Kotimaa

Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan ka­ran­tee­ni­ho­tel­lis­ta päästetään yli sata pois

Turisti vietti aikaa keskiviikkona Teneriffalla hotellin parvekkeella. Hotelli on laitettu karanteeniin, koska neljällä siellä olleella italialaisella todettiin koronavirustartunta.
Kotimaa 27.2.2020 20:17
Lännen Media, Reuters

Uusi koronavirus on noussut epidemiaksi Pohjois-Italiassa, josta se on levinnyt matkailijoiden mukana useisiin uusiin maihin Euroopassa tällä viikolla. Tanskassa ja Virossa varmistettiin maiden ensimmäiset tartunnat torstaina.

Suomessa on tutkittu jo kymmeniä koronavirusnäytteitä tartuntaepäilyjen vuoksi, ja määrä kasvaa päivä päivältä. Tähän mennessä laboratoriokokeista kaksi on johtanut tartuntalöydökseen.

Uudellamaalla koronavirustartunta todettiin Italiasta palanneella suomalaisnaisella keskiviikkona. Lapissa tartunta varmistui tammikuun lopussa kiinalaisella turistilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa oli tämän viikon alkuun mennessä käyty läpi yhteensä 30 henkilön koronavirusnäytteet. Viikon kuluessa uusi virus on levinnyt Euroopassa, ja eri puolilla Suomea on tullut ilmi lisää koronaepäilyjä.

Kahta koronavirusepäilyä tutkitaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (Kys). Tartuntaa epäillään keski-ikäisellä iisalmelaisella pariskunnalla, jolla ilmeni lieviä hengitystieinfektion oireita Pohjois-Italiaan suuntautuneen matkan jälkeen.

Testitulokset saadaan perjantaihin mennessä, kerrotaan Kysin tiedotteessa. Sairaalan mukaan tutkitut ovat hyväkuntoisia ja odottavat vastauksia kotieristyksessä.

Negatiivisia testituloksia

Torstaina Lapin Kansa uutisoi uudesta tartuntaepäilystä Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä, mutta se osoittautui aiheettomaksi. Lisäksi keskiviikkona julkisuuteen tulleet koronavirusepäilyt Etelä-Savossa ja Jyväskylässä osoittautuivat molemmat aiheettomiksi, kun koronavirusnäytteet olivat negatiivisia.

Ylen mukaan myös esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla Kokkolan keskussairaalassa on tutkittu ensimmäiset koronaepäilyt. Keskussairaalaan hakeutui helmikuussa testeihin kaksi Aasiassa matkaillutta suomalaista, joilla oli hengitystieoireita. Epäilyt osoittautuivat kuitenkin aiheettomiksi.

Jos epäilee saaneensa viruksen, kannattaa ensimmäisenä soittaa sairaalaan, Suomen terveysviranomaiset muistuttavat.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) korosti torstaina eduskunnassa, että Suomessa ei ole epidemiaa ja tartuntariski on pieni.

Yli sata pääsee pois karanteenihotellista Teneriffalla

Koronavirustartunnan takia karanteenissa Teneriffalla Costa Adeje Palace -hotellissa on kerrottu olevan myös yli 20 suomalaismatkailijaa. Torstaina paikalliset viranomaiset kertoivat, että yhteensä 130 hotellissa karanteenissa olevista yli 700 asiakkaasta saa lähteä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Paikallisen hallinnon edustajan mukaan kellään hotellissa olevista ei ole ollut virukseen viittaavia oireita ja on mahdollista, että lisää ihmisiä päästetään pois hotellista lähiaikoina, jos kenellekään ei ilmaannu virustartunnan oireita. Karanteeni on kestänyt kolme päivää.

Lisäksi turistit saivat luvan liikkua vapaammin hotellialueella. Eristyksissä oleville asiakkaille on perustettu erityinen auttava puhelin, johon voi soittaa, kun tarvitsee apua.

