Kotimaa

Näin pre­si­dent­tieh­dok­kaat vastasivat kysymyksiin Pohjois-Suomesta - Kyllönen: "Voisinpa hakea Suomeen lisää huol­to­var­muuso­saa­mis­ta"

Madetojan sali oli täynnä yleisöä presidentinvaalitentissä keskiviikkona. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 10.1.2018 13:49 | Päivitetty 10.1.2018 14:13
Kaleva

Kaikki kahdeksan presidentinvaaliehdokasta osallistuivat Kalevan ja Ylen yhdessä järjestämään presidentinvaalitenttiin Madetojan salissa keskiviikkona.

Keskustelussa kartoitettiin ehdokkaiden kantoja pohjoissuomalaisia koskeviin asioihin sekä tietysti tuttuihin teemoihin, kuten työttömyyteen, sotilasliittoihin, ja ulkomaanpolitiikkaan.

Keskustelua vetivät Yle Kajaanin toimittaja Hanne Kinnunen ja Kalevan toimittaja Petri Laukka. Keskustelun aluksi ehdokkaat joutuivat vastaamaan Pohjois-Suomea koskeviin kysymyksiin.

Merja Kyllöseltä kysyttiin, miten hän presidenttinä edistäisi pohjoissuomalaisten yritysten vientiä.

– Veisin porukalla suomalaista osaamista maailmalle. Ottaisin yrityksistä delegaatioita mukaan presidentin ulkomaanmatkoille viestimään tuotteistaan ja esittämään tarjontaansa, Kyllönen sanoo.

Kyllönen veisi Suomesta maailmalle vesi-, energia- ja koulutusosaamista sekä pohjoista jää- ja lumiosaamista.

– Voisinpa hankkia Suomeen huoltovarmuusosaamista lisää, Kyllönen sanoi ja viittasi Kainuun hiljattaisiin sähkökatkoksiin.

Sauli Niinistö sanoi keräävänsä yrityksistä joukkueita, esimerkiksi Oulun seudulta.

– Yritykset yksinään ovat aika pieniä, mutta kokonaisuudet, jotka koostuvat useista paloista, ovat myyneet maailmalla, Niinistö sanoi.

Kainuun tykkylumitilanne nousi keskusteluun

Muun muassa Kainuuta koetellut tykkylumitilanne ja sitä seuranneet usean vuorokauden mittaiset sähkönjakeluongelmat nousivat vaalikeskustelussa aiheeksi. Pekka Haavisto sanoi käyneensä Kainuussa ja huomanneensa, että sähköyhtiö Loiste yrittää parhaansa mukaan korjata ongelmat, mutta tilannetta voisi helpottaa.

– Meidän pitää Suomessa luoda yhteinen ilmastorahasto. Sääilmiöt voivat aiheuttaa yksittäisen yhtiön kannalta mahdottomia tilanteita. Kuitenkaan tarkoitus ei olisi sosialisoida kaikkea, vaan toimittaisiin sähkömarkkinalain puitteissa, Haavisto sanoo.

Merja Kyllönen (kuvassa vas.), Pekka Haavisto, Matti Vanhanen ja Laura Huhtasaari pohtivat Pohjois-Suomen erityisongelmia. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Matti Vanhanen oli Haaviston ehdotuksen kannalla.

– Sääongelmat osuvat aina jonkun kohdalle ja on kohtuutonta, että sen kanssa kamppaileva yhtiö joutuisi sen yksin maksamaan.

Koulutukseen ja tietoliikenneyhteyksiin satsataan

Pohjois-Suomi on valtava ja harvaanasuttu alue, jolla on omat erityisongelmansa. Toimittajat kysyivät ehdokkailta, mitä he tekisivät Pohjois-Suomen elinkeinoelämän edellytyksien kehittämiseksi ja työttömyyden torjumiseksi.

Laura Huhtasaari pitää tärkeänä saavutettavuuden, tietoliikenteen sekä tieliikenneyhteyksien takaamista myös syrjäseuduille, jos koko Suomi halutaan pitää asuttuna. Lisäksi Huhtasaari pohtisi yritysverotuksen muuttamista.

– Yrityksille pitäisi taata mahdollisuus palkata työvoimaa. Pitäisikö esimerkiksi suuryrityksillä olla suuremmat työntekijämaksut kuin pienemmilä? Tai pilottikokeiluna kokeilla Viron veromallia kymmenen työntekijän kokoisille pienyrityksille?

Tuula Haatainen nosti esille koulutuksen merkityksen.

