Kotimaa

Näkökulma: Ap­ril­li­hoi­ta­ja­mi­toi­tus, va­le­vap­pusa­ta­nen ja muut Rinteen vaa­li­lu­pauk­set – nyt älähti arvostettu ar­vioin­ti­neu­vos­to­kin

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on saanut opposition kimppuunsa. KUVA: Elias Lahtinen
Kotimaa 9.10.2019 17:25
Aki Taponen

Oppositio kävi tiistaina budjetin lähetekeskustelussa pääministeri Antti Rinteen (sd.) kimppuun syyttämällä vaalilupausten pettämisestä. Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa naureskeltiin, että hallitus tullaan muistamaan aprillihoitajamitoituksesta ja valevappusatasesta. 

Vanhusten hoivan sitova henkilöstömitoitus tulee voimaan siirtymäajan jälkeen huhtikuun alussa 2023 vain kahta viikkoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja, jolloin päävastuu uudistuksen rahoituksesta jää seuraavalle hallitukselle. Vielä sdp:n ollessa oppositiossa hoitajamitoituksen toteutuksen piti olla parin tunnin juttu, kun lakiin lisätään yksi lause. 

No, lakiin henkilöstömitoitus tuleekin, mutta valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan julkisen talouden suunnitelmassa on tulevina vuosina rahoitus vain 1 300 hoitajan lisäämiseen. Mitoitus vaatisi 4000–5 000 hoitajaa lisää. 

Rinteen ennen vaaleja vappupuheessaan lupaama satanen puhtaana käteen alle 1 400 euron eläkkeisiin useamman vuoden ohjelmalla kuihtui ensi vuoden budjetissa takuueläkkeen viisikymppiseksi ja täyden kansaneläkkeen 34 euroksi. 

Kukaan ei oikeasti usko, että myös pieniä työeläkkeitä voitaisiin korottaa, kun työmarkkinajärjestöjen pitäisi löytää siihen keinot työeläkemaksuja korottamatta. 

Liike Nytin Hjallis Harkimon sanoin politiikan tekeminen on nykyään helppoa. Ensin luvataan maat ja mannut ja sitten otetaan lainaa ja toteutetaan osa lupauksista. 

Sori vain, opettajat 

Hallituksen paljon mainostamat kolmen miljardin euron tulevaisuusinvestoinnitkaan eivät opposition mukaan ole mitään oikeita investointeja, vaan lähinnä tavanomaisia menolisäyksiä esimerkiksi ammattikoulujen opettajien palkkaamiseen.

Sitä paitsi, kun nämä niin sanotut investointimäärärahat loppuvat vuoden 2022 lopussa, niin mitenköhän sitten esimerkiksi opettajille sanotaan, että sori vain, investointi tuli jo tehdyksi.

Koko termi tulevaisuusinvestointi vaikuttaakin hämäykseltä. Sen tarkoitus lienee synnyttää positiivisia mielikuvia ja hämärtää mielikuvaa siitä, että valtion omaisuuden myyntituloja käytetään tavanomaisiin käyttömenoihin. Jos se olisi velkaa, puhuttaisiin syömävelan ottamisesta. 

Hutiloiden laadittu 

Edes työttömyysturvan aktiivimallin purku ei näytä hallituksella sujuvan ilman vastoinkäymisiä. Siitä sovittiin ennen, kuin mallin työllisyysvaikutuksista saadaan tutkimustietoa. 

Keskiviikkona asiasta älähti lainsäädännön arviointineuvosto. Sen mukaan aktiivimallin purkua koskevasta lakiesitysluonnoksesta on vaikea hahmottaa, mitä ongelmaa sillä on tarkoitus korjata eikä luonnoksessa esitetä myöskään vaihtoehtoja purkamiselle. 

Hallituksen toimeksianto näyttää arviointineuvoston mukaan sitoneen virkamiesvalmistelua siten, että edellytykset vaihtoehtoisten ratkaisukeinojen arviointiin ovat heikentyneet. Arvovaltainen neuvosto suositteleekin, että esitysluonnosta korjataan ennen lakiesityksen antamista.

Hallitusohjelman mukaan työllisyysvaikutuksiltaan korvaavista toimista pitäisi olla päätetty, kun aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan. Vasemmistopuolueille purkaminen on kuitenkin ollut pyhä asia. 

