Kotimaa

Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja ko­ti­ta­lous­vä­hen­nys laskee

Liikennepolttoaineiden verotusta ollaan korottamassa hallitusohjelmassa sovitulla, kuluttajahintojen ennustettua nousua vastaavalla 250 miljoonalla eurolla. Korotus tulisi voimaan elokuussa 2020. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 18.9.2019 9:44
Vanessa Valkama

Hallituksen budjettiesitys on Veronmaksajien keskusliiton mukaan kylmä viesti palkansaajille. Fossiilisten polttoaineiden lisäksi tupakan, alkoholin ja virvoitusjuomien verotus kiristyy.

Hallituksen tiistai-iltana julkistama budjettiesitys näkyy keskituloisen kukkarossa.

Veronmaksajien keskusliitto on laskenut, että verotuksen kiristyminen leikkaisi keskituloisen nettopalkasta 160 euroa vuodessa. Arviossa on huomioitu myös sosiaalivakuutusmaksujen ennakoitujen muutosten vaikutukset veroihin.

Veronmaksajien laskujen mukaan keskituloisen, eli 3 452 euroa kuussa ansaitsevan, palkansaajan veroprosentti on ensi vuonna nousemassa 0,4 prosenttiyksikköä 30,4 prosentista 30,8 prosenttiin. Kuukaudessa palkasta lähtisi siis 13 euroa enemmän kuin nyt.

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo liiton tiedotteessa, että palkansaajien nettoansion ja ostovoiman leikkaaminen veroja kiristämällä tuskin edistää palkkamalttia.

– Budjettiriihestä tuli nyt kylmä veroviesti palkansaajille ja käynnistyvälle liittokierrokselle.

Ansiotuloverotusta kevennetään kuitenkin hallitusohjelmassa sovitun mukaisesti 200 miljoonalla eurolla. Kevennys kohdistetaan pieni- ja keskituloisille palkansaajille sekä eläketulon ja etuustulojen saajille.

Polttoaineiden ja tupakan verotus kiristyy

Budjettiesitys vaikuttaa myös autoiluun, kun fossiilisten polttoaineiden verotusta ollaan kiristämässä elokuussa 2020. Veronmaksajien keskusliiton arvion mukaan bensavero on kiristymässä 6,3 senttiä ja dieselin vero 6,9 senttiä litralta.

Budjettiesityksen mukaan liikennepolttoaineiden verotusta korotetaan yhteensä kuluttajahintojen ennustettua nousua vastaavalla 250 miljoonalla eurolla, joka sovittiin hallitusohjelmassa.

Hallituksen mukaan polttoaineverotuksen korotuksia kompensoidaan pienituloisille perusturvan etuuskorotuksilla ansiotuloverotuksen kevennyksillä. Hallitusohjelman muita energiaverotusta koskevia veromuutoksia ei toteuteta vielä ensi vuonna.

Ensi vuodelle tupakkaveron korotus on 50 miljoonaa euroa, mikä nostaa Veronmaksajien laskelman mukaan 8 euron tupakka-askin hintaa 45 senttiä. Tupakkaverotusta on tarkoitus kiristää edelleen 50 miljoonalla eurolla vuosittain.

Virvoitusjuomien veroa korotetaan ensi vuonna 25 miljoonalla eurolla. Korotuksessa painotetaan sokeripitoisia juomia, joiden hinta nousee Veronmaksajien mukaan yhdeksän senttiä pullolta.

Myös alkoholiveroa korotetaan 50 miljoonalla eurolla. Hallitusohjelman verolinjaukset on tarkoitus toteuttaa asteittain vaalikauden aikana.

Kotitalousvähennys laskee

Hallitus on päättänyt myös leikata kotitalousvähennystä, jonka enimmäismäärää ollaan alentamassa 2 400 eurosta 2 250 euroon. Vähennyksen osuutta työkorvauksissa lasketaan 50 prosentista 40 prosenttiin ja palkoissa 20 prosentista 15 prosenttiin.

Kotitalousvähennyksen leikkaaminen on Veronmaksajien keskusliiton mukaan selkeä pettymys. Liitto muistuttaa tiedotteessaan, että kotitalousvähennyksellä on jatkuvasti suuri merkitys harmaan talouden vastaisessa taistelussa ja sen avulla on myös synnytetty työllistävä kotitalouspalvelujen toimiala Suomeen.