– Olen toiminut opetusministerinä ja tiedän, että Oulun yliopisto on vahva tiedeyliopisto ja siitä on pidettävä kiinni kun rakennetaan innovaatiopolitiikkaa. Olen huolissani alan yrityksistä ja esimerkiksi ammatillista koulutusta on liian vähän. Tänne tarvitaan koulutuspaikkoja nuorille, Haatainen sanoo.

Haataisen mukaan Oulussa erityinen tilanne, sillä Oulussa on Suomen nuorin väestö, jonka keski-ikä on 27 vuotta.

Kotiseudulla täytyy olla elinmahdollisuuksia

Paavo Väyrynen ei pystynyt kysyttäessä sanomaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun nuorisotyöttömyysasteita (15,9 prosenttia ja 17 prosenttia), mutta sanoi pitävänsä aluepolitiikan unohtamista keskeisenä syynä työttömyydelle.

– Suomessa ei ole pitkään aikaan harjoitettu varsinaista aluepolitiikkaa. Pääkaupunkiseudun keskittämispolitiikka johtaa siihen, että työpaikkoja on alueilla liian vähän. On erikoista, että väkeä keskitetään keskuksiin, kun tekninen kehitys puoltaa hajautettua yhteiskuntaa.

Haavisto sanoi, että nuoret haluaisivat jäädä kotiseudulleen työelämään.

– Pitkästä aikaa on se tilanne, että nuoret haluavat jäädä kotiseudulle. Nuorille tulee luoda elinmahdollisuuksia omilla kotiseuduillaan.

Tuula Haatainen (kuvassa vas.), Paavo Väyrynen, Sauli Niinistö ja Nils Torvalds vaalitentissä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Pohjoisen Suomen erityispiirteitä ovat Lappi ja saamelaiset, ja näihinkin kysymyksiin ehdokkaat ottivat kantaa.

Nils Torvalds hauskuutti yleisöä sanomalla, että hän oli tyytymätön Sauli Niinistön presidenttinä pitämään puheeseen saamelaiskäräjillä.

– Olisit sanonut. Seuraavalla kerralla sitten, Niinistö nauroi.

– Seuraavaa kertaa ei tule, Torvalds lohkaisi.

Torvaldsin mukaan vähemmistöjen oikeuksien suhteen tulee olla tarkkana. Toimittajat kysyivät, mitä Torvalds presidenttinä tekisi, jos saamelaiset haluaisivat itsenäistyä Katalonian tapaan.

– Hauraiden vähemmistöjen oikeuksien suhteen pitää olla erittäin tarkkoja. Katson, että edelliset presidentit ovat toimineet väärin ja yrittäisin toimia niin, että sille [Katalonian] tielle ei pidä mennä.

Haavisto pitää häpeänä Suomelle, että saamelaisten alkuperäiskansa-asemaa ei ole tunnustettu ILO 169 -sopimuksen mukaisesti.

– Valtakulttuuri ei ole käsitellyt saamelaiskysymyksiä asianmukaisesti. Katalonia-malli sinänsä ei ole mielestäni hyvä Espanjalle eikä Katalonialle. Uskon, että saamelaiset ovat isänmaallisia ja haluavat toimia Suomessa, kun Suomikin tunnustaa heidän panoksensa.

Katso presidentinvaalitentti kokonaisuudessaan:

