat kolmen miljardin euron tulevaisuusinvestoinnitkaan eivät opposition mukaan ole mitään oikeita investointeja, vaan lähinnä tavanomaisia menolisäyksiä esimerkiksi ammattikoulujen opettajien palkkaamiseen.

Sitä paitsi, kun nämä niin sanotut investointimäärärahat loppuvat vuoden 2022 lopussa, niin mitenköhän sitten esimerkiksi opettajille sanotaan, että sori vain, investointi tuli jo tehdyksi.

Koko termi tulevaisuusinvestointi vaikuttaakin hämäykseltä. Sen tarkoitus lienee synnyttää positiivisia mielikuvia ja hämärtää mielikuvaa siitä, että valtion omaisuuden myyntituloja käytetään tavanomaisiin käyttömenoihin. Jos se olisi velkaa, puhuttaisiin syömävelan ottamisesta. 

Hutiloiden laadittu 

Edes työttömyysturvan aktiivimallin purku ei näytä hallituksella sujuvan ilman vastoinkäymisiä. Siitä sovittiin ennen, kuin mallin työllisyysvaikutuksista saadaan tutkimustietoa. 

Keskiviikkona asiasta älähti lainsäädännön arviointineuvosto. Sen mukaan aktiivimallin purkua koskevasta lakiesitysluonnoksesta on vaikea hahmottaa, mitä ongelmaa sillä on tarkoitus korjata eikä luonnoksessa esitetä myöskään vaihtoehtoja purkamiselle. 

Hallituksen toimeksianto näyttää arviointineuvoston mukaan sitoneen virkamiesvalmistelua siten, että edellytykset vaihtoehtoisten ratkaisukeinojen arviointiin ovat heikentyneet. Arvovaltainen neuvosto suositteleekin, että esitysluonnosta korjataan ennen lakiesityksen antamista.

Hallitusohjelman mukaan työllisyysvaikutuksiltaan korvaavista toimista pitäisi olla päätetty, kun aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan. Vasemmistopuolueille purkaminen on kuitenkin ollut pyhä asia. 

Sen sijaan keskustalaiset lienevät tyytyväisiä arviointineuvoston kritiikkiin. Olihan aktiivimalli yksi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen opinkappaleista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (72)

