Kotimaa

Näin oi­keus­mi­nis­te­ri Henriksson torjuisi yli­vel­kaan­tu­mis­ta: Lapsille sääs­tö­pos­su­ja, nuorille vähintään toisen asteen koulutus ja pie­ny­rit­tä­jil­le toinen mahdollisuus

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on huolissaan erityisesti nuorten kouluttamattomien miesten ja konkurssin tehneiden pienyrittäjien ylivelkaantumisesta. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 23.10.2019 14:02
Rebekka Härkönen

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson uskoo, että koulutuksella voidaan vaikuttaa pärjäämiseen myös taloudenhallinnassa.

Ylivelkaantuminen on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Tätä mieltä on oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

– Kotitalouksien velkaantuminen on kasvanut viimeisten 20 vuoden aikana samalla, kun säästäminen on kääntynyt laskuun, Henriksson perustelee.

Hän muistuttaa, että Suomessa on ulosotossa tällä hetkellä 570 000 erillistä velallista, ja maksuhäiriömerkintä on yli 380 000 henkilöllä.

– Valtava määrä. Näissä erityisesti yli 30-vuotiaat miehet ovat yliedustettuja. Minut yllätti myös tieto, että kaikista veloista 35 prosentissa velan saldo alle 1 000 euroa.

– Tavallaan tämä on positiivinen asia, mutta hämmästyttävää on, ettei velka ole sen enempää. Tämä kuvastaa sitä, miten monenlaiset elämäntilanteet ja valinnat voivat johtaa ulosottoon, Henriksson sanoo.

Henriksson sanoo, että oikeusministeriössä on tekeillä useita hankkeita ylivelkaantumisen torjumiseksi.

– Tarkoitus on panostaa talous- ja velkaneuvontaan, siihen tulee myös lisämäärärahaa.

Suunnitteilla on myös positiivinen luottorekisteri. Rekisteriin koottaisiin reaaliaikaiset tiedot henkilön kokonaisvelkatilanteesta. Näin luotonantaja voisi arvioida luotonhakijan taloudellista tilannetta todelliseen maksukykyyn.

Henriksson pitää hanketta tärkeänä mutta haasteellisena.

– Rekisteriä ei saada pystyyn huomenna, se ei ole helppo asia. Mutta teemme nyt töitä sen perustamiseksi.

Lisäksi oikeusministeriö valmistelee pikavippifirmoille tiukempaa valvontaa. Henrikssonin mukaan tämä valvonta on tarkoitus siirtää muitakin rahalaitoksia kuten pankkeja valvovan Finanssivalvonnan tehtäväksi.

Lautapeleistäkin katoaa setelit

Oikeusministeri Hekriksson peräänkuuluttaa myös kotien talouskasvatusta. Hän muistuttaa, että ennen lapset ja nuoret oppivat rahankäyttöä esimerkiksi säästöpossuun säästämällä.

– Missä ovat vanhat säästöpossut, miten tämän päivät nuoret säästävät, Henriksson kysyy.

– Ennen pelattiin lautapelejä, joissa oli seteleitä. Nyt jopa Monopoli on siirtynyt aikaan, jossa ei käytetä seteleitä vaan pelissä on kortti, jolla maksetaan, Henriksson kuvailee.

Henriksson sanoo, että ennen säästöpossut ja pelit opettivat, että oikeuden asioiden tekeminen kannattaa ja väärillä valinnoilla rahansa häviää. Hän uskoo, että tällä on ollut merkitystä siihen, miten suomalaiset ovat oppineet taloudenhoitoa pienestä pitäen.

– Enää ei käytetä käteistä. Kun emme näe rahaa, mistä tulee se tunne, että mitä mikäkin maksaa ja mitä se tarkoittaa käytännössä?

Henrikssonin mukaan on tutkimusnäyttöä siitä, että vanhempien tavalla puhua rahasta on vaikutusta siihen, miten lapset ja nuoret rahaa käyttävät.

– Siksi talouskasvatustyötä tarvitaan myös kaikissa kodeissa, Henriksson sanoo.