Sen sijaan keskustalaiset lienevät tyytyväisiä arviointineuvoston kritiikkiin. Olihan aktiivimalli yksi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen opinkappaleista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

sopii hyvin vanhan kansan vähän kitkerä toteamus; Kahta ei tarvitse tehdä, luvata ja täyttää...... Kaikkein huvittavinta tässä terhentelyssä on työllisyyden hoito pohjattomilla suunnitelmilla ja kansantulon nousulla ja hoitajamitoitus, mikä olla käden käänteen juttu yhden lauseen lisäyksellä. Mitä tästä opimme? Ei kannata uskoa politkkojen poskettomiin lupauksiin. Vaalikarjan pitää ITTE ajatella, mikä on mahdollista, mikä ei, ja äännestää vasta tuumauksen jälkeen.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken kaikkiaan Rinteen hallituksen toiminta on inhimillisempää tavalliselle kansalaiselle. Edellinen Sipilän oikeistohallitus hemmotteli maan hyväosaisia ja hyvätuloisia ja kuritti vähävaraisia. Hyväosaisten kansalaisten edunvalvojapuolueet tietenkin protestoivat ja vääristelevät Rinteen hallituksen toimista, jotka eivät mahdollista hyväosaisten lisäahnehtimista. On oikeastaan sääli, että Rinteen hallitus, joka ajattelee koko kansan etua, joutuu toimimaan yhä heikkenevän maailmantalouden vaikeuttamana.
Vappusatasesta ja hoitajamitoituksestakin jankataan, ettei tuloksia saada aikaan, vaikka niidenkin suhteen Rinteen hallitus on jo saanut paljon enemmän aikaiseksi kuin Sipilän onneton oikeistohallitus, jonka surkeita päätöksiä joutuu uusi hallitus kalliilla korjaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on saanut aikaan? Pohjattomia lupauksia niin omille kansalaisille kuin EU-neuvotteluissa. On valitettavaa, että ei ymmärretä, ettei meillä ole ilmaisia palveluita. Kaikilla palveluilla on hinta ja joku suomalainen ne maksaa. Pitää olla ensin rahat, että voi jotakin hankkia. Menetkö ilman rahaa ruokakauppaan, vai miten???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoisitko tarkemmin, mitä Rinteen hallitus on saaanut aikaan? Hoitajamitoitus, vain parin tuntia, kertoi Kiuru. Ei onnistunut. Vappusatanen eläkeläisille? Aktiivimallin purku heti? No, Rinne sekaantui toisen ministerin alueelle Postin tapauksessa, Heiluu Eu-maissa sekoittamassa nekin. Edellisen hallituksen päätösten korjauksia ei liene muita, kuin ministerien palkkioiden korotuksia, avustajien ja repunkantajien määrän lisäämistä moninkertaisiksi, kovilla palkilla höystettynä. Puoluetuen korottaminen. Niin ja tietenkin, polttoaineide veron korottaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Ennen riitti se, kun pappi saarnastuolista julisti, että taivaassa on varattu uskoville hyvä osa maanpäällisestä varallisuustasosta riippumatta.
Sekin lupaus oli erittäin inhimillinen, lupauksen turvin jaksoi kansa ahertaa ja lihottaa papin(kin) kukkaroa. Valitettavasti minulle nuo tulevaisuuteen lykätyt, ja kansainväliseen talouskehitykseen ja työllisyysasteen positiiviseen kehittymiseen sidotut lupausten täyttymiset vastaavat tuon edellämainitun papin julistusta, kun papin julistukseen uskoo ja kirkollisveronsa maksaa pääsee autuaitten joukkoon. Pääsikö?
Minä tahdon - ehkä aniharva muukin - käteistä. Lupaukset saavat poliitikot pitää itsellään, huijata niillä muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahoin pelkään että inhimmillisyys johtaa vain suurempaan turvapaikan hakijoiden turismiin ja ulkomaisen työvoiman laajaan ottamiseen
Aasiasta kun tuo Eu alueen puolen miljardin väestöstä ei halpa työvoimaa löydy. Hallitus ei pysty kaikkia lupauksia täyttämään millään, muussa tapauksessa se joutuu myymään kaiken valtio omistuksensa. Kansan etua jos ajattelee niin pitäisi saada ainakin tuo vanhusten hoito kuntoon
se on häpeällisen heikossa kunnossa ja sillä Demarit ovat tehneet politiikkaa oppositiossa ollessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rinteen ennen vaaleja vappupuheessaan lupaama satanen puhtaana käteen alle 1 400 euron eläkkeisiin useamman vuoden ohjelmalla kuihtui ensi vuoden budjetissa takuueläkkeen viisikymppiseksi ja täyden kansaneläkkeen 34 euroksi. "