Seuraan sen verran politikkaa ja nyky hallituksen toimia ja aktiivimallista poistetaan leikkuri rangaistus, joka on leikannut työttömien toimeentuloa tuntuvasti, vaikka ovat tehneet kaikkensa saadakseen työtä, siitä on tullut rangaistus.
Yhteiskunnan pitää järjestää aktiivitoimia ensin ja oltava tarjolla työpaikkoja joihin voi työtön hakea, jos ei osallistu ja ota tarjottua työtä vastaan, silloinhan on ennenkin tullut karenssi, ilman päivärahaa, edellinen hallitus keksi säästö leikkurin ja ennestäänkin pienituloisimmat siitä kärsii, itse ei voi mitenkään vaikuttaa, ei ole töitä, työttömyys ym. korvauksethan palaavat sata prosenttisesti takaisin valtiolle ja yrityksille, ei niillä rikastu kukaan.
Edellisen hallituksen työministeri on itse sanonut, että leikkuri oli suuri virhe, ei olisi pitänyt leikkuria laittaa, jos nyt virkamiesten aivokapasiteetti ei riitä sitä ymmärtämään, poistamaan ja sitten on kumma, oikeistolaisiahan he yleensä ovat.
Työttömien aktiivitoimia pitää lisätä nykyhallituksen mukaisesti, samoin mahdollisuutta saada tukityötä vaikka määräaikaisesti kunnilta ja valtiolta, esim sen pituinen, että pääsevät ansioon puhteutettuun päivärahaan ja nollauttaa sen, näin oli ennen, nyt porvarit on vieneet senkin, vain yksityiset hyötyy tukityöllistetyistä, jon kun määräajan ja sitten uusi tilalle ilmaiseksi!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Satanen eläkkeisiin useamman vuoden ohjelmalla kuihtui ensi vuoden budjetissa takuueläkkeen viisikymppiseksi ja täyden kansaneläkkeen 34 euroksi.
Kolme vuotta on asian hoitoon, ei voi kuin nauraa opposition luetun ja kuullun ymmärtämiselle.
84 euroa lisää kuukaudessa on iso raha näissä tuloluokissa.
Eduskunnasta on tullut naureskelijoiden ja päälle huutajien valtakunta, onneksi nykyhallitus ajattelee muidenkin kuin yritysten miljarditukien tuplaamista kuten Kokoomus/Perussuomalaiset teki ja vain rikkaiden verojen kevennystä.
Eläkeläisten verotusta kiristettiin 1 prosentti tälle vuodelle, se siitä kaikkien verojen laskusta jonka Kokoomus kehui tehneensä, puolitettu indeksi nosti saman verran kuin Kokoomus leikkasi veroilla pois viime vuonna.
Rinteen hallitus on luvannut indeksikorotukset täysymääräisenä ja keventää pieni ja keskituloisten verotusta, joka oikeistohallituksen aikana kiristyi.
Olin töissä 2017 loppuun, verotus kiristyi, lomarahat leikattiin, palkankorotukset vuosia jäissä, Porvarihallitus ja EK yhdessäoli palkansaajien kimpussa, leikkaukset pienensi minun eläkettä tuntuvasti 4 vuoden aikana, kertymä olisi ollut 4,75 prosenttia, minkä senkin Porvarihallitus PS+Kokkarit+Kepu vei tulevaisuudelta pois niiltä jotka jaksoi täydet 65 vuotta työssä.
Nykypolitikka on paljon parempaa kuin pelätty oikeistopolitikka joka otti lähes 10 miljardia nousukaudella lisää velkaa vastuuttomasti alussa oli 95 miljardia-lopussa lähes 105 miljardia valtion tilaistosta Valtionkonttori löytyy!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sopii hyvin vanhan kansan vähän kitkerä toteamus; Kahta ei tarvitse tehdä, luvata ja täyttää...... Kaikkein huvittavinta tässä terhentelyssä on työllisyyden hoito pohjattomilla suunnitelmilla ja kansantulon nousulla ja hoitajamitoitus, mikä olla käden käänteen juttu yhden lauseen lisäyksellä. Mitä tästä opimme? Ei kannata uskoa politkkojen poskettomiin lupauksiin. Vaalikarjan pitää ITTE ajatella, mikä on mahdollista, mikä ei, ja äännestää vasta tuumauksen jälkeen.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti Perussuomalaiset täällä valittaa hoitajamitoituksesta joka tulee olemaan 0,7 hoitajaa potilasta kohti lailla määrätään, ennen vaaleja kaikki puolueet kannatti sitä, paitsi Kokoomus pyöritteli ja lupasi ainakin kerran.
Hallitukselle tavoite on tärkeä ja nyt sen eteen tehdään töitä.
