Kotimaa

Näin pädi auttaisi soittamaan – pe­li­maa­il­mas­ta tuttu teknologia voi herättää nuottivihkon eloon ja avata uusia ulottuvuuksia musiikkiin

Pädi tulee pianonsoittajan avuksi, kun kameraa vilauttaa nuottivihkon ja koskettimiston päällä. Kuvaamalla nuotteja voidaan tuoda mukaan uusia elementtejä: ruudulle voisi ilmestyä tietoja säveltäjästä tai kenties jonkin bändin musiikkivideo kyseisestä kappaleesta.
Kotimaa 4.11.2018 10:30
Anna Kilponen

Jyväskylän ja Helsingin yliopistoissa kehitetään lisätyn todellisuuden teknologiaan perustuvia mobiiliratkaisuja, joita voidaan hyödyntää musiikin oppimisessa.

Mitä tekee pianisti, kun harjoittelu tökkii?

Hän kaivaa esiin tabletin eli pädin tai älykännykän kameroineen ja heilauttaa sitä hetken nuottien yllä. Mustavalkoinen nuottivihko herää eloon kännykän ruudulla, kun harjoiteltava kappale pärähtää soimaan – ehkä ruudulla näkyy vielä, mitä kosketinta pitäisi missäkin kohdassa painaa. Näin kuka tahansa pystyy harjoittelemaan soittamista.

Kännykkään tai tablettiin ladattu musiikin älysovellus voi olla arkipäivää jo lähitulevaisuudessa. Jyväskylän ja Helsingin yliopistot tutkivat parhaillaan, miten lisätyn todellisuuden (AR) teknologiaa ja mobiilisovelluksia voidaan hyödyntää musiikin oppimisessa ja tekemisessä.

Lokakuun alussa alkaneen, puolivuotisen yhteishankkeen aikana on tarkoitus rakentaa tutkimusorganisaatioista ja yrityksistä yhteistyöverkosto.

– Ei näitä pelkästään tutkijan kammiossa rakennella, vaan pohdimme myös liiketoiminnan mahdollisuuksia, sanoo yliopistonopettaja Antti-Jussi Lakanen Jyväskylän yliopistosta.

"Oppilaat voisivat näyttää kameralle erivärisiä lappuja, jotka vastaisivat tiettyjä instrumentteja. Kun laite havaitsee vaikkapa sinisen lapun, pärähtäisi rumpubiitti soimiaan, ja esimerkiksi vihreä lappu toisi mukaan basson."

Antti-Jussi Lakanen Jyväskylän yliopisto

Kehittämisessä hyödynnetään pelillisyyttä

AR-teknologian avulla voidaan yhdistää keinotekoinen ja todellinen maailma toisiinsa. Teknologia on monille tuttu pelimaailmasta, mutta muuten se ei ole vielä kovin laajasti käytössä.

Yliopistoyhteistyössä sen käytölle haetaan uusia ratkaisuja, joiden kehittämisessä hyödynnetään myös pelillisyyttä, aivotutkimusta ja informaatioteknologiaa. Lähtökohta on pedagoginen.

Helsingin yliopiston aivotutkimuskeskuksen on tarkoitus selvittää muun muassa, voidaanko sovelluksilla parantaa oppimista ja innostavatko ne oppilaita musiikilliseen toimintaan.

Musiikin oppimiseen ja interaktiiviseen kuunteluun on tarjolla jo jonkin verran kaupallisia mobiiliratkaisuja, mutta ne eivät sovellu kaiken ikäisille.

– Matalan kynnyksen toiminnallista oppimista ja siihen kannustavia sovelluksia on markkinoilla aika vähän, Lakanen kertoo Lännen Medialle.

Hänen mukaansa hankkeen aikana kehitettävien sovellusten olisi tarkoitus rohkaista musiikilliseen toimintaan ja antaa ilmaisun välineitä.

– Toiminnallisuuden kautta sellaisetkin oppijat, jotka eivät ole musiikillisesti niin orientoituneita, saattaisivat huomata, että musiikki on kiva juttu. Ehkä he huomaisivat myös sen, että soittaminenkaan ole niin vaikeaa kuin saattaisi luulla.

Sovelluksesta hyötyisivät myös musiikkia aktiivisesti harrastavat. Se voisi innostaa soittajaa pelimäisten elementtien avulla ja luoda tavoitteita soittamiseen.

Ei laite edellä, vaan apuvälineenä

Oppilasryhmässä AR-sovellusta voitaisiin hyödyntää vaikka instrumenttien tunnistamisen opettelussa tai kappaleiden sovitusten tekemisessä.

– Laitetaan vaikka kännykkä tai pädi telineeseen kuvaamaan ryhmää. Oppilaat voisivat näyttää kameralle erivärisiä lappuja, jotka vastaisivat tiettyjä instrumentteja. Kun laite havaitsee vaikkapa sinisen lapun, pärähtäisi rumpubiitti soimiaan, ja esimerkiksi vihreä lappu toisi mukaan basson. Tätä ei ole vielä kokeiltu, mutta se olisi mahdollista.