Alusta asti on ollut selvää, että korotus tapahtuu vähitellen useamman vuoden aikana. Ja koulutuspuolen tukilisäys menee tosiaankin hyvästä syystä opettajien palkkaamiseen. Edellisen hallituksen toimien vuoksi varsinkin ammattiopistoissa on edelleen pulaa opettajista. Joten hyvä veto sekin, peukku Rinteen hallitukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MInusta Antti Rinne hoitaa valtakunnan asioita esimerkillisellä tavalla. Katteettomia lupauksia on tosin annettu, mutta kuten Rinne on toistuvasti selittänyt, tarkoitus on siirtää lupausten toteuttamista hallituskauden loppupuolelle, silloin ne toimivat vaalikarjalle kannustimena äänestää tovereita jatkokaudelle. Ja mikäli lupauksia ei sittenkään ehditä hallituskauden aikana totetuttaa, kuten on syytä olettaa, luvataan lupauksien toteuttamista seuraavalla hallituskaudella. Lupausten toteuttaminen edellyttää, kuten Antti on korostanut, suotuisaa työllisyyskehitystä, 75% työllisyysasteen on toteuduttava, mieluusti psosenttiluvun on oltava lähempänä 80%. Mutta ellei kehitys ole Antin lupaamaa, muodostaa tämä luonnollisesti ylivoimaisen esteen lupauksien toteutumiselle. Valtion omaisuutta voitaisiin luonnollisesti myydä rajustikin, mutta laskevien suhdanteiden vuoksi hinnat eivät ole korkeat ja pitäisi jäädä vielä edes vähäsen myymätöntäkin omaisuutta, kun siitä omaisuuden myynnistä on tullut oppositiossa ollessa meuhkattua.
Mutta kyllä meidän Antti järjestää, saatte nähdä ja yllättyä, 70%:lla kansasta ostovoima nousee kohisten.

Tai sitten ei. Voi synkistelijöiden mielestä käydä kuten sadussa "hiiri kissalle räätälinä". Ei tule takkia eikä edes liiviä, tulee kukkaro. Ja mitäs surkea, tyhjiin puserrettu veronmaksaja kukkarolla tekee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alan ammattilaiset kertovat arjesta, että 0.6 riittää hyvin, jos työt on suunniteltu asiakkaan tarpeiden mukaan ei hoitotieteen tai raportoinnin mukaan. Jospa panostettaisiin yksiköiden sisällä oman työn kehittämiseen sieltä työntekijästä lähtien ei ylätsolta käskyttäen. Tässä hallitukselle yksi kokeiluhanke lisää-ei muuta kuin toimeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalilupaukset (=valheet) ovat ainoa keino menestyä vaaleissa. Niiden unohtaminen puolestaan on oikeusvaltion kivijalka. Onneksi kuitenkin löytyy vielä joitakin äänestäjiä, joilla ei ole diagnoosina vaalidementia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina luottanut niihin jotka lupaavat vähiten. Sekä perustelevat lupauksensa kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pitää myöntää tämä hallitus on saanut aikaan,ja sen vain aniharva huomannut tai ei tiedosta sitä.
Saihan Antti Rinne itselle hyvä palkankorotuksen aiikaan,on aikoihin eletty ja kansa maksaa tämän
kaiken.Niin ja lisäksi korotti Rinne myös avustaienkin palkkoja,varmaan kuuluivat "alipalkatujen joukoon".
Vaalilupaukset on Rinteeltä viellä jääneet puheasteelle,typillistä Demareille tämä taktiikka.
Alamäki odotaa seuraavissa vaaleissa Demareille,ja aihettakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellien hallitus sai kiitosta ja kehua hallituskautensa alussa ja melkein koko toimintansa ajan. Äänestäjät kuitenkin sanoivat sen totuuden siitä hallinnosta. Nyt tätä hallitusta moititaan ja mustamaalataan heti alusta-alkaen. Hallitus on ollut toimissaan vasta muutaman kuukauden ja sen olisi pitänyt toteuttaa kaikki mitä Rinne on joskus jossakin lausunut. Oletan näin, kun tämän hallituksen toimintakausi aikanaan päättyy ei oppositiolla ole enää mitään sanottavaa hallituksen toiminnasta. Tällä hetkellä eduskunnassa käytävä poliittinen keskustelu on ala-arvoista rietastelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä nyt sentään ole sinisilmäinen. Ei Rinteen hallituksella ole mitään kestävää ohjelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen täysin eri mieltä, kyllä pitää voida myös ohjelmaa kritisoida, jos se näyttää aivan mahdottomalta. Nyt vielä siihen kerkiää tehdä muutoksia, mutta ei neljän vuoden päästä, jolloinka tällä menolla Suomella on alijäämä noin 10 miljardia. Rinne ei pysty tällä menolla mitenkään työllistämään 60 000 tuhatta työtöntä, tästä olen täysin varma. Tempuilla voi osan näistä velalla ja valtion varoilla, mutta ei kaikille löydy töitä.