Suomessa on leikattu koulutusta ja Kokoomus johtoinen oikeistohallitus, leikkasi hoitajien tuloja mm. lomarahat ja työpaikkoja ei vakinaistettu, se on faktaa moni tuttu Suomessa toimi/toimii sijaisena, eikä työpaikkoja vakinaisteta, siksi tuhannet on lähtenyt ulkomaolle ja moni vaihtaa alaa, varsinkin kun Suomessa hoitajat tekee kaikkea muuta kuin hoitaa, muualla pelkästään hoitaa. siksi alan vaihto ollut kymmenillä tuhansilla.
Suomessa ei yksinkertaisesti löydy tarpeeksi hoitajia, sellainen tosiasia on paljastunut virkamiesselvityksissä, mitäpä siinä hallitus voi tehdä kuin antaa siirtymäaikaa ja valvoa, että asiat hoidetaan kuntoon, liikaa ollut ikäviä tapahtumia viime vuosina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken kaikkiaan Rinteen hallituksen toiminta on inhimillisempää tavalliselle kansalaiselle. Edellinen Sipilän oikeistohallitus hemmotteli maan hyväosaisia ja hyvätuloisia ja kuritti vähävaraisia. Hyväosaisten kansalaisten edunvalvojapuolueet tietenkin protestoivat ja vääristelevät Rinteen hallituksen toimista, jotka eivät mahdollista hyväosaisten lisäahnehtimista. On oikeastaan sääli, että Rinteen hallitus, joka ajattelee koko kansan etua, joutuu toimimaan yhä heikkenevän maailmantalouden vaikeuttamana.
Vappusatasesta ja hoitajamitoituksestakin jankataan, ettei tuloksia saada aikaan, vaikka niidenkin suhteen Rinteen hallitus on jo saanut paljon enemmän aikaiseksi kuin Sipilän onneton oikeistohallitus, jonka surkeita päätöksiä joutuu uusi hallitus kalliilla korjaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on saanut aikaan? Pohjattomia lupauksia niin omille kansalaisille kuin EU-neuvotteluissa. On valitettavaa, että ei ymmärretä, ettei meillä ole ilmaisia palveluita. Kaikilla palveluilla on hinta ja joku suomalainen ne maksaa. Pitää olla ensin rahat, että voi jotakin hankkia. Menetkö ilman rahaa ruokakauppaan, vai miten???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoisitko tarkemmin, mitä Rinteen hallitus on saaanut aikaan? Hoitajamitoitus, vain parin tuntia, kertoi Kiuru. Ei onnistunut. Vappusatanen eläkeläisille? Aktiivimallin purku heti? No, Rinne sekaantui toisen ministerin alueelle Postin tapauksessa, Heiluu Eu-maissa sekoittamassa nekin. Edellisen hallituksen päätösten korjauksia ei liene muita, kuin ministerien palkkioiden korotuksia, avustajien ja repunkantajien määrän lisäämistä moninkertaisiksi, kovilla palkilla höystettynä. Puoluetuen korottaminen. Niin ja tietenkin, polttoaineide veron korottaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Ennen riitti se, kun pappi saarnastuolista julisti, että taivaassa on varattu uskoville hyvä osa maanpäällisestä varallisuustasosta riippumatta.
Sekin lupaus oli erittäin inhimillinen, lupauksen turvin jaksoi kansa ahertaa ja lihottaa papin(kin) kukkaroa. Valitettavasti minulle nuo tulevaisuuteen lykätyt, ja kansainväliseen talouskehitykseen ja työllisyysasteen positiiviseen kehittymiseen sidotut lupausten täyttymiset vastaavat tuon edellämainitun papin julistusta, kun papin julistukseen uskoo ja kirkollisveronsa maksaa pääsee autuaitten joukkoon. Pääsikö?
Minä tahdon - ehkä aniharva muukin - käteistä. Lupaukset saavat poliitikot pitää itsellään, huijata niillä muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahoin pelkään että inhimmillisyys johtaa vain suurempaan turvapaikan hakijoiden turismiin ja ulkomaisen työvoiman laajaan ottamiseen
Aasiasta kun tuo Eu alueen puolen miljardin väestöstä ei halpa työvoimaa löydy. Hallitus ei pysty kaikkia lupauksia täyttämään millään, muussa tapauksessa se joutuu myymään kaiken valtio omistuksensa. Kansan etua jos ajattelee niin pitäisi saada ainakin tuo vanhusten hoito kuntoon
se on häpeällisen heikossa kunnossa ja sillä Demarit ovat tehneet politiikkaa oppositiossa ollessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rinteen ennen vaaleja vappupuheessaan lupaama satanen puhtaana käteen alle 1 400 euron eläkkeisiin useamman vuoden ohjelmalla kuihtui ensi vuoden budjetissa takuueläkkeen viisikymppiseksi ja täyden kansaneläkkeen 34 euroksi. "