Teneriffalaishotelli joutui karanteeniin, kun siellä oleskelleella italialaismiehellä todettiin koronavirustartunta. Tartunnan saaneita italialaisia on Teneriffalla nyt yhteensä neljä. Hotellissa olevien karanteenin on sanottu kestävän kaksi viikkoa.

Virus saapuu matkailijoiden mukana

Koronavirus on levinnyt jälleen uusiin maihin Euroopassa, kun Virossa ja Tanskassa on vahvistettu maiden ensimmäiset tartunnat.

Viron sosiaaliministeri Tanel Kiikin mukaan maassa tavattu tartunta olisi Iranin kansalaisella, joka asuu vakituisesti Virossa. Tanskan tapauksessa tartunnan saanut mies oli ollut hiihtämässä Lombardiassa Pohjois-Italiassa perheensä kanssa.

Suuri osa Suomen tartuntaepäilyistä sekä Euroopassa todetuista virustartunnoista on peräisin Italiasta. Euroopan noin 480 varmistetusta tartunnasta Italiassa on todettu yli 400.

Tällä hetkellä Euroopassa määritellään epidemia-alueeksi Italian Veneton, Lombardian ja Piemonten ja Emilio-Romagnan alueet.

Epidemia-alueella tarkoitetaan alueita, jossa esiintyy laajempia tartuntaketjuja. Nyt Pohjois-Italian alueiden ja Manner-Kiinan lisäksi epidemia-alueeksi määritellään Iran ja Etelä-Korea.

Muu maailma ohitti Kiinan uusissa tartunnoissa

Torstaina uusia koronavirustartuntoja ilmeni enemmän muualla maailmassa kuin Manner-Kiinassa, josta virus lähti leviämään kaksi kuukautta sitten.

Kiinan koronaviruskuolemien päivittäinen luku oli alhaisin sitten tammikuun 28. päivän. Kiinassa raportoitiin torstaina 29 uudesta koronaviruskuolemasta.

Koronavirus on levinnyt Kiinan lisäksi 44 maahan

Torstaihin mennessä tapauksia oli todettu yhteensä noin 81 200, joista Manner-Kiinan ulkopuolella noin 3 700.

Koronavirukseen on kuollut Kiinan jälkeen eniten ihmisiä Iranissa, jossa kuolleiden määrä nousi torstaina 26:een. Vuorokaudessa uusia tartuntoja oli ilmennyt 106.

Tartuntoja on ollut eniten Kiinan ulkopuolella Etelä-Koreassa. jossa varmistui 334 uutta tartuntaa torstaina.

Eri maiden hallitukset ovat yrittäneet hillitä epidemiaa esimerkiksi sulkemalla kouluja ja peruuttamalla isoja yleisötapahtumia.

Torstaihin mennessä tautiin oli kuollut noin 2 800 ihmistä, joista 94 prosenttia Hubein maakunnassa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Minulla oli pikkupoikana korona-virus, kun piti joka päivä peläta koronaa. Hyvin selvisi, eikä jälkitaudiksi jäänyt peliriippuvuutta muihinkaan peleihin. Kyllä siitä selviää ja tukea saa terveydenhuollosta ja apteekista kaikkiin vaivoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Uusi koronavirus on noussut epidemiaksi Pohjois-Italiassa, josta se on levinnyt matkailijoiden mukana useisiin uusiin maihin Euroopassa tällä viikolla."

Matkailijat ja matkailijat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha sitä on laittaa matkailijoiden syyksi! Kiinalaisten syytä tämä koronaviruksen sikiäminen on! Liikaa ihmisiä, elukoita ja saastaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Turha sitä on laittaa matkailijoiden syyksi! Kiinalaisten syytä tämä koronaviruksen sikiäminen on!"