Lakanen korostaa, että sovelluksessa ei suinkaan mentäisi laite keskiössä, vaan se toimisi apuvälineenä. Tarkoitus on kehittää konsepteja, jotka eivät vaadi kalliita laiteinvestointeja: älykännykkä tai tabletti riittäisi.

Sovelluksia on tarkoitus tutkia kouluympäristöissä ja musiikin opetuksessa laajemminkin.

Lisätty todellisuus eli AR

  • Lisätty todellisuus (AR) hyödyntää keinotekoisia, tietokonegrafiikalla tuotettuja elementtejä, joita on lisätty näkymään todellisesta ympäristöstä.
  • AR on lyhenne augmented reality -termistä.
  • Lisättyä todellisuutta voi tarkastella esimerkiksi puhelimen näytöllä tai AR-laseilla. Kummassakin tapauksessa tarkastellaan ympäröivää maailmaa, johon on sijoitettu virtuaalisia elementtejä.
  • Lisättyä todellisuutta hyödynnetään varsinkin peleissä. Tunnetuin esimerkki tästä on Pokémon Go, jossa pelaajat jahtaavat erilaisia pelihahmoja ympäristöstään.
  • Lisättyä todellisuutta voidaan hyödyntää musiikin opiskelussa. Erityisen hyvin se sopii pianonsoiton harjoitteluun, sillä älypuhelimen kameralla on helppo seurata koskettimistoa. Se voisi soveltua myös esimerkiksi kitaran ja rumpujen soittoon.
MAINOS

Kommentoi

Jos ei osaa katsoa nuottiviivastolta mitä kosketinta pitää painaa, niin suosittelen, että unohtaa pianon soiton. Pianoa ei opi soittamaan sillä, että iPad vieressä sanoo, että "paina tuosta" ja näyttää kuvan. Ja jos lapsi ei motivoidu soittamaan instrumenttia, esim. pianoa, ilman, että saa samalla räplätä tablettia, niin kannattaa antaa asian olla.
Kaikki uudistukset eivät ole kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin kun minä aloittelin kosketinsoittimien kanssa puljaamista vähän reilut 30 vuotta sitten, koko homma lähti liikkeelle värikoodatuista nuoteista ja koskettimista. Silloin ei ollut läppäreitä eikä täppäreitä, mutta näkisin että aivan samaa asiaa tässä nykypäivän ratkaisussa tehdään, välineet vain ovat erit.

Siinä kyllä liippaat läheltä oikeaa asiaa, että pidemmän päälle myös ne nuotit täytyy opetella. Mutta jos pädi tjms. avustin saa nuoren innostuksen syttymään, ja josta ehkä lähtee liikkeelle elinikäinen harrastus - josta ehkä myöhemmin muodostuu jopa ammatti - niin en missään nimessä näe mitään pahaa näissä nykypäivänkään välineissä ja metodeissa; päinvastoin oikein kovasti paljon tervetuloa!

Ei ole mitään väliä millä välineillä se ensimmäinen kiinnostuksen kipinä saadaan syttymään, pääasia on että se kipinä löydetään ja saadaan syttymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän se Mozartkin aikanaan oppi soittamaan kun ei ollut älypuhelimia ja ipadeja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:02
Kuluttaja-lehti: Aggressiivista kotimyyntiä tekevät yritykset keränneet miljoonavoittoja ja satoja valituksia viranomaisille – osa yrityksistä oululaisia, usean taustalla sama suku
12:58
Eveliina Piippo taisteli hopeaa 10 kilometriltä – "Hirveän monta minuuttia ei olisi jaksanut elää siinä jännityksessä"
12:13
Seitsemän tähden liikkeellä seitsemän eduskuntavaaliehdokasta Pohjois-Suomesta – vaalipiireissä tähdätään täysiin listoihin
12:00
THL: Tarvitaan enemmän tietoa ihmisten sairauksista, jos jokaiselle suomalaiselle määritellään hinta – Työterveyshuolto korvauskriteereihin mukaan
12:00
Talouspolitiikan arviointineuvosto moittii hallitusta: Sote-uudistuksen säästöt yhä epävarmoja
11:55
Käräjäoikeus tuomitsi Oulussa kaupparyöstöjä tehneen miehen viiden vuoden vankeuteen
10:57
Valtteri Bottas hurautti ensimmäiset rallikilometrit Rovaniemellä, mestarikartturi uskoo formulakuskin rallitaitoihin – katso video Tilaajille
36
Oulun kaupunki luopuu tarpeettomaksi katsotuista rakennuksista – listalla kaikkiaan kymmenen kohdetta
20
Liiketoiminnan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mammuttihirren maksuvaikeuksiin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toimitusjohtaja
19
Uusi Rock In The City -festivaali järjestetään Kuusisaaressa kesäkuussa
16
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepelti pystyssä pihalla"
11
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
9
Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä hakemuksen myöhästyminen
8
Moni turvapaikanhakija odottanut yli kolme vuotta – olisi suotavaa, että lupaprosessit olisivat tehokkaampia ja painopistettä saataisiin kotouttamiseen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

juurikin näin. Superkarttuma, jolla eläkeläisiä houkuteltiin jatkamaan työuraa oli pakon sanelema juttu koska y-sukupolv... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image