Kotimaa

Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire

Keskustan eduskuntaryhmän huoneen oven takana on viime viikkoina ollut ryysistä. Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hämmentyi väenpaljoudesta niin, että marssi vahingossa vihreiden ryhmähuoneeseen.
Kotimaa 12.12.2019 19:24
Anita Simola

Hallitus joutui kevyen soutelun sijaan heti keskelle myrskyä. Poliittinen päätös al-Holin leirillä olevien suomalaisten auttamisesta on saatava aikaan nopeasti.

Jos uusi hallitus uskoi pääsevänsä aloittamaan puhtaalta pöydältä ja mukavassa suvannossa, niin pieleen meni.

Syyrian al-Holin leirin suomalaiset ovat parissa päivässä sekoittaneet pakan kertaheitolla.

Tiistaina nähtiin yhtä köyttä vetävä viisikko uuden alun edessä. Nyt leiriläisten palautukset riipivät jo rivejä.

Keskustan tapaamisessa korostui Haaviston toive

Keskusta ei ole asemoinut itseään uudelleen. Puolueen näkemys on, että lapsia pitää auttaa, mutta aikuisia ei.

Torstaina ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili kaikissa hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä. Eniten odotettiin, millainen visiitti on keskustan ryhmässä.

Tapaaminen oli kuuleman mukaan hyvä ja edustajat esittivät kilvan kysymyksiä.

Mutta mitä jäi käteen?

Kokouksen jälkeen tavoitetut edustajat totesivat, etteivät he oikeastaan kuulleet mitään sellaista, mitä ei uutisissa olisi jo kerrottu.

Tapaamisessa oli arvioiden mukaan korostunut Haaviston toive siitä, että lapset pitäisi saada palautettua leiriltä kurjista olosuhteista.

Lasten ja äitien erottaminen vaikea rasti

Myös keskusta nosti torstaina lapset keskiöön ehkä voimakkaammin kuin ennen. Puolueessa luotetaan siihen, että keinot lasten auttamiseksi ovat löydettävissä.

– Odotamme ja luotamme siihen, että valtioneuvostossa ja yhteistyössä Suomen viranomaisten kanssa voimme auttaa suomalaisia lapsia. Etsimme keinoja, ryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.) muotoili.

Keskustan puheenjohtaja Kat­ri Kul­mu­ni sa­noi jo aiemmin, että olisi tärkeää etsiä oikeudellinen perusta sille, että leirin äidit ja lapset voitaisiin tarvittaessa erottaa toisistaan.

Aikamoisia sateen tekijöitä tarvitaan, sillä lasten ja äitien erottaminen ei ole helppo rasti kansainvälisten sopimusten takia.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ehti jo kommentoida, että keskustan kantaa on vaikea toteuttaa.

Keskusta ei jäänyt sanattomaksi. Sieltä viestitettiin, että eiköhän valtioneuvostolla ole rivi juristeja käytössä, kun ryhdytään työhön.

Yhteinen linja tarvitaan nopeasti

Oppositio jätti al-Holin leirin tapauksesta välikysymyksen keskiviikkona. Oppositiopuolueet seisoivat yhtenä rintamana. Heidänkin riveistään kävi monessa puheenvuorossa ilmi, että lapsia pitäisi auttaa.

Välikysymyskeskustelu alkaa ensi viikon tiistaina ja se on ratkaiseva takaraja myös hallituksen yhtenäiselle linjalle.

Jos ei torstaina nähty yhtenäistä linjaa hallituksen sisällä, niin lähipäivien aikana sellainen on sorvattava. On selvää, ettei hallitus voi vastata kuin yhdellä äänellä.

Pontta poliittisen päätöksen tekemiselle antoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka ilmaisi toiveensa valtioneuvoston kannanotosta. Ainakin keskustassa tämä toive otettiin vakavasti.

Jupakka peruja Rinteeltä

Al-Holin ongelma ei ole syntynyt hetkessä. Suomalaisten palautuskysymys on peruja Antti Rinteen (sd.) hallitukselta. Ohjat ovat olleet ulkoministeri PekkaHaaviston (vihr.) hyppysissä.

Lännen Media tavoitti entisen pääministerin, nykyisen varapuhemies Rinteen eduskunnan käytävillä ja kysyi al-Holista. Hän ei kommentoinut asiaa millään lailla.

Oppositio on enemmän kuin hämillään koko sotkusta. Sitä kismittää, ettei eduskuntaa ole pidetty asiassa ajan tasalla. Vanha nyrkkisääntö siitä, että eduskunta on isäntä ja hallitus renki, on monen mielestä unohtunut tyystin.

Sdp on ollut leirijupakassa varsin hissuksiin. Puolueen kanta siihen, pitäisikö koko joukko palauttaa, on epäselvä.

Sdp:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman korosti niin ikään lasten oikeuksia ja etua. Ne eivät saa jäädä poliittisen kiihkoilun jalkoihin. Totta.

Herkkä aihe voi vaikuttaa kannatukseen

Poliittisten päätösten tekemistä on hidastanut ennen kaikkea pelko puolueiden kannatuksesta. Palautukset ovat äärimmäisen herkkä asia. Kannattajien pelätään valuvan gallup-kärkeä pitäviin perussuomalaisiin.

On hyvä muistaa, että hallitus on istunut pari päivää. Jos uuden sukupolven punamulta kaatuisi al-Holin 40 suomalaiseen, niin mitä sitten? Onhan termiä hallituskriisi heitelty ilmaan jo useaan kertaan.

Yhteisellä päätöksellä on tosiaan kiire.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (95)

Tämänpäivän politiikka on täysin ala arvoista tarkoitan lähinnä opposition toimintaa. Hallituksen toimintaa kaikessa en puollusta mutta työ rauha pitäisi hallitukselle kuitenkin antaa. Tämäkö on suomen etu että kokoajan yritetään kaataa hallitus tai hankaloittaa sen työtä.
Politiikkaan on tullu sellainen syyllistämisen kulttuuri täälläkin ( sanonta vihervasemmisto esiintyy lähes joka kommentissa ) aina nekatiivisena lauseena. Kansalaiset eivät hyväksy tuollaista repivää toimintaa politiikka poliitikot ovat myös tyntekijöitä politiikan ympyröissä, joten annetaan heille myös työrauha tehdä työtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On melko omituista, että terrorostijärjestön jäsenien kuskaaminen tänne näyttää olevan hallituksen ykkösagenta, joka maksatetaan veroranmaksajilla. Ei ole mielestäni mitään tolkkua tuossa toiminnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttua on paisutettu yli äyräiden. Erään iltapäivälehden toiminta on kyseenalaisesti koordinoitu oppositiopuolueen kanssa. Tässä sopassa on jotain todella outoa, vaikeaa ongelmaa käytetään kansan pöyristyttämiseen ja tietyn puoleen kannatuksen nostoon. Monilla tahoilla on tietysti kovasti innokkuutta nykyisen hallituksen kaatamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka lähtee ei ole takaisin tulemista. Kyse on sotarikollisista, joiden oikeasta kansalaisuudesta ei edes ole tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko Kulmunni on saanut ne somevastaukset luettua, että voi esittää ratkaisumallin? Ei olisi uskonut Kulmunninkin menevän tuohon asioiden yksinkertaistamiseen, mutta selän takana on Jussi-peikko uhkana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä asiaa vatvottu vaikka kuinka kauan eikä mitään päätöstä suuntaan tai toiseen ole tehty, herää kysymys MIKSI?

Muut pohjoismaat tuoneet aikoja sitten omia lapsia sieltä poies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska vihervasemmistö yrittää tuoda myös äitejä. Muut maat vain orpolapsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omia lapsia pois? Eivät he ole muiden omia lapsia, kuin heidän jotka halusivat mennä auttamaan vääryyttä. Ne ovat kaksi eri asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi kuin ihmetellä sitä päättäjien kiihkoa, jolla halutaan erottaa lapset äideistään ja jättää äidit kärsimään ja kuolemaan.

Noita vankileirillä olevia ei ole vangittu sen perusteella, mitä rikoksia todistetusti olisivat tehneet, vaan sen perusteella, missä ovat olleet.

Miksi äitien ja lasten auttaminen siellä leirillä ei ole vaihtoehto? Miksi heidän annetaan siellä virua epäinhimillisissä, vaarallisissa oloissa? Missä on punainen risti tai punainen puolikuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isis-raakalaisten vaimot eivät ansaitse olla äitejä. Ja jos äiditkin tuotaisiin Suomeen, niin lapset olisi välittömästi otettava huostaan......🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Al-Holin leiri on yhdistelmäkampus, jossa opetetaan tehokkaasti ideologiasta terrorismiin lastentarhasta yliopistoon. Sieltä voidaan rekrytoida miltä asteelta tahansa mihin tahansa katsomukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia voidaan hoitaa aivan rauhallisesti. Mitään vahinkoa ei ole vielä tapahtunut. Populistit ovat Iltasanomien kera liikkeellä. Sama ongelma on koko EY:n alueella. Nyt on koottava koko EY:ä kattava elin, joka arvioi kriittisesti kaikkien muuttajien taustat, kuten Erkki Tuomioja ehdotti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Asia voidaan hoitaa aivan rauhallisesti." Eli kun tänään ei ole tapahtunut mitään erikoista, niin ei huommennakaan tapahdu. Vähän ikään kuin talvisodan aattona: "Ei tänne mitään sotaa tule."
Ja nyt ongelma on valtavan suuri, koskee max 40 ihmistä. On se hirveää. Voidaanko enää puhua päättäjistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Listavaalit saattaisi pienentää tätä vallitsevaa tyhmyysastetta ja edesauttaa päätöksentekoa.
Edesmennyt suom. poliitikko valitsi aikanaan puolueensa omien sanojen mukaan siksi, että siellä oli ennestään vähän viisaita ja paljon tyhmiä. Nykyisin ei tätä kriteeriä voi enää soveltaa , kun se taitaa päteeä kaikkiin puolueisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkuvasti olemassaolevat leipäjonot ja asuntopula ovat kotimaista realismia, ei mitään populismia. Suomessa vallitsee myös sijaisperhe pula, ja kotimaisten huostaan otettujen lasten ja nuorten poljetut oikeudet. Sannan pitäisi "jämäkkyydellään" puuttua myös käsistä karkaavaan päihde- ja huumeongelmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nuo ongelmat aina yhteiskunnan aiheuttamia vai onko siinä myös yksilöillä ja perheillä oma vastuunsa? Realismia nuo esittämäsi asiat ovat, mutta se, miten niitä käytetään oman asian ajamisessa, on populismia. Niin tässäkin asiassa eli kyllähän oppositio esittää vain yhden kapean näkemyksen kokonaisuudesta ja yleistää sen pohjalta ongelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsistään karkaavaan? Suomessa käytetään ehkä Ruotsiakin vähemmän huumausaineita. Alkoholia ei poisteta tyhmällä kieltolailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei penniäkään terroristien tukemiseen ja heidän "vaimojen" kuskaamiseen lentokoneella eikä kolakärryillä.. Näitä " vähäosisia" kun riittäisi esim. kaikki palvelutalot vanhuksia täynnä 1 vaippa/ pv, kun ei ole rahaa, eikä ehdi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (95)

Uutisvirta

6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – Moni autonsa rikkonut voi jättää hakemuksen tekemättä Tilaajille
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image