Jos sinulla olisi talo ja siellä sata miljoonaa euroa. Sitten tulisivat varkaat ja veisivät rahat. Et siis syyttäisi varkaita mistään väärästä, vaan taloasi, koska rahat olivat siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei viranomaiset pysty puhumaan oikeesti mistään Coronasta koska Eurouniossa lyöty luu kurkuun.Mikä pöyristävää kielletty osoittamaan kauko-itään Eurooppa pelkää rahahanat sulkeutuu kauko-idästä Euroopassa yritykset ajautuu konkurssiin mikä hulluinta laskun maksaa veronmaksaja.Mailman lääketieessä ei ole ratkaisua Coronaviruksen vasta-aineeseen ikävä kyllä mikä pöyristävää Turkki 3.7 miljoonan siirtotyöläistä saate lähteä Eurooppaan.Tässäkin Iso-Britania oli viisa voi itse säännöstellä kuka ketkä tulevat eivät ala"matkustuskodiksi"jokain voi kuutioda mielessä miksi Italiassa löytyy viruksenkantajia koska suuria yrityksiä alueella ovat salanneet tiedon antoa Suomessa viranomaisilla merkkeä vähättelyssä joka näkyy viranomaisen kasvoista...Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniahan oli sanonut, että kyllä me kauppasuhteet saadan eu,n kanssa kuntoon, mutta joutavuus jääköön. Me suomalaiset maksetaan niin kauan kun on rahaa, mutta pian se loppuu kun välimereltä saadaan kunnon ryntäys. EU, hölmöilylle tulee takuuvarmasti vielä loppu. Totaalinen loppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästäpä lentsusta tuli pahempi älämolo kuin ilmastonmuutoksesta. Media oikein lietsoo hysteriaa. Joka vuosi tuhansia suomalaisia kuolee kausiflunssaan, ei tämä sen kummempi ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti jäisikin normaaliksi lentsuksi mutta tässä vaiheessa tuskin kukaan uskaltaa ottaa tätä riskiä. Tähän mennessä luvut ovat paljon pahemmat kuin tavallisen lentsun aiheuttamat. Tuhannen sijaan puhutaan kymmenistä tuhansista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se vaan on sillä lailla, että jotkut haluavat tälläkin tehdä politiikkaa ja lietsoa hysteriaa. Äkkiä se ilmastoahdistus loiveni kun tuli korona. Muuan puoluejohtaja varoitteli ilmastohysteriasta, mutta nyt lietsoo koronahysteriaa ja tietyt joukot taputtavat käsiään. Mistähän tuo johtuu - onko tämä otollisempi aihe samaistua huoleen tietylle joukolle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkasessa korona on avuton. Nyt on suomelle etua rajuista pakkasista. Kiitokset pakkasherralle. Turha tv, uutisissa koronasta jauhanta ei paranna asioita, vaan luo hysteriaa. Turha maasta toiseen hortoilu ei ole hyvä asia, vaikka lentokoneet lentäisikin, ihmisen pitää käyttää järkeä, että ei hortoile maasta toisiin ja tartuta koronaa turhaan maasta toiseen.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jengi on niin kovin sekaisin tämän viruksen kanssa. Ottakaa selvää eri viruksista,niiden tartuntamekanismeista jne. Turhaa lietsomista ja hysteriaa medialta.
Terveydenhoidon ammattilaiset tietävät käsienpesun merkityksen, suusuojan merkityksen TARTUNNAN SAANEILLA, oikein yskimisen ja niistämisen.
Mitä tekee suomalainen, yleensä mies?
Käy kusella, ei pese käsiä. Käy ruokapöytään, ei pese ensin käsiä. Kävelee ulkona ja niistää ilman paperia eli nokasta venyvät jallit turskautetaan ilmoille kättä käyttäen ja housun pielukseen pyyhkien. Sitten kauppaan tomaattiostoksille räkäisillä käsillä luonnontuotteita hipelöimään. Kas, yskittää! Yskäistään ilmoille aerosolit, mitkä leijailevat iloisesti tarttuen kaikkeen ja kaikkiin.
Että voimme vissiin kattua peiliin ja todeta kuinka hemmetin tyhmiä olemme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja hipelöidään pakkaamattomat pullat ja leivät
paljain käsin.
En ikinä enää osta pakkaamattomia tuotteita mitä ei
voi pestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei siis pidä laittaa pullauunista tavaroita kaupan tiskeille ?, pitääkö ne siirtää kuluttajan suuhun suoraan uunista, ettei korona tartu. Tämähän se luo nyt tätä turhaa hysteeriota. >>>> Ja uskaltaako ostaa varaosia tarvikeliikkeistä, onko myyjä aivastellut laatikon päälle. Uskaltaako ostaa auton, onko autoliikkeen myyjä aivastellut auton sisällä, ja sen maalipinnalle. Postia ei uskalla ottaa laatikosta, postinjakajat on yökkäilleet ja aivastelleet postin päälle. Rahan kans pitää olla varovainen, siinä on kaikki taudit, kaikki maapallon taudit. Voi tätä maailmaa....!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on aivan pilkkua myöten kuten kerroit. Sitten ihmetellään kun virukset leviää. Nuo naamamaskit näyttää suorastaan surkuhupaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se maski toki hyvä estämässä mahdollisten omien virusten leviämistä muihin.