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Suomalainen jäänmurtaja ja lumiossaaminen on maailman huippua! Tätä keihäänkärkituotettamme pitää viedä maailmalle sillä voitamme automaattisesti kilpailun muiden lumiaskartelijoiden kanssa. Alpeille voisimme viedä suomalaista lumitekniikkaa koska meillä tuotteet on kehitetty arktisiin olosuhteisiin eli niille alppien pienet hötölumet eivät tunnu missään. Ollaan ylpeitä suomalaisesta pajateollisuudesta ja sen snowhow tuotteista joilla saadaan varmasti uusia työpaikkoja sekä innovaatioita. Suomalainen lumilapiokin pätkii mennen tullen muiden ohuet muoviläpyskät. Enpä ole edes lumikolaan törmännyt kuin suomessa. Mahtavia innovaatioita. Presidentti kahvikin on maailman paras kahvi mutta aina jaksan ihmetellä että mikä siinä on ettei sillä valloiteta maailmaa? Ehkä suomalainen ei vieläkään osaa myydä. Mennen on muuten myös paras partavesi joka ainakin nimensä puolesta voisi olla suomalainen innovaatio? En tiedä mutta veikkaampa että jotain kytköksiä vähintään saattaisi löytyä tuon menestyksen takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo parhaiten kartalla pohjoisen aluepolitiikan tarpeesta työttömyyden ehkäisyyn. Niinistön mielestä ongelmaa työttömyysturvan leikkauksessa nukyisyydelläkään ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen huoltovarmuus on suurelta osin mennyttä sillä hetkellä kun Venäjä katkaisee Itämeren laivaliikenteen. Siihen se pystyy monellakin keinolla. Gotlannin ja/tai Ahvenanmaan miehitys on Venäjälle melko yksinkertainen ja nopea manööveri. Itämeren laivaliikenteen Venäjä voi estää myös laivastonsa ja ilmavoimiensa avulla. Pitää myös tajuta, että Suomen maayhteys Ruotsiin ei välttämättä ole kriisin puhjetessa kovin kauaa käytettävissä. Kriisin pitkittyessä Suomessa on takuuvarmasti edessä nälänhätä joka tappaa tehokkaammin kuin varsinainen sota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni Merja Kyllönen on -
nistui tentissä parhaiten.
Ehkä saamme Suomeen toisen
naispresidentin. Toivottavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Afrikastako Kyllönen niitä huoltovarmuus experttejä hakisi? Niinistön toive pitää toteuttaa, lyhennetään hänen toimikautensa yhteen, mutta ei kai sentään niskalukauksella venäläiseen tyyliin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoimasta ei hankalia kysymyksiä kysytty, vaikka venäjäsuhteet ja paljon muutakin on ehdollistettu tämän hankkeen kitkattomaan etenemiseen. Ainoa Fennovoimaan liittynyt kysymys oli vitsailumielessä esitetty kysymys Hanhikivelle ilmestyvistä "vihreistä miehistä". Ei herätä luottamusta yhteenkään ehdokkaaseen, kun eivät salli itseltään kysyä hankalia kysymyksiä ydinvoimayhtiöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllönen puhuu "huoltovarmuudesta". Antoi henk.kohtaisen näyttönsä Suomen surkeimpana liikenneministerinä. Jopa Bernerillä on vaikeeaa vetästä "paremmaksi"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllönen voisi hoidella ensitöikseen huoltovarmuus osaamista kainuun suuntaan, sähkön saatavuuden varmistamiseksi.
Siinäpä ensimmäinen projekti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on lähettäneet Kyllösen europarlamenttiin ja pärjäävät mainiosti ilmankin.Samoin kuin ilman sähköä tai muuta huoltovarmuutta,ne kun osaa hoitaa itse omat asiansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nii liikenneministeri aikana näytti lumi ja tiestön kunnossapito osaamista hankkimalla maasturin kun ei muuten pääsyt liikkumaan, vai miten se olikaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossakin vaalikoneessa kun vastasi jokaiseen kysymykseen en tiedä, sai ehdokkaaksi tuula haataisen 60% vastaavuudella. Buahaahahaaaaaa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin mikä oli pointti? Ihan varmasti sieltä joku ehdokas tulee tuollakin menetelmällä. Siis sama kuin randomilla vedät jonkun pakasta. Ja sitten naurattaa: Buahaahahaaaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö tukee aktiivimallia ja näyttää olevan Kotkassa kierroksella Työministeri Lindströmin kanssa ,kohtapuoliin .Vieläkö joku Suomalainen äänestää heitä kun kahtiajako ,Suomalaisten kesken jo vaarallisella tasolla .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin valmis äänestämään Sauli Niinistöä.
Nyt näyttää siltä, ettei hän ääntäni kaipaa.
Aktiiviporvari hänkin yhä. Köyhät kykyyn ja työttömille raippaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei missään nimessä näitä harmaita pysähtyneisyyden ajan muumiosetiä enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä se on: mihin koira karvoistaan pääsee? Ei se, että joutuu pressanan heittämään puolueen jäsenkirjalla kuikkaa, muuta aatemaailmaa tai viiteryhmää miksikään. Jos Niinistö olisi selkeästi kritisoinut aktiivimallia, olisi se ollut osoitus selvästä pesäerosta kokoomukseen. Mutta eihän koira omiaan pure.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko Haaviston ministeri ollessaan Fortumin myynti Suomesta ulkolaiselle toimijalle Carunalle heikensi Suomen huoltovarmuutta merkittävästi.
Haavisto tyhmistä päätöksistä kärsii syrjäseudun asukkaat koreina sähkönsiirtohintoina ja sähkökatkoksina koska maakaapelointia ei ole tehty...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image