Kotimaa

Naispapit suosivat vihreitä

Nuorisopastori Matti Pikkarainen on Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja.
Kotimaa 7.10.2002 0:00
Mirja Niemitalo

Papiston keskuudessa suosituin puolue on keskusta. Papistosta miehet äänestävät mielellään keskustaa, mutta naiset vihreitä. Herätysliikkeellä ja papiston poliittisella suhtautumisella on vahva yhteys poliittiseen kantaan. Pappisliiton äskettäin tekemä selvitys osoittaa, että vanhoillislestadiolaisista papeista valtaosa äänestää keskustaa.

Vanhakantainen näkemys kokoomuksen ja papiston läheisestä suhteesta ei kyselyn mukaan pidä paikkansa. Pappisliiton tekemä kysely paljastaa, että edellisissä eduskuntavaaleissa 23 prosenttia papeista äänesti keskustaa. Kokoomus ja vihreät olivat seuraavana 18 prosentin osuudella. Kärkikolmikon jälkeen suosituin on entinen kristillinen liitto14 prosentin ja SDP 11 prosentin osuudella.

Valtakunnallisesti verrattuna papisto äänestää muita kansalaisia keskimääräistä useammin vihreitä ja kristillisiä, mutta harvemmin demareita ja vasemmistoliittoa.

Nais- ja miespappien kohdalla poliittinen väriskaala vaihtuu. Naispappien keskuudessa suosituin puolue on vihreät. Liki kolmannes naisista on äänestänyt vihreitä, mutta miehistä vain reilu kymmenes.

Vastaavasti miehistä 17 prosenttia antoi viimeksi äänensä kristillisille, mutta naisista vain joka kymmenes.

Nais- ja miespappien ohella poliittiset mieltymykset riippuvat asuinpaikasta. Kaupunkilaispapit äänestävät vihreitä ja maalaispapit keskustaa.Oulun hiippakunnassa
äänestetään keskustaa


Porvoon hiippakunnassa suosituin puolue, 67 prosenttia, oli RKP. Oulun hiippakunnassa lähes puolet papeista, 47 prosenttia, äänesti keskustaa. Myös Lapuan hiippakunnassa 43 prosenttia ja Kuopion hiippakunnassa 29 prosenttia valitsi keskustan.

Helsingin hiippakunnassa puolesta kolmannes, 34 prosenttia, antoi äänensä vihreille. Tampereen ja Mikkelin hiippakunnissa neljännes papeista äänesti kokoomusta. Kristilliset olivat Tampereella, Mikkelissä ja Turussa muuta maata suositumpia.

Sukupuolen, paikkakunnan ohella herätysliike vaikuttaa puoluevalintaan. Vanhoillislestadiolaisista vastaajista peräti 84 prosenttia ilmoitti äänestävänsä keskustaa. Muuhun lestadiolaisuuteen kuuluvista keskustaa äänesti 64 prosenttia.

Evankeliseen liikkeeseen kuuluvista papeista 39 prosentti äänesti keskustaa. Evankelisista 28 prosenttia äänesti kristillisiä. Kristillisiä lähellä ovat myös kansanlähetykseen, opiskelija- ja koululaislähetykseen, Suomen raamattuopistoon, Paavalin synodiin, karismaattiseen liikkeeseen ja kansan raamattuseuraan läheisesti kuuluvat papit.

Eduskunnassa on tällä vaalikaudella kolme kirkonmiestä. Pappistausta on kansanedustaja Ismo Seivästöllä (kd.), Osmo Puhakalla (kesk.) ja Lauri Oinosella (kesk.).

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:02
Sirkkoja, sipulia, hunajaa, säilykkeitä ja marmeladia – tätä kaikkea on tarjolla Likis-lähiruokatapahtumassa
18:02
Valkosipulit ja perunat kävivät kaupaksi Likis-lähiruokatapahtumassa – opiskelijoiden järjestämä tapahtuma keräsi ennätysmäärän myyjiä
18:00
Kiinnostus luontoon toi Hanhelan veljeksille 44 vuoden menestyksekkään elämänuran – Tuleva työpäivä suolla tai metsässä jännittää ja innostaa Heinoa ja Marttia edelleen Tilaajille
17:57
Bottas: Renkaita ei saanut kertaakaan valmiiksi
17:37
Singaporen F1-kisan aika-ajon kärkikolmikon kommentit
17:36
Aika-ajon ratkaisuhetket: Leclercille jo kolmas peräkkäinen paalu
17:14
Joensuu jälleen pesäpallon miesten Suomen mestariksi – Rautiaisen kunnari ratkaisi supervuorossa kotiyleisön edessä
62
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
55
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
28
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
21
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
21
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
17
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
11
Kalen! kalluppi: Näytäkkö nää hyvältä?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

137 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image