Koulutuksella väliä

Henriksson sanoo, että ylivelkaantumisilmiön pysäyttämiseen tehdään yhteiskunnassa töitä laajasti. Myös kolmas sektori on tässä työssä keskeisessä roolissa.

– Kaikkien poliittisten päätösten tekijöiden, Suomen hallituksen ja Suomen pankin pitäisi nyt miettiä, millä tavalla pystymme torjumaan ongelmaa, Henriksson sanoo.

Henriksson pitää erittäin tärkeänä nykyisen hallituksen panostusta osaamiseen.

– Siihen, että jokaisella nuorella on vähintään toisen asteen koulutus. Mitä paremmin on koulutettu, sitä paremmat edellytykset on pärjätä.

Koulutus auttaa torjumaan myös ylivelkaantumista ja huono-osaisuuden periytymistä.

– Kaikki lähtee siitä, että meillä on yhdenvertainen koulutus ja samanvertaiset mahdollisuudet kaikille lapsille riippumatta perheen taloudellisesta asemasta. Tähän pitää panostaa, Henriksson sanoo.

Ministeri penää asennemuutosta

Oikeusministeri Henriksson näkee ylivelkaantuneissa kaksi huolestuttavaa ryhmää: nuoret kouluttamattomat miehet ja pienyrittäjät.

– Työttömien, kouluttamattomien nuorten miesten, joiden tilanteeseen liittyy esimerkiksi peliriippuvuutta, kohdalla ongelmat voivat kasaantua, jolloin jälki voi olla todella pahaa, Henriksson kuvailee.

– Myös epäonnistuville pienyrittäjille pitää antaa toinen mahdollisuus.

Tästä syystä pienyrittäjien taipaleen tasoittaminen on kirjattu myös hallitusohjelmaan. Heille pyritään järjestämään toinen mahdollisuus aloittaa alusta ja päästä esimerkiksi helpommin velkajärjestelyyn.

Henriksson muistuttaa, että konkurssiin liittyvä häpeäkulttuuri on perin suomalainen tapa suhtautua yrittämiseen.

– Yhdysvalloissa esimerkiksi ajatellaan, että vasta kymmenes yritys voi menestyä. Ja ettei muutama konkurssi alussa ole niin vaarallista.

– Suomessa ajatellaan, ettei konkurssin jälkeen pitäisi enää yrittää. Mutta jos ei uskalla mitään, eihän uusia yrityksiä ja ideoita synny. Yhteiskunnan pitää rohkaista yrittämiseen ja tarjota keinoja eteenpäin pääsemiseen, jos menee huonosti, Henriksson toteaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson puhui tänään keskiviikkona Oikeustoimittajat Ry:n tilaisuudessa.

MAINOS

Kommentoi

Mistä yli velkaantuminen johtuu,ehkä syy on elämisen ja opiskelun kalleudesta myöskin elämän lähtökohdista.Ihan turhaa moraaliposerausta r ministeriltä monopolirahoilla ja säästöpossuilla kun oma elämä on lähtöisin pikkasen paremmista piireistä,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

opiskelupaikka. Älkää haksahtako sairaanhoitajakoulutukseen. Otetaan liikaa opiskelijoita sisään eikä pystytä edes harjoittelupaikkoja järjestämään. Opetus jää täysin itseopiskeluksi. Mutta rahahan se on tärkein. Mitä enempi opiskelijoita sen enempi rahaa. Laadusta viis, tule siis Oamk

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

samalla kannattaa virkamiesten arvostelun kieltämistä , syyttäjä nostaisi suoraan oikeusjutun jos virkamiehiä mollaisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joillekkin tavat, tottumukset, säännöt ja lait on tarkoitettu rikottavaksi. Helppo luvata mutta vaikea pitää ilman lisääntyvää huolta. Sosiaalipuoli tuskin antaa säästää, jos vanhemmat malttaa. Työpäivät voivat olla muutaman vuoden jopa 16h. ja ennemmin tai myöhemmin yrittäjä keksii nerokkaan lisäansion jolla pitää toimintaa yllä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image