Kotimaa

Naisvaltaiset Tehy ja Super vaativat tasa-arvo-ohjelmassaan ylimääräisiä pal­kan­ko­ro­tuk­sia hoitajille, Kun­ta­työ­nan­ta­jat pelkää mil­jar­di­las­kua kun­ta­ta­lou­del­le

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen käveli neuvotteluihin Kuntatalolla Helsingissä.
Kotimaa 14.1.2020 15:15
Joonas Kuikka

Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut alkavat tiistaina kello 14 Kuntatalossa Helsingissä. Neuvotteluissa ovat mukana Kuntatyönantajat vastapuolellaan kolme julkisen alan pääsopijajärjestöä, jotka ovat ammattiliittojen yhteenliittymiä.

Kunta-alan työehtosopimusneuvotteluihin kokoontuu tiistaista alkaen työnantajia edustava Kuntatyönantajat ja työntekijöitä edustavat pääsopijajärjestöt JAU, JUKO ja KoHo.

JAU eli Julkisen alan unioni edustaa JHL:n ja Jytyn jäseniä. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO pitää sisällään OAJ:n, lääkäriliitot ja muita korkeasti koulutettuja akavalaisia kunta-alan työntekijöitä. Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstä KoHo edustaa hoitoalan liittoja Superia ja Tehyä sekä palomiesten SPALia.

Sovittavana on viisi työehtosopimusta, joista suurin on kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus. Kunta-alan neuvottelut koskevat yhteensä 420 000 työntekijää.

Neuvottelut alkoivat tiistaina kello 14 Kuntatalolla Helsingin Kalliossa. Neuvotteluista on odotettavissa vaikeat, sillä osapuolten tavoitteet ovat kaukana toisistaan.

Hoitajat tavoittelevat tasa-arvoa palkkaan

Sairaanhoitajien Tehy ja lähihoitajien Super tavoittelevat samaa palkankorotusta kuin vientialat. Ne neuvottelevat terveyspalvelualan työehtosopimuksesta.

Lisäksi ne pyrkivät tiedotteensa mukaan kirimään palkkaeroa miesaloihin verrattuna tasa-arvo-ohjelmalla, joka nostaisi kymmenen vuoden ajan hoitajien palkkoja 1,8 prosenttiyksikköä muita aloja enemmän.

Tehyn Millariikka Rytkönen yrittää saada sairaanhoitajille palkankorotuksia neuvotteluissa.

Kuntatyönantajien mukaan kyseinen tasa-arvo-ohjelma olisi kuntataloudellisesti vaikea. Se maksaisi kunnille kahdeksan miljardia euroa ylimääräistä kymmenen vuoden aikana.

Tehy ja Super pyytävät rahaa valtiolta tasa-arvo-ohjelmaan. Liittojen mukaan riskinä on koulutettujen hoitajien alanvaihto. Hoiva-alalla on työvoimapulaa.

"Kiky-talkoot ohi"

Työntekijäliitot ovat sitä mieltä, että kuntien kikyt on talkoiltu. Ammattiliitot haluavat joko palata aikaan ennen kilpailukykysopimuksen 24 ylimääräistä tuntia tai vaihtoehtoisesti kunnon korvauksen.

Kuntatyönantajat puolestaan laskee, että ilman kiky-tunteja kuntiin ja kuntayhtymiin tarvittaisiin yli 5 000 työntekijää lisää, jos halutaan sama työpanos.

Ammattiliitot muistuttavat kikyn lomarahojen leikkaukset ovat kohdistuneet julkisaloihin.

MAINOS

Kommentoi

yritystukia maksetaan suomessa n,6miljd. euroa joka vuosi ,tuista suurin osa hyödyttömiä ja vääristää kilpailua.vähentämällä niitä puoleen saadaan kunnille rahaa hoitajien ym, muiden palkkoihin,harkita vois myös varallisuusveron palautusta(200milj,e).tässä olisi hyviä keinoja hallitukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta yksi keskeinen tekijä , työssä pysymiseen terveyspuolen hoitopuolella - on työvuoro. Niiden nykyisen suunnittelun idea on - jostain liukuhihnalta eikä yhtään ihmisten työmailta. Miksi? Onko tehokkuus/minuutit se jota kumarretaan? Eikö terveysalan, alempi johto uskalla sanoa vastaa - terveysjohtajien "liukuhihna" ajatteluun? Miksi toisaalla puhutaan "vuorovaikutuksesta, yksilöllisyydestä" yms - kun hoitajalla aikaa vain muutaman minuutti ja kirjaukset pitäisi tehdä autossa? Ei hoitoalan ihmiset ole tyhmiä tai koneita - kyllä he tunnistaa "teknoähkyn ja tehokkuus ajattelun" - ja äänestävät jaloillaan eli ala ei houkuttele enää.
Palkkaa toki tarvitaan mutta - kun hoidetaan ihmisiä ihmisillä - on työvuorot oltava inhimillisiä ja etenkin riittävän ajoissa ennakoitavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntien pitää rakennuttaa asuntoja jotka ei riipu työpaikan paikasta tai suhteesta mutta on edullinen kk vuokra eikä seinän läpi kuule kun joku käy pissalla. Pitää saada nukkua rauhassa päivälläkin yövuorossa. Lyhyt työmatka säästää palkkaa. Ei ole pakko nostaa kuin pienempiä palkkoja ja välineitä välinehuoltoon. Jos on kova vuokra se käy raskaaksi. Joten siis laitetaan se raha asuntoihin ja kylpyammeisiin. Pitää aina voohottaa mutta ei kaikki tykkää saunasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnilla ei ole pian muuta mahdollisuutta kuin ulkoistaa terveyspalvelunsa.

