Kotimaa

Näillä ohjeilla vältät eksymisen luonnossa – Vapepa auttoi kadonneen ihmisen etsinnöissä keskimäärin joka toinen päivä

Muun muassa marjareissuilla kannattaa pitää mielessä vinkit, jotka auttavat välttämäään eksymisen. KUVA: Vappu Kallio
Kotimaa 8.6.2019 15:06
Kaleva

Hyvä suunnittelu, oikea varustautuminen ja rauhallisuus ovat suvisessa luonnossa liikkujan paras turva eksymistä vastaan.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) auttoi viranomaisia kadonneen ihmisen etsinnöissä viime vuonna keskimäärin joka toinen päivä. 

Viranomainen hälytti Vapepan apuun kadonneen etsintöihin kotimaassa 211 kertaa. Yhteensä avun kohteena oli lähes 500 ihmistä.

Vapepa on 53 järjestön muodostama vapaaehtoisten auttajien verkosto, jota koordinoi Suomen Punainen Risti. 

Näillä neuvoilla varmistat luontoretken onnistumisen ja osaat toimia oikein myös eksyessä.

Suunnittele retkesi huolella

Suunnittele reitti omat kyvyt ja kunto huomioiden. Selvitä vaaran kohteet, äläkä ota turhia riskejä. Muista kertoa jollekin, minne olet menossa ja milloin aiot palata. Älä muuta reittiä kertomatta ja ilmoita myös paluustasi.

Retkimajoissa voit jättää vieraskirjaan merkinnän käynnistäsi ja tiedon siitä, minne olet seuraavaksi lähdössä.

Varustaudu oikein luontoon

Pidä matkapuhelin auki vain tarvittaessa virran säästämiseksi. Muista ladata akku täyteen ennen lähtöä ja ota tarvittaessa mukaan varavirtalähde. Merkittyjen reittien ulkopuolella liikkuessasi tarvitset kunnollisen kartan alueesta ja kompassin. Tulentekoa varten ota mukaan puukko, tulitikut sekä sytykkeitä.

Lataa ennakkoon 112 Suomi -mobiilisovellus, joka välittää hätäpuhelua soittaessa automaattisesti sijaintitietosi hätäkeskukseen.

Valitse vaatetus reitin ja säätilan mukaan. Huomioi asun tuulen- ja sateenpitävyys sekä havaittavuus eli suosi näkyviä värejä.

Pakkaa mukaan ensiapuvälineet sekä ruokaa ja juomaa hieman enemmän, kuin reitin pituus edellyttää.

Jos eksyt, yritä pysyä rauhallisena

Jos huomaat olevasi eksyksissä, koeta pysyä rauhallisena. Älä lähde harhailemaan, vaan tutkaile maastoa ja yritä paikantaa itsesi maamerkkien avulla. Ellet onnistu tai olet loukkaantunut, soita hätänumeroon 112.

Jätä matkapuhelimen virta päälle soiton jälkeen, sillä sinua voidaan yrittää paikantaa, ohjeistaa tai hakea pois. Jos sinulla on 112 Suomi -mobiilisovellus, käytä sitä.

Tee tarvittaessa suoja esimerkiksi lämpöpeitteestä ja nuotio, jotta pysyt kuivana ja lämpimänä. Jos kuulet nimeäsi huudettavan, vastaa huudolla tai pilliin puhaltamalla.

Kuullessasi lentokoneen tai helikopterin äänen, hakeudu aukealle paikalle ja tee itsesi näkyväksi.

