Kotimaa

Myös Merimies-Unioni liittyi Rautatiealan Unionin kanssa tukemaan postilakkoa – Rautateiden ta­va­ra­lii­ken­ne pysähtyy vuorokaudeksi ja alusten autokansille ei enää oteta rekkoja

Tavaraliikenteen kuljettaminen uhkaa keskeytyä vuorokaudeksi ensi viikolla. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 14.11.2019 12:21 | Päivitetty 14.11.2019 15:58
Anna Leinonen, Petteri Lindholm

Rautatiealan Unioni (RAU) pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen tiistaina 19. marraskuuta kello 21. Liikenteenseisaus kestää vuorokauden. Rautateiden henkilöliikenne liikkuu normaalisti työtaistelun aikana.

Tavaraliikenteen pysäyttämisellä RAU haluaa tukea ja vauhdittaa Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) työtaistelua.

RAU ei hyväksy Postin esittämiä heikennyksiä Postin työntekijöiden työehtoihin eikä keinoja, joilla Posti niitä hakee.

– On erittäin valitettavaa, että tällaisiin tukitoimiin jouduttiin ryhtymään mutta Postin työkiista on ollut surkuhupainen näytelmä seurattavaksi eikä se ratkea ilman vaikuttavia Postin ulkopuolisia tukitoimia, RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki toteaa.

Postin työsopimuskiistasta neuvoteltiin keskiviikkona, mutta neuvottelut eivät johtaneet lopputulokseen. Neuvotteluja on tarkoitus jatkaa perjantaina.

– Kiistan osapuolilla on nyt muutama päivä aikaa löytää sopu. Toivottavasti aika käytetään viisaasti. Rautatiealan Unioni on valmis koventamaan toimia, mikäli työrauhan löytyminen sitä edellyttää.

Ensiviikolle suunnitellun saarron aikana Finrail Oy:ssa työskentelevät RAU:n jäsenet eivät osallistu rautateiden tavaraliikenteen turvaamiseen tai ohjaamiseen. Saarron ulkopuolelle rajataan henkeen, terveyteen, ympäristön vaarantumiseen tai yleiseen turvallisuuteen vaikuttavat tehtävät.

Usea liitto valmistelee tukitoimia

Tukitoimilla RAU haluaa vauhdittaa PAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan välisiä neuvotteluita Postin työehdoista. RAU ei hyväksy Postin esittämiä kohtuuttomia heikennyksiä työehtoihin eikä keinoja, joilla Posti niitä hakee.

– On erittäin valitettavaa, että tällaisiin tukitoimiin jouduttiin ryhtymään mutta Postin työkiista on ollut surkuhupainen näytelmä seurattavaksi, eikä se ratkea ilman vaikuttavia Postin ulkopuolisia tukitoimia, Palomäki toteaa.

Palomäki sanoo toivovansa, että kiistan osapuolet pääsevät pian sopuun.

– Rautatiealan Unioni on valmis koventamaan toimia, mikäli työrauhan löytyminen sitä edellyttää, Palomäki sanoo.

Muutkin liitot ovat kertoneet valmistelevansa tukitoimia.

Näihin kuuluvat ainakin Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Suomen merimies-unioni SMU.

Liitot tekevät päätöksiä mahdollisista tukitoimista tämän viikon lopulla tai ensi viikolla sen perusteella, kuinka PAU:n ja Paltan keskustelut valtakunnansovittelijan kanssa etenevät.

Suomen lipun alla olevat matkustaja-alukset jäävät satamiin

Maanantaina 25. marraskuuta ulkomaanliikenteessä olevat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset, jotka ovat Suomen lipun alla ja jotka saapuvat Suomen satamiin aamukuuden jälkeen, jäävät satamiin. Suomen Merimies-Unionin jäsenet eivät enää seuraa alusten mukana merelle. Sen sijaan he suorittavat aluksen satamassa olon aikana heille muutoin normaalisti kuuluvat työtehtävät.

Merimies-Unionin tukitoimenpiteet ovat voimassa niin kauan, kunnes Postin ja sen työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn kesken saavutetaan ratkaisu, ellei myöhemmin toisin ilmoiteta.Merimies-Unioni tuomitsee Postin toimet työntekijöidensä palkka- ja työehtojen leikkaamiseksi ja PAU:n laillisen lakon murtamiseksi ja tulee tarvittaessa harkitsemaan tukitoimenpiteiden laajentamista.

PAU:n työtaistelu alkoi tämän viikon maanantaina. Postialan lakko koskee postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Noin 9 000 työntekijä lakko jatkuu PAU:n mukaan niin kauan, kunnes työehtosopimusneuvotteluista saadaan tulos.

Postilakko vaikuttaa jo ruokakuljetuksiinkin

PAU ja Palta jatkoivat keskiviikkona työehtosopimusneuvotteluja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Neuvotteluihin saapuessaan osapuolet kuvasivat näkemyseroja suuriksi eivätkä uskoneet nopeaan ratkaisuun.

Lakko on vaikeuttanut postinjakelua eri puolella Suomea. Pieni osa kirjepostista, aikakauslehdistä ja mainoksista on saatu lajiteltua ja jaettua vastaanottajille töissä olevan henkilöstön toimesta.