Budjettiesityksessä asuntolainan korkojen vähennysoikeutta pienennetään edelleen asteittain hallituskauden aikana. Ensi vuonna asuntolainan koroista vähennyskelpoista on 15 prosenttia, kun tällä hetkellä vähennyskelpoista on 25 prosenttia.

Lapsiperheiden etuuksia sen sijaan nostetaan. Budjettiesityksessä korotetaan lapsilisän yksinhuoltajakorotusta ja neljännestä sekä sitä seuraavista lapsista maksettavaa lapsilisää 10 eurolla. Elatustukea korotetaan 7 eurolla.

Näihin uudistuksiin ehdotetaan yhteensä 36,3 miljoonan euron määrärahalisäystä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (182)

Tupakanpolttajat ovat erittäin hyviä veronmaksajia. jokainen polttaja maksaa monta kymppiä kuukaudessa tupakkaveroa.Tupakanorjia ovat yleensä pienituloiset, näiltä nykyään halveksituilta ihmisiltä onkin helppo kerätä rahaa valtiolle eikä kukaan pullikoi vastaan, nytkin uuden hallituksen aikana tupakka-askin hintaa on korotettu jo kolme kertaa, 30 senttiä kerrallaan ja tämä artikkeli vähättelee korotuksen määrää. Ruoan hintakin on noussut parin kuukauden välein,polttoainevero ja ilmastonmuutoshysteria tulevat korottamaan lisää. Nykyisellä hallituksella on aivan samanlainen politiikka kuin edellisilläkin. köyhiltä otetaan ne vähätkin pois ja siirretään rikkaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömältä joka ei kyennyt (87% työttömistä) täyttämään aktiivimallia Juha Sipilän hallitus leikkasi työmarkkinatuesta 370,68e/vuosi, joten luulisi keskituloisen kukkaron kestämään 160e "leikkauksen ".
Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) mukaan keskituloinen tienaa 1900 - 6400 € kuukaudessa. Keskimmäisen keskituloisten ryhmän käytettävissä olevat rahatulot ovat 2237 - 3049 €/kk ja ylemmän keskituloisen 3050 - 4065 €/kk. Keskimmäiseen ryhmään kuuluu 24,5 % ja ylempään 10,7 % väestöstä.

Minun, työttömän 648e/kk tuloista, aktiivimallileikkuri vei kuukaudessa 30,89e ja vuodessa 370,68e eli sama jos palkansaajalta vietäisiin puolen kuun palkka vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä outoo kun näille mikään riitä ja otetaan keskituloisilta. No ulkomailta on tavarat tilattava ku muutaman euron siinä säästää nii eipä suomi saa niitäkään euroja 🙄

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Li Anderson:
Mediakeskustelu budjettiriihestä käy kuumana, joten on aika oikaista muutama väärinkäsitys.

🔸 Kiristääkö hallitus palkansaajien verotusta?

Hallitus on keventämässä pieni- ja keskituloisten tuloverotusta 200 miljoonalla eurolla.

Pienituloisten tuloverotus kevenee. Muiden osalta muutosta tuo sen sijaan Sipilän hallituksen Kiky-sopimus, joka tuo vielä ensi vuodelle veroluonteisia maksuja. Esimerkiksi työeläkevakuutusmaksu nousee Sipilän hallituksen päätöksen takia 0,4 prosenttiyksikköä. Vain yksi puolue äänesti eduskunnassa viime kaudella näiden maksujen korotuksia vastaan ja se oli vasemmistoliitto. Paremmin tienaavien kohdalla Sipilän hallituksen tekemä 0,4 prosenttiyksikön korotus vastaa Veronmaksajien keskusliiton laskelmien mukaan noin kymppiä kuussa 3500 kuukausituloilla. Tämän verran keskiluokka varmasti kestää, mutta jos korotukset kismittävät, voi valitukset suunnata edellisen hallituksen suuntaan.

🔸 Kohdistuvatko haittaverojen korotukset pienituloisiin?