MAINOS

Kommentoi

Kartta on hyvä olemassa mukana, mutta sitä pitää myös osata käyttää. Paperikarttoja nykyään harvemmin marjastajat ja muut kuleksijat kantavat mukanaan maastossa.
Kännyköissä on hyviä karttaohjelmia, jos niitä vain osaa käyttää. Harjoitus tekee melkein mestarin, joten kannattaa opetella karttojen käyttöä. 112- ja karttaohjelmissa on mahdollista todeta oman olinpaikan koordinaatit. Niiden avulla saa ilmoittua kyseisen paikan hätäkeskukseen ja apua tulee sitä kautta.
Karttaohjelmaan voi myös merkitä sen paikan, josta maastoon lähtee. Sen avulla maastosta on mahdollista selvitä takaisin lähtöpaikalle., kun katsoo kartalta oman GPS-pisteen paikan ja lähtöpaikan merkin. On syytä etukäteen tutustua omaan kännykkään ja sen antamiin mahdollisuuksiin.
Jos et saa yhteyttä ilmoittaaksesi eksymisestäsi, niin sytytä maastoon nuotiotuli. Sellaiseen paikkaan, ettei ole leviämisen vaaraa. Etsinnöissä käytetään ilma-aluksia ja savu on erittäin hyvin havaittavissa missä maastossa tahansa. Säilytä mielenmalttisi ja odota - älä lähde harhailemaan päämäärättömästi. Muistithan kuitenkin ottaa juotavaa mukaan retkellesi, se on elämän eliksiiriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika moni kommentoi ilkeään sävyyn puuttuvista erätaidoista. Olettaen että kommentoijien omat eräkyvyt ovat huippuluokkaa, voiko myös olettaa heidän olevan yksinäisiä jurottajia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelän turisti siellä 1960 luvulla kysyi poromieheltä eksyykö hän koskaan vaeltaessaan poroja laiduntamassa. Jo vain kyllä mie joskus eksyn, myönti poromies. Mitäs sitten teet kysyi turisti. Mie tulen eksyksistä pois. Niin minäkin olen tehnyt, tullut eksyksistä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerran meinasin eksyä...... Helsingisä, mutta otin maalaisjärjen käyttöön ja kas, löysin takaisin Rautatieasmalle ja sieltä kotiin maalle.
Maalaisjärki on monella luonnossa reissaajalla hukassa. Vempaimiin luotetaan aivan liikaa. Joo, pitää ottaa vanha puhelin metsään mukaan ja vara-akku ja sitä ja tätä älylaitetta reppu täyteen.
Onkos kukaan kuullut semmoisesta laitteesta, joka EI käytä internettiä saatikka sähköä voimanlähteenäänja ja joka näyttää eksyneelle suuntaa.
Sen eri malleja on käytetty jo yli tuhat vuotta maalla, merellä ja ilmassa.
No, tietenkin huomioon ottaen tämän antiikkisen laitteen monimutkaisuuden ja nykyihmisen yksinkertaisuuden, sitä ei kannata citysamoojalle tarjota,
vaikka se onkin mahdollista saada appsina älyluureihinkin.
Helpoin ja yksinkertaisin tapa välttyä eksymiseltä on pysyä taajama-alueella ja julkisten kulkuneuvojen ulottuvilla.
Muutama ystäväni harrastaa semmoista lajia, jossa yritetään metsässä tai muuten vaan maastossa pysyä kartalla.
Niillä on oikein kilpailujakin siinä lajissa. Ihan maailmanmestaruustasolla( Ei, ei ole jääkiekko).
Kuulemma joskus on ko. lajin edustajakin eksynyt vaikeaan maastoo kesken kilpailujen ja lopuksi on jouduttu kissojen ja koirien kanssa pois metsästä hakemaan.
Kyllä tuommoiset virtuaaliset Karhunkierrokset tai tietokonepohjaiset hillanpoimintareissut ovat ihan passeli ratkaisu tämän päivän e-räjormille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmainen vihje älypuhelimen omistajalle:
Lähetä lähtöpaikastasi whatsapp viestin paikannustieto kaverillesi ja eksyttyäsi avaa tuo viesti ja katso viestin kartta- tai ilmakuvapohjalta missä olet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätä se "äly"lelu kotiin..tai autoon siksi aikaa kun menet siitä autosta sen 10 metriä eksymään..
kas kun ne "äly" lelut saattaa auttaa, saattaapi olla ettei autakaan mitäs sitten?
Sitten pitäisi osata suunnistaakin ilman äly leluja..
Yksinkertaisin turvakeino on olla menemättä maantien varresta sitä kymmentä metriä kauemmas jos ei kompassia osaa käyttää tai ei ole varma osaako sateella sytyttää nuotion, harvapa muuten osaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Määrittele etukäteen TURVASUUNTA, eli jos eksyt niin esim. kävelemällä ilmansuuntan x osut väkisikin vaikkapa (nelos)tielle, (meren)rantaan, sähkölinjalle tms. Siis katso kartasta valmiiksi tuollainen "linja". Ilmansunta löytyy ilman kompassiakin, jos on iltamyöhä niin aurinko ladsee länteen tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta ei sellaista korpea löydy, josta ei kävelemällä pois pääsisi. Jonkinlaisesta uusavuttomuudesta taikka huonosta varustautumisesta tämä kielii, kun näin usein ollaan eksyksissä.

Päiväretkelle pitää valita sellainen alue, josta voimat riittävät tulla pois vaikka joutuisi edellisen kirjoittajan neuvomia turvasuuntia käyttämään. Yön yli reissuille taikka pidemmille vaelluksille aina teltta mukaan. Ei saa luottaa siihen, että autiotupa löytyy ennen pimeää. Ja aina vaatetta mukaan pahimman kelin varalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvasuunta..no jaa.a.
Tiloville tiedoksi että käypä kävelemässä korvessa joskus ja mietitään osaatko pois.
Mutta ensin pitää tehdä se ennenkuin huuteleepi täällä cityasunnostaan älylelu kourassa yhtään mitään:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi tärkeä unohtui. Hommaa itsellesi parin kympin hintainen vanha kunnon luuri ja prepaid liittymä. Virta riittää moninkertaisesti verrattuna älypuhelimiin. Liittymän hinta muutama euro, ja tarvitsee vain ladata vuoden välein, kymppikin riittää. On puhelin jolla mennä metsään ilman pelkoa akun loppumisesta, ja voi sitä käyttää muutenkin. Eksyksissä ollessa laitetta voi etsinnän helpottamiseksi pitää kokoaikaisesti päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opetelkaa kompassin käyttö ja hommatkaa alueen kartta minne menette niin käytännössä ette voi eksyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan liian vaikeaa ja vanhanaikaista nykyihmiselle! Mistä niitä karttoja edes saa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iltapäivälehtien otsikko olisi suunnilleen näin: Oletko aina eksynyt väärin.
Pari juttua mitä olisin itse joskus reissussa tarvinnut. Muutama kipulääke. On muuten aika vaikea saada nukuttua, jos sattuu vaikka tulemaan joku revähdys tai suurempi kolhu. Pieni peili, jonka avulla voi ottaa silmästä roskan pois. Peilillä voi tarpeen mukaan näyttää merkkejä auringon avulla tai tarkastella mahdollisia punkkeja paikoista, joihin ei muuten näe. Neula ja lankaa. Voi ommella tikit, jos tulee isompia haavoja. On tullu ommeltua niin itselle kuin kaverille, mutta ihan urbaanissa ympäristössä. Tavallinen opelulanka ei ole kovin hyvää tähän, koska se jumii ihoon kiinni haavan parantuessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä GPS on aivan ylivoimainen laite, jostain kumman syystä sitä ei ole listassa. Varaparistot vain mukaan. Toki laitteesta ei ole apua jos sen tipauttaa jorpakkoon eli kompassi ja kartta myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image