Pisteet suomalaisille jotka näin suojaavat muita vaikka itse ehkä leimautuvatkin viruksen kantajiksi. Mutta hyvä että tietää varoa muita maskin perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU,lla menee heikosti, nyt onkin hyvä syy laittaa heikko suhdanne koronan syyksi. Varmasti tästäkin on jo marinin hallitus pitänyt ns, sala kokouksen, että laitetaan koronan syyksi kun EU, romahtaa. Että kukaan suomen päättäjä/edelliset halituksetkaan ei joutuisi ristituleen kun erehtyivät viemään suomen EU, orjaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että täällä on kaiken älämölön ja mutuilun lisäksi järkiasiaakin. Kiitos.

Leviämistä estää jokainen suomalainen itse, ei mikään ulkopuolinen hallitus. Pestään kädet. Ei pärskitä päin muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein pahinta on se, että monesti päivässä ilmestyy uutisiin valtava armeija suoltamaan tätä samaa mantraa, mitä jos, ja meillä on varastoja, olemme varautuneet kaikkeen. NO, nyt kun tämä on uutisoitu, se on jo kuultu, ei ole mitään syytä lähettää kymmeniä uutisia pitkin päivää, joka päivä tunnin välein samasta aiheesta. Hysterio on kaikkein pahinta, kyllä tässä koko korona on jäänyt pahasti toiseksi, ihmiset on sairastunut pelkotiloihin ja ainaiseen hysterian luomisen johtamaan olotilaan. Koittaa nyt lopettaa ne turhat uutisoinnit, yksi uutinen päivässä kyllä riittää, ja sekin suppeana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korona virus loppuu sen uutisointiin! On, niin "uutisankka" olla vain voin. Tällä media epii näkyvyyttä minkä kerkiää. 2 päivää, kun ensimmäinen uurinen sillon tuli kerrottiin jo että tämä on meille suomalaisille periaattessa sama, kuin infulenssa, virus on jo olemassa meillä on vain muutautunut tyyppi siittä alkuperäisestä tämä korona. On olut lintuinfulennssa lietsonnat ja ties mitä hullun lehmän tautia Suomalaiset retkahtaa tuommoisiin eikä ymmärretä, että joku flunssa on Eapanialaiselle kova juttu toisin, kun täällä Pohjolassa on aina joku mille kylämä laulaiseva tekiä. Näin maalaisjärjellä Suomalaisilla ei oe vain tekemistä pitää saada yhteinen kauhanan aihe mikä yhdistää myrtsiä kansaa. Tätä kansaa ei näköjään tuo yhteem, kuin virukset ja talvisota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
50
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
24
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image