Alusta asti on ollut selvää, että korotus tapahtuu vähitellen useamman vuoden aikana. Ja koulutuspuolen tukilisäys menee tosiaankin hyvästä syystä opettajien palkkaamiseen. Edellisen hallituksen toimien vuoksi varsinkin ammattiopistoissa on edelleen pulaa opettajista. Joten hyvä veto sekin, peukku Rinteen hallitukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MInusta Antti Rinne hoitaa valtakunnan asioita esimerkillisellä tavalla. Katteettomia lupauksia on tosin annettu, mutta kuten Rinne on toistuvasti selittänyt, tarkoitus on siirtää lupausten toteuttamista hallituskauden loppupuolelle, silloin ne toimivat vaalikarjalle kannustimena äänestää tovereita jatkokaudelle. Ja mikäli lupauksia ei sittenkään ehditä hallituskauden aikana totetuttaa, kuten on syytä olettaa, luvataan lupauksien toteuttamista seuraavalla hallituskaudella. Lupausten toteuttaminen edellyttää, kuten Antti on korostanut, suotuisaa työllisyyskehitystä, 75% työllisyysasteen on toteuduttava, mieluusti psosenttiluvun on oltava lähempänä 80%. Mutta ellei kehitys ole Antin lupaamaa, muodostaa tämä luonnollisesti ylivoimaisen esteen lupauksien toteutumiselle. Valtion omaisuutta voitaisiin luonnollisesti myydä rajustikin, mutta laskevien suhdanteiden vuoksi hinnat eivät ole korkeat ja pitäisi jäädä vielä edes vähäsen myymätöntäkin omaisuutta, kun siitä omaisuuden myynnistä on tullut oppositiossa ollessa meuhkattua.
Mutta kyllä meidän Antti järjestää, saatte nähdä ja yllättyä, 70%:lla kansasta ostovoima nousee kohisten.