– Erityisen ikävää on nyt se, että esimerkiksi tietyissä toimipaikoissa Mikkelissä, Tampereella ja Kuopiossa PAU:n jäsenet ovat kieltäytyneet tekemästä kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvää suojatyötä, kertoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

Se tarkoittaa, että esimerkiksi ruokakuljetukset päiväkoteihin, kouluihin ja vanhuksille ovat vaarassa.

– PAU on rikkonut itse asettamiaan lakkorajoja. Olemme onneksi saaneet hoidettua nämä tärkeät lähetykset toistaiseksi perille asiakkaillemme poikkeusjärjestelyillä, Ainasoja sanoo.

PAU on määritellyt lakon ulkopuolelle mm. ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat paikalliset ja valtakunnalliset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset.

– Jos työnantaja rikkoo lakkoa vuokratyöntekijöillä tai muilla työntekijöillä, tulee nämä tehtävät hoitaa kyseisillä lakkoa rikkovilla työntekijöillä ja suojatyötä tekemään sovitut työntekijät vedetään pois. PAU on ilmoittanut tämän asian työnantajalle jo ennen lakkoa, liitto tiedotti.

Juttua päivitetty 14.11.2019 kello 15.58

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tappelu vanhan puolesta kehitystä vastaan,halpatyövoiman tulo heikentää myös muillaaloilla kuin postissa.Suomessa on halpatyövoiman pula,pitää tapahtus poliittinen muutos .Ei lakot muuta kuin siirtää ongelmaa,työ antaja ottaa sen mikä on halvin ihan sama tuleeko hän palkallaan toimeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veturinkuljettajien palkka juoksee perutun junan periaatteella. VR Group tukee veturinkuljettajia.
Finnrail maksaa palkan ohjaajille kun henkilöliikenne kulkee koko ajan.
Ei nämä rautatie poroporvarit maksa omistaan edes päivittäisiä kahveja tai aterioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä hyvä näin se pitää mennä kavereita ei jätetä eikä anneta kapitalistille periksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä liitoissa ja viher-vasureissa niitä kapitalisteja vasta riittää! Tekopyhää touhua . Ay liike on pahimman luokan riistäjä vuokra-asunto bisneksestään. Toivottavasti yläjuoksulla ay-liike ja Kojamo lopulta tulee yleishyödylliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin lakon pitää saada kypsyä rauhassa. Jatketaan neuvotteluja loppiaisen jälkeen.
Rautatieläiset tulevat tarvitsemaan yleisön sympatiaa lähivuosien muutoksissa. Onkohan viisasta tuhota se?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän muutoksia tarkoitat, uskotko että tavaraliikenne on nykymenolla kovastikin siirtymässä esimerkiksi rekkakuljetuksen pariin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lue asiantunteva Raideryhmä Twitteriä.
Operail ja Fenniarail tulee tavaraliikenne markkinoille.
VR nykyongelma on että lopettiin kaluston huollot ennen kalustoyhtiötä. Nyt toistuvat kalustoviat tekemättien huoltojen vuoksi myöhästää kaiken liikenteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirveä ja täysin turha älömölö kourallisen postilaisen takia. Ihan järjetön homma, jos poti ei kerran kannata, niin lopetetaan koko pulju. Kyllä yksityiset firmat hoitavat postin duunit ketterästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisiko ottaa asioista selvää ennen kuin kirjoitat? Posti on voittoa tekevä yritys tällä hetkellä (voitko uskoa?).

"Kourallisen postilaisia", oletko niin sinisilmäinen, että työehtojen huonontaminen jää pelkästään postilaisiin? Jos tämä päästetään läpi, niin tämä ei jää ainoaksi tapahtumaksi. Voit olla aivan varma ja pian koskettaa myös luultavasti sinua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sittenkään olla. Tämä RAU n porukka kuljettelee mm Suomen vientiin menevitä tavaroita eli näin RUA :laiset pissivät omiin vaippoihinsa.

AY-SAK- pomo Rinne tietysti hyväksyy toreilla ja turuilla tämänkin tuki"taistelun" mutta valitettavasti hänen hienon ja todellakin niin " innovatiivisen" apurihallituksensa taival tulee entistäkin enemmän, jos vain mahdollista, harhailemaan päämääristään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:05
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
8:49
Lapissa uusi koronavirusepäily, yksi kiinalainen turisti tuotu hoitoon – sairaalalla on valmis toimintasuunnitelma, jos virus vahvistuu koronaksi
8:35
Uintilegenda Michael Phelps on olympia-altaiden herra, mutta Tokiossa totutellaan uuden uintikuninkaan aikakauteen – ”Hän ei ole niin ylivoimainen kuin Phelps” Tilaajille
7:30
Seuratyö ja Haukiputaan Heitto ovat 50 vuotta täyttäneelle Jukka Ukkolalle sydämen asioita – "HaHe:lla on valtava merkitys Haukiputaalle ja haukiputaalaisuudelle" Tilaajille
7:19
Suomalaiset harrastajat ja avaruustutkijat löysivät uuden revontulimuodon - uutta ilmiötä kutsutaan "dyyneiksi"
7:00
Näin kantapääkipuja voi helpottaa kotona pohjelihaksen venytyksellä
7:00
Japani avautuu matkailijalle myös oluttuopin takaa – olutharrastaja löytää haaveilemansa hanarivistön taproomista Tilaajille
34
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
8
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
7
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
7
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
5
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
4
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
3
Oikeusasiamiehen linjaus näkyy Rukalla ja Syötteellä – koulut ovat jopa peruneet liikuntapäiviä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image