Kotimaa

Näin syntyi susihysteria somessa – huhuttu siirtoistutus olikin sie­ni­tut­ki­mus­ta: "Sa­la­liit­to­teo­riat alkoivat taas kukoistaa"

Susien siirtoistutuksia koskevat huhut ovat toistuneet säännöllisesti hyvin pitkään. Tuorein mylly pyöri tällä viikolla Facebookissa, ja liittyi Keuruun-Mäntän suunnalla havaittuihin Luken tutkijoihin. Kuvakaappaukset "Suurpeto politiikka" -ryhmästä.
Kotimaa 25.10.2019 16:26 | Päivitetty 25.10.2019 19:06
Jami Jokinen

Keuruun ja Mäntän suunnalla levisi tuttuja huhuja, joiden mukaan Luke olisi ollut levittämässä alueelle susia. Todellisuudessa liikkeellä olivat vesakontorjuntaa seuraavat tutkijat.

"Onkos täällä jo tietoa siitä kun keuruulla luken auto ajellu tänään koirankuljetus kärry perässä hirvimiehiä karkuun."

"Siirtävät paskahäntiä... pohjanmaalla 3 hukkaa peräkärryssä."

Tällaisista sosiaalisen median viesteistä lähti alkuviikolla liikkeelle melkoisiin mittoihin kasvanut huhujen ja väitteiden sarja, johon joutuivat puuttumaan niin Luonnonvarakeskus (Luke) kuin Suomen Metsästäjäliittokin.

Huhuilijoiden mukaan Luke siirtää Suomessa susia.

Tapaus ei ole ensimmäinen, eikä todennäköisesti viimeinenkään.

Huhut levisivät Facebook-ryhmässä

Huhumylly alkoi jauhaa muun muassa julkisessa "Suurpeto politiikka" -nimisessä Facebook-ryhmässä.

Epäilykset olivat tuttuja aiemmista tapauksista: niiden mukaan susia haetaan ja siirretään salaa maastoon muun muassa Ähtärin eläinpuistosta.

"Ens kerralla kun näette sen luken auton koirakoppi perässä niin perkele pysäyttäkää se ja soittakaa poliisit paikalle!"

Väitteiden mukaan autoa olikin yritetty pysäyttää, mutta se oli ajanut karkuun.

"Eivät halunneet jäädä rysän päältä kiinni, huhuttiin."

Kielenkäyttö oli paikoin hyvin aggressiivista. Susia siirtävät lukelaiset muun muassa "joutasivat hirtheen".

Auto oli Luken...

Alkusysäyksenä ollut havainto Skoda-merkkisestä autosta osoittautui oikeaksi.

Rekisterinumero oli ehditty ottaa ylös, ja spekulointien jälkeen auton omistajaa selvitettiin ilmeisesti useampaankin kertaan verkkopalvelun avulla.

Omistajaksi ilmeni todella Luke.

Sama asia olisi toki varmistunut helpomminkin heti paikan päällä, sillä autossa oli tutkimuslaitoksen tarrat.

Tähän tosiasiat sitten päättyvätkin.

...mutta kaikki muu meni väärin

Torstaina asiaan puuttui Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari.

Hän oli myös ensimmäinen, joka kysyi asiaa suoraan Lukesta arvailujen sijaan – tai ainakin ensimmäinen, joka myös korjasi väitteitä kuumentuneessa Facebook-ryhmässä.

– Huomasin, että salaliittoteoriat alkoivat taas kukoistaa, joten otin selvää soittamalla Lukeen. Välitämme tietoa, koska tuskin lukelaisia tällä palstalla on, Siitari kirjoitti.

Kun tieto kiivaasti leviävistä huhuista oli saavuttanut Luken, se teki asiasta tiedotteen. Tämän tiedotteen julkaisi myös Suomen Riistakeskus.

Totuus ei tällä kertaa ollut tarua ihmeellisempää. Luke ei ollut siirtämässä tai edes tutkimassa susia, vaan sieniä.

"Meitä ei yritetty pysäyttää"

Tarkemmin sanoen kyse oli vesakontorjuntaan kokeiltavasta purppuranahakkasienestä.