Tai sitten ei. Voi synkistelijöiden mielestä käydä kuten sadussa "hiiri kissalle räätälinä". Ei tule takkia eikä edes liiviä, tulee kukkaro. Ja mitäs surkea, tyhjiin puserrettu veronmaksaja kukkarolla tekee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitukset eivät luo enää nykysuomessa yhtään työpaikkaa , työpaikat on pörssiyhtiöiden päätettävissä. Hallitus jakaa rahaa yritystoimintaan avoimella kämmenellä miljardeja ja maksaa esim. Talvivaaran miljardien vahingot ja laittaa miljardeja, ettei tehdas pysähdy, hiljaista on ollut, rahaa pumpataan Kokoomuksen budjetin mukaan vielä tämä vuosi, ilmeisesti tappiot siis jatkuu, vaikka velat laitettiin veronmaksajien piikkiin, eihän ne velat häviä mihinkään noin 10 miljardia.
Aikoinaan tuotannon runko Suomessa oli valtiolliset työpaikat, suurteollisuus, kaivokset jne. sieltä vientitulot saatiin, verotus oli pieni ja valtion tase oli aina plussalla, joten Suomi vaurastui ja investoinnit tehtiin kotimaahan.
Sitten rahamarkkinat vapautui, valtion yhtiöt yksityistettiin, investoinnit siirtyi ulkomaille, yhtenä vuonna muistaankseni yli 100 000 työpaikkaa investoitiin maailmalla, kassassa oli Suomessa paljon rahaa, kymmeniä tehtaita ostettiin Suomalaisen rahan voimalla, iso osa huonossa kunnossa jopa lopettamis kierteessä, Suomalaiset ei ymmärtäneet, valtion yhtiöiden rahat hukattiin kankkulan kaivoon.
Edellinen hallitus laittii 18 miljatdia yritystukiin ja otti velkaa elvytykseen teihin jaVR ja rautatiet, VR sai rahaa uusiin juniin, koska kuningasajatus oli porvarihallituksen jatkaminen ja raideliikenteen yksityistäminen, uudet junat olisi annettu vuokralle pörssiyhtiöille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alan ammattilaiset kertovat arjesta, että 0.6 riittää hyvin, jos työt on suunniteltu asiakkaan tarpeiden mukaan ei hoitotieteen tai raportoinnin mukaan. Jospa panostettaisiin yksiköiden sisällä oman työn kehittämiseen sieltä työntekijästä lähtien ei ylätsolta käskyttäen. Tässä hallitukselle yksi kokeiluhanke lisää-ei muuta kuin toimeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalilupaukset (=valheet) ovat ainoa keino menestyä vaaleissa. Niiden unohtaminen puolestaan on oikeusvaltion kivijalka. Onneksi kuitenkin löytyy vielä joitakin äänestäjiä, joilla ei ole diagnoosina vaalidementia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina luottanut niihin jotka lupaavat vähiten. Sekä perustelevat lupauksensa kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pitää myöntää tämä hallitus on saanut aikaan,ja sen vain aniharva huomannut tai ei tiedosta sitä.
Saihan Antti Rinne itselle hyvä palkankorotuksen aiikaan,on aikoihin eletty ja kansa maksaa tämän
kaiken.Niin ja lisäksi korotti Rinne myös avustaienkin palkkoja,varmaan kuuluivat "alipalkatujen joukoon".
Vaalilupaukset on Rinteeltä viellä jääneet puheasteelle,typillistä Demareille tämä taktiikka.
Alamäki odotaa seuraavissa vaaleissa Demareille,ja aihettakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellien hallitus sai kiitosta ja kehua hallituskautensa alussa ja melkein koko toimintansa ajan. Äänestäjät kuitenkin sanoivat sen totuuden siitä hallinnosta. Nyt tätä hallitusta moititaan ja mustamaalataan heti alusta-alkaen. Hallitus on ollut toimissaan vasta muutaman kuukauden ja sen olisi pitänyt toteuttaa kaikki mitä Rinne on joskus jossakin lausunut. Oletan näin, kun tämän hallituksen toimintakausi aikanaan päättyy ei oppositiolla ole enää mitään sanottavaa hallituksen toiminnasta. Tällä hetkellä eduskunnassa käytävä poliittinen keskustelu on ala-arvoista rietastelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä nyt sentään ole sinisilmäinen. Ei Rinteen hallituksella ole mitään kestävää ohjelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen täysin eri mieltä, kyllä pitää voida myös ohjelmaa kritisoida, jos se näyttää aivan mahdottomalta. Nyt vielä siihen kerkiää tehdä muutoksia, mutta ei neljän vuoden päästä, jolloinka tällä menolla Suomella on alijäämä noin 10 miljardia. Rinne ei pysty tällä menolla mitenkään työllistämään 60 000 tuhatta työtöntä, tästä olen täysin varma. Tempuilla voi osan näistä velalla ja valtion varoilla, mutta ei kaikille löydy töitä.

Muuten mitä tulee Sipilän hallitukseen, aloittivat he ohjelmien käynnistämisen heti ja ensimmäissä oli kiky, jos muistatte. Kiky kesti vain useamman vuoden, mutta tulos oli hyvä. Sipilä teki virheen ainoastaan sotessa, mutta katsotaanpa neljän vuoden päästä Rinteen onnistuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (72)

Uutisvirta

21:34
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
21:09
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
20:50
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
20:46
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
20:21
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden
20:15
Kolumni: Kobe Bryantin äärimmäinen kilpailuvietti on koripallolegendan perintö nuoremmille sukupolville
20:11
Tukkirekasta irtosi puita, perässä ajanut henkilöauto vahingoittui – Viitostien liikenne poikki raivaustöiden vuoksi Kemijärvellä
138
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
91
Kohdeltiinko Kemissä pidetyn pilkkikisan saaliskaloja väärin? SEY kanteli oikeusasiamiehelle Lapin poliisin päätöksestä
89
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
67
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
28
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
22
Pelastuslaitos sai kiinni loukkaantuneen joutsenen – lintu napattiin haavin avulla roikkumalla köyden varassa Merikosken sillalta
20
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Satakunnan ja Uudenmaan maakunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image