Pörriäinen kiittää ja kumartaa Tehyyn ja Superiin päin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naisvaltaisilla aloilla palkankorotukset on korvattu kiitoksilla ja lämpimillä käsipareilla, kissakaan ei niillä enää elä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntien-ja valtion työntekijöiden palkkoja tulisi laskea 20-40%, siitä pitäisi lähteä neuvottelemaan. Ei siellä ole pakko olla töissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä hoiva aloilla myös isketään rauhoittavaa piikkiä heti kun on eri mieltä ja syötetään puu jauhoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkkojen pitää olla kiinni työstä eikä työntekijän sukupuolesta. Palkkatason pitää määräytyä avoimella vientisektorilla. Suljettu sektori ei koskaan voi olla palkkajohtaja. Julkisen sektorin kestävyysvaje on jo 6-7 miljardia. Julkisia menoja on pakko alentaa eikä lisätä. Kunnilla ei ole rahaa eikä myöskään valtiolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt revitään irti kaikki mitä saadaan kun on naispääministeri ja suurin osa ministereistäkin naisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Revitään kaikki mitä saadaan? Jos lähdetään vaikka siitä että palautetaan ensin nämä kikypikypöky talkoilla viedyt lomarahat jne...

Kun aikasi tulee "päästä" vaivaistaloon olisit tyytyväinen että olisi joku joka ehtoopäivinä vaippasi vaihtaisi ja ruuan tekisi...Jo nyt on niin ja näin että hoivaa tarvitsevilla olisi hoitajia joilla olisi edes hetki toisen tarpeita kuunnella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säälittävää älyllistä epärehellisyyttä tuo vetoaminen naisvaltaisuuteen.

Kukaan ei tässä maassa ole pakottanut tyttöjä valitsemaan noita aloja. He ovat täysin tienneet alan palkkatason ja ongelmat hakiessaan alaa opiskelemaan.

Kokeilkaa seuraavalla kerralla vedota alojen tärkeyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naiset tuhoaa ahneuksissaan kuntataloudet. Ei kuntatyöntekijä voi kilpailla ykistyisten vientialojen kanssa, joissa markkinat, kilpailukyky ja tuottavuus määrittää työn hinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan markkinat, kilpailukyky ja tuottavuus määritä vientialojen palkkoja, vaan työmarkkinajärjestöjen kiristyvoima.

Muutenhan meillä vallitsisi täystyöllisyys, mutta nyt on yli 400 000 ihmistä vailla työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eri asia jos mies elättää perheensä ja vaimonsa mikä ei onnistu enää missään maassa. Naisten pitää elää palkallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista kun muilla valtion tai kunnan palveluksessa oleville riittää jaettavaa. On kaikenlaista projekti koordinaattoria ja ties mitä muuta välijohtajan johtajaa ja muuta pormestaria yms.. Näiden palkoista ei niin haloota pidetä sillä kyllä kaikenmaailman hyväveli/sisar kerhoissa pidetään huoli että liksa kohdillaan.

Mutta autappa perskules kun hoitaja joka laappii toisten persaukset puhtaaksi ja auttaa ruokailussa hoitaa lääkkeet ajallaan sekä seuraa asiakkaiden hyvinvoinnista "kehtaa" jotakin vuorotöistänsä pyytää niin jo rutina alkaa. Kyllä fakta on se että ei se hoitaja sisar kiitoksella elä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:19
Oululaista äijäbalettia ja ilmakitaransoittoa on luvassa Talent Suomi -ohjelman aloitusjaksossa
11:12
Suomen Tieyhdistys kannustaa hakemaan avustuksia yksityisteiden perusparannuksiin – rahoitustilanne parempi kuin vuosiin, yhdistys sanoo
10:58
Lumo-valofestivaali avaa teoshakunsa vuodelle 2020
10:51
ELY-keskus rahoitti hankkeita Pohjois-Suomessa reilulla 28 miljoonalla – Pohjois-Pohjanmaalla rahoituksen määrä laski huomattavasti
10:24
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa
10:14
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli kahdeksaankymmeneen – Aasian pörssit ja matkailuosakkeet laskivat
9:36
Aurinko innosti Nallikarin edustalla ja muuallakin jäällä - lukijat kuvasivat valoisten pakkaspäivien touhuja
60
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
48
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
9
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Keihäsmatkat-sarja on humalainen pätkä suomalaista matkailuhistoriaa – ensin ollaan kivassa kännissä ja sitten iskee krapula

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pulut kaupan edustalla

Näät heti siinä Lidlien pihalla. Heille se mättö käy, kun eivät ole parempaan tottuneet. Lue lisää...
ASIAKAS KUNNAN TASO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image