Kotimaa

Naisia houkutellaan opiskelemaan tie­to­tek­niik­kaa

Kotimaa 7.2.2015 17:39
STT

Tietotekniikka-alalle yritetään houkutella lisää naisia. Vaikka it-ala on ollut kovassa nousussa jo pitkään, se kiinnostaa naisia yhä huomattavasti vähemmän kuin miehiä: Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset Tivian selvityksen mukaan alan työntekijöistä naisia on alle neljännes.

Monilla on väärä käsitys siitä, minkälaista työ on, sanoo naisten it-verkoston Nice Tuesdayn hallituksen puheenjohtaja Suvi Erjanti.

– Piintynyt mielikuva yksin pimeässä kellarissa koodaamisesta ei nykyään todellakaan pidä paikkaansa. Oikeasti työtehtäviä on monenlaisia, ja valtaosa työstä tehdään tiimeissä, Erjanti kertoo.

Samaa sanoo peliyhtiö Rovion pelistudion johtaja Heini Kaihu.

– Monet ajattelevat, että it-ala on vain koodaamista. Mutta meilläkin on töissä paljon eri alojen osaajia, Kaihu sanoo.

Satojatuhansia työpaikkoja

Nice Tuesday järjesti lauantaina Helsingissä Super-Ada-tapahtuman, jossa esiteltiin 16–22-vuotiaille naisille it-alan opiskelu- ja työpaikkoja. Tapahtuman nimi on kunnianosoitus 1800-luvulla eläneelle brittiläiselle Ada Lovelacelle, jota pidetään maailman ensimmäisenä ohjelmoijana.

Nykyään naispula on it-alalla kansainvälinen ongelma, vaikka töitä olisi tarjolla. Teknologiateollisuuden mukaan alalle tarvitaan Euroopassa tänä vuonna ainakin 400 000 uutta osaajaa.

– Naisten vähyys näkyy esimerkiksi siinä, että ulkomailla alan tapahtumissa on harvoin jonoa naisten vessaan, Erjanti sanoo.

Suomessa ala erottautuu edukseen myös sukupuolten palkkavertailussa. Tivian selvityksen mukaan it-alalla naisten peruspalkka oli 97 prosenttia miesten palkasta. Ero on poikkeuksellisen pieni.

Vaikka it-alallakin on käyty viime aikoina isoja yt-neuvotteluja, Kaihu uskoo, että tulevaisuudessa töitä riittää Suomessakin.

– Kaikki digitalisoituu ja ala kasvaa entisestään, mikä tarkoittaa myös lisää työpaikkoja. Ja vaikka opiskelija ei välttämättä päätyisi it-alalle, näitä taitoja tarvitaan nykyään joka alalla, Kaihu sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Valitettvasti feminismi on pyrkinyt tuhoamaan naiseutta, naisellisuutta ja äitiyttä. ja promovoinut sukupuolineutraaliaa agendaa. Ehdotan työuraksi merialaa, mikä sopii erinomaisesti itsellisyyteen pyrkiville naisille. Ja ajatelkaa mikä dominanssi olisi meriupseerilla miehistön hallinnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan naisten it-verkosto, Nice Tuesdayn, hallituksessa yhtä paljon mies- kuin naisjäseniäkin? Muutenhan kyseessä olisi epätasa-arvo ja syrjintä sukupuolen perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervetuloa kouluttautumaan työttömäksi! Digitalisoituminen tarkoittaa oikeasti sitä, että töitä on tarjolla vain hyvin pienelle erikoisosaajien joukolle, eikä keskiluokan bulkkiosaamiselle ole mitään tarvetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