Muuten mitä tulee Sipilän hallitukseen, aloittivat he ohjelmien käynnistämisen heti ja ensimmäissä oli kiky, jos muistatte. Kiky kesti vain useamman vuoden, mutta tulos oli hyvä. Sipilä teki virheen ainoastaan sotessa, mutta katsotaanpa neljän vuoden päästä Rinteen onnistuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinteellä oli vain "omanapa"! tärkein saada palkkaa nostettua itselleen, kansanedustajille JA eduskunta-avustajille ja +70% .
Luulisi hävettävän ! kun lupaa "Vappusatasia" ja muitakin pienituloisille etuuksia, ja nyt on "kalikka" on kalahtanut omaan nilkkaan Pääministerillä.
Kaatuuko Antti Rinteen hallitus ennen kuin on joulu 2019?? , pitääkö ruveta ottaan vaaliuurneja esiin naftaliinista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pitäisi olla kummallista. Sossut on tottuneet maksattamaan kulut muilla. Päätökset tällä kaudella ja seuraava hallitus maksaa ja kärsii kannatuksessa. Selkärangatonta. Muiden taskuilla taas

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porvari hallitukset ovat ottaneet ainakin 50 miljardia velkaa. Nyt kun ei itse pääse rahoja ohjailemaan itselle ja kavereille niin onhan se tympeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velan määrä alkoi kasvaa vuonna 2008. Mitä sillä velalla on tehty? Se on mennyt erilaisiin tulonsiirtoihin ja näitä tulonsiirtoja saavat yhteiskunnassa ns. vähäosaiset. Ja nuo menot ovat lakisääteisiä. Ja vuonna 2008 alkaneet ongelmat johtuivat massiivisesta talouskriisistä. Lakeja olisi pitänyt muuttaa, jotta velkaa ei olisi tarvinnut ottaa mutta se ei onnistu, kun aina joku on saamassa tuota velkarahaa itselleen. Sipilän hallitus sentään yritti muuttaa lakeja tuolta osin, Rinteen hallitus toimii päinvastoin. Jumissa ollaan ikuisesti ja loppupeleissä eniten kärsivät nuo vähäosaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oiskohan sitä velkaa jouduttu ottamaan siksi kun julkinen talous syö koko ajan enemmän ja harvempi maksaa tästä lystistä. Ottajia kyllä riittää. Tilanne menee koko ajan vaikeammaksi kun maksajilla alkaa olla mitta täynnä ja maailmalta löytyy paikkoja missä tehdä kannattavaa ja mielenkiintoista työtä. Ratkaisuna ei muuten toimi ajatus että joutavatkin mennä. Naapurista molemmat yliopiston käyneet lapset lähti ulkomaille. Taisivat olla viisaita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
99
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
50
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
27
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
21
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image