Keuruun ja Mäntän suunnalla liikkui Luken ryhmä, joka kävi mittaamassa vesakoiden kasvua vuonna 2015 perustetuilla koealoilla. Mukana oli tutkija Tiina Laine.

Hän sanoo, että väitteet lukelaisten karkumatkasta ovat tuulesta temmattuja. Autoa ei ollut Laineen mukaan yritetty pysäyttää, eivätkä tutkijat itse asiassa edes "törmänneet" maastossa ihmisiin.

– Paitsi yhteen hirvimieheen passissa, jolta varmistettiin, ettei olla tulilinjalla, Laine kertoo sähköpostitse.

– Tietenkin olisimme pysähtyneet metsäntutkimuksen ilosanomaa jakamaan! 

Tutkijoilla ei ollut mukana raskasta kalustoa, eikä siksi peräkärryäkään – koirankuljetuskärrystä puhumattakaan.

Tämä ei kaikille riittänyt

Susiin liittyvistä sosiaalisista umpisolmuista kertoo se, ettei Luken ja Metsästäjäliiton selkeä viesti tunnu riittäneen.

"Jokainenhan tajuaa, et jos susia siirrellään, selitykset on just tuollasia, eiku sieniä kattomassa, ryhmässä kirjoitettiin."

Toinen kommentoija sanoi, että "Luke on kiero kuin korkkiruuvi".

"Niitten satuja ei kukaan tervejärkinen usko kun todisteet puhuvat toista!"

"Ei ole ollut hukkia 10v noissa paikoissa! Ja yhtä äkkiä kun luken autot kävi niin viikossa noin 10 havaintoa."

Todisteita ei ole näkynyt

Luke muistuttaa, että varsinkin lumettomaan aikaan maastossa voi kohdata tutkijoita.

Keskuksella on joka päivä maastossa satoja työntekijöitä eri tehtävissä. Suurpetoja heistä tutkii vain muutama, ja hekin keskittyvät havainnointiin, dna-näytteisiin ja muihin vastaaviin.

Susia Luke ei siirrä, kuten se on painottanut vuosikausia.

Facebook-ryhmässä salaliittoteorioita yrittivät hälventää myös muutamat keskusteluun osallistuneet. He huomauttivat erityisesti siitä, ettei todisteita väitetystä susien siirtämisestä ole.

"Kertaakaan, ei siis kertaakaan ole ollut muita todisteita kuin joku veljen vaimon appiukon serkun edesmenneen pikkuserkun sana."

Viranomaisen hankalan tilanteen voi tiivistää myös toisen kommentoijan kysymykseen.

"Miten Luke pystyisi todistamaan ettei se ole tehnyt jotain?"

Jutun otsikkoa muokattu kello 19.06.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (83)

Vaikka Luke susia siirtäisi niin eipä se kellekkään kuulu. He tekevät vain työtään ja joku asiasta viisaampi on nähnyt parhaaksi tehdä näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi niitä pitäisi erikseen istuttaa, kun olemassa oleva kanta lisääntyy ja hakee itselleen uusia reviireitä? Niillä on omat jalat, joilla ne liikkuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin alkaa mikä tahansa noitavaino. Joku laskee liikkeelle aivan perättömän kulkupuheen ja valmiiksi kuumenneet henkilöt lyövät löylyä. Sen jälkeen ollaan jo valmiit käymään käsiksi, eikä mikään faktapuhe tehoa. Tämä on tuttua politiikastakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä näkyy myös tässä ilmastohysterian lietsonnassa, joka on täysin turhaa. Autoilevat työssäkäyvät perheelliset lihansyöjät ovat tämän noitavainon kohteena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samasta ilmiöstä tosiaan kyse molemmissa, (vaikkei ilmasto tähän aiheeseen mitenkään liitykään): Mitkään faktat eivät kelpaa osalle autoilevista, työssäkäyvistä, perheellisistä lihansyöjistä. Vain nettipalstojen huhupuheet ovat totta, koska kuten joku persuedustaja asian taannoin totesi: ”näin nämä asiat koetaan”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susia kannattaisi kuitenkin siirtää Etelä-Suomeen, samoin karhuja ja ahmoja, ihan vain tasapuolisuuden vuoksikin ja samalla eteläisen Suomenkin luontoystävät saisivat ihailla kotiseuduillaan maamme villiä suurpetokantaa. Ruokaa niille löytyisi siellä runsaamminkin, mitä pohjoisessa, on hirviä ja peuroja harvennettavaksi asti. Sitäpaitsi monet pedot kotoutuisivat varmaan kaupunkialueillekin, tätähän on nähty muissakin maissa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan olisivat Etelä- Suomessa toivotumpia, kuin pohjoisen valittajat ja ihmiset etelässä eivät ole samanlaisia pelkureita kuin me täällä pohjoisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän jälkeen, kumpaan uskon enemmän tutkioihin vai metsästäjiin😅

