Kotimaa

Naisen tekemä väkivalta on yhä tabu – netin kautta naisille apua tarjolla

Ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntijat Freia Luminka (oik.) ja Maija Isosaari olivat loppuviikolla Oulussa keskustelemassa asiasta. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 17.2.2018 8:14
Pasi Klemettilä

Naisten lähisuhteissa tekemä väkivalta on yllättävän yleistä, ja asiaa on pyritty tuomaan entistä enemmän esille viime vuosina.

Ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntijat Freia Luminka ja Maija Isosaari Helsingissä ja Tampereella toimivasta Maria Akatemiasta olivat loppuviikolla Oulussa keskustelemassa asian tiimoilta.

Vuodesta 2003 Maria Akatemiassa on tehty ehkäisevää työtä nimenomaan niiden naisten parissa, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa lähisuhteissaan.

Tutkimusten mukaan naisten ja miesten käyttämää väkivaltaa on parisuhteissa lähes yhtä paljon. Lapsiin kohdistuvasta väkivallasta on noin kolmannes äitien tekemää.

– Nämä aiheet eivät nouse niin paljon päivänvaloon kuin pitäisi. Väkivaltaa tekevät naiset jäävät yksin häpeänsä ja syyllisyytensä kanssa, Luminka sanoo.

Maria Akatemia on pyrkinyt auttamaan tämän ongelman kanssa painivia naisia toimipisteissään Helsingissä ja Tampereella. Naiset ovat ottaneet yhteyttä puhelinpalvelun kautta ja ovat sitä kautta ohjautuneet mukaan.

Tarkoituksena on nyt saada naisia myös valtakunnallisesti avun piiriin. Viime marraskuussa Maria Akatemia avasi netissä sivuston, jonka kautta naiset voivat saada keskusteluapua.

Nettipalvelun chatissa nainen voi nimettömänä keskustella ammattilaisen kanssa. Siitä hänet voidaan ohjata videokeskusteluihin ammattilaisen kanssa ja ryhmäkeskusteluihin videon välityksellä.

– Kansalaisjärjestössä työtä tehdään julkisin varoin. Palvelu on täysin ilmaista, sanoo Maija Isosaari.

Isosaaren mukaan heidän asiakkainaan olevilta aivan tavallisilta naisilta on tullut hälyttävän paljon kommentteja, että he kokevat tulleensa sivuutetuiksi koko palvelujärjestelmässä, neuvolassa tai sosiaalityön yhteydessä.

– On kyse tabusta, jota välttämättä ammattilaisillakaan ei ole vielä kykyä kohdata. Monet asiakkaat ovat sanoneet, että he olisivat niin halunneet, että se ammattilainen olisi kysynyt asiasta. Asia on kuitenkin jotenkin sivuutettu, Isosaari sanoo.

Chat-palvelu väkivaltaa käyttäville naisille löytyy netistä osoitteesta naisenvakivalta.fi

MAINOS

Kommentoi

Tiedossa on muutamia hirmuliskoja, jotka ovat pelkää hunajaa tai puhdasta kultaa välillä, mutta siten toisinaan tulta ja tappuraa, jos asiat eivät mene heidän VAATIMALLAAN tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmekertaa sain avokämmen lyönnin poskelle 20 v avoiliiton aikana,kun tilanne rauhoittui niin kysyin miksi, hän vastasi ,että olin ärsyttänyt häntä kuulemma siihen pisteeseen.
Ja liitto nyt siinä pisteessä,ero voimassa yli vuoden itse olin hakijana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avovaimo kävi vähän väliä kimppuun ja hakkas. Kun ķoittin pitää loitommalla ja pidin ķäsivarresta kiinni niin hänelle tuli siitä mustelmia,joita hän sitten esitteli sukulaisille,että minä olen se pahoinpitelijä. En sitä kestänyt kovin pitkään,pakko oli erota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksiköhän minulla on sellainen kokemus, että naiset ovat keränneet myös kyseenalaista kunniaa työpaikkakiusaamisen saralla. Olen ollut todistamassa työpakalla mm. naisen tekemää fyysistä väkivaltaa (toiselle naiselle). Turha naisiakaan on hyssytellä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin tabu on naisten harjoittama henkinen väkivalta - erityisesti puolustuskyvyttömiä lapsia vastaan. Vallitsevan äitimyytin vuoksi äiti on aina oikeassa ja se on lapsen omaa syytä. Lapsille opetetaan koulussa ja kirkossa, että vanhempia pitää kunnioittaa, tekivät mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jokainen voi miettiä tykönään sitä, puhutaanko tekijästä yhtä ymmärtävästi ja uhri täysin unohtaen, kun roolit ovat toisin päin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Poliisi ja käräjäoikeus toimisi neutraalisti sukupuolesta riippumatta, niin oltaisiin jo terveemmällä pohjalla. Nyt ne ylläpitävät tätä tabua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:02
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
7:19
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
7:00
Kalen! kalluppi: Kehukko nää kaveria?
7:00
Jääkärikypärä, Ukko-Mauser-pistooli ja ansiomerkki ovat keräilijöiden aarteita – aselait lähes pysäyttivät aseiden keräilyn Tilaajille
7:00
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
6:24
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
6:21
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
35
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
29
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
9
Tutkinnanjohtaja vahvistaa MTV:lle: Oulun vyyhdessä epäillään, että yksi nuorista tytöistä huumattiin tiedottomaksi ennen tekoa
6
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
5
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
2
Me aikuiset olemme luoneet todellisuuden, johon lastemme on sopeuduttava Lukijalta
2
EU-erosopimusäänestyksessä murskatappion kärsinyt May sai torjuntavoiton – luottamus säilyi luvuin 325–306

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

104 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image