IT-alan palkkoja on alennettava huomattavasti, etenkin mitä tulee peliyhtiöihin. Jos naiset eivät suostu hakeutumaan töihin alalle, jossa palkat korkeat, ei SDP Rinteen johdolla pääse ikinä lupailemaansa tavoitteeseen. Muitakin tämäntyyppisiä aloja toki löytyy ja palkkaa koskevien sukupuolierojen tasoittamiseksi vaihtoehtoja ei ole, palkkoja on näillä aloilla Rinteen johdolla merkittävästi alennettava. Palkankorotuksiin naisten suosimilla aloilla ja työajoilla kun ei ole nykytilanteessa mahdollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä todellakaan montaa osaavaa naista tiedä. Kyllähän jokainen nyt excelin kanssa osaa nysvätä ja sähköpostia lähettää.
Toisaalta kyllä suomalaiset naiset oppisivat sen saman mitä intialaiset ja kiinalaisetkin mutta varmaan tehokkaammin ja ymmärtäisivät paremmin mitä niille sanotaan. intialaisten/kiinalaisten sanomisiin kun ei ole oikein luottamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naiset pysyvät poissa näiltä aloilta, koska heillä ei keskimäärin ole pienintäkään kiinnostusta eikä kykyjä moiseen. Mutta samahan sinne on väkisillä taas kiintiöidä muutama nainen sotkemaan hommia, teeskennellään että ollaan kaikki samasta muotista ja samalla tavalla viritetty.

AIna voi sitten "delegoida" vaikeat (=lähes kaikki) tehtävät miehille ja flirttailla tiensä läpi uraputken kunnes pääsee "hallinnollisiin hommiin". Sillä tavallahan se toimii yleensä muillakin miesvaltaisilla aloilla, joille naisia väkisillä työnnetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän se "vain koodaamista" on? Koodaaminen ei ole "vain" mitään, vaan erittäin mukavaa puuhaa, jossa pitää hallita laajoja tietomääriä ja ymmärtää suuria kokonaisuuksia, ja johon uppoutuneena työpäivä menee kuin siivillä. SIinä on taas yksi asenteellinen henkilö, joka saa asialleen sanomisillaan aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Ja sitä koodaamistakin on niin monenlaista sorttia, että harva edes ymmärtää.

Ongelma on ehkä eniten siinä, että naisilla on paljon miehiä paljon harvemmin kokemusta vapaa-ajan tietotekniikkapuuhastelusta. Tytöille (ja pojillekin) voisi järjestää koulussa sukupuolijaoteltuja tietotekniikkakerhoja, joissa värkätään elektronisten laitteiden, koodin ja käyttöliittymien parissa vähän syvällisemmin. Jos pojat ja tytöt pistää sekaisin, ne pari poikaa, jotka ovat muita edellä, dominoivat koko laumaa, missä ei ole mitään ideaa.

IT-ala on vieläkin aivan alkutekijöissään ja uusia tietojenkäsittelyn rajaseutuja löydetään jatkuvasti lisää, joten töitä kyllä riittää kauas tulevaisuuteen, mutta alalle tulijoiden on syytä tiedostaa se, että kehityksestä johtuen työ on yhtä jatkuvaa kovaa opiskelua, mikä on samalla toki myös erittäin antoisaa.

Ja jos tietotekniikka ei oma alavalinta tulekaan olemaan, voin huoleti luvata kaikille, että tietotekniikkaa voi hyödyntää ihan jokaisessa työssä, kaikessa tieteessä ja jopa taiteessa, joten siihen kannattaa perehtyä edes hieman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monesti työt ovat koulussa hyviä kielissä tai matematiikassa, mutta silti naiset yhä karttavat tekniikan aloja joissa tehtävistä pääsisi valitsemaan mieleisensä kaikkein vapaimmin. Jos vaikkapa palapelit kiinnostavat, niin sillin suunnnittelu ja koodaaminenkin sopii. Tehtäviä on paljon muitakin: johtamista, hallintoa, visiointia, graafikoita, suunnittelua, psykologiaa, testaamista, kirjoittamista ja kielen kääntämistä, ...
Jos jokin on erityisen vaikea käyttää niin sen on suunnitellut insinööri, sanotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei IT-ala ole "kovassa nousussa" kannattaisi seurata vähän, alallahan on työntekijöistä ylitarjontaa ja työttömiä on paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Naisten rekrytointi on varma merkki että ovat sitten tekemässä koodarin hommista matalapalkka-alaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko olemassa sukupuoliero? Minusta ongelma on enemmänkin IT-alan panostuksissa käytettävyystutkimukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
91
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
67
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Siksihän tuo vaihtoon pitää saadakkin. Tärkein polittiinen tavoite on pudottaa ihmisten palkat ja tempputyöllistää tyött... Lue lisää...
Kikytetty

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image