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvät hyssykät. Susi hysteriaa lietsovat ,ottakaa huhu tietojen oikeellisuudesta varmuus,ennen kuin niitä julkaisette mediassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tahallista lietsontaa. Sama lietsonta ja vouhkasu kuuluu kun susien määrää koitetaan lietsomalla ja vääristelemällä saada näyttään valtavan suurelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

susia on liikaa ja ne pitää poistaa lopullisesti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Empä oo aikoihin nauranu niin makiasti ku luin tuon jutun.. Luulis nuita hävettävän jotka juorun liikkeelle laittoivat. Luke tutkii paljon muutakin kun susia. Ja kohta kun kaikki sudet on hävitetty ja luonto sekaisin niin varmasti täälläkin hoksataan että mitä tuli tehtyä ja pitää siirtää sudet takasin, luonto kostaa aina eikä luonnon kulkuun saa puuttua, luontoa pitää kunnioittaa. Vielä ne ei oo mua syöneet nuo elukat..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullinen asia on se, että Suomen susiongelma on hysteerisen marginaaliväestön korvien välissä. Kun vielä tajuaisivat, että ainoana suurena petoeläimenä kautta maailman, tämä yksi otti aikoinaan metsästyskaverikseen ihmisen, luultavasti sen vuoksi että oli samat riistaeläimet ja molemmat ovat hyvin älykkäitä lajeja. Tuloksena on myös evoluutionkieltäjien yms. ajattelukyvyttömien junttien nurkissa elävä mystinen eläin nimeltä KOIRA. Onneksi palkitsemme tämän hienoluonteisen metsien petoeläimen aivottomalla vainoamisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläin tarha etelä Lapissa päästää susia irti kun lauma kasvaa isoksi ja tämä on tosi!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juupasta juu. Ja kuu on juustoa ja noidat lentävät pääsiäisenä Kyöpelinvuorelle jumalattomiin menoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa osalla selittelyt siltä että tekee vaan mieli saada sutta trophyksi seinälle ja siihen kelpaa syy mikä tahansa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marjametsässä ei kyllä enää ole tullut käytyä samassa määrin kuin takavuosina, ei ainakaan yksin. Ei tee mieli joutua susilauman saaliiksi. Cityvihreät ei toki tästä pulmasta kärsi, vaan he reippaasti käyvät susien seassa marjaämpärinsä täyteen poimimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olen käynyt koko syksyn marjassa lumijoella koirani kanssa olemme nähneet kahteen eri kertaan kolme sutta joka kerta ne ovat paenneet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko syksy on normaaliin tapaan käyty marjastamassa ja sienestämässä. Susihysteriaan auttaa parhaiten psykoterapeutin apu ja nettihörhöjen saarnojen lukemisen lopettaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (83)

Uutisvirta

22:15
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
21:27
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
21:05
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
20:24
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
20:17
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
20:01
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
20:00
Kierikissä kokeillaan, kuinka kivikauden ihminen pysyi hengissä talvella – "Erakko ei ole pitkään selviytynyt" Tilaajille
135
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
77
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
76
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
46
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
42
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
42
Yle: Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
34
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Lotossa päävoiton todennäköisyys on noin 1/14000000. Osakemarkkinoilla tuotto on huonoinakin aikoina varmempaa, jos ei h... Lue lisää...
Leevi M. pilven laid...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image