Osana hallituksen veropakettia polttoaineverotusta ja tupakkaverotusta korotetaan. Polttoaineverotuksen nousu vastaa noin viittä senttiä koko hallituskauden aikana ja hintataso nousee hitaammin kuin ansiotaso. Nämä korotukset eivät rokota pienituloisia, vaan hallitus korvaa nämä vaikutukset pienituloisille 200 miljoonan euron tuloverokevennyksen sekä 300 miljoonan euron perusturvapanostusten muodossa. Hallituksen talouspolitiikka on tuloeroja kaventavaa.

🔸 Onko tämä oikeudenmukaista?

Viime vaalikaudella hallituksen politiikan maksumiehiksi joutuivat lapset, lapsiperheet, työttömät, opiskelijat ja pienituloiset eläkeläiset. Samalla kun hyvin toimeentulevien ihmisten veroja kevennettiin, koulutuksesta ja sosiaaliturvasta leikattiin rajusti.

Tämä hallitus parantaa perusturvan varassa elävien ihmisten toimeentuloa ja panostaa koulutukseen kaikilla koulutusasteilla. Luulen että moni keskituloinen maksaa mielellään viisi senttiä enemmän bensasta, jos sillä saadaan turvattua muun muassa varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen pienentäminen, korotukset kansan- ja takuueläkkeisiin sekä maksuton toinen aste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on kateus jos brutto 3452 saa kuussa nettona 2402 nyt ja ensi vuonna 2389!

eikä voi suoda keskimääräiselle eläkeläiselle kymppiäkään enempää kuin nykyinen netto alle 1100.
sillä rahallahan saisi monta kiloa jauhoa, perunaa ja puurohiutaleita, jokusen ruisleivänkin.

kiitos on siis kaunis niille, jotka maan ja hyvinvoinnin rakensivat

ja jotka nyt markkamääriin perustuvilla eläkkeillään sinnittelevät.

jotka eivät etuilleet, itselleen kaikkea heti vaatineet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä suotta vielä iloitse, sillä hintojen nousu koskee sinuakin. Polttoaineiden nousukin koskee sinua vaikket omistaisi autoa, mutta maksat tuon kaiken hintojen nousujen yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on jo muutenkin verotus maailmanennätysluokkaaa... no korjataan omalta osalta, haetaan kaikki mitä saadaan tästälähin haaparannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on oikeaa toimintaa. Toki se on paljon parempi olla yhteiskunnan elättinä ja maksattaa elämänsä ja polttoaineet yhteiskunnalla ja jää aikaa enemmän turhan ajamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkönsiirtomaksuja korottaa CARUNA.Ei kannate ostaa asuntoja eikä uusia autoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ompas pessimistinen uutinen. Minne jäivät ilonaiheet, esim. keski- ja pienituloisten, eläkeläisten ja tuensaajien verotuksen lasku on mainittu vain pienellä sivulauseella.

Koulutus saa pienen osan kaikista leikatuista rahoista takaisin, hoitotakuu rahoitetaan, mielenterveyteen satsataan. Luonnonsuojelu saa lisärahoitusta, työllistymisen tukeminen myös. Asioita mitkä kokoomus ja kumppanit muistavat juhlapuheissa, mutta vallassa ollessa leikataan julmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä viipyy mainosvero? Netti, lehdet ja töllötin ovat täynnä vielä verottamatonta tuloa. Vara mainostaa = vara maksaa siitä veroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihmeessä ammattilaissikiäjille maksetaan yhä enemmän lapsilisää? Trendi pitäisi olla toisin, eli neljännestä tuki kokonaan pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

maksetaan kodinhoidon tukea, kuntalisää, asumistukea jne. Mikään ei riitä. Jatkuva valitus on käynnissä.
Lapsien teon jälkeen maksetaan äidille takuueläkettä.
Mihin budjetissa unohtuivat vanhukset, jotka ovat tämän hyvinvointi valtion rakentaneet.
Suomi ei kestä tätä älytöntä rahan jakoa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kannattaisi rahaa maksaa vanhuksille, tietysti lapsista pitää maksaa koska he tulevat tätä yhteiskuntaa tulevaisuudessa rakentamaan. Ei kai hullukaan ajattelee että menneisyyteen sijoittaminen olisi kannattavaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä menoa Suomessa ei voi pian elää, aina nostetaan kaiken veroa, mutta sillä ei saa mitään!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (182)

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image