Kotimaa

Näitä muutoksia sote-mietintö nyt esittää – maakunnille parempi oikeus saada valtiolta lisärahaa, kiisteltyä EU-en­nak­koil­moi­tus­ta ei tarvita

Kuvassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen ja puheenjohtaja Krista Kiuru (oik.), selin Päivi Nerg, vasemmalla Sari Sarkomaa.
Kotimaa 7.11.2018 18:09
Tanja Nuotio

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa lukuisia muutoksia useisiin pykäliin, mutta hallituksen esitysten peruslähtökohdat säilyisivät silti ennallaan.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa lukuisia muutoksia useisiin pykäliin keskiviikkona valmistuneissa sote-mietintöluonnoksissaan.

Eduskunta tiedotti iltapäivällä, että hallituksen esitysten peruslähtökohdat säilyisivät silti ennallaan.

Asian ensimmäisessä käsittelyssä mietintöluonnoksiin ei ollut mahdollista sisällyttää vastalauseita. Valiokunta ei kuitenkaan hyväksynyt mietintöluonnoksia yksimielisesti.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta saa mietintöluonnokset vielä uudelleen käsittelyynsä, sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunta on ne käsitellyt.

Valiokunta päätti julkistaa luonnokset jo tässä vaiheessa, koska ne koskevat poikkeuksellisen laajaa uudistusta ja ihmisten perusoikeuksien toteutumisen kannalta erittäin merkityksellistä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistamista.

Notifikaatiota eli ennakkoilmoitusta EU:n komissiolle ei tarvita

Sosiaali- ja terveysvaliokunta katsoo, että notifikaatiota eli ennakkoilmoitusta EU:n komissiolle ei tarvita.

Valiokunta kuuli useita asiantuntijoita siitä, missä määrin ehdotettu järjestelmä on luonteeltaan taloudellinen ja tulisiko siitä mahdollisesti tehdä ennakkoilmoitus.

Valiokunta yhtyy ministeriöiden arvioon ja katsoo, ettei notifikaatiota tarvita. Keväällä ja kesällä osa oikeusoppineista sanoi, että valinnanvapauslain yhteensopivuus EU-lakien kanssa pitäisi varmistaa etukäteen eli tehdä EU-notifikaatio.

Valtion korotettava maakuntien kokonaisrahoitusta tietyissä tilanteissa

Sote-valiokunta haluaa turvata riittävän rahoituksen ja ehdottaa, että maakunnan oikeutta saada valtiolta lisärahoitusta vahvistetaan. Valtion auttava rooli siis korostuu.

Maakuntien rahoituksessa säilytetään kustannusten kasvua rajoittavat säännökset eli niin sanottu budjettirajoite. Maakuntien tehtävien rahoitus perustuu pääsääntöisesti valtion rahoitukseen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa, että valtion olisi korotettava kaikkien maakuntien kokonaisrahoitusta tilanteessa, jossa rahoituksen taso todettaisiin useissa maakunnissa tai laajalle väestölle (vähintään kahdeksan maakuntaa tai yli 40 prosenttia väestöstä) riittämättömäksi turvaamaan sosiaali- ja terveyspalvelut.

Lisäksi yksittäisellä maakunnalla on oikeus saada lisärahoitusta silloin, jos rahoituksen taso vaarantaisi kyseisessä maakunnassa riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.

Maakuntien on tuettava järjestöjen toimintaa avustuksina

Järjestämislakia valiokunta toivoo muutettavan siten, että maakunnalla voi olla sote-liikelaitoksen lisäksi yksi tai useampia liikelaitoksia asiakkaan valinnanvapauslaissa tarkoitettuja sosiaali- ja terveyskeskusta sekä suun hoidon yksikköä varten.

Valiokunta korostaa maakuntien, kuntien ja järjestöjen yhteistyötä terveyden edistämisessä ja ehdottaa järjestämislain täydentämistä maakunnan yhteistyöstä järjestöjen kanssa.

Kuntien ja maakuntien on myös laadittava valtuustokausittain hyvinvointikertomus ja -suunnitelma. Maakuntien on tuettava järjestöjen toimintaa avustuksina.

Sote-uudistus tuo mukanaan uusia kuntien omaisuusjärjestelyjä. Valiokunnan mukaan voimaanpanolakia on täsmennettävä kustannusten korvaamiseksi siten, että korvauksen myöntämistä arvioidaan omaisuusjärjestelyistä aiheutuvan kunnallisveroprosentin laskennallisen korotustarpeen perusteella.

Valiokunta ehdottaa asiakassuunnitelmaa koskevaa sääntelyä muutettavaksi: valinnanvapauslain mukainen asiakassuunnitelma tulee laatia vain laaja-alaisesti palveluja tarvitseville.

Sote-valiokunta ehdottaa useita täsmennyksiä henkilötietojen käsittelyä ja tietosuojaa koskeviin säännöksiin valinnanvapauslaissa.

Maakuntien erilaiset olosuhteet otettava huomioon

Valiokunta pitää tärkeänä, että uudistus toteutetaan hallitusti ja maakuntien erilaiset olosuhteet huomioon ottaen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu sekä muut tehtävät siirtyvät maakunnille 1.1.2021. Valinnanvapauden toimeenpanoa ehdotetaan vaiheistettavaksi ja siihen varataan aikaa siten, että sosiaali- ja terveyskeskukset aloittavat toimintansa maakunnissa 1.1.2023.

Maakunta voi kuitenkin valtioneuvoston luvalla aloittaa sote-keskusten toiminnan jo vuonna 2021, jos se täyttää aloittamiselle asetettavat edellytykset.

Suunhoidossa valinnanvapaus tulee valiokunnan ehdotuksen mukaan voimaan 1.1.2023 alkaen. Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti otettaisiin käyttöön koko Suomessa 1.1.2022.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta annettavalla lailla perustetaan uusi palveluntuottajien rekisteri, johon nykyisestä poiketen myös julkisten palveluntuottajien on rekisteröidyttävä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sote-alueet nostavat kilvan kustannuksia, koska aina rahaa tulee valtiolta lisää ja lisää.
Näin saadaan yksityistenkin voitot suuremmiksi - ja omat osingot niistä.
Taas uusi ikiliikkuja - kartelli monopoli - päättäjille ottaa veroilla rahaa kauhakuormaajalla omaan taskuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo nyt on näkyvissä, että sopasta tulee erittäin kallis, joten maakuntiin joudutaan yhä vaan lappamaan lisää rahaa. Tämän rahan siirto kaupungeista pieniin Kepu kuntiin on koko homman perusjuoni. Jo nyt Espoo maksaa 200 000 000 Euroa vuodessa Kepulandiaan.

Ihmettelen suuresti henkilöitä, ketkä asuvat kaupungissa ja silti äänestävät Kepua, tuota kerjäämisen ja iltalypysyjen puoluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos näistä kauniista ja arvostavista sanoistasi. On hyvä, että näemme toistemme arvon ja kunnioitamme toisiamme. Yritämme kasvattaa sinulle vielä maukkaampaa porkkanaa salaattiannoksiasi varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
67
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Tuota,voitko vähän raottaa niiitä salaisuuksia?Oli miten oli mutta tuosta tulee mieleen se satu keisarin uusista vaattei... Lue lisää...